Finanse i rachunkowość UW IV rok 2011/2012 [551]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • cccc

Mam pytanie, jaka będzie forma egzaminu z bankowości u prof. Górskiego ?
  • M@lini

taka jak SFG
    otwarte, prawda fałsz, zadania do policzenia, i dłuższy esej
  • Ralf

Jest gdzies ten egzamin?
  • ♪Malvinkie♫

esej :/
  • ZEROEKRAN

>Rafał :) napisał
    >Jest gdzies ten egzamin?

No właśnie bo z plikosekcji są jakieś z zeszłego wieku
  • Tomek

to jak to jest z tą bankowością ? jest się z jakich materiałów przygotować na egzamin?
  • Isabell

>ZEROEKRAN napisał
    >>Rafał :) napisał
    >>Jest gdzies ten egzamin?
    >
    >No właśnie bo z plikosekcji są jakieś z zeszłego wieku

no to jeśli się pokrywa z tym co sam Górski mówił, że będzie to jest duża szansa że dostaniemy to samo. Tak jak było z SFG
  • Krzycho

zadania się pokrywają, np prof. Górski mówil ze bedzie na egzaminie zadanie "uzupełnij bilans banku", i trzeba bedzie wpisac stosunki procentowe roznych pozycji w bilansie, napewno bedzie tez liczenie duracji dla obligacji, ale tak jak jest w podreczniku, stopą YTM.
    pamięta ktos cos jeszcze? bo chyba cos jeszcze bylo mowione
  • ▪°¤ margarítēs ¤°▪

ja mam zapisane, że ma być polecenie "ustal wszystkie pozycje walutowe banku" - to nie wiem czy to to samo, co napisałeś o "uzupełnianiu bilansu banku":P
  • Krzycho

nie nie to co innego, a co ciekawsze, z tymi pozycjami walutowymi tez jest zadanie w gotowcu. a pamietam ze o bilansie banku mowil na 100%
  • eluś=)

mógłby ktoś wrzucić ten egzamin tutaj, bo ja nie moge sie dostać do plikosekcji:-/
  • Krzycho

a któś rozkminia te zadanie z bilansem?
    albo zadanie na liczenie pozycji walutowych, nie dosc ze jest tam za mało tabelki o jeden wiersz, bo przeciez mamy 4 pozycje walutowe w tym w indywidualnej liczymy w tym zadaniu dla dwoch walut. i jak mozna obliczyc rezerwe z tytulu ryzyka walutowego nie znajac wysokosci kapitalow wlasnych? niech mnie ktoś oświeci
  • Magda Lena

chodzi o bilans banku centralnego czy depozytoweo-kredytowego ze str. 174 i 175 ? Bo ogarnąć wszystkie procenty to nie jest tak łatwo, A uzupełnianie pozycji walutowych to chyba było identyczne zadanie jak te tabelki na str.221 w książce.?
  • Krzycho

no tak ale jak w tym zadaniu z pozycjami walutowymi obliczyc wymog kapitalowy z tytuly ryzyka walutowego?
    a w zadaniu z bilansem, to na tych stronach są podane przedzialy jak mniej wiecej mogą wygladac proporcje, to sobie wymyslic jakies przykladowe stosunki mieszczace sie w tych przedzialach? bo jak sie poda przedzialami to sie nie obliczy wspolczynnika wyplacalnosci
  • Magda Lena

nauczyć się zagregowanego bilansu i tam są udziały z 2004 roku. a co do pozycji walutowych to ja nie mam takiego zadania na wymóg kapitałowy .
  • Isabell

pieniadz_testy.pdf
      • Isabell

poleciła plik pieniadz_testy.pdf

711 dni temu
          • pieniadz_testy.pdf (5.29 MB)

• Krzycho

nie no to moze ja te zadanie zle rozkminiam poprostu, chodzi o to, jak obliczyc ostatniąkolumne, czyli wymagane fundusze własne.
    zas co do tego zadania z bilansem, pod tabelką jest polecenie, zeby policzyc wspolczynnik wyplacalnosci banku, i jak to zrobic?
  • Krzycho

>Magda Lena napisała:
    >nauczyć się zagregowanego bilansu i tam są udziały z
    >2004 roku. a co do pozycji walutowych to ja nie mam
    >takiego zadania na wymóg kapitałowy .

Ja to rozumiem tak ze te wymagane fundusze wlasne, jest to część funduszów własnych banku przeznaczonych na zabezpieczenie ryzyka walutowego, czyli inaczej jest wymogiem kapitałowym z tytułu ryzyka walutowego. wymóg kapitalowy z tyt ryz walutowego istnieje jesli calkokwita pozycja walutowa jest wieksza od 2% funduszy własnych banku, i stanowi 8% tej nadwyżki.
    wszystko pieknie i ladnie ale nie da się tego obliczyc bez wiedzy, ile w danym przykladzie wynoszą fundusze własne banku
  • ***Dorotka***

Mam nadzieje ze nasz egzamin będzie łatwiejszy...
  • ...::darka::...

a czy całkowita pozycja walutowa moze wyjsc ujemna? czy trzeba tam wpisac wartosc bezwzgledna? bo jesli ujemna to nie mozna chyba wyliczyc tego wymogu z 2%..
| |

Grono dla wszystkich studiujących finanse i rachunkowość na WZ UW oraz dla wszystkich którzy w p...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)