Forrest Gump [389]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Gosia

Ranking mądrosci życiowych z filmu :-)
  • Grono.Net

madrość to może to nie jest, ale dla mnie jedną z lepszych scen jest jak baba opowiada w woju forestowi przez 10 minut filmu o krewetkach... piekne...
    trudno bylo by to zacytowac niestety...
  • Kita

film to kopalnia cytatow
    "zycie jest jak pudelko czekoladek, nigdy nie wiesz co ci sie trafi"
    "glupi ten, co glupio robi"
    i wiele innych :)
  • Anonim

"poznasz głupiego po czynach jego"
  • Anonim

"bein' a idiot is no box of chocolates"
  • Anonim

"Gdyby Bóg chciał, żeby ludzie byli tacy sami, wszystkim założyłby szyny na nogi"

"Shit happens"

"Może i jestem głupi, ale wiem co to miłość"
  • Anonim

"You can tell an awful lot about a person by their shoes. Where they've been, and where they're goin'..."

"Stupid is as stupid does."

That is all I have to say about that....
  • Anonim

Bubba: Anyway, like I was sayin',shrimp is the fruit of the sea. You can barbecue it, boil it, broil it, bake it, saute it. There, uh, shrimp kabobs, shrimp creole...
    ...shrimp gumbo, panfried, deep fried, stir fried. There's pineapple shrimp, lemon shrimp, coconut shrimp, pepper shrimp...
    ...shrimp soup, shrimp stew, shrimp salad, shrimp and potatoes, shrimp burger, shrimp sandwich... that's, that's about it.
  • Marta Anna; )

ooo matko!!
    uwielbiam ten film Tom Hanks dał z siebie wszystko ...
    a moj ulubiony cytat to :
    "Życie jest jak pudełko czekoladek,nie wiesz na co trafisz" ; )
  • .

dobrze, dobrze... wszyscy piszecie o filmie- nie zapominajmy jednak, że ów film powstał na podstawie książki...
    P.S. może i dobrze, że piszecie o filmie, bo (jak dla mnie) książka była lekkim rozczarowaniem (wcześniej obejrzałam film.to jak niebo i ziemia... film był przecudowny-nic dziwnego, że dostał tyle nagród...ksiązka-cóż, podlatuje pod SIENCE FICTION, czy jakoś tam...

mimo wszystko uważam, że warto przeczytać tę książką-choćby po to, żeby docenić to, jakie zadanie mieli twórcy filmu, by z niebanalnej treści stworzyć takie arcydzieło :)
  • Anonim

mi sie ksiazka podobala nawet...wole film ale ksiazka tez jest fantastyczna!!!a zwlaszcza po angielsku.....jezyk i pisownia sa urocze!!!
  • .

pewnie najpierw Koleżanka obejrzała film a następnie sięgnęła po książkę lub usłyszała o książce od kogos, kto film ten już widział przed Tobą...

książka jest niewyróżniającym sie z tłumu zbiorem kartek w twardej okładce - jak wszędzie można znaleźć wspaniałe, niezapomniane fragmenty- jednak całość zawiodła moje oczekiwania.

Pozdrawiam
  • Anonim

ok...najpierw widzialam film i sie zachwycilam,pozniej sięgnęłam po ksiazke i na poczatku nie moglam jej zdzierżyć ale pod koniec mi sie spodobala.nadal uwazam ze film jest lepszy,o wiele...ale pomysl najpierw pojawil sie w ksiazce a nastepnie zostal udoskonalony w filmie wiec za to jestem ksiazce wdzieczna!!
    pozdrawiam również
  • .

ma Koleżanka rację - naj sam przód była książka a następnie film :)
    jestem wdzięczna twórcom filmu, że treśc ksiązki została okrojona i sprowadzona do postaci bardziej realnej - dzieki temu często utożsamiam się z Forrestem i zużywam kilka paczek chusteczek oglądając ten film..

Pozdrawiam
  • Anonim

Fantastyczny film.Zawsze pod koniec nie moge powstrzymać łez.Strasznie podobały mi sie czarno białe sceny z uroczystości z prezydentami.Albo moment na boisku w czasie gry w ruqby:Run Forrest!!!A po chwili rozwinięto transparent:Stop Forrest!Bez tego zapewne dobiegłby na biegun.
    A Tom Hanks jest geniuszem.Osobiście opsypałabym go Oscarami.Nie,uszyłabym mu piżamkę w oscarki.

Ps:Ryczałam ze śmiechu jak Forrest opowiadał,że jego przyjaciel(ten kapitan z wojny w Wietnamie)zainwestował w jakąś firmę owocową(patrz:komputery Apple).

Pozdrawiam ciepło!
  • K.

Hanks był świetny w tej roli, a film od razu stał się jednym z moich ulubionych, można go oglądać n-razy a i tak za każdym razem człowiek się nie nudzi.

a fajne cytaty to wg mnie:

"Ludzie, którym lepiej się nie odszczekiwać:

1. Nauczyciel,
    2. Sierżant w wojsku.
    3. Policjant,
    4. Własna mama."

"Fajnie być idiotą, zwłaszcza jak nikt nie patrzy."

"Run! Forrest Run!"

czy oczywiście "Shit happens"

Pozdrawiam cieplutko!
  • Anonim

oczywscie film jest genialny, hanks jest absolutnie rewelacyjny, ale.... przeciez peirwsza byla ksiazka! uwazacie, ze film tak zdominowal pierwowzor, ze az ten niemalze popadl w niepamiec?
  • .

koleżanka się cofnie kilka stron dalej, a się przekona, że już wczesniej o tym wspominałam..
  • Arkadiusz :)

film naprawde uroczy, potrafi dotrzec do wnetrza czlowieka i zmiec duzo spraw zyciowych... pozwala rowniez spojrzec inaczej na swiat ... jak dla mnie lepszego filmu nie ma
  • gustaw

taa...wreszcie do mnie doszlo ze zycie nie jest takie skomplikowane jesli samemu go nie zagmatwamy.forrest nie komplikuje i zyje fajnie.zmeczylem sie ,wracam do domu:)