Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • W piatek do Pieksy

Polscy artyści aresztowani na Białorusi. Marsz Tolerancji bez tolerancji!
    "Tolerncja" na Białorusi

Zatrzymano polskich artystów.
    Wiadomo, że wśród zatrzymanych artystów jest m. in: aktorka Agata Buzek, dziennikarz muzyczny Robert Leszczyński, aktor Kamil Bulonis, muzyk Lech Janerka, wokalista Tomek Makowiecki i inni.
    Polscy artyści aresztowani na Białorusi.

Wieczorem 23 lipca grupa polskich artystów na czele z redaktorem naczelnym miesięcznika ZPB "Magazyn Polski" Igorem Balcerem została aresztowana. Władze białoruskie informują, iz głównym powodem zatrzymania była nielegalna agitacja środowisk akademickich przez Polaków. łącznie zostało zatrzymanych 12 osób.

Szefowa Związku Polaków na Białorusi (ZPB), Angelika Borys najprawdopodobniej również została zatrzymana. W środę w nocy Borys udała się na komisariat w Mińsku aby pomóc bronić zatrzymanych.

Wiadomo, że wśród zatrzymanych artystów jest m. in: aktorka Agata Buzek, dziennikarz muzyczny Robert Leszczyński, aktor Kamil Bulonis, muzyk Lech Janerka, wokalista Tomek Makowiecki i inni.

Robert Leszczyński, Kamil Bulonis i Agata Buzek od dawna byli pod lupą białoruskich władz. W ubiegłym roku Agacie Buzek uniemożliwiono wjazd do kraju ze względu na osobę jej ojca - byłego premiera a obecnie posła PE Jerzego Buzka. Nieoficjalnie przyczyną zatrzymania powyższej trójki jest uniemożliwienie im wzięcia udziału w planowanym na niedziele Marszu Tolerancji. Manifestacja białoruskich artystów, dziennikarzy i opozycji ma odbyć się w Mińsku.

Wedle władz białoruskich Borys została aresztowana za... chuligaństwo. Zarówno szefowa Szefowa Związku Polaków na Białorusi, jak i redaktor Bancer odpowiedzą za... przeklinanie. Dziennikarz zatrzymany został po tym jak przeklął na ulicy, natomiast działaczka miała przeklinać na komisariacie. Obojgu grozi 80 dni więzienia.

Do sprawy odniosło się także polskie MSZ. Poniżej prezentujemy komunikat dotyczący aresztowania polskich artystów.

"Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP wyraża zaniepokojenie i protestuje z powodu bezprawnego zatrzymania dziś w godzinach wieczornych polskich obywateli i działaczy polonijnych na Białorusi. Działania władz Białorusi nie świadczą o chęci utrzymywania dobrosąsiedzkich stosunków z Polską." Sprawą obiecał się zająć minister Radosław Sikorski. Premier Jerzy Buzek apeluje do społeczności europejskiej: Solidaryzując się z Białoruską Deklaracją Wolności podpisuję ją w imieniu redakcji i apeluję do wszystkich, którzy rozumieją znaczenie niepodległej Białorusi dla Europy i sprawy polskiej, o złożenie podpisów w celu uwolnienia polskich artystów. Mówię to jako były premier RP a także jako ojciec, którego córka walcząc w słusznej sprawie trafiła do więzienia. Całe moje pokolenie walczyło o demokrację w Polsce. Teraz przyszedł czas by walczyć o demokrację białoruską."

"Czekamy na oficjalny komentarz strony białoruskiej jeśli w przeciągu doby nie otrzymamy wyjaśnień będziemy zmuszeni wystąpić do PE o pomoc.
    Nieoficjalne doniesienia wskazują że cztery z zatrzymanych osób trafiły do szpitala. Nie wiemy narazie nic więcej"- mówi podsekretarz stanu MSZ

Źródło: Rzeczpospolita, Portal internetowy wp.pl

http://www.kozaczek.pl/plotka.php?i...
    http://www.reality-tv.pl/?p=1395
    http://www.rzeczpospolita.pl
  • Camilo Loco

no i?
  • -1867180-

nie lubię tych muzyków i tak, niech zgniją na koszt Białoruskiego podatnika.; )
  • Sześć stóp pod ziemią

Straszne xD
  • Anonim

wypuszczą ich
  • -1867180-

oby nie :(
  • rez

Leszczyński i Makowiecki mogą "zaginąć".
  • Ritter von Nałęcz

jedno to gusta muzyczne, a drugie plucie nam w twarz... Te chuje Łukaszenki na za dużo sobie pozwalają. Niech raz sie do czegoś unia przyda i niech poruszy niebo iz ziemię, żeby ich uwolnić. Nasz rząd musi, dla honoru.
  • Camilo Loco

Wam w twarz?
  • Anonim

>W piatek do Pieksy napisała:

>
    >Robert Leszczyński, Kamil Bulonis i Agata Buzek od dawna
    >byli pod lupą białoruskich władz. W ubiegłym roku Agacie
    >Buzek uniemożliwiono wjazd do kraju ze względu na osobę
    >jej ojca - byłego premiera a obecnie posła PE Jerzego
    >Buzka. Nieoficjalnie przyczyną zatrzymania powyższej
    >trójki jest uniemożliwienie im wzięcia udziału w
    >planowanym na niedziele Marszu Tolerancji. Manifestacja
    >białoruskich artystów, dziennikarzy i opozycji ma odbyć
    >się w Mińsku.
    >

Po 1 to nie są żadni artyści tylko chałturnicy.

Po 2 jeśli zatrzymują Buzkową to dlatego że odbierają TVN i oglądają jej beznadziejne umiejętności aktorski w tym lukrowanym nudnym serialu.

Po 3 ci ludzie zrobili karierę na bazie fotek w Fakcie i kilku płyt kupionym córeczce pod choinkę, niech tam po prostu nie jadą zarabiać bo i tak są zarobieni. Oni nie pojechali tam krzewić idei wolności ale zarabiać ciężki hajs jak UMC records na tym żałosnym kawałku o Białorusi. Przestańcie jak wampiry doić komercyjną krew z Białorusi

po 4 fakt że ich zamknęli uważam za oburzający bo nie cierpie komuchów i mimo że zamknięcie chałturników i lamusów to nic złego to jednak jak robi to komuch to krzyczę DOŚĆ.

po 5 tak to jest jak karierę załatwia tatuś.
  • Ritter von Nałęcz

też ich nie lubię, partacze i komercjaliści, ale to nasi kurwa niestety rodacy i musimy solidarnie stanąć za nimi.
  • Camilo Loco

>Avallac'h napisał
    >też ich nie lubię, partacze i komercjaliści, ale to nasi
    >kurwa niestety rodacy i musimy solidarnie stanąć za nimi.

to idzcie panowie. ja mam wazniejsze rzeczy do roboty, jak np. ogarnianie pierdolniku :> walka o honor! zaden glupi w morde jebany kurz ze mna nie wygra, ha!
  • Anonim

stanąć za nimi? ja za nimi stawać nie będę. Jak już mam zedrzeć szatę na piersi to w imię walki z komunizmem i represją nad ludźmi z Białorusi a nie tymi szmatami medialnymi. Przecież oni z ciebie doją, a ty chcesz ich bronić? szlachetnie ale i szlachetnie można bić się ideologicznie.

Podsumujmy:

Nie mają talentu, nie mają stylu. Mają menadżerów/znajomych/rodziny które zapewniają im wikt w wytwórni. Wychodzi płyta,zalewają nas promocją więc ktoś to i tak kupuje. Potem jeżdżą po Polsce i krajach ościennych dojąc miejscową gawiedź na grubą kasę. Zagraja w reklamach sprzedadzą się bardziej. Wiecznie narzekają na Paparazzi a bez nich by nie istnieli bo nie są niczym więcej niż plastikową kukłą na fotkach w fakcie. To ja już wolę walczyć oto by Białoruś wyrwać Rosji, by weszła do Unii i by ludzie tam mieszkający mieli więcej swobód. Wiadomo że bajka nigdy nie będzie ale obecnie tam jest system czystej kadrówki komunistycznej, oni są Białorusią całkiem. Zdominowali ją i trzeba wyrwać tych biednych ludzi z tego potrzasku. A Buskowa przy okazji wyjdzie z pierdla.
  • Camilo Loco

nie kazdy kto ma w rybryczce dowodu 'narodowosc: 'polska' jest wart mojego wysilku i tym bardziej tego abym sie z nim solidaryzowal (cokolwiek to znaczy), ale na odrobine milosierdzia i litosci moze liczyc zawsze. :>
  • dudek

nawet jakby tam feel zamkneli albo inna Dode to trzeba powiedzieć stanowcze sprzeciw. nawet zula spod marketu w Ciachcinie jakby zamkneli to trzeba powiedzieć ,,niet", bo to nasz żul.
  • Camilo Loco

dlaczego?
  • dudek

Bo wszystkie zule nasze są....
  • Camilo Loco

aaaaa
  • Ritter von Nałęcz

>Zawisz napisał
    >stanąć za nimi? ja za nimi stawać nie będę. Jak już
    >mam zedrzeć szatę na piersi to w imię walki z komunizmem
    >i represją nad ludźmi z Białorusi a nie tymi szmatami
    >medialnymi. Przecież oni z ciebie doją, a ty chcesz ich
    >bronić? szlachetnie ale i szlachetnie można bić się
    >ideologicznie.

Bo to rodacy, aresztowani przez reżim autorytarny, postkomunistyczny. Ja nie mówieo jakiejś walce na smierć i życie, tylko żeby twarde Łukaszence postawić warunki, żeby ich wypuścił.
    >
    >Podsumujmy:
    >
    >Nie mają talentu, nie mają stylu. Mają
    >menadżerów/znajomych/rodziny które zapewniają im wikt w
    >wytwórni. Wychodzi płyta,zalewają nas promocją więc
    >ktoś to i tak kupuje. Potem jeżdżą po Polsce i krajach
    >ościennych dojąc miejscową gawiedź na grubą kasę.
    >Zagraja w reklamach sprzedadzą się bardziej. Wiecznie
    >narzekają na Paparazzi a bez nich by nie istnieli bo nie
    >są niczym więcej niż plastikową kukłą na fotkach w
    >fakcie. To ja już wolę walczyć oto by Białoruś wyrwać
    >Rosji, by weszła do Unii i by ludzie tam mieszkający mieli
    >więcej swobód. Wiadomo że bajka nigdy nie będzie ale
    >obecnie tam jest system czystej kadrówki komunistycznej,
    >oni są Białorusią całkiem. Zdominowali ją i trzeba
    >wyrwać tych biednych ludzi z tego potrzasku. A Buskowa przy
    >okazji wyjdzie z pierdla.

Tu racja.
  • Camilo Loco

>Avallac'h napisał
    >>Zawisz napisał
    >>stanąć za nimi? ja za nimi stawać nie będę. Jak już
    >>mam zedrzeć szatę na piersi to w imię walki z
    >komunizmem
    >>i represją nad ludźmi z Białorusi a nie tymi szmatami
    >>medialnymi. Przecież oni z ciebie doją, a ty chcesz ich
    >>bronić? szlachetnie ale i szlachetnie można bić się
    >>ideologicznie.
    >
    >Bo to rodacy, aresztowani przez reżim autorytarny,
    >postkomunistyczny.

a co to cos zmienia jaki to rezym?
    (nie autorytarny sensu stricto, zatem nazywaj to po prostu dyktatura)

> Ja nie mówieo jakiejś walce na smierć
    >i życie, tylko żeby twarde Łukaszence postawić warunki,
    >żeby ich wypuścił.

Mam jeden: Zatrzymaj ich, a oddaj nam Polskie miasta! :>
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)