-
Maria-Maddalena Paris
Jesteś zafascynowany fizyką? Czujesz się wyobcowany społecznie, ze względu na swoje nietypowe zainteresowanie? Chciałbyś dzielić się z kimś swoimi odkryciami, wiedzą, przeprowadzać z kimś doświadczenia, eksperymentować? Jestem osobą, której szukasz! Bardzo chętnie Cię wysłucham i postaram się zrozumieć. Obecnie przygotowuję się do matury z fizyki 2012 i poszukuję osób, które zarażą mnie swoją pasją i zmotywują, a może pomogą w nauce. Jeśli mieszkasz w woj. mazowieckim napisz;). Serdecznie pozdrawiam;) -
Anonim
-
Krzysiek
-
Maria-Maddalena Paris
Miło:) Ja również ozdrawiam; ). A z tym tematem to ja tak całkiem poważnie; D. Mam nadzieję, że coś się ruszy. Może jakieś kółko naukowe zorganizujemy?? -
-
Maria-Maddalena Paris
>Myxu napisał
><kaszle zawzięcie w kierunku przyszlej maturzystki>
cóż ten kaszel ma oznaczać:D? -
Anonim
Kaszel rozsiewa zarazki.
Chętnie bym założył kółko naukowe zajmujące się mechanika płynów. Od strony praktycznej... -
Maria-Maddalena Paris
Ahaaa :D ... Mi również miło poznać;)...
Ja się na to piszę, ale werbujemy dalej... -
Krzysiek
A ja hydrauliką. Mało płynów jest na ILu. A tak na serio to kolega zakasłał z wrażenia, że dziewczyny z liceum interesują się fizyką w sposób nieco szerszy niż to co na lekcjach... -
Anonim
Nie szafuj tu moim wrażeniem, ściąć drzewo śledziem - to dopiero wywiera na mnie wrażenie -
Zeg
I moze jeszcze bysmy robili sprawozdania z eksperymentów?:) Sama przyjemnosc:)) -
Maria-Maddalena Paris
Zegu, ciekawy pomysł. Chętnych już mamy;), więc pora podjąć kolejną kwestię, mianowicie organizacyjną. W związku z powyższym pojawiają się trzy zasadnicze pytania:
gdzie?
kiedy?
w jaki sposób?
Drogi Krzysztofie, nawiązując do Twojej wypowiedzi, którą pozwolę sobie zacytować "zakasłał z wrażenia, że dziewczyny z liceum interesują się fizyką w sposób nieco szerszy niż to co na lekcjach..." nie wiem czy to właśnie kolega miał na myśli;)... Poza tym nie wiem czy w pełni zasługuję na to w jaki sposób mnie podsumowałeś. Mój cel to NAPRAWDĘ zrozumieć ten (muszę przyznać niezwykle wciągający) przedmiot, podejść do tematu z trochę innej ciekawszej strony i zainspirować się ludźmi, których pasją jest fizyka. Z pewnością nie zaskoczę Was niezwykłą wiedza, to Wy pełnicie rolę ekspertów, za to mogę nadrobić ogromną chęcią i entuzjazmem. Chłopaki, liczę na Was I Z NIECIERPLIWOŚCIĄ CZEKAM NA ODPOWIEDŹ; )! -
Zeg
To nie byl pomysl na powaznie. W liceum jestes, wiec nie wiesz jeszcze ze robienie sprawozdan to czesto prawdziwa udreka;). Gdzie - to zalezy jakiego typu doswiadczenia cie interesuja, sa takie do ktorych wystarcza rzeczy z otoczenia, a sa takie do ktorych dziesiecio cyfrowy budzet jest potrzebny. Pare pomyslow na calkiem ciekawe, tanie doswiadczenia mozna by znalezc. Do zrobienia bardziej zlozonych potrzeba juz laboratorium odpowiednio wyposazonego, a do takiego "ot tak" nikt ci dostepu nie da. -
Anonim
Koleżanka ma pewne trudności w wyłapywaniu ironii, więc się rozpiszę; )
1) Wątpię żeby udało ci się znaleźć kogoś, kto ma wiedzę wystarczającą do rzetelnego poprowadzenia czegoś takiego i umiejętności pedagogiczne (co nie jest takie proste wbrew obiegowej opinii) i kto zarazem chciałby takie rzeczy robić pro publico bono
2) Jak kolega wyżej napisał - jest pewna pula (zapewne nawet duża) zjawisk fizycznych ktore można pokazać przy użyciu taśmy klejącej i wstążki, ale niestety prędzej czy później rozbijesz się o potrzebę posiadania odpowiedniego sprzętu, np. LHC ^^
3) Ok, to bardzo fajnie wygląda jeśli chodzi o teorię, ale fizyka nie składa się tylko z doświadczeń. Żeby ją zrozumieć potrzebny jest czasem dość skomplikowany aparat matematyczny, także jeśliby chcieć naprawdę poważnie do tego podchodzić to to wymaga nakładów czasowo-finansowych
Ja nie posiadam ani wiedzy, ani czasu żeby takimi przedsięwzięciami się zajmować. Jeśli szukasz kogoś, kto ci pomoże ogarnąć materiał z fizyki do matury, to szukaj w necie pod hasłem "korepetycje". Jeśli szukasz czegoś więcej, ale wciąż w okolicach swojego poziomu - może poszukaj w innych szkołach lepszego nauczyciela fizyki? Jeśli natomiast masz ambicje na coś więcej, to jedyną realną opcją jest wg mnie nauka w zakresie własnym (książki, internet, a może również coś z oferty uniwersyteckiej - wiem że na UW są różne "niestandardowe" wykłady z fizyki np "fizyka dla blondynek" czy jakoś tak; ] ok, tam mogło być "dla humanistów" też czy coś w ten deseń :D), bo wątpię żeby ktoś z odpowiednimi kwalifikacjami podjął się tego za darmo; ]
A sprawozdania to killer całej przyjemności z laborek, uwierz mi... -
Zeg
>A sprawozdania to killer całej przyjemności z laborek,
>uwierz mi...
Taa, szczegolnie rachunek bledow;).
Jesli chodzi o pomoc dla przyjemnosci samej to ja wbrew temu co napisal Myxu bym mogl sie podjac, choc moze nie scisle zobowiazujaco "o 14 we wtorki 2 godziny spotkania", tylko raczej w jakims luznym ukladzie. Jesli szukasz ukladu regularnego to albo bys musiala dac sie na tyle polubic zebym zwiariowal na twoim puncie, albo po prostu placic;). Poza tym wnioskujac po twoich gronach jestes z Siedlec, czy to nie za duza dla Ciebie przeszkoda?