-
Anonim
http://wiadomosci.onet.pl/1724013,1...
Już widzę odradzającą się lewicę... Na pewno ludzie zaczną głosować na fana źiźka i marksa...
I dobrze. Mniej lewicy, tym lepiej dla kraju. -
mnd
Dyskusja o lewicy powinna odbywać się miedzy strzelcami plutonu egzekucyjnego :) -
? Jaśnie Panicz
>мајк napisał
> http://wiadomosci.onet.pl/1724013,1...
>
>Już widzę odradzającą się lewicę... Na pewno ludzie
>zaczną głosować na fana źiźka i marksa...
>
>I dobrze. Mniej lewicy, tym lepiej dla kraju.
Nie wiem, czy dobrze, że to akurat Aleksander Kwaśniewski kogokolwiek namaszcza...
Interesujące jest w jak żałośnie prosty sposób postrzegasz Sierakowskiego - piszesz tak, jakbyś nie wiedział o jego działalności NIC poza nagłówkami gazet sprzed ponad roku. Jak pokazują badania przeprowadzone, choćby ostatnio przez prawicową RP, w Polsce jest bardzo silne zapotrzebowanie na lewicę, i tę ekonomiczną, i tę światopoglądową. Właśnie takie postulaty można znaleźć w propozycjach ludzi związanych z "Krytyką", w największym skrócie od emancypacji wykluczonych ekonomicznie grup społecznych, konieczności zmiany formy redystrybucji dóbr, polityki fiskalnej i społecznej, na samostanowieniu kobiet, związkach partnerskich i temu podobnych . To zresztą całkiem naturalne: różnice między PO i PiS kończą się właściwie na estetyce. Jedni chcą być bardzo eleganccy i pozornie liberalni, drudzy natomiast narodowi, radykalnie religijni - ale wszystko to też w formie fasady kryjącej zanik polityki jako formuły prowadzenia konstruktywnego sporu na rzecz dogadywania interesów. Z SLD jest podobnie: to postpolityczna, przynajmniej dotychczac centroprawicowa, bezideowa formacja z wyjątkiem młodych działaczy organizujących się ostatnio w ramach inicjatywy "Nowy Nurt".
Kwaśniewski jednak mimochodem wspomniał coś bardzo istotnego: potrzebę radykalnego odmłodzenia sceny politycznej, wskazał na konieczność intelektualnych podstaw formacji politycznych, w tym przypadku lewicy. I tę lukę może spokojnie wypełnić środowisko "Krytyki Politycznej"
Najzabawniejsze w tym, co Ty z kolei napisałeś jest to, że bez przerwy (w kontekście negatywnym) wspominasz o Marksie, Żiżku, ale przecież żadnego z nich nie czytałeś, nie masz bladego pojęcia o propozycjach ani jednego, ani drugiego, nie próbujesz krytykować, tylko jak maniak rzucasz hasło myśląc naiwnie, że wszyscy są w podobnie tragicznej sytuacji intelektualnej, co Ty.
Naprawdę nie masz lepszych argumentów? -
Anonim
Dla Ciebie w sprawiedliwym swiecie zostaje tylko Bereza. Tez kiedys startowalem z przystanku socjalizm, ale trzeba bylo wyjac i przejrzec na oczy.
Co najciekawsze. Receptą na problemy jest ponownie Marks. Zastanawiam sie, czy tu nie trzeba zwyczajnie przyslac policje do komunistów z KP za propagowanie totalitarnych idei, znacznei gorszych od faszystowskich.
-
-
Bartosz
-
Anonim
Dokładnie. To samo było na Zachodzie '68. A teraz chca to skopiować :]
-
Anonim
>? Jaśnie Panicz napisał
>Interesujące jest w jak żałośnie prosty sposób
>postrzegasz Sierakowskiego - piszesz tak, jakbyś nie
>wiedział o jego działalności NIC poza nagłówkami gazet
>sprzed ponad roku. Jak pokazują badania przeprowadzone,
>choćby ostatnio przez prawicową RP, w Polsce jest bardzo
>silne zapotrzebowanie na lewicę, i tę ekonomiczną, i tę
>światopoglądową.
-Mógłbyś zapodać mi te badania? Prawda, smutna dla lewicy jest taka, że ci którzy są lewakami światopoglądowymi coraz częściej glosują na PO zaś lewacy gospodarczy na PiS. Ile osób głosowało na lewicę w 2001?;) W takim razie gdzie to wyparowało?;) Z przyjemnością twierdzę, że lewica zmierzaku upadkowi, zaś rozłam LiDu to pogłębił. Przyszły sejm bez lewicy? Bardzo możliwa i radosna wizja;)
>Najzabawniejsze w tym, co Ty z kolei napisałeś jest to,
>że bez przerwy (w kontekście negatywnym) wspominasz o
>Marksie, Żiżku, ale przecież żadnego z nich nie
>czytałeś
-A czy ty czytałeś "mein kampf" żeby mieć możność oceny hitlera?
-
? Jaśnie Panicz
>мајк napisał
>>? Jaśnie Panicz napisał
>-Mógłbyś zapodać mi te badania? Prawda, smutna dla
>lewicy jest taka, że ci którzy są lewakami
>światopoglądowymi coraz częściej glosują na PO zaś
>lewacy gospodarczy na PiS. Ile osób głosowało na lewicę
>w 2001?;) W takim razie gdzie to wyparowało?;) Z
>przyjemnością twierdzę, że lewica zmierzaku upadkowi,
>zaś rozłam LiDu to pogłębił. Przyszły sejm bez lewicy?
>Bardzo możliwa i radosna wizja;)
Oczywiście: RzePa z 4 kwietnia, takie diagramy kołowe, jakbyś miał problem z lokalizacją.
Ta "prawda", a raczej smutna praktyka społeczna się zmienia, głównie za sprawą praktyki światopoglądowej praktyki PO i ekonomicznego braku praktyki PiS. Platforma ustami Niesiołowskiego czy Gowina skutecznie odstręcza ludzi o światpoglądzie, względnie, lewicowo-liberalnym. Ci drudzy natomiast, Prawo i Sprawiedliwość, stawiając na konflikt , a priori odrzucają wyborców i zmęczonych ciągłym konfliktem, i zainteresowanych pozytywnym wymiarem reform, a nie bezustannym pompowaniem antagonizmów klasowych, tym bardziej w Polsce, gdzie właściwie, przynajmniej w ramach badań opinii, k a ż d y chce być bogaty. Więc taktyka antagonizowania społecznego w parze z brakiem jakichokolwiek działań prosocjalnych, przez dwa lata PiS nie ruszył skali podatkowej w sposób sprzyjający grupom mniej zamożnym, a nawet na ministra finansów powołał dotychczasowego spin doktora neoliberalnego programu PO.
Te paroksyzmy obu bardzo podobnych do siebie formacji budują rezerwę, którą może - i moim zdaniem powinna - wykorzystać lewica. Ale w nowym wydaniu, bo ta nominalna, szczególnie starzy wyjadacze nie mają żadnych poglądow: trochę oklepanych frazesów ze sztandarów, trochę liberalizmu ekonomicznego i bezustanne bredzenie o europejskich standardach, samemu będąc wobec nich, także intelektualnie, nieuczciwym. Ale i tutaj nie jest najgorzej: konieczność historyczna zmiotła ze sceny Krzysztofa Janina, Leszka Millera, Marka Dyducha itd.
>-A czy ty czytałeś "mein kampf" żeby mieć możność
>oceny hitlera?
Tak czytałem, moi dziadkowie podczas remontu domu, jak wrócili do Polski, pod deskami znaleźli jakieś eleganckie wydanie. Bez specjalnych zachwytów, kiepsko napisane, raczej formuła nieustannego manifestowania swojego stanu ducha, niż intelektualne dowodzenie.
Bardzo Ci współczuję, jeśli porównujesz intelektualistę do zbrodniarza. Jeszcze dużo nauki - także pokory - przed Tobą. -
Anonim
Ja tez Ci wspolczuje - Marks czy Lenin ktorego pisma cytujecie jest na tej samej stopie zbrodni co Hitler
Ja Ci mowie - jak bedziemy zyli w normalnym kraju - trafisz do pierdla za szerzenie zbrodniczej ideologii
-
Gamsider_
Kurwa, czy ten srający kasą lewak nie przestanie uszczęśliwiać innych na siłę? -
Promyczek
>? Jaśnie Panicz napisał
> To zresztą całkiem naturalne: różnice
>między PO i PiS kończą się właściwie na estetyce.
Przepraszam, bardzo ale z PO jest taka prawica jak z koziej dupy trąba. Nie wiem czy zauważyłeś, ale praktycznie we wszystkich głosowaniach za kadencji PISu i później PO głosowało tak samo jak SLD (LID).
-
Anonim
A potem sie dziwia, ze w Polsce są antysemici. Niesamowite, gdy bogaci Żydzi chcą wprowadzać idee, które doprowadzaja wszystkich do nędzy.
-
Anonim
>? Jaśnie Panicz napisał
>>мајк napisał
>Oczywiście: RzePa z 4 kwietnia, takie diagramy kołowe,
>jakbyś miał problem z lokalizacją.
-Ale zapodaj łaskawie. Jak się na coś powołujesz to zapodaj. Nie będę dla ciebie trudził się w znalezieniu tego (zakładając, że jest coś takiego w ogole).
>Ta "prawda", a raczej smutna praktyka społeczna się
>zmienia, głównie za sprawą praktyki światopoglądowej
>praktyki PO i ekonomicznego braku praktyki PiS. Platforma
>ustami Niesiołowskiego czy Gowina skutecznie odstręcza
>ludzi o światpoglądzie, względnie, lewicowo-liberalnym.
-O tak! Tylko, że ci ludzie to margines. Niewielka liczba.
>Ci drudzy natomiast, Prawo i Sprawiedliwość, stawiając na
>konflikt , a priori odrzucają wyborców i zmęczonych
>ciągłym konfliktem, i zainteresowanych pozytywnym wymiarem
>reform, a nie bezustannym pompowaniem antagonizmów
>klasowych, tym bardziej w Polsce, gdzie właściwie,
>przynajmniej w ramach badań opinii, k a ż d y chce być
>bogaty. Więc taktyka antagonizowania społecznego w parze z
>brakiem jakichokolwiek działań prosocjalnych, przez dwa
>lata PiS nie ruszył skali podatkowej w sposób sprzyjający
>grupom mniej zamożnym, a nawet na ministra finansów
>powołał dotychczasowego spin doktora neoliberalnego
>programu PO.
-Widać PiS nie wierzy swoim socjalistycznym hasłom. I dobrze.
>Te paroksyzmy obu bardzo podobnych do siebie formacji
>budują rezerwę, którą może - i moim zdaniem powinna -
>wykorzystać lewica. Ale w nowym wydaniu, bo ta nominalna,
>szczególnie starzy wyjadacze nie mają żadnych poglądow:
>trochę oklepanych frazesów ze sztandarów, trochę
>liberalizmu ekonomicznego i bezustanne bredzenie o
>europejskich standardach, samemu będąc wobec nich, także
>intelektualnie, nieuczciwym. Ale i tutaj nie jest najgorzej:
>konieczność historyczna zmiotła ze sceny Krzysztofa
>Janina, Leszka Millera, Marka Dyducha itd.
-Coś mi mówi, że właśnie Miller może wam szyki pokrzyżować. Stare komuchy wspomogą Millera. Kto wspomoże was? Pedały i feministki?
W Polsce lewica już nigdy nie będzie miała większych szans. Nie odbierajmy wam jednak tego marzenia;) Śnijcie dalej;)
>Tak czytałem, moi dziadkowie podczas remontu domu, jak
>wrócili do Polski, pod deskami znaleźli jakieś eleganckie
>wydanie. Bez specjalnych zachwytów, kiepsko napisane,
>raczej formuła nieustannego manifestowania swojego stanu
>ducha, niż intelektualne dowodzenie.
>Bardzo Ci współczuję, jeśli porównujesz
>intelektualistę do zbrodniarza. Jeszcze dużo nauki -
>także pokory - przed Tobą.
Jednak to dzieła marksa wyrządziły więcej szkody temu Światu niż działalność hitlera. Pokora? Po co pokora przed lewakami? Lewaków powinno się tępić doputy gówno nie uschnie, potem trudniej je usunąć.
-
Tiwanick
>Promyczek napisała:
>Przepraszam, bardzo ale z PO jest taka prawica jak z koziej
>dupy trąba. Nie wiem czy zauważyłeś, ale praktycznie we
>wszystkich głosowaniach za kadencji PISu i później PO
>głosowało tak samo jak SLD (LID).
A czy głosowanie zgodnie z tym, co proponował PiS jest dowodem prawicowości? nie wydaje mi się. Przeciwnie - PiS to takie nie wiadomo co - deklarowany etatyzm, któremu przeczą czyny (obniżenie składki rentowej i likwidacja podatku spadkowego), nacjonalizm, ale jednocześnie przywiązanie do tradycji piłsudczykowskiego PPS, skrzyłdło mocno endeckie i flirt z populizmem jednym słowem - byt niesprecyzowany.
-
Anonim
>Gamsider_ napisał
>Kurwa, czy ten srający kasą lewak nie przestanie
>uszczęśliwiać innych na siłę?
To generalnie jest tak, że chłopczykowi się nudzi, zrobił się socjalistom, bo modnie, naczyta się bzdur, jakąś pannę poderwię swoją gadką feministy i "intelektualisty" a jakby przyszło co do czego to sam pierwszy by bekał gdyby podatki podwyższyli i na nowy rowerek albo wyjazd na narty by nie miał. -
Gamsider_
>мајк
>To generalnie jest tak, że chłopczykowi się nudzi,
>zrobił się socjalistom, bo modnie, naczyta się bzdur,
>jakąś pannę poderwię swoją gadką feministy i
>"intelektualisty" a jakby przyszło co do czego to sam
>pierwszy by bekał gdyby podatki podwyższyli i na nowy
>rowerek albo wyjazd na narty by nie miał.
Przynajmniej w polo gra. Albo chciałby grać. Ma u mnie za to ten jeden plus :> Poza tym - ten kiepski sznur. -
? Jaśnie Panicz
>Promyczek napisała:
>Przepraszam, bardzo ale z PO jest taka prawica jak z koziej
>dupy trąba. Nie wiem czy zauważyłeś, ale praktycznie we
>wszystkich głosowaniach za kadencji PISu i później PO
>głosowało tak samo jak SLD (LID).
Niewiele mam do powiedzenia na temat dupy i trąby, ale warto na sprawę PO spojrzeć z innej strony: SLD (szczególnie w poprzedniej kadencji) było partią centroprawicową stojącą w rozkroku, ale jednak bardziej na prawo, niż - niestety - na lewo.
-
? Jaśnie Panicz
>мајк napisał
>-Ale zapodaj łaskawie. Jak się na coś powołujesz to
>zapodaj. Nie będę dla ciebie trudził się w znalezieniu
>tego (zakładając, że jest coś takiego w ogole).
http://www.krytykapolityczna.pl/ima...
Te diagramy kołowe lewej stronie, na środku. Ewentualnie, jak Ci się, spróbuj przeczytać tekst Elizy Olczyk.
>-O tak! Tylko, że ci ludzie to margines. Niewielka liczba.
Jak wyżej. Ponadto marcowy Pentor (miesięczny biuletyn dostępny we wszystkich bibliotekach): 27% wyborców deklaruje symaptie lewicowo-liberalne, wprost bez powoływania się czy odnoszenia do konkretnych partii politycznych.
>-Coś mi mówi, że właśnie Miller może wam szyki
>pokrzyżować. Stare komuchy wspomogą Millera. Kto
>wspomoże was? Pedały i feministki?
>W Polsce lewica już nigdy nie będzie miała większych
>szans. Nie odbierajmy wam jednak tego marzenia;) Śnijcie
>dalej;)
Te Twoje diagnozy, płonącego umysłu tuż przed maturą - bezcenne, szkoda tylko, że nie poparte żadną wiedzą, ani nawet próbą argumentacji innej niż ta pochodząca z tajemniczego wewnętrznego źródła, które w Tobie bije...;-)
>Jednak to dzieła marksa wyrządziły więcej szkody temu
>Światu niż działalność hitlera. Pokora? Po co pokora
>przed lewakami? Lewaków powinno się tępić doputy gówno
>nie uschnie, potem trudniej je usunąć.
Znowu t e Twoje osobiste analizy: Hitler był, niestety, praktykiem, a Marks - zdolnym teoretykiem mający wyraźne trudności w kontaktach z bazą społeczną.
Pokora przed dorobkiem myśli ludzkie, że tak górnolotnie powiem, przed tym, co Cię tak ponieca, przed historią - liczę, że tę czestotliwość odbierasz bez zakłóceń.
-
Anonim
Chłopie. Hitler zabił ilu Żydów i Polaków - 10 mln?
Wyscie, lewacy, wymordowali swoimi ideami ponad 100 mln ludzi. Wiec moze kup sznur, i sie powies - bo po co Ty ludziom chcesz życie uprzykrzać?
-
? Jaśnie Panicz
>мајк napisał
>To generalnie jest tak, że chłopczykowi się nudzi,
>zrobił się socjalistom, bo modnie, naczyta się bzdur,
>jakąś pannę poderwię swoją gadką feministy i
>"intelektualisty" a jakby przyszło co do czego to sam
>pierwszy by bekał gdyby podatki podwyższyli i na nowy
>rowerek albo wyjazd na narty by nie miał.
Masz bardzo duży rozstrzał: od markosocjologii przez teorię polityki i futorologię, na psychologii kończąc. Całkiem zabawne jest to, kiedy Ty, średnio bystry uczeń liceum oceniasz kogokolwiek w tak nie tyle błędny, co beznadziejnie d u r n y sposób. Potrafisz, co mnie przeraża, tylko przekładać slajdy ze schematami: z zamożności wyciągasz wniosek o nudzie i socjalizmie, wszystko spłycając, łącząc z jakąś modą itd - zupełnie jak premier Kaczyński.
Wiem, że to Ci pomaga pogodzić się z własną, przynajmniej tutaj, tragedią, ale proszę ponownie: więcej r z e c z y w i s t y c h (czyli rozumnych) argumentów. Inaczej dyskusja nie ma sensu, bo to naprawdę (formalnie) nie miejsce na analizę mojej osoby, mojego stanu posiadania, czy sportu, który uprawiam. Personalne wycieczki zostaw na spotkania z kolegami z klasy.