Filozofia [3665]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • KacperK

Kto z Was czytał tego sloweńskiego mysliciela? Które jego książki czytaliście? Co sądzicie o Żiżku?

Czytałem Rewolucję u Bram i wiele krótszych tekstów Żiżka ( chociażby "obiekt A jako wewnętrzna granica kapitalizmu"), i z całą pewnością mogę powiedzieć, że to filozof interesujący. Nie ze wszystkimi jego wnioskami się zgadzam, inne są jednak niesamowicie trafne. Rewolucję u Bram polecam każdemu.
  • Zygi.

"Rewolucję u bram" miałem w łapach kilka razy, ale nie zauważyłem jakoby miała w sobie coś w wywodu filozoficznego...

Przeczytam jeszcze raz, dokładniej, ale co konkretnie masz na myśli mówiąc, że to filozofia?
  • KacperK

Aż nie wiem od czego zacząć :) Analiza naszych czasów, analiza dzieł Lenina, ocena wielu innych współczenych filozofów, świetne przemyślenai na temat kultury- filozofia to nie tylko ontologia czy fenomonologia.
  • Zygi.

No offence, nieźle pisze ten człowiek, ale tak na mój gust to bardziej do socjologii bym przypisał...
    Zwłaszcza gdy mam w jednym ręku Kanta, a w drugim Zizka - i mogę porównać.

Mogę się zgodzić (wiem, że moja zgoda nie jest wymagana) jeśli Zizka zaliczyć do tego typu filozofów jak np. Nietzsche. Wtedy okej.

jak zwykle pozdrawiam.
  • KacperK

Ograniczanie terminu "filozof" do Kanta i jego podobnych to duże spłycenie.
| |

Filozofia. Od pierwszych myślicieli greckich do czasów współczesnych... metodologia nauk, metafi...

Fotki

Miejsca grona (0)