FL Studio/Fruity Loops [1042]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Emtebe

Mam FL Studio 5.0 i następujący problem:

Gdy importuje plik MIDI i klikam na PLAY, plik się odtwarza ale go niesłychać... jak mam skonfigurować FL'a by można było w nim odsłuchiwać pliki MIDI po imporcie?
  • Tifa

ha! też z tym mam problem! Czekam również na odpowiedź....

p.s. poradziłam sobie z tym tylko tak, że wkleiłam sample i ścieżkę z midi wyświetloną w piano roll...
  • Emtebe

No tak też można, ale po co? Skoro się importuje MIDI to powinno grać a nie tylko "być".
  • Maras

Muszę niestety was zmartwić. Export plików MIDI ma to do siebie, że pokazuje tylko ułożenie dźwięków. Bez brzmień.

To jest tak samo jak podłączenie zewnętrznego instrumentu przez kabel MIDI.
    Brzmienia trzeba dobierać osobno. :/
  • ninja

przede wszystkim włączasz w:
    OPTIONS | ENABLE MIDI OUTPUT
    dalej w midi settings (F10),
    wybierasz jakiś (zależy od tego jaką masz kartę) kontroler w
    OUTPUT PORT MAPPING, możesz też dla estetyki,
    wybrać ten sam kontroler w MASTER SYNC OUTPUT...
    teraz ustawiasz PORT wybranego kontrolera na 000

maras się myli, powinno grać na midi karty.

• Emtebe

Jest!!! Działa!!! Ninja God Bless You; -)
  • Maras

no i Maras dał d***y, sorry :/
  • Anonim

shit happens
  • ! ۞ Squirrel ۞!

Trzeb w tym miejscu zwrucić uwage, że istenieje coś takiego jak stangardy midi:
    http://audio.bochnia.com.pl/mid-art...
    A tu spis barw do general midi:
    http://audio.bochnia.com.pl/mid-art...

po zaimportowaniu pliku midi (większość jest właśnie w standardzie general midi- obsługują to nawet telefony)
  • ! ۞ Squirrel ۞!

gra barwami z generala
  • ! ۞ Squirrel ۞!

swoją drogą można sie midami fajowo pobawić- dla przykładu sometching like this:
    http://s47.yousendit.com/d.aspx?id=...
  • ninja

gra gm, chyba, że masz podłączony syntezator; P :)
  • ! ۞ Squirrel ۞!

Nawet jak podczysz szntezator to i tak w syntezatorze na początku(numerki) są ustawione barwy z general midi tyle tylko że synteza (barwy) idą z syntezatora (nie jestem pewien bo dawno to robiłem, ale tak było gitara była gitarą, a piano pianem)
  • ninja

chodzi mi o to, że barwy z syntezatora z reguły są lepsze niż te na karcie :)
    zresztą, nawet na karcie można podmienić gm...
    ale ja za bardzo w midi nie siedzę :P
    jak już kiedyś wspominałem, wychowałem się na trackerach...
  • ! ۞ Squirrel ۞!

właśnie na to uwagę zwruciłem pisząc: tyle tylko że synteza (barwy) idą z syntezatora.
    Apropo rozmowy o midi kiedyś znalazłem taki programik: midi over lan- mam zainstalowany w systemie, ale gdzieś źródło posiałem- ma ktoś?
    Ogólnie działa to w ten sposób, że kompy połączone siecią widzą sie jak instrumenty midi: przydało by mi się na jednym kompie Reason, na drugim Loopsy spięte w lepszy sposób niż rewire i zmniejszym obciążeniem procka. Bawił sie ktoś tym??
  • ninja

mówisz, że FL jako vsti/dxi nie śmiga tak sprawnie?
  • ! ۞ Squirrel ۞!

Nie. Mówie że jak zrewire'uje reasona w loopsach to mi z automata 15 procent mocy procka zjada
  • Dj Szproter

Jest jeszcze cos, co na pewno pomoze w odtwarzaniu zwwyklych MIDI w FL. Wystarczy do FX na Effect Send1 wbic plugin FruityLSD (fajowa jazda nie?).W tym momencie macie chyba z 20 dzwiekow naraz do ustawienia+echo i reverb w standardzie MIDI.
    Ale po co komu tera MIDI jako MIDI? Fruitek sie meczy (szczegolnie 5.0)jak czuje taki slaby sygnal w swoim procku wewnetrznym.To jest dobre do wykonywania jakichs loopow i seq.
    Ale nie powiem, ze sie nie ciesze z takiej opcji w tym programie :) - przeciwnie, powstalo u mnie dzieki temu sporo podkladow HH i troche Techno, Disco, trancu i housiku :)))
    To tyle. Jakies pytanka?
    Hehe :D
  • ninja

tylko średnio łapię ideę dublowania tych samych patternów na innych brzmieniach...
    chyba, że nie to miałeś na myśli?
  • ninja

no i zapomniałeś dodać, że trzeba lsd ustawić na ten sam port; P