Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Dżasta:-) fit for live!

Wcale nie głupie pytanie, kto pyta nie błądzi:-) na początku wiele ćwiczeń może powodować dyskomfort bo jak do każdego nowego ruchu i ćwiczeń ciało musi się przyzwyczaić i przede wszystkim Ty musisz wsłuchać się w swoje ciało:-) daj sobie czas, kwestia rozciągnięcia to raz a dwa skoncentruj się na swoim centrum czyli lekko napięty brzuch który pozwoli ci wzmocnić "gorset" twoich pleców. Acha nie przekraczaj granicy bólu jeżeli czujesz że nie jestes gotowa do danego cwiczenia zmodyfikuj je np. poprzez ugiecie kolan. Zresztą insruktor napewno o tym przypomina.
  • Sexy Chick

ja mysle, ze to własnie bardzo dobre pytanie, uderza w korzysci jakie daje pilates; )
  • tala

Zalezy tez gdzie odczuwasz bol. Jezeli sa to gorne plecy np odcinek piersiowy, to moze byc to bol tworczy, ktory spowodowany jest napieciem miesni, odpowiadajacyc za trzymanie wlasnie prostych plecow, sciagniectych lopatek czy cofnietych sciagnietych barkow. Jezeli sa to ledzwie i czujesz ze to bol obciazajacy, czyli nawet po zajeciach czujesz ze ten odcinek jest przeciazony i nadal boli to pewnie masz jakis problem w plecach. Niekoniecznie cos powaznego, czasem moze faktycznie sa to tylko pozamykane przestrzenie miedzykregowe i brak sil w miesniach zeby utrzymac, wyciagnac plecy w pozycji siedzacej. Moze to byc tez jakis wiekszy problem czyli schorzenie. Najbezpieczniej bedzie jak np wezmiesz sobie pod posladki dodatkowa mate i na niej usiedziesz (moze byc zlozona na pol na 4) cokolwiek, tak zeby bylo wyzej pod posladkami. To napewno przyniesie ulge i latwiej bedzie koncentrowac sie na napieciu srodka, centrum ( centrum to nie brzuch) niz walczyc z bolem. Jezeli cwiczenia wymagaja rolowania, sprobuj np nogi zahaczyc o drabinke lub cos podobnego. Tak by miec dzwignie. To tez pomoze odciazyc plecy. CZasem najwazniejsze jest dobre zrozumieni swojego ciala i tego jak ma pracowac w jaki sposob wkonywac ruch. Jezeli plecy bola tylko przy siedzeniu to nie martw sie, duzo osob tak ma, jezeli przy rolowaniach to juz gorzej trzeba byloby zaglebic sie w Twoja sytuacje i obserwowac jak wykonujesz cwiczenia, tak wiec smialo uderzaj do instruktora ze wszystkimi problemami
    I jeszcze jedno
    Czasem wszelkiego rodzaju przykurcze w sciegnac pod kolanami czyli uczucie nie rozciagnietych nog, to sygnal ze cos nie gra w plecach ale nic sie nie martw, wiekszosc problemow jest do naprawienia odpowiednimi cwiczeniami
    pozdr
  • Anonim

właśnie jest to ból całych pleców, zarówno górnej części jak i odcinka lędźwiowego. Przykurcze pod kolanami też, ale to podejrzewam że z powodu mojego nie rozciągnięcia (zawsze miałam problem by usiąść z wyprostowanymi nogami, zgiąć się z wyprostowanymi nogami i dotknąć podłogi itp.) eh dziekuje za rady, mam nadzieje, że w końcu mi przejdzie
  • Anonim

Wczoraj byl pierwszy pilates od wielu lat i coz mnie boli... gorna czesc plecow :)
  • Karolina

ja na pilates chodze pół roku i jestem zachwycona...co prawda po niektórych zajęciach załamuje mnie moje "rozciągnięcie" i siła moich mięśni; )) ale i tak jest zdecydowanie lepiej niż kilka miesięcy temu :)
    polecam, naprawde warto :)
  • Anonim

a gdzie w Warszawie poleciłybyście się zapisać na pilates?
  • Sexy Chick

ja to wiesz, gdzie bym Ci polecała; )
    no i jeszcze tam, gdzie prowadzą instruktorzy Reeboka- Joanna Barcikowska, Monika Bukowska... w UCSiR- Ola (Ola chyba prowadzi tez zajęcia w podst. na przeciwko Mickiewicza-ale nie jestem tego pewna).
  • Anonim

a ja polecam wszedzie tam gdzie sa dobrze przeszkoleni w tym zakresie a nie tylko po jakichs weekendowych warsztatach pilatesa
  • Sexy Chick

>Miss Rippin Kittin napisała:
    >a ja polecam wszedzie tam gdzie sa dobrze przeszkoleni w tym
    >zakresie a nie tylko po jakichs weekendowych warsztatach
    >pilatesa

Jak najbardziej się zgadzam :)
  • Anonim

hehe spoko tylko gdzie konkretnie ich znalezc ?
    bo ja to chyba na samych takich weekendowych trafiam i nie moze mi sie to spodobac :/
  • Sexy Chick

ale Agnieszka Ty jesesteś pewna, że chodziło o prowadzącego(gdzie byłas na pilatesie? :)) czy może po prostu forma Ci nie podchodzi...?

Dla mnie osobiście to za spokojne- nie mój tempetament, ale jako 7-8 godzina na konwencjach z dobrymi instruktorami to chetnie zostawałam.
    Podobał mi się też "pilates dance", czyli ćwiczenia z pilatesa połączone w choreografię (prowadziły ww Panie z Reeboka) :)

No i jeszcze moja koleżanka Kasia- w kameralnej atmosferze Ladies First na Tarchominie- bardzo fajnie prowadzi; ) mam nadzieję, że szybko wróci :)
  • Anonim

>Podobał mi się też "pilates dance", czyli ćwiczenia z
    >pilatesa połączone w choreografię (prowadziły ww Panie z
    >Reeboka) :)

czyżby coś ala BODY ART Roberta Steinbachera???

• Sexy Chick

Myslę, że coś podobnego. to było na konwencji Reeboka w X. 2007. cały Układ(w ostatecznej wersji) trwał na P i L ok 4 minut :) zawierał większość pozycji z pilatesa, w większości w pozycjach wysokich (wyciągnięcia, krązenia), ale i niskie- m.in. deska... najfajniejsze było połączenie elementów w układ choreoraficzny, z płynnymi tranzycjami no i oczywiście jednocześnie CIEKAWY trening :)
  • p.

A wie któraś z Was może gdzie w Warszawie można kupić piłkę do pilatesu, taką dużą? :)
  • Sexy Chick

taka duża piłka to piłka fit ball( inne nazwy body ball, swiss ball...), używana nie tylko do pilatesa.
    Wątek o piłce do fitnessu:
    Piłki możesz poszukać przez internet, np na allegro- w Warszawie z odbiorem osobistym:
    http://allegro.pl/search.php?string...
    ale może wolisz z przesyłką:
    http://allegro.pl/search.php?string...
    piłki jak najbardziej są też w sklepach sportowych typu:
    decathlon: http://www.decathlon.com.pl/PL/pi-k...
    go sport...
    internetowo:
    http://www.mega-fitness.pl/tresc/20...
    Jak zawsze polecam google; )
    ps. pamiętaj, że rozmiar ma znaczenie; )
  • p.

dzięki :)
  • Sexy Chick

b. proszę :) cieszę się, ze mogłam pomóc.
    życzę przyjemnych i owocnych cwiczeń! :)
  • Anonim

Bardzo pilnie potrzebuje plytki z muzyka do pilatesa... Moze ma ktos, taka ktorej juz nie potrzebuje i sie jej pozbedzie? A moze ktos wie, gdzie moge ja kupic na gwalt w warszawie bez zamawiania na roznych stronach?

bede wdzieczna... :)
  • Jan

joga czy pilates?