-
spotless mind
zastanawiam się jaki wpływ na polskie społeczeństwo miałaby ustawa o zakazie handlu alkoholem oraz jego spożywania w ogóle (coś w stylu prohibicji w USA w 1920-1933), jak wy myślicie? oczywiście nie ejstem żadnym wrogiem porcentów w napojach; ) ciekawi mnie tylko taka hipotetyczna sytuacja -
satan claus
"dobrze jest sie uczyc na bledach, ale najlepiej na cydzych" Otton Von Bismarc...choc to raczej odwrotnosc moich idoli to tu sie zgadzam. Analogicznie wprowadzenie prohibicji da to samo w PL co dalo w USA. Podobnie z innymi martwymi zakazami, wzbogacaja szara strefe i w gruncie rzeczy mafie. -
matr
Dokladnie satan claus ma racje, w Polsce prohibicja bylaby zupelnym bez sensnem...
1) Kupa kasy idzie do budzetu z akcyzy
2) W Polsce jest niska kultura picia, moge sie mylic ale okolo miliona polakow jest uzaleznionych, niby malo, ale w wiekszosci to tatusiowie lub mamusie, co powoduje ze pewnie jakies 2-3 miliony odczuwaja alkoholizm na wlasnej skorze..
3) zamiast prohibicji bylbym za edukacja mlodziezy czym jest alkohol itp itd, teraz tego nie ma w ogole, a z tego co widze jest gorzej i gorzej...
-
spotless mind
>matr napisał
>Dokladnie satan claus ma racje, w Polsce prohibicja bylaby
>zupelnym bez sensnem...
>
>1) Kupa kasy idzie do budzetu z akcyzy
>2) W Polsce jest niska kultura picia, moge sie mylic ale
>okolo miliona polakow jest uzaleznionych, niby malo, ale w
>wiekszosci to tatusiowie lub mamusie, co powoduje ze pewnie
>jakies 2-3 miliony odczuwaja alkoholizm na wlasnej skorze..
i dlatego wprowadzenie prohibicji mogłoby zmniejszyć procent rodzin patologicznych; )
>3) zamiast prohibicji bylbym za edukacja mlodziezy czym jest
>alkohol itp itd, teraz tego nie ma w ogole, a z tego co
>widze jest gorzej i gorzej...
no młodzież się edukuje, najczęsciej poprzez praktykę, dzięki prohibicji zmalałaby na pewno liczba młodzieży regularnie pijącej, co pociąga za sobą kolejne pozytywne konsekwencje; >
głównymi minusami są oczywiście: bogacenie się polskiej mafii, no i wzrost korupcji na granicach, czyli bogacenie się celników, poza tym oczywiście nie można będzie wypić nawet kieliszka wina do obiadu czy też puszki piwa przed telewizorem; ) nałogowym alkoholikom pozostanie spirytus salicylowy itp.; D
-
-
Zuzia
najbardziej kusi to co niedostępne - prohibicja jest złym pomysłem, zwłaszcza w takim kraju jak Polska (bo napił albo upiłby się i tak każdy kto by tego chciał - jak to mawia mój ulubiony wykładowca Polak potrafi czyli evrybody kombinerki;)
a najważniejszy w życiu jest umiar - przecież alkoholik to i perfumami nie wzgardzi a taki kieliszek wina to np. krążenie porawia
byśmy walcząc o trzeźwość narodu nie wywalczyli fortuny polskiej mafii;) -
Anonim
Ja jestem za pełną legalizacją wszystkich narkotyków. Zeby zniszczyć mafię chociazby. -
mateusz
-
bokbanana
i pogorszyla by jakosc alkoholu
ale nalezy zmioenic obecne prawo dotyczace alkoholu....czas chyba odblokowac produkcje .....nalewki destylaty.wina winiaki....dlaczego nie moge produkowac i sprzedawac kontrolowanej ilosci wisniówki czy malinowicy która produkujemy ze znajomymi juz wiele lat.....trzeba zmieniac obyczaj chlania w tym kraju...panie pija nalewki panowie destylaty...sa zdrowsze od chemicznego piwa czy czystej wódki....poprawiaja nastrój i pieszcza kubki smakowe
a kolega tu z prohibicja wyjezdza......jesli pojawil by sie taki projekt na wiejskiej spoleczenstwo własnymi łapami rozebraklo by ten piekny budynek a posłow powpychało do wisły z kamieniami przytroczonymi do konczyn dolnych -
mateusz
oczywiscie, masz racje. mamy debilne, komusze prawo alkoholowe z minionej epoki socjalizmu realnego. najbardziej mnie zalamal Makłowicz kiedy byl u Wojewodzkiego i mowil, ze zeby zrobic sobie jakas tam nalewke zgodnie z prawem i wystawic ja na konkurs, musi jechac na Slowacje! :/ Tutaj np jestesmy zaciankiem ale nie tylko! Ale oczywiscie wazniejsza jest Eryka Sztajnbach i jej wystawa, ktorej nie widzieli. -
bokbanana
zgadza sie z tymi alkoholami, wszyscy ludzi e w europie maja prawo produkowac metkowac i wprowadzac do sprzedazy własne alkohole, jesli oczywiscie spelniaja pewne normy europeiskie co do pochodzena i jakosci
maklowicz powiedzial kiedys ze ciezko bedzie z ta ustawa w naszym parlamencie , chyba ze przestana zasiadac w nim buraki upijaca sie ameretto w sejmowej restauracji:) -
!@#$%^&*()
>Al De Niro napisał
>Ja jestem za pełną legalizacją wszystkich
>narkotyków. Zeby zniszczyć mafię chociazby.
I przy okazji społeczeństwo??? -
bokbanana
ta sspoleczenstwo
zanjac de niro to chcialby by czesc spoleczenstwa sie sama usunela przez wciaganie spida, nie przyswieca mu bron boze prawo czlowieka do samostanowienia, raczej w kwesti oczyszczenia z debili spoleczenstwa jest za
myle sie de niro?????
a wodka panswtowa nie niszczy spoleczenstwa?
a pijani alkogholicy nie bija swoich dzieci i zon?
nie leza na chodnikach w obszczanych spodniach?
nie okradaja swoich matek w celu zakupienia butelki?
nie dewastuja swoich organizmów piciem?
pijani kierowcy nie zabijaja niewinnych na drogach?
jesli jestes przeciwnikiem dragów to ich po prostu nie bierz
-
spotless mind
też jestem za pełną legalizacją narkotyków, dragi nie zniszczą kogoś kto nie chce ich brać, nikt nie będzie ludziom wsypywał na siłe koki do nosa; ) -
!@#$%^&*()
>jakiś kolo/c.k.n.c. u.a. napisał
>też jestem za pełną legalizacją
>narkotyków, dragi nie zniszczą kogoś kto nie
>chce ich brać, nikt nie będzie ludziom
>wsypywał na siłe koki do nosa; )
A czy alkoholikom ktoś wlewa wódke na siłe do gardła?
Alkoholizm jak i narkomania jest chorobą nieuleczalną... propagowanie legalizacji wszystkich narkotyków to tak jakby pozwolić na sprzedawanie smierci. Chciałbyś żeby twoje dziecko w sklepiku kupowało sobie zestaw imprezkowy... heroinka... pigułki... białe gówienko...? Wątpie -
bokbanana
i tak sobie kupi jak je zle wychowasz, i to gorszej jakosci , robiona przez nawalonych pseudochemików, podkrecana syfem wyciagnietym z kosza pod apteką
dlaczego chcesz decydowac za innych czym sie uwalaja
juz coi powiedzialem nie lubisz dragów to ich niebierz i pozwól nacpac sie dobrym towarem tym którzy maja na to ochote -
!@#$%^&*()
>a wodka panswtowa nie niszczy spoleczenstwa?
Niszczy.
>a pijani alkogholicy nie bija swoich dzieci i zon?
Biją
>nie leza na chodnikach w obszczanych spodniach?
Zdarza się
>nie okradaja swoich matek w celu zakupienia butelki?
Pewnie też się zdarza.
>nie dewastuja swoich organizmów piciem?
O jak najbardziej.
>pijani kierowcy nie zabijaja niewinnych na drogach?
>Zwykli mordercy...
>
A teraz pomyśl przy legalizacji cięzkich narkotyków wszystkie te patologie zwiekszą wymiar czy zmniejszą??
>jesli jestes przeciwnikiem dragów to ich po prostu nie
>bierz
Jak wszelakie dragi będą legalne jeszcze trudniej będzie naprawić nasze zepsute społeczeństwo...
-
bokbanana
sprzedawanie smierci...propagandowa bzdura
na drogach naszego kraju ginie 150 osob miesiecznie , a od marihuany jescze nikt nie umarł, nie wiem co powinno byc zakazane jezdzenie samochodami czy skrecanie lolków
twoja logika prowadzi do nikąd, ludziom trzeba dawac dobry przyklad i ich wychowywac a nie zabraniac wciagania kresek
-
bokbanana
naprawiali spoleczenstwo bolszewicy , faszysci , chinscy pseudokomunisci
-
bokbanana
masz jakies dane dotyczace tego ze wprowadzenie legalnosci dragów zwieksza patologie? -
!@#$%^&*()
"dlaczego chcesz decydowac za innych czym sie uwalaja
juz coi powiedzialem nie lubisz dragów to ich niebierz i pozwól nacpac sie dobrym towarem tym którzy maja na to ochote"
Ależ ja nie chce decydować za innych ale jak państwo położy łape na tym interesie to pomyśkl jak cholernie drogi będzie dobry towar...
W związku z tym i tak bedzie działąć "mafia" i czerpać na tym korzyści a gorszej jakości towar i tak będzie ogólnie dostępny...
Uważam nadal że legalizacja wszystkich narkotyków doprowadzić może do rozwoju na dużą skalę Narkomani - choroby nieuleczalnej i w dużym stopniu śmiertelnej...