-
szopa
Kila tygodni temu była na tym gronie dyskusja na temat antysemityzmu i czy są obecnie przykłady antysemityzmu w mocnym tego słowa znaczeniu (nie wyzywanie wrogów od żydów, ale fizyczne ataki na żydów).
No i doczekaliśmy się:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...
(mam nadzieję, że link się nie zdezaktualizuje, chodzi o atak na naczelnego rabina Polski.) -
Anonim
fiuuuu ale to ze mozna dostac w ryj za noszenie kipy to wiedzielismy nie od dzisiaj. Tylko napisz mi jako Zydowi gdzie w ryj nie dostane?? Nawet w Izraelu moze byc z tym ciezko.. -
nazwa ekranowa
>da da napisał:
>fiuuuu ale to ze mozna dostac w ryj za noszenie kipy to
>wiedzielismy nie od dzisiaj. Tylko napisz mi jako Zydowi
>gdzie w ryj nie dostane?? Nawet w Izraelu moze byc z tym
>ciezko..
da da -
Anonim
ostatnio w norze zczepił mnie jakiś legionowiec mówił dużo i chaotynie miedzy innymi o nienawiści jaką darzy naród żydowski niemiecki rosyjski...chyba nie było narodu któryby lubił ale najbardziej nienawidzil zydów i stwierdził że wybiłby wszystkich. Spytałam wtedy czemu właściwie chce mnie zabijać i co mu takiego zrobiłam. Kiedy sie dowiedział że tez jestem pochodzenia żydowskiego zaczął gadać o architekturze warszawy i nagle temat żydzi stał sie tabu. To tylko utwierdziło mnie w przekonaniu ze polak wiecej gada niz robi , zreszta w lo też miałam kolegow antysemitów którzy dużo o tym gadali ale raczej nikou krzywdy by nie zrobili. Dlategouważam ze w Polsce pod tym względem jest całkiem nieźle choc mogłoby być lepiej -
-
Anonim
jest bardzo dobrze chocby z powodu stopnia 'obecnosci' antysemityzmu w polityce- u nas zwraca sie na to baczna uwage. I choc zdarzaja sie pajace to jednak nikt na wyzszym stanowisku w polityce oficjalnie nie bedzie sypal tekstami antysemickimi (gorzej z gejami itd). Zas na zachodzie antysemityzm dzieki furtce antysyjonizm ma sie w swiecie oficjalnej polityki swietnie jest wrecz popierany (zaznaczam ze nie utozsamiam kazdego antysyjonizmu z antysemityzmem! To o cos innego chodzi zupelnie...). -
szopa
Kurczę, Dawid, jeszcze niedawno na gronie żarłeś się strasnie z Arturem i Zubilem o to, że w Polsce nie ma praktycznie antysemityzmu. I wyśmiewałeś przykłady podawane przez Artura, który pisał o prześladowaniu jakiegoś tam nauczyciela i malowaniu mu na drzwiach gwiazdy Dawida etc. (Nie chce mi się szukać w jakim wątku to było, więc nie zacytuję Cię dosłownie. A grono, jak wiadomo, wyszukiwarki nie ma.)
No to teraz ja Ci podałem przykład antysemityzmu w najbardziej oczywistym tego słowa znaczeniu. No bo chyba teraz już nie zaprzeczysz. :-)
Kontynuując dyskusję, którą kiedyś toczyliśmy, prawdą jest, że od września konserwatyzm i jemu podobne wróciły so dyskursu publicznego. Nie da się jednak ukryć, że przy okazji do dyskursu wdarły się elementy, których chyba żaden z nas by sobie nie życzył. Czyli Redwatch, facet dźgnięty nożem na tamce przez skinheadów czy wreszcie napad na naczelnego rabina Polski. Nie twierdzę, że zachodzi tu jakaś relacja wynikania, jednak korelacji nie da się nie zauważyć.
(mówiąc brzydko, wypłynęło gówno ostatnimi czasy.) -
szopa
Kurczę, Dawid, jeszcze niedawno na gronie żarłeś się strasznie z Arturem i Zubilem o to, że w Polsce nie ma praktycznie antysemityzmu. I wyśmiewałeś przykłady podawane przez Artura, który pisał o prześladowaniu jakiegoś tam nauczyciela i malowaniu mu na drzwiach gwiazdy Dawida etc. (Nie chce mi się szukać w jakim wątku to było, więc nie zacytuję Cię dosłownie. A grono, jak wiadomo, wyszukiwarki nie ma.)
No to teraz ja Ci podałem przykład antysemityzmu w najbardziej oczywistym tego słowa znaczeniu. No bo chyba teraz już nie zaprzeczysz. :-)
Kontynuując dyskusję, którą kiedyś toczyliśmy, prawdą jest, że od września konserwatyzm i jemu podobne wróciły so dyskursu publicznego. Nie da się jednak ukryć, że przy okazji do dyskursu wdarły się elementy, których chyba żaden z nas by sobie nie życzył. Czyli Redwatch, facet dźgnięty nożem na tamce przez skinheadów czy wreszcie napad na naczelnego rabina Polski. Nie twierdzę, że zachodzi tu jakaś relacja wynikania, jednak korelacji nie da się nie zauważyć.
(mówiąc brzydko, wypłynęło gówno ostatnimi czasy.) -
Anonim
>da da napisał
>jest bardzo dobrze chocby z powodu stopnia 'obecnosci'
>antysemityzmu w polityce- u nas zwraca sie na to baczna
>uwage. I choc zdarzaja sie pajace ...
tak racja że staraja sie u nas unikać antysemickich określeń to wraz z kolejna nieudaną kadencją rządu mozna usłyszeć ju ż tradycyje wytłumaczenie " To wszystko żydzi" - każdy kiepski polityk musi być żydem każdy skąpiec to żyd. W sumie mnie to stwierdzenie bardziej bawi - jest takie uniwesalne dobre na każdą okazję; p...Ale smuci mnie fakt że przecietny człowiek nie wie o zydach nic nie mówiąc już o tych religijnych żydach - kóry człowiek wie cokolwiek o judaiźmie i kulturze zydowskiej?! To jest właśnie smutne. Może gdyby nasza świadomość nie była tak ograniczona i ludzie nie byliby ksenofobami nie byłoby problemu antysemityzmu. Ale racja nie ma co narzekać. -
Anonim
Być może ta napaść miała podłoże antysemickie, być może nie. Dziwię się Rabinowi, że wypowiedział takie zdanie:
"Jestem przekonany, że to zbieg okoliczności. Każdy, kto twierdzi, że to była zamierzona prowokacja, nie zna faktów i szuka wymówki dla zachowania tego człowieka"
Przy całym moim współczuciu dla niego nie mam pojęcia, dlaczego wyklucza tak arbitralnie prowokację.
Ale nic to. Chciałbym zauważyć, że właśnie w tym wypadku widać, że Polska antysemicka nie jest! Sam rabin mówi, że nie pamięta, aby coś takiego wydarzyło się w ostatnim okresie. Poza tym widzimy, jak ten pojednynczy przypadek jest nagłośniony. Gdyby to było na porządku dziennym, mielibyśmy statystki "Tylu i tylu Żydów pobitych na Pradze, tylu i tylu na Powiśli", a takich statystk dzięki naszemu wspólnemu Bogu, nie ma. -
cudownie. tu jest cudownie.
Fakty są takie, że nie ma takich statystyk tylko dlatego, że w Polsce właściwie nie ma Żydów. A także takie (te zapewne miał na myśli rabin), że przeciętny Polak, choć Żyda na oczy nigdy nie widział, to jest i tak święcie przekonany, że są wszędzie i że to oni pociągają za wszystkie sznurki, uaktywniając się zwłaszcza wtedy, gdy źle się dzieje. I wciąż od niejednej bogobojnej, niezwykle ubogaconej chrześcijańską miłością do bliźniego starej dewotki można usłyszeć, ile to przed wojną w ich rękach dóbr wszelakich się znajdowało (właściwie wszystko), jak uciskali biednych chłopów i mieszczan swymi procentami itd. itp. Takich to właśnie ludowych mądrości słuchają od swoich babć, zaangażowanych w bój o święte a niezawisłe słowo ojca dyrektora, późniejsi waleczni wszechpolscy rycerze. Tylko nikomu do głowy jakoś nie przychodzi (pomijając fakt, że nikomu nigdy nie chciało się na serio zainteresować, dlaczego ta kultura pomimo wieków swoistej koegzystencji nigdy nie wtopiła się w kulturę polską - o ileż łatwiej rzucać prymitywne oskarżenia) że de facto w Polsce Żydów już niestety nie ma, w związku z czym zachodni badacze kwestii polskiego stosunku do wyznawców religii Mojżeszowej piszą juz od dawna o absurdalnym "antysemityzmie bez Żydów". I tylko człowiekowi wstyd za ten durny polski naród - zwłaszcza, kiedy przyjeżdżający do Polski młodzi Żydzi, zwiedzający miejsca pamięci pod czujnym okiem ochroniarzy, pytają, czy być Żydem w Polsce jest niebezpiecznie, mam po prostu ochotę spalić się ze wstydu. -
Anonim
"Fakty są takie, że nie ma takich statystyk tylko dlatego, że w Polsce właściwie nie ma Żydów"
Po prostu się nie zgadzam. Nie uważam, by każdy Polak widząc Żyda na swojej drodze gotów byłby go pobić. Takie opinie jak Twoja tylko utrwalają stereotyp Polaka-antysemity i napędzaja takie zjawiska, z jakimi pozniej sama masz doczynienia. Błędne koło. -
Anonim
Powiedzenie, że Polska nie jest antysemicka, jest jawnie fałszywe!
Z antysemityzmem spotkałem się wszędzie: w szkole, w rodzinie, wśród znajomych, na ulicy, w mediach, w internecie. Słowo "Żyd" ma silne negatywne skojarzenie w polskim społeczeństwie, często jest używane jako obelga. Oczywiście antysemityzm, z którym się spotkałem, był tylko słowny, ale kto wie, czy któraś z tych osób, które wypowiadały się negatywnie i obraźliwie o Żydach, nie chciałby ich skrzywdzić fizycznie przy sprzyjającej okazji. Kilka dni temu na czacie zupełnie przypadkowo trafiłem na osobę o nicku "morderca żydów", który głosił śmierć Żydom, zagładę Izraela itp. Moje dwie babcie - wykształcone i kulturalne, ale antysemitki. To jest jakaś totalna fobia, choroba umysłowa Polaków. Bronienie polskiego społeczeństwa w tej kwestii jest naprawdę niedorzeczne. -
Anonim
Rysie jestem powaznie zaskoczony a takze mi przykro ze do tego stopnia nie rozumiesz moich postow... I ze masz tak spaczone widzenie moich pogladow... Po kolei- nigdy nie napisalem ze antysemityzm w Polsce nie istnieje. Oto cytat z mojego posta ktory moze Ci pomoze to zrozumiec- "na zakonczenie- oczywiscie niestety w Polsce jest antysemityzm ale czy o wiele gorszy od moralnego antysemityzmu krajow zachodu"- czy tak lepiej??? A jesli Ci chodzi o teze ze np. we Francji jest gorzej- to tak- jestem gotow jej bronic- spoleczenstwo jest nastawione bez porownania bardziej agresywnie wobec Zydow niz w Polsce. Chodzby spojrzmy na ilosc ekcesow antysemickich. Oczywiscie we Francji Zydow jest kiladziesiat razy wiecej ale radze Ci poczytac artykuly na ktore w tym kraju moga sobie pozwolic glowne media a ktore nigdy w Polsce by nie przeszly... Zreszta wystarczy sie popytac samych Zydow czy spojrzec na polityke Izraela- w obu wypadkach zaniepokojeni sa sytuacja zachodu. To tam sie podpala synagogi, to tam sie morduje Zydow, to tam regularnie dewastuje sie cmentarze i bije rabinow, to tam przez miasta ciagna wielotysieczne manifestacje stricte antysemickie- a teraz powiedz mi- jest cos takiego w Polsce? He? Dalej- moje klotnie z Zubilem i Arturem. Zubil mnie poprostu zalamal zupelnie demagogicznym bezrefleksyjnym podejsciem do pewnej stacji tyle. O antysemityzmie nie dyskutowalismy. A teraz moj idol Tondera. Oto link- http://w8.grono.net/forum/topic/890...
W zadne sposob nie negowalem faktow podawanych przez mojego Boga Tondere. Mam swiadomosc antysemityzmu w Polsce, zreszta mam wrazenie ze opowiadalem Ci przy piwie jak sie musialem z tego powodu napierdalac na podworku. Wiec naprawde nie oskarzaj mnie o jakas wybitna slepote... To co mnie zdenerwowalo u Tondery to pelne niezrozumienie wypowiedzi WM ktory zapytal sie, w odniesieniu do cytatu o polskiej niby to zaklamanej i niechetnej Zydom edukacji oraz prezentacji historii, gdzie mozna znalezc przypadki antysemityzmu na tym wlasnie poziomie. Zas laskawy Tondera jak pajac jakis wyrwal zdanie WM z kontekstu a nastepnie zaczal uzywac w stosunku do niego inwektyw (zaznaczam ze pozwalam sobie na inwektywy poniewaz sam Tondera w ten sposob skomentowal WM) i podniecac sie samym soba podajac przyklady antysemityzmu zupelnie innego typu niz ten co do ktorego pytanie WM sie tyczylo. Jesli nie rozumiesz czemu mnie to zdenerwowalo- to jestem zdziwiony... Ogolnie probowalem tylko wytlumaczyc przeobrazenie sie pewnej stacji i probowalem wskazac przyczyny tego przeobrazenia (nie negujac jednoczesnie ze stacja ta nadal jest parszywa- negujac tylko jej antysemityzm)... Oraz zwrocic uwage na diametralnie rozna sytuacje Polski i zachodu w odniesieniu do antysemityzmu...
Dalej- Twoja ocena dzisiejszej sytuacji... Wybacz Rysiek ale w jakim swiecie Ty zyjesz??? Primo- antysemityzm w Polsce konsekwentnie raczej zanika- ruchy skinheadzkie sa coraz slabsze, coraz wiecej organizacji walczy z antysemityzmerm, zydowskie zycie sie odrodzilo w sposob niespotykany nigdzie indziej, PUSZ i GWZ maja sie swietnie, radio maryja przestalo sie zajmowac pluciem na Zydow- zaczelo wrecz czasem przepraszac... No i mala rzecz ktora de facto wielka rzecza jest- dzieki bardzo pozytywnej polityce naszego dzisiejszego rzadu wobec Izralela, zaciesnianie stosunkow itd jeszcze nie zdolal przeniknac w nasza przestrzen publiczna tak mocno dyskurs antysemicki przebrany w szatki antysyjonizmu... -
Anonim
Secundo- wybacz ale pchniecie nozem kolesia nie jest elementem dyskursu... Inna sprawa to relacje miedzy skrajnymi odlamami indetyfikujacymi sie glownie poprzez chec anihilacji tego drugiego... Otoz Rys nie wiem czy sie orientujesz w historii napierdalanek komunistow z naziolami... Sam znam, czasem bralem udzial (glownie jako widz) w tych 'relacjach'. Moj zajebisty ziom Remek Sosnowski (notabene takze umieszczony na liscie redwatch- poszukaj) swoje mi opowiadal... Trupy po obu stronach sa i nie ma ich malo. Relacje miedzy tymi dwiema grupami byly bez porownania ostrzejsze, krew sie lala... Wiec nie mow mi blagam Cie o jakies nowej jakosci. Nowa jakoscia nie jest dzgniecie tego typa- bardziej hardcorowe akcje sie dzialy- nowa jakoscia jest ze w koncu opinia publiczna oraz rzad- pisowski blyskawicznie zareagowaly (przypomne Ci ze kiedy rzadzil kto inny takich reakcji nie bylo- byly zamiatane pod dywan)... Czy teraz troche jasniej Rys czy jeszcze masz jakies watpliwosci???? Czasem mam wrazenie naprawde nie do konca sie orientujesz gdzie zyjesz jak tak piszesz:/ Mam nadzieje ze sie nie obrazisz... -
Anonim
ad marry me- mylisz sie- w Polsce wiedza o historii Zydow, naszej kulturze itd jest niesamowicie wieksza niz w jakimkolwiek kraju Europy (takze poprzez obowiazkowe zajecia z Broniewskiego itd)!!! To co sie dzieje na zachodzie to groteska- zaklamanie i nieznajomosc historii (notabene jedno z glownych zrodel antysemityzmu) osiaga granice niewyobrazalne- np. Polska odpowiedzialna za holocaust, polskie obozy koncentracyjne itd itd... Ogolnie wiedza, przykra sprawa, jest raczej domena ludzi wyksztalconych. I pod tym wzgledem w Polsce jest lepiej niz w jakimkolwiek innym kraju. A wsrod gorzej wyedukowanych... Naprawde radze pogadac z przecietnym Niemcem ('czemu w Warszawie tak malo zabytkow?') czy Francuzem badz Anglikiem... Oczywiscie nie znaczy to ze nalezy przestac spoleczenstwo edukowac:)))
Ad co my tu (...)- Polska jest krajem antysemickim- skad ten antysemityzm wyplywa- poczytaj radze Ci np. rozdzial antysemityzm Arendt badz analizy eee wymienilbym miliony- niech bedzie Spiewak (z wiekszych- dawaj Leo Straussa). Ale podaj mi przyklad kraju nie-antysemickeigo??? Hm? Nie przesadzajmy z ta histeria wzgledem Polski dobrze??? Nie znaczy to ze nalezy przestac z edukacja, proba rozpowszechnienia wsrod Polakow wiedzy na temat Zydow. Ale nie zapominajmy ze jest u nas relatywnie dobrze! Zamiat popadac w tony- wstydu, pogardy itd. Bo de facto- to wlasnie napedza antysemityzm. Niedzwiedzia przysluge nam wyrzadzacie...
Ad Adam- pomysl o tym co piszesz blagam :/
Ad WM- przy calej sympatii nie przesadzaj z ta gloryfikacja i nie zwracaniem uwagi na problem ktory badz co badz istnieje co najlepiej na meczach widac... -
Anonim
Na zachodzie antysemityzm jest w dużej mierze stymulowany przez muzułmanów. Nie wiem, czy ma sens bronienie polskiego społeczeństwa faktem, iż gdzie indziej jest gorzej. W Polsce jest źle, bardzo źle. A to, że np. w Radiu Maryja teraz rzadziej słychać obrzucenia Żydów błotem, nie jest przecież świadectwem większej tolerancji dla Żydów, tylko tym, że zamyka się Radiu Maryja usta. -
Anonim
da da, jaki miało sens pisanie "pomyśl co piszesz, błagam"?
Sprawia Ci przyjemność obrażenie ludzi?
Nie żebym czuł się jakoś szczególnie dotknięty, ale pisz konkretnie albo nie pisz nic. -
Anonim
primo- jest to obrona. Z drugiej strony nie jest to negacja potrzeby dalszego rozwoju... Dalej- nie jest stymulowany przez muzulmanow- muzulmani sa latwym pretekstem. No i w koncu- ja widze relacje miedzy iloscia antysemickich mediow a antysemitami oraz miedzy iloscia wykluczonych z dyskursu politycznego a antysemitami... Ne sadzisz? -
Anonim
eee pisze malo konkretnie??? ATy?? Zreszta sprobuje byc mily- przepraszam jesli Cie urazilem, nie bylo to moim zamiarem. Sadze poprostu (a mylic sie w koncu moge) iz hiperbolizowanie zjawiska antysemityzmu w Polsce oraz uogolnianie na jakie sobie pozwalasz jest nie na miejscu... Lepiej? -
Anonim
Powiedzenie ze Polska jest antysemicka jest jawnie falszywe. Z filosemityzmem spotkałem się wszędzie: w szkole, w rodzinie, wśród znajomych, na ulicy, w mediach, w internecie. Słowo "Żyd" ma silne pozytywne skojarzenie u czesci polskiego społeczeństwa, często jest używane jako wartosciujace pozytywnie. Oczywiście filosemityzm, z którym się spotkałem, był tylko słowny, ale kto wie... Znow nie chce Cie obrazac ale co sadzisz o tym zdaniu??? Choc z mojej strony szczere i poparte faktami z mego zycia sadze ze jest na tyle eeee zrelatywizowane do moich odczuc ze nie uogolnialbym... W Polsce tak antysemityzm jak i filosemityzm sa obecne- i ani jednego ani drugiego nie nalezy demonizowac- co drogi kolego robisz.