FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Tommy

Niestety z przyczyn natury zdrowotnej nie dotarłem na środe ćwiczenia z logiki. Z tego co się orientuję, trzeba nauczyć się na pamieć twierdzenia Cantora. Czy ktoś mógłby je tutaj zamieścić?
    Jak wiadomo, pisząć coś, istota ludzka uczy się tego najlepiej, tak więce ktoś, kto mi pomoże będzie lepiej nauczony :D:D:D
    Z góry dziękuję!!!
  • Anonim

• Tommy

Nie chcę, zeby to głupio zabrzmiało, ale czy na pewno o to chodzi?
    W sensie ze pani Wójtowicz podaje czesto różne wersje dowodów i na ogół z jakimiś rozwinięciami, a to mi wygląda podejrzanie krótko i prosto, więc może napisałby to ktoś kto chodzi na owe ćwiczenia?
  • Anonim

na ostatnich ćwiczeniach z kochaną panią wójtowicz tw. cantora wydało mi się czymś konkretnie hardcore'owym. czy jestem ułomny intelektualnie? czy powinienem zrezygnować z tych studiów? czy nie ma dla mnie ratunku?!
  • magda

do tego co jest w Wikipedii na cw dodano jeszcze 2 wnioski (na kartkowce obowiazuja i one):

1) |N|<|P(N)|<|P(P(N))|
    Istnieje nieskończenie wiele różnych (różnolicznych) nieskończoności.

2)Nie istnieje zbiór wszystkich zbiorów (jeśli X to zbiór wszystkich zbiorów to każdy Y który się w nim zawiera jest też jego elementem). Do zbioru wszystkich zbiorów należałby w szczególności zbiór potęgowy tego zbioru P(X).
    Zatem P(X) zawiera się w X.
    FAKT: jeśli zb A zawiera się w B to jego moc jest mniejsza bądź równa mocy zbiory B.
    z tego: |P(x)| mniejsze bądz równe |X| co jest sprzeczne z Tw. Cantora

Co do trudnosci tematu to mi sie wydaje, ze nasz program logiki jest skrajnie nierowny jakis... ale w granicach pojmowalnosci.
  • Anonim

ojoj a mnie na tym całym cantorze nie byo.....ajajajaj! czuje ze będą kłopociki...
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki