Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Co sądzicie??

Moim zdaniem nie jest niczym złym, ludzie stają się coraz bardziej świadomi społecznie, zaczynają myśleć nad sensem życia, zaczynają dostrzegać problemy związane z kapitalizmem, nierównościami.

I od razu na zapas odpieram zarzuty jakoby miało to za zadanie propagowanie systemów totalitarnych czy jakichkolwiek rodzajów realnego socjalizmu.
  • m

razem z Castro ma na sumieniu co po niektorych. Nie popieram
  • Anonim

Ale czy to teraz kult? Zrobili z Che marionetke popkultury. To mi sie nie podoba.
  • Anonim

Jeżeli będe mógł się równie dobrze przejść po Marszałkowskiej w koszulce z Hitlerem i nic mi za to grozić nie będzie, to w imię wolności słowa jestem zdolny do tolerancji (cóż za okropne słowo!!!) Ale doputy prawo jest jakie jest to powinno się za to zamykać.
  • m

no to ze zrobili z niego twarz idealnie pasujaca na torby i koszulki to tez prawda. Swoja droga paradoks troche
  • Anonim

>Mizioł napisał
    >Co sądzicie??
    >
    >
    >Moim zdaniem nie jest niczym złym, ludzie stają się coraz
    >bardziej świadomi społecznie, zaczynają myśleć nad
    >sensem życia, zaczynają dostrzegać problemy związane z
    >kapitalizmem, nierównościami.
    >
    >I od razu na zapas odpieram zarzuty jakoby miało to za
    >zadanie propagowanie systemów totalitarnych czy
    >jakichkolwiek rodzajów realnego socjalizmu.

jak spotkasz mnie w koszulce z Adolfem i ci powiem ze ja nosze zeby uzmyslowic ludziom zagrozenia modernizacji to przybijesz mi piatke?
  • Anonim

Przybije.
  • YT

>Mizioł napisał
    >Moim zdaniem nie jest niczym złym, ludzie stają się coraz
    >bardziej świadomi społecznie,

Świadomy społecznie = nieświadomy. Osoba rzeczywiście świadoma bez problemu zauważy, że ludziom lepiej się żyje w kapitalistycznej nierówności niż socjalistycznej równości. Dolne ramię widełek płacowych jest i tak wyższe w kapitalizmie niż w socjalizmie - po prostu ten ostatni jest niewydolny i mimo wspierania warstw najuboższych nie jest w stanie zapewnić im takiego standardu, jaki miałyby w krajach wolnorynkowych.

>zaczynają myśleć nad
    >sensem życia,

O matko...

>zaczynają dostrzegać problemy związane z
    >kapitalizmem, nierównościami.

I proponują fanatycznego komunistę jako remedium na te przesadzone zresztą problemy? Nierówności były, są i będą. Ich przyczyną są zwyczajne różnice między ludźmi. Jedni są mądrzy i pracowici, inni nieco mniej. Nie widzę powodu, by wszystkich zrównywać. Bo i po co?

>I od razu na zapas odpieram zarzuty jakoby miało to za
    >zadanie propagowanie systemów totalitarnych czy
    >jakichkolwiek rodzajów realnego socjalizmu.

No niestety wygląda to na propagowanie antykapitalistycznych mrzonek.
  • Anonim

Ja Che szanuję za to co zrobił, natomiast obawiam się że ludzie którzy noszę takie koszulki niewiele na temat Che wiedzą, o ile wiedzą cokolwiek - faceta dali na koszulkę bo był umęczonym rewolucjonista i przystojnym facetem - i obawiam się że gdyby to drugie nie zaszło to koszulek z Che by nie było - bo czy są koszulki z Różą Luxemburg? Nie. A dlaczego? Bo mimo iż to wielki człowiek nie wyglądała zbyt reprezentatywnie.
    Nieraz pytałam chłopców w wieku około 12 lat czemu noszą koszulinę z Che a odpowiedz brzmiała bo modne, bo fajna koszulina itd ale o zasługach Che nie usłyszałam. Niestety.
  • Figlarz

jest to forma popierania lewactwa, jak by na to nie patrzeć. a dla mnie to zdecydowanie wada.

nie rozumiem też, dla czego niektórzy noszą koszulki z sierpem i młotem?
    bo chyba człowiek pochodzący z kraju przez pół wieku tłamszonego przez PZPR podporządkowaną Związkowi Radzieckiemu nie może racjonalnie myśląc nosić takich emblematów...
    Nasza północno-wschodnia granica nie jest oparta na naturalnych barierach... a winny jest temu pan, który miał siwe wąsy i posługiwał się symboliką sierpa i młota.
    zaryzykuję stwierdzenie, że ci ludzie nie są patriotami:((
  • Anonim

Co zrobił takiego, że go szanujesz???
  • Anonim

I od razu na zapas odpieram zarzuty jakoby miało to za
    zadanie propagowanie systemów totalitarnych czy
    jakichkolwiek rodzajów realnego socjalizmu.

• m

ludzie, to byl morderca, spojrzmy prawdzie w oczy, o czym my mowimy?
  • Figlarz

no, jak odpierasz? argumenty?
    hmm... jak się nie ma argumentów to się powtarza to samo głośniej (tu akurat nie ma takiej możliwości, to powtarzamy kilkukrotnie)? fajnie. to sobie konstruktywnie pogadamy.
  • Anonim

> Ja Che szanuję za to co zrobił, natomiast obawiam się że ludzie którzy noszę takie koszulki niewiele na temat Che wiedzą, o ile wiedzą cokolwiek - faceta dali na koszulkę bo był umęczonym rewolucjonista i przystojnym facetem - i obawiam się że gdyby to drugie nie zaszło to koszulek z Che by nie było - bo czy są koszulki z Różą Luxemburg? Nie. A dlaczego? Bo mimo iż to wielki człowiek nie wyglądała zbyt reprezentatywnie.
    > Nieraz pytałam chłopców w wieku około 12 lat czemu noszą koszulinę z Che a odpowiedz brzmiała bo modne, bo fajna koszulina itd ale o zasługach Che nie usłyszałam. Niestety.

No i tu jest problem. NIe wszyscy noszą takie koszulki dla idei. Tych 'modnych' oczywiscie nie popieram.
    Drugi problem że na Che jadą najbardziej ludzie którzy o nim mało wiedzą. Najwyżej tyle, że walczył dla Castro. A że np w Afryce? i najwazniejsze... dlaczgo walczył.
  • Anonim

>.:Michael:. napisał
    >Co zrobił takiego, że go szanujesz???

pomagał ludziom - obalił totalitarne rządy Batisty i wprowadził ogromna pomoc socjalną dla ludzi ubogich, dostęp do edukacji ludziom ze wsi chociażby czy to nie jest wystarczający powód by go szanować?
  • m

>No i tu jest problem. NIe wszyscy noszą takie koszulki dla
    >idei. Tych 'modnych' oczywiscie nie popieram.
    >Drugi problem że na Che jadą najbardziej ludzie którzy o
    >nim mało wiedzą. Najwyżej tyle, że walczył dla Castro.
    >A że np w Afryce? i najwazniejsze... dlaczgo walczył.

a czytales JAK walczyl? I jak pozniej sie zachowywal?
    Ok, dla wlasnych idei, ale nawet to nie usprawiedliwia
  • Anonim

>m napisał

>a czytales JAK walczyl?

jak?!
    a wiesz jak rządził Batista? z takimi faszystmi nie można inaczej walczyć - to był prawdziwy morderca.

• Figlarz

>Mizioł napisał
    >i najwazniejsze... dlaczgo walczył.

dla komunizmu. fe!
  • Anonim

Czytałem. Jestem pacyfistą. NIe popieram żadnych walk. Ale właśnie idea!
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)