Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Janek

Witam!

za kilkanaście dni w Bukareszcie ma odbyć się szczyt NATO, mają tam zapaść dezycje wobec Gruzji i Ukrainy, w ostatnich dniach Niemcy i Francja wyraziły sceptycyzm względem aspiracji Gruzji i Ukrainy, wzywam wszystkich ludzi dobrej woli o wysylanie na adres prezydenta Francji, kanclerz Niemiec listów wyrażających poparcie dla członkowstwa Gruzji i Ukrainy w NATO, oto listy i adresy poczty elektronicznej tych urzedow:

FRANCJA

Monsieur le Président de la République,

J’ai l’honneur d’adresser à Monsieur le Président une chaleureuse prière de favoriser les efforts de l’Ukraine et de la Géorgie pour leur adhésion à l’OTAN.
    Lors du sommet d’avril des décisions concernant le futur de ces pays seront prises.
    La France soutenant les démarches de la Géorgie et de l’Ukraine aurait encore une fois un véritable mérite pour l’histoire du monde libre.
    Le peuple français peut donner une contribution importante à l’œuvre de bâtir une Europe stable et riche.
    Aidons la Géorgie et l’Ukraine!

Veuilez agréer, Monsieur le Président, l’expression de ma parfaite considération.

[imie, nazwisko, kraj, miasto]
    Pologne, Varsovie

ADRES PREZYDENTA FRANCJI:
    http://www.elysee.fr/ecrire/

- wystarczy wybrac temat [sujet principal de votre message] - najlepiej "la politique etrangere" i wkleic, wybrac metode odpowiedzi [Choisissez votre mode de réponse] - wybrac "par courrier electronique" a nastepnie kliknac "envoyer" :)
    pojawi sie nowe okno, wypelniamy wedle uznania; ) adres email to:
    "Adresse électronique" - nalezy wpisac dwa razy; troche to skomplikowane ale da sie przejsc :)

NIEMCY

Frau Bundeskanzlerin Angela Merkel

Bundeskanzleramt
    Willy-Brandt-Str. 1
    10557 Berlin, Germany
    Warschau, den 19. März 2008

Sehr geehrte Frau Bundeskanzlerin,

ich wende mich an Sie mit der grossen Bitte um die Unterstützung der Bestrebungen Georgiens und der Ukraine um den NATO-Beitritt. In den kommenden Tagen findet der Gipfel statt dessen Entscheidungen einen grossen Einfluss auf die Zukunft dieser beiden Staaten haben wird. Würde Deutschland Georgien und der Ukraine beim NATO-Beitritt helfen, wäre dies ein grosses Verdienst für die Geschichte der freien Welt. Deutschland koennte wesentlich dazu beitragen, ein stabiles, wohlhabendes Europa weiter aufzubauen, so lass uns Georgien und Ukraine helfen!!!

Hochachtungsvoll
    [imie nazwisko, kraj, miasto]

ADRES KANCLERZ NIEMIEC:
    http://www.bundeskanzlerin.de/Webs/...

wysyłajmy poparcie dla Gruzji i Ukrainy! :)))

• Anonim

Dla Gruzji mogę wysłać, dla Ukrainy - absolutnie...
  • Anonim

"Le peuple français peut donner une contribution importante à l’œuvre de bâtir une Europe stable et riche."

PHI?
  • Anonim

a nie?
    Kazdy moze
  • Janek

wlasnie, kazdy moze :)
  • Camilo Loco

ale po co? :P
  • Amiel

Ukraina-tak,ale Gruzja musi najpierw się dogadać z Abchazją i Osetią Płd.
  • Camilo Loco

Ale co to da? Nic. NATO niczego nie gwarantuje, lepiej dla tych krajów, gdyby zawarły indywidualne traktaty ze Stanami Zj. bądź innym mocarstwem. NATO palcem nie kiwnie w sprawie Gruzji, bo Rosja jest zbyt silna.
  • Anonim

Żartujesz sobie? Rosja w wojnie konwencjonalnej przegrałaby boleśnie. Putin i KGB moze tam siedziec jeszcze dlugie lata, ale jesli nie dojdzie do konfliktu.
    Rosja ma 3 problemy:
    Z całą Europą nie poradziłaby sobie, tym bardziej dlatego że USA nie patrzyloby na to z przymruzonym okiem
    Same Stany Zjednoczone zniszczylyby momentalnie Rosję
    Nie mowiac o Chinczykach, ktorzy zalaliby Rosję...

Rosja jest militarnym trupem. Moze sobie grozic panstwom, ktore nie maja zadnych sojuszy.
  • Camilo Loco

>Pan Mateusz wrote:
    >Żartujesz sobie? Rosja w wojnie konwencjonalnej
    >przegrałaby boleśnie. Putin i KGB moze tam siedziec
    >jeszcze dlugie lata, ale jesli nie dojdzie do konfliktu.
    >Rosja ma 3 problemy:
    >Z całą Europą nie poradziłaby sobie, tym bardziej
    >dlatego że USA nie patrzyloby na to z przymruzonym okiem
    >Same Stany Zjednoczone zniszczylyby momentalnie Rosję
    >Nie mowiac o Chinczykach, ktorzy zalaliby Rosję...

A kto mówi o całej Europie? Jaka ona miała by interes w obronie jakiejś Gruzji?

>Rosja jest militarnym trupem. Moze sobie grozic panstwom,
    >ktore nie maja zadnych sojuszy.

Jeśli NATO poszło by w śladu dawnej Ligii Narodów i skończyło akcje na wysłali kilku ulotek, to rachunek wyszedł by na zero czy tak, czy tak.
  • Anonim

>A kto mówi o całej Europie? Jaka ona miała by interes w obronie
    >jakiejś Gruzji?

ropa, tranzyt, dywersyfikacja, a poza tym Gruzini to chrześcijanie :)
  • Amiel

Dywersyfikacja w jakimś stopniu na pewno tak ale co ma religia do tego?
  • Anonim

>Mister Night a écrit
    >Ukraina-tak,ale Gruzja musi najpierw się dogadać z
    >Abchazją i Osetią Płd.

Buahahahaha. Masz na myśli region, gdzie przelewa się krew za poletko? Oni się NIE DOGADAJĄ. Wiesz, że część Abchazów nie zna np gruzińskiego i nie miałaby szans na wykształcenie i tak dalej? Poza tym na litość boską, to Gruzja, a Ty wymagasz opanowania, mądrości i "dogadywania się". Kaukaz się chyba nigdy nie dogadał inaczej niż krwią. Przykra prawda.

• rez

>Pan Mateusz napisał
    >Żartujesz sobie? Rosja w wojnie konwencjonalnej
    >przegrałaby boleśnie. Putin i KGB moze tam siedziec
    >jeszcze dlugie lata, ale jesli nie dojdzie do konfliktu.
    >Rosja ma 3 problemy:
    >Z całą Europą nie poradziłaby sobie, tym bardziej
    >dlatego że USA nie patrzyloby na to z przymruzonym okiem
    >Same Stany Zjednoczone zniszczylyby momentalnie Rosję
    >Nie mowiac o Chinczykach, ktorzy zalaliby Rosję...
    >
    >Rosja jest militarnym trupem. Moze sobie grozic panstwom,
    >ktore nie maja zadnych sojuszy.

A kto tu mówi o wojnie?O konfliktach?
    Rosja obecnie koncentruje się w pierwszej kolejności na państwach WNP i odbudowuje swoją potęgę regionalną.
    Znając politykę państw "zachodnich" to nie ma co wierzyć że Gruzja czy Ukraina dostaną zielone światło w kwestii NATO.
    Przynajmniej mi nie chce się w to wierzyć.
    Natomiast nie należy zapominać w całej dyskusji o kwestiach surowców mineralnych i Rosji która wspaniale "otula" Europe.

Ja osobiście jestem ciekawy jaki będzie sygnał na zewnątrz po tej konferencji - czy będzie jakaś reforma NATO, zmiany, reorientacja.
  • Camilo Loco

>Masza. wrote:
    >>Mister Night a écrit
    >>Ukraina-tak,ale Gruzja musi najpierw się dogadać z
    >>Abchazją i Osetią Płd.
    >
    >Buahahahaha. Masz na myśli region, gdzie przelewa się krew
    >za poletko? Oni się NIE DOGADAJĄ. Wiesz, że część
    >Abchazów nie zna np gruzińskiego i nie miałaby szans na
    >wykształcenie i tak dalej? Poza tym na litość boską, to
    >Gruzja, a Ty wymagasz opanowania, mądrości i "dogadywania
    >się". Kaukaz się chyba nigdy nie dogadał inaczej niż
    >krwią. Przykra prawda.

G.. prawda. We wczesnym średniowieczu byli bardzo cywilizowanym państwem, mieli własną filozofie, sztukę itp. :>
    Cóż, nieoryginalną, bo kontynuowali filozofie hellenistyczno-chrześcijańską, ale dzikusami nie byli.

• Anonim

>M. F. Camillus ® a écrit

>
    >G.. prawda. We wczesnym średniowieczu byli bardzo
    >cywilizowanym państwem, mieli własną filozofie, sztukę
    >itp. :>
    >Cóż, nieoryginalną, bo kontynuowali filozofie
    >hellenistyczno-chrześcijańską , ale dzikusami nie byli.
    >

Czy ja gdzieś napisałam, że są dzikusami? Uwielbiam tamtą kulturę, co nie zmienia faktu, że ich podejście do władzy, do wojny i ziemi jest różne, co jest też spowodowane historia ostatnich lat. Wcale nie umniejszam ich dorobku religijnego, kulturowego, ale tam brak ufności i realnych rozwiązań względem Abchazji i Osetii jest od dawna i niespecjalnie się zanosi, żeby ten konflikt miał zostać rozwiązany. O to mi chodziło.
  • Janek

jak zwykle dzielicie włos na czworo :d
    na wątpliwości odpowiem tak - nie zaszkodzi wysłać :)
  • Anonim

>Rok 1984 a écrit
    >jak zwykle dzielicie włos na czworo :d
    >na wątpliwości odpowiem tak - nie zaszkodzi wysłać :)

Świetnie, ciekawi mnie, czy czytałeś dokładnie TREŚĆ tych listów? Ja bez bicia powiem, że czytałam tylko en francais, bo niemieckiego nie umiem, jednak nakłanianie ludzi do wysyłania rzeczy, których nie rozumieją, a myślę, że nie wszyscy znają fr/niem jest trochę nieuczciwe.
  • Janek

>Świetnie, ciekawi mnie, czy czytałeś dokładnie TREŚĆ tych listów? Ja bez bicia powiem, że czytałam tylko en francais, bo niemieckiego nie umiem, jednak nakłanianie ludzi do wysyłania rzeczy, których nie rozumieją, a myślę, że nie wszyscy znają fr/niem jest trochę nieuczciwe.

jakże mógłbym nie czytać, współtworzyłem treść tych listów :)
    nie rozumiem zarzutu; )
  • Anonim

>Mister Night napisał
    >Dywersyfikacja w jakimś stopniu na pewno tak ale co ma
    >religia do tego?

To są chrześcijanie, nasi bracia :)
  • 1
  • 2
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)