- 1
- 2
-
neil
czy waszym zadaniem fizyka medyczna ma jakąś przyszłość i warto się w to bawić czy lepiej nie wdawać się w takie specjalności. sektor medyczny jako taki jest chyba jednym z najprężniej rozwijającym się wiec i pole do popisu dla potencjalnych fizyków medycznych jest duże. -
Anonim
Hmmm wydaje mi się, że medycyna bezpośrednio bardziej czerpie z nanotechnologii i f. jądrowej(co się bardzo prężnie rozwija), bo fizyka medyczna to o czym właściwie jest ? -
neil
>Borro napisał
>Hmmm wydaje mi się, że medycyna bezpośrednio bardziej
>czerpie z nanotechnologii i f. jądrowej(co się bardzo
>prężnie rozwija), bo fizyka medyczna to o czym właściwie
>jest ?
"Fizyka medyczna - dział fizyki wykorzystujący metody fizyczne w zastosowaniach medycznych(diagnostyka, terapia, rehabilitacja)." -
Na fizyce medycznej przeszkolą cię w analizie sygnałów i lekkiej statystyce więc warto
-
-
Kilgore Trout
>neil napisał
>czy waszym zadaniem fizyka medyczna ma jakąś przyszłość
>i warto się w to bawić czy lepiej nie wdawać się w takie
>specjalności. sektor medyczny jako taki jest chyba jednym z
>najprężniej rozwijającym się wiec i pole do popisu dla
>potencjalnych fizyków medycznych jest duże.
Rozróżnij pracę jako fizyk medyczny oraz to, czym zajmują się fizycy medyczni. U nas (FUW) z tego co wiem, analizują sygnału z mózgu (wykrywanie ataku epilepsji o ile dobrze pamiętam), symulacją procesów biologicznych (neurony) itp. Tutaj masz coś więcej:
http://brain.fuw.edu.pl/
http://brain.fuw.edu.pl/~amaty s/informacje_o_studiach/inform acje_o_studiach.html#Sekcja4|r egion
To mniej więcej to, czym się zajmują. A jeśli chodzi o pracę, to raczej nic specjalnego, stawiam na obsługę jakiś maszyn przy badaniach (tomograf -- włączyć i wyłączyć i podobne zajęcia) w każdym razie jako personel obsługujący (tam mi się zdaje). W każdym razie jeśli chcesz się po medycznej "dorobić" to zapomnij, lepiej idź na lekarza i po studiach wyjedź. -
Norbert
przesadzasz , jak pisałem w innym wątku rodzice mojego kumpla są pi fizyce medycznej i nie narzekają , mają pracę w zawodzie , dobrze płatną , oraz jak się ich pytałem osobiście to sporo młodych osób jest zatrudnionych po tej specjalizacji, a jeśli nie w Polsce to praca będzie zagranicą -
Anonim
-
Grześ
> Rozróżnij pracę jako fizyk medyczny oraz to, czym zajmują się fizycy >medyczni. U nas (FUW) z tego co wiem, analizują sygnału z mózgu >(wykrywanie ataku epilepsji o ile dobrze pamiętam), symulacją procesów >biologicznych (neurony) itp. Tutaj masz coś więcej:
Ja mam to szczęście być na tej specjalizacji na FUW-ie;) no i oprócz tego co napisałeś trzeba dodać, że ostatnio jest grupa zajmująca się BCI ( http://en.wikipedia.org/wiki/Brain-... no i od zawsze są ludzie (co prawda w mniejszości) którzy zajmują się szerokopojętą radioterapią i radiodiagnostyką.
> To mniej więcej to, czym się zajmują. A jeśli chodzi o pracę, to raczej >nic specjalnego, stawiam na obsługę jakiś maszyn przy badaniach >(tomograf -- włączyć i wyłączyć i podobne zajęcia) w każdym razie jako >personel obsługujący (tam mi się zdaje).
no i też Ci się zdaje;) bo takie rzeczy robią technicy szkoleni przez Akademię Medyczną. Fizyk Medyczny np. planuje napromienianie pacjenta, lub dba o jakość sprzętu(tzn. comiesięczne kontrole jakości aparatury). Jest jeszcze ochrona radiologiczna. Jak ma się szczęście, to można załapać się do jakiejś firmy robiącej sprzęt medyczny. Generalnie zarobki nie są imponujące(mówię o służbie zdrowia), ale zależy ile dla kogo jest imponująco;)
Kiedyś, podczas protestu lekarzy jeden z nich narzekał na swoją pensję konfrontując to z pensją swojej córki, która w rok po skończeniu studiów jako fizyk medyczny zarabiała 2500PLN. czy to dużo zostawiam Wam do oceny;) -
Kilgore Trout
>szkoleni przez Akademię Medyczną. Fizyk Medyczny np.
>planuje napromienianie pacjenta, lub dba o jakość
>sprzętu(tzn. comiesięczne kontrole jakości aparatury).
>Jest jeszcze ochrona radiologiczna
Ale to właśnie jest obsługa różnych urządzeń.
>Kiedyś, podczas protestu lekarzy jeden z nich narzekał na
>swoją pensję konfrontując to z pensją swojej córki,
>która w rok po skończeniu studiów jako fizyk medyczny
>zarabiała 2500PLN. czy to dużo zostawiam Wam do oceny;)
Dziś lekarze chcą zarabiać 7000 zł :-)
-
Grześ
chyba się nie zrozumieliśmy;) sprzęt obsługują technicy.
a planowanie terapii i testy kontrolne - co należy do obowiązków fizyków - to już nie jest obsługa sprzętu;) -
Kilgore Trout
>Grześ napisał
>chyba się nie zrozumieliśmy;) sprzęt obsługują
>technicy.
>a planowanie terapii i testy kontrolne - co należy do
>obowiązków fizyków - to już nie jest obsługa sprzętu;)
A chyba że tak :-) -
Anonim
-
Grześ
> Planowanie terapii to obsługa komputerów.
no wykorzystywanie komputerów do planowania terapii. to tak samo jak piszesz posta na forum, to wykorzystujesz komputer a nie obsługujesz;) -
Anonim
>Grześ napisał
>> Planowanie terapii to obsługa komputerów.
>no wykorzystywanie komputerów do planowania terapii. to tak
>samo jak piszesz posta na forum, to wykorzystujesz komputer
>a nie obsługujesz;)
TAK! :) To miał być żart, bo ktoś tu pisał o obsłudze urządzeń. -
Grześ
Żeby temat nam nie umarł, to jeszcze coś napiszę;)
neil na początku dyskusji pytał się o przyszłość fizyki medycznej, więc to będzie tak....;) Dziś miałem okazję chwilkę pogadać z lekarzem ze Świętokrzyskiego Centrum Onkologii, który bardzo zachwalał fizyków medycznych;) jego zdaniem (moim też) obecnie lekarze nie doceniają roli fizyków w procesie leczenia, ale ponoć już do tego dojrzewają;)
generalnie fizyk w takim ośrodku ma moim zdaniem bardzo ciekawą pracę...
Ale onkologia, to nie cała fizyka medyczna! można np. robić coś takiego:
http://youtube.com/watch?v=3dJwvjq6... -
Goti
u nas w Łodzi na polibudzie jest Centrum Diagnostyki Laserowej, czyli jakby nie patrzec fizyka medyczna plus laserki :). No i w szpitalach fizyk jest czasem przydatny przy rentgenie czy cos, tak mi babka na przeswietleniu powiedziala :PP -
Grześ
To ja polecam jeszcze prezentację reklamującą moją specjalizację, tzn. fizykę medyczną na Uniwersytecie Warszawskim, można się dowiedzieć co tak naprawdę robimy:
http://brain.fuw.edu.pl/specFM3.PPT
(Uwaga, plik ma jakieś 30MB!!!) -
Kilgore Trout
>Grześ napisał
>To ja polecam jeszcze prezentację reklamującą moją
>specjalizację, tzn. fizykę medyczną na Uniwersytecie
>Warszawskim, można się dowiedzieć co tak naprawdę
>robimy:
> http://brain.fuw.edu.pl/specFM3.PPT
>(Uwaga, plik ma jakieś 30MB!!!)
Słyszałem do Asi J. że chcą medyczną zlikwidować, prawda to? :-) -
Grześ
>Ozim:
> Słyszałem do Asi J. że chcą medyczną zlikwidować, prawda to? :-)
??? ja pierwsze słyszę takie straszne nowiny.... na pewno jest nabór studentów na następny rok. Generalnie wydaje mi się, że mamy się całkiem dobrze jako zakład. Naprawdę mnie zaskoczyłeś taką informacją, po długim weekendzie dopytam się i mam nadzieję, że to tylko głupia plotka;) -
Użytkownik usunięty.
N uniwersytecie śląskim tez jest fizyka medyczna (taka reklama :) ), a poza tym byłem w Instytucie Fizyki Jądrowej PAN w Krakowie i tam chca otworzyc klinike , czy jakis szpital przy akceleratorze i potrzebuja fizyków medycznych do obslugi sprzetu i prowadzenia badan nad ulepszaniem technik leczenia raka.
- 1
- 2