-
nygus
wspieranym przez amerykanskich genetykow i nawozy rozrzucane przez niewolnicza sile roboczą centralnoamerykanskich kolonii USA. Niech żyją małe i drogie , niemasowe banany jamajskie czy haitańskie.
http://www.karaiby.com -
nonapewno
-
nygus
-
nonapewno
-
-
Karolka
Sprawa bananów, ich podziałów i nazewnictwa jest dla mnie z niejasna i spędza mi sen z powiek. Możecie mnie poprawić lub uzupełnić?
Znam 3 rodzaje owoców "bananowatych" (czy jest ich więcej?):
a/ małe, ok. 10 cm, słodkie
b/ średnie, ok. 20 cm, w Polsce najpopularniejsze, już nie takie słodkie
- oba te typy nazywam zawsze tylko "bananami" - nie znacie jakichś innych nazw, które by je różnicowały?
c/ duże, ok. 30 cm, trzeba je przegotowywać (czy aby zawsze? bo słyszałam też, że jeśli są naprawdę dojrzałe to nie..), zupełnie niesłodkie
- te nazywam sobie "platanami" (spolszczając ang. i fr. "plantain" - czy słusznie?).
I niby wszystko ok, ale w hiszpańskim zupełnie mi się to nie sprawdza. Mój słownik utrzymuje, że "banana" i "plátano" są synonimami. Kiedyś natomiast usłyszałam wersję, jakoby "banana" miało być po prostu latynoamerykańską wersją hiszpańskiego "plátano".
To jak to w końcu jest z tymi bananami?
Jak je nazywają Kostarykańczycy? :-) -
nygus
Nazewnictwo zalezy od regionu, a zroznicowanie bananowe jest wszedzie gdzie rosna w tropikach, wiec inaczej w Azji, inaczej na Haiti i tak dalej. Jest wiecej rodzajow, sa banany czerwone, plantany ktore mozna gotowac i smazyc, jedne o smaku ziemniakow inne slodkie i mozliwe do jedzenia na surowo.