Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Niewidzialna Ręka Rynku

Profesor Bronisław Geremek zginął w wypadku samochodowym, do którego doszło w okolicach Miedzichowa (Wielkopolskie) - poinformowała rzecznik wielkopolskiej policji Hanna Wachowiak. Samochód Geremka zderzył się z samochodem dostawczym.

Profesor Bronisław Geremek miał 76 lat. Był przewodniczącym Unii Wolności, ministrem spraw zagranicznych w latach 1997-2000, posłem na Sejm X, I, II i III kadencji, od 2004 do 2008 był posłem do Parlamentu Europejskiego.

Był nie tylko symbolem polskiej dyplomacji. To był wielki, piękny Europejczyk, jeden z najpiękniejszych Europejczyków XX w. Wynosił nas ponad wszystkie nasze kompleksy narodowe. Jednocześnie był człowiekiem, który zawsze potrafił słuchać. Był też wybitnym historykiem. Jego książki o średniowieczu należą do kanonu naukowego - powiedział Jacek Żakowski, dziennikarz "Polityki" w TVN24.

To był wybitny człowiek, który widział wydarzenia w kontekście setek lat. Kandydatów na zastąpienie jego miejsca nie widać - dodał prof. Marian Filar z Demokratycznego Koła Poselskiego.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,ti...
  • Maniakes

A moze warto rowniez wspomniec o mniej chwalebnych faktach z jego zycia (no chyba, ze ktos kieruje sie zasada, ze o zmarlych mowi sie dobrze albo wcale)?
  • Anonim

Nie bede płakał po Geremku. A to co teraz bedzie sie działo w mediach...tragedia
    W koncu bedzie mozna spokojnie przesledzic jego zyciorys
  • SZERYF W TEJ MELINIE

Żal człowieka, który mimo wszystko zapisze się pozytywnie w dziejach Polski, jednak już jestem wkurzony naszą TV. Najgorsza pod tym względem jest TVN24, która charakteryzuję się wyjątkową "paniką" i raczej już dzisiaj (pewnie i jutro) nie usłyszymy jakichkolwiek innych wiadomości z kraju i ze świata. Pzdr.
  • Camilo Loco

>Maciek napisał
    >Żal człowieka, który mimo wszystko zapisze się
    >pozytywnie w dziejach Polski,

Bo? Niech ktoś mnie w końcu oświeci co On takiego dobrego zrobił dla Polski, czyli inaczej mówiąc dla obywateli III RP?
  • SZERYF W TEJ MELINIE

A co można w tych czasach zrobić dobrego samemu? Wiadomo, że niczego znakomitego nie dokonał, ale chodzi o fakt, jakim był człowiekiem. Był człowiekiem, który był poważany i szanowany w Europie, jest symbolem Solidarności. Łamał w pewien sposób stereotyp Polaka, który w polityce stworzyli, np. posłowie PiS'u, a nadal "lansuje" go nasz Prezydent. Mi wystarczy to, że dzięki Jego pracy w PE my jako naród jesteśmy lepiej widziani. Lepiej chyba żeby byli tam tacy ludzie, a nie tacy jak, np. Pan Giertych, który kompromituje nas na całej linii. W takim razie powiedz mi co Geremek zrobił takiego złego? Pzdr.
  • Anonim

>Maciek napisał
    >A co można w tych czasach zrobić dobrego samemu? Wiadomo,
    >że niczego znakomitego nie dokonał, ale chodzi o fakt,
    >jakim był człowiekiem. Był człowiekiem, który był
    >poważany i szanowany w Europie, jest symbolem
    >Solidarności. Łamał w pewien sposób stereotyp Polaka,
    >który w polityce stworzyli, np. posłowie PiS'u, a nadal
    >"lansuje" go nasz Prezydent. Mi wystarczy to, że dzięki
    >Jego pracy w PE my jako naród jesteśmy lepiej widziani.
    >Lepiej chyba żeby byli tam tacy ludzie, a nie tacy jak, np.
    >Pan Giertych, który kompromituje nas na całej linii. W
    >takim razie powiedz mi co Geremek zrobił takiego złego?
    >Pzdr.

Plując na Polaków w międzyczasie? Przestań człowieku. Mnie nie obchodzi wizerunek Polski w Europie, od momentu gdy Francja jest muzułmańska, gdy Holandia jest muzułmańska. "Stara Europa" jest gównem, na które nei warto zwracać uwagę. Zresztą widać to na przykładzie ekonomii, ze oni sobie nie radzą.
    Co do polityki prezydenta. Myślenie inaczej niz brukselczycy, oczywiscie to cos złego?
    Chcesz to sie podniecaj "wybitnym" politykiem. Pedofil Cohn-Bendit niechcacy powiedzial cos "To najwiekszy autorytet moralny dla postkomunistycznej Polski"...Tak, dla postkomunistow to byl autorytet.
  • Camilo Loco

>Maciek napisał
    >A co można w tych czasach zrobić dobrego samemu? Wiadomo,
    >że niczego znakomitego nie dokonał, ale chodzi o fakt,
    >jakim był człowiekiem.

A co dokonał? No czekam. Subiektywne opinie a la PR mnie nie obchodzą, ja ich nie trawię. :P

• Anonim

Dobrze, że zginął sprawca wypadku a nie niewinni, chociaż 3-osoby są ciężko poszkodowane.

P.S. Swoją drogą czytając media dostrzegam pewne sprzeczności: "wielki Europejczyk", "dla Polski zrobiłby wszystko", "Konstytucja europejska bez niego" - w każdym razie dla okrągłostołowców strata, dla niepodległej Polski żadna.
    TVN to właśnie prima szczekaczka okrągłostołowców.
  • SZERYF W TEJ MELINIE

Dobra, już nic nie mówię :P Chciałem powiedzieć coś o nim dobrego, ale widzę, że cokolwiek bym nie powiedział to i tak mi się bardziej dostanie, niż Geremkowi; ] Jeszcze takie pytanie. Mówicie, że to żadna strata dla dzisiejszej Polski, więc powtarzam moje pytanie - co On takiego złego zrobił? Pzdr.
  • Anonim

Magdalenka, Okrągły Stół, plucie na Polske?
  • Camilo Loco

>Maciek napisał
    >Dobra, już nic nie mówię :P Chciałem powiedzieć coś o
    >nim dobrego, ale widzę, że cokolwiek bym nie powiedział
    >to i tak mi się bardziej dostanie, niż Geremkowi; ]

Jeszcze nic konkretnego nie powiedziałeś przecież. :P

>Jeszcze takie pytanie. Mówicie, że to żadna strata dla
    >dzisiejszej Polski, więc powtarzam moje pytanie - co On
    >takiego złego zrobił? Pzdr.

Ot choćby pluł na Polskę i na Polaków w Europarlamencie... wcześniej... układał się z watażkami PRL w Magdalence o to podział majątku i sprawę lustracji, którą później pomagał zatrzymać (nic nie mówię, że był TW.. :>)..
  • SZERYF W TEJ MELINIE

No ok, macie częściowo rację, ale nie mówcie, że miał same złe strony. Jednak jakiś tam wkład w np. zjednoczenie Europy miał, również Obrady Okrągłego Stołu nie mają tylko minusów i mimo wszystko sądzę, że zrobił więcej dobrego niż złego. Mamy wolną Polskę, raczkującą demokrację i dzięki temu możemy dzisiaj dyskutować, co także po części zawdzięczamy Geremkowi, który pozostanie postacią mającą zarówno plusy, jak i minusy. Proponuję zakończyć ten temat bo prowadzi on tylko do sporów i kłótni, a na nie mogliśmy sobie pozwolić za Jego życia. Pzdr.
  • Camilo Loco

>Maciek napisał
    >No ok, macie częściowo rację, ale nie mówcie, że miał
    >same złe strony. Jednak jakiś tam wkład w np.
    >zjednoczenie Europy miał, również Obrady Okrągłego
    >Stołu nie mają tylko minusów i mimo wszystko sądzę, że
    >zrobił więcej dobrego niż złego.

Np.?

> Mamy wolną Polskę,
    >raczkującą demokrację i dzięki temu możemy dzisiaj
    >dyskutować, co także po części zawdzięczamy Geremkowi,
    >który pozostanie postacią mającą zarówno plusy, jak i
    >minusy.

Gdzie jest demokracja, tam jest socjalizm; gdzie jest socjalizm, tam nie ma mowy o wolności. Jeżeli mówisz o tym, że mamy 'raczkującą demokracje' - niech będzie.. ale musisz sobie zdawać sprawę, co to tak naprawdę oznacza. Geremek współtworzył ów system zniewolenia, najpierw na obszarze Polski, a potem całej Europy. Tak, zjednoczyliśmy się z jeszcze większym totalitarnym molochem, więc proszę Cię bardzo wypisuj ile zawdzięczam temu człowiekowi, bo to powoduje u mnie wzrost adrenaliny, co może się skończyć bardzo niemile dla nas wszystkich.
  • SZERYF W TEJ MELINIE

No człowieku, przecież napisałem, że Geremek to człowiek, który ma i plusy i MINUSY! Dla jednych jest taki dla innych siaki. I Ty możesz uważać, że to najgorsza podła menda, a inny może uważać, że to super, hiper mega wzór do naśladowania (od razu uprzedzam Twoje kolejne "uwagi", że ja tak nie sądzę). Tak więc ja wyraziłem swoją opinię, Ty swoją i ok. I nie wiem jeszcze o jakie przykłady Ci chodzi, mam Ci dokładnie powiedzieć, że np. dnia 26 listopada 1996r coś zrobił? Tutaj chodzi o całokształt, a jeżeli Ty widzisz TYLKO negatywne strony jego działalności politycznej, to ja już nie wiem co powiedzieć. Dobra, ja kończę tą dyskusję bo ani na nią miejsce, ani odpowiednia pora. Życzę Ci powodzenia i trochę mniej wrogości do świata; ) Pzdr.
  • kmxx

haha, tak, kolego, zaczynasz od geremka a nastepnie przechodzisz do plucia na demokracje i socjalizm, to dosc normalne, niektorzy nie umieja rozmawiac o niczym innym.
    Geremek?
    Autorytet, byl zawsze w zgodzie z wlasnym sumieniem, daleki od skrajnosci, konformizmu, warto to chyba zaznaczyc.
    Ktos na gorze zwrocil uwage na domniemana sprzecznosc podana w telewizji - ze raz mowia, ze europejczyk, raz ze polski patriota. Moze dla Ciebiie to zbyt trudne zeby zrozumiec, ale mozna byc wielkim polskim patriota i wielkim entuzjasta UE w jednym.
    Muzulmanska Francja i Holandia, to sie popisales, we francji jest ich okolo 8% i 5 mln zas w Holandii 5,5%, i okolo 900 tys. Brawo, brawo, i jeszcze raz brawo, te dane jednoznacznie wskazuja, ze Twoja teza jest prawdziwa. Sadze rowniez, ze USA nie warto jechac do USA odkad jest krajem prawoslawnym!
    W ogole to czlowieku, ogarnij choc troche siebie i swoje zycie, nie gadaj mi tutaj o totalitaryzmie! jezeli uwazasz, ze Europa jest totalitarna to wybacz, ale chyba dalsza dyskusja jest niepotrzebna.
    +co zrobil geremek?
    Obalil komunizm. Wprowadzil Polske do UE, NATO. hamowal kaczorow. rozwinal polska demokracje, doradzal najlepszym polskim premierom. promowal polske na arenie miedzynarodowej, byl dobrym ministrem.
    haha, zaraz napiszesz ze wszystko powyzsze to nic, ale wymien mi jednego polskiego polityka ktorego zaslugi da sie skonkretyzowac bardziej, i jest ich wiecej. Samym oczekiwaniem, ze ktos wymieni Ci 'zaslugi' po myslniku popisujesz sie swoja inteligencja. Polityka nie polega dzisiaj na tym ze gosc sobie siada na fotelu i mowi "no a teraz zrobie tamto siamto", zrozum to!
    +no tym totalitaryzmem to sie popisales, gdybym ja bardziej doswiadczyl zycia w PRLu i slyszal dzisiaj kolesia gadajacego, ze zyjemy w totalitaryzmie chyba cos bym mu zrobil.
    ++ dla mnie geremek mistrz, jeden z niewielu rozsadnych i porzadnych polskich politykow w ostatnich latach. niech spoczywa w pokoju[*]
  • mi-haó; ميخاو

"Obalil komunizm."

Zupełnie jak Wałęsa... Też sam wstał i obalił.

:)
  • jhghjgjhg

Zmarł wróg Narodu Polskiego, niech mu ziemia ...
    Michnik już porównuje go do ludzi pokroju Jana Pawła II, ten to ma wyobraźnię :>
  • Sześć stóp pod ziemią

>Maniakes napisał
    >A moze warto rowniez wspomniec o mniej chwalebnych faktach z
    >jego zycia (no chyba, ze ktos kieruje sie zasada, ze o
    >zmarlych mowi sie dobrze albo wcale)?

Był umarł. I ciszej nad tą trumną.
  • Anonim

>norap napisał
    >Zmarł wróg Narodu Polskiego, niech mu ziemia ...
    >Michnik już porównuje go do ludzi pokroju Jana Pawła II,
    >ten to ma wyobraźnię :>

Takiemu Wrogowi człowiek twojego pokroju powinien buty czyscić.
    A zresztą...co ja się będę produkować...
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)