-
Anonim
Witam, mam nurtujące mnie od dłuższego czasu pytanie związane z nazwą piątego stanu skupienia, które jakiś czas temu zostało 'wynalezione'. Jest ciecz, gaz, ciało stałe, plazma oraz... właśnie? Słyszałem o tym na jednym z wykładów ale z uwagi, że była to ciekawostka rzucona na szybko, zdążyłem po paru miesiącach zapomnieć. -
Kilgore Trout
>kovalski napisał
>Witam, mam nurtujące mnie od dłuższego czasu pytanie
>związane z nazwą piątego stanu skupienia, które jakiś
>czas temu zostało 'wynalezione'. Jest ciecz, gaz, ciało
>stałe, plazma oraz... właśnie? Słyszałem o tym na
>jednym z wykładów ale z uwagi, że była to ciekawostka
>rzucona na szybko, zdążyłem po paru miesiącach
>zapomnieć.
Jako odrębny rodzaj fazy można traktować kondensat Bosego-Einsteina.
Przejście układu w stan kondensacji (to jest kondensacja w przestrzeni pędów, nie położeń) jest chyba przemianą fazową trzeciego rodzaju wg. klasyfikacji Ehrenfesta. -
Anonim
Ten stan skupienia byl opisany w mlodym techniku okolo rok temu niestety wylecialy mi z glowy dokladnuiejsze informacje ale kojarzy mi sie ze to chodzi o to ze jest grupa pierwiastkow jtore w temperaturze zblizonej do zera absolutnegozyskuja szczegolne wlasciwosci; btw wiedzieliscie ze szklo nie jest cialem stalym?? -
Anonim
Ozim - ooo dokładnie o tą nazwę mi chodziło. Wiedziałem, że drugi człon nazwiska to 'Einstein'. Dzięki wielkie :) -
-
Kuba!
Ciał szklistych właściwie do żadnego z 4 znanych stanów skupienia nie można zakwalifikować; / -
Bardzo ładnie drogie dzieci :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cia%C5... -
WyBusz_Atomowy
* ciało stałe
* ciecz
* gaz
* plazma (gaz zjonizowany)
* kondensat Bosego-Einsteina
* kondensat fermionów
* stan nadciekły
-
Anonim
jest jeszcze plazma innego rodzaju - plazma kwarkowo gluonowa :p
http://en.wikipedia.org/wiki/Quark-... -
WyBusz_Atomowy
-
Adam
>Castle Bravo napisał
>* ciało stałe
>* ciecz
>* gaz
>* plazma (gaz zjonizowany)
>* kondensat Bosego-Einsteina
>* kondensat fermionów
>* stan nadciekły
>
czy mozesz mi powiedziec co to jest takiego kondensat fermionów? nigedzie nie znalazlem info o nim, nawet na wikipedii. -
Szpieg z krainy deszczowców
-
Kilgore Trout
> czy mozesz mi powiedziec co to jest takiego kondensat fermionów?
> nigedzie nie znalazlem info o nim, nawet na wikipedii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konden... -
Anonim
no ładnie... ten wątek w polskiej wiki zacząłem ja po wykładach z fizyki statystycznej ponad dwa lata temu, a teraz widzę go w zmienionej formie... Dodać nowe rzeczy - to rozumiem, sens pozostał ten sam, tylko czemu ktoś się uparł żeby przerobić po swojemu coś co było w porządku (moim skromnym zdaniem)? :-] -
Patrycja
Według mojego licealnego podręcznika z chemii (poziom rozszerzony) kondensat Bosego-Einsteina to układ, w którym rozrzedzony gaz atomowy zostaje schłodzony do temp. 170*10do -9 K (in. to 170miliardowych części stopnia powyżej zera absolutnego). W tej temp. praktycznie wszystkie atomy znajdują się w jednym - podstawowym stanie kwantowym i zachowują się jak jeden gigantyczny atom. Poszczególne atomy kondensatu wykazują właściwości falowe. Z kolei fale atomów nakładając się, ulegają wzmocnieniu i dają wiązkę laserową materii (tzw. laser atomowy)
:)
Jeżeli to coś komuś objaśni to będę zadowolona.