-
cudownie. tu jest cudownie.
Tak z czystej ciekawości:
czy wie ktoś, dlaczego po ponad sześćdziesięciu latach od pierwszego francuskiego wydania wciąż nie ma polskiego tłumaczenia najważniejszego chyba (jakkolwiek oceniać jego filozoficzną wartość; )) dzieła Sartre'a? -
Dr. StanVan
-
Kot z Cheshire
-
Anonim
hehe rozumiem ze nigdy nie przetlumaczono zadnego pisarza publicysty??? -
-
kropek
-
Anonim
Sartre to dupek (ze względu na to, że sympatyzował z komunistami ślepy na rzeczywistość). Jeszcze ujdą jego wczesne opowiadania, powieści, gdy nie aspirował do rangi filozofa. Potem heheheheheh i śmiech na sali. -
Anonim
Po prostu KOCHAM merytoryczność Twoich postów
OFF TOPP
Oj Sebastian, będziesz miał wielką jazdę na ćwiczeniach z HFN i wykładzie z HFN jak będziesz musiał słuchać o Karolu Marksie i czytać dzieła Marksa :D (bo Instytut Filozofii UW jest tak straszny, że taki ktoś jest w programie studiów-I TO JUŻ W IV RP o_O)(a może powiesz, że nie będziesz czytał; ) )
To taka mała uwaga na temat argumentów Ad Personam w stosunku do lewicowych intelektualistów i ludzi o lewicowych poglądach. (pośrednio chyba też wielbicieli talentu J-P S.)
A co do J-P S. to z egzystencjalistów jest chyba najbardziej znośny.; ) -
Anonim
ja pierolę, sory, ale jak można w ogóle nazywać j. p. sartre dupkiem?! zmęczony waszymi cyber-rozkminami przestałem regularnie włazić na to grono i widzę, że chyba dobrze... -
Kot z Cheshire
Wielki Mędrzec to dupek. Z komunistami ma tyle wspólnego, że ich nienawidzi, ale za to jest ślepy na rzeczywistość i to zapewne bardziej niż oni.
To tak w ramach dopasowywania się do dyskutanta. A bardziej na serio - sprzedaj ten tekst o Sartrze Misiowi na egzaminie z nieanalitycznej. Będzie jazda...
-
Anonim
A z moich wyliczeń (chyba aktualny III i II rok załapują się na egzamin z Lorencem) to aktualny pierwszy rok ma exam z nieanala z Misiem <Tłisted iwul mode on> :)
Ale żeby nie zbaczać z tematu: Powrót do J.-P. S. :) -
szopa
Zapewne ująłbym to nieco inaczej niż WM, przychylam się jednak do tezy o dupkowatości Sartre'a (ze względu na jego sympatie stalinowskie i to jak świńsko się zachował wobec Camusa). Tym niemniej, wypowiedź WM jest zupełnie nie na temat. Nigdy w naszym słodkim kraju nie było tak, aby dupków nie drukowano.
Poza tym, kłamstwem jest, że nie istnieje polskie tłumaczenie ,,Bycia i nicości''. Ono istnieje i jest dziełem powszechnie lubianego profesora Pluszowa Zabawka i jego żony, czyli profesorstwa Misiów. Jak ktoś nie wierzy, niech wypożyczy teczkę z ćwiczeń Misia z czytelni.
(Pytania o to, dlaczego nie zostało to wydane nie należy kierować do mnie.) -
Kot z Cheshire
-
Anonim
Co do argumentów ad personam, to dotąd użyłem ich w stosunku do Guevary i Sartre'a. Ale jakoś nie uważam, żeby było one bezpodstawne. Sartre, sympatyzując z ZSRR, przyczyniał się do fałszowania prawdy o tym państwie, co skutkowało tym, że nie był żadnego nacisku na ZSRR by łagodziłą np. warunki kar zesłania, albo obozów, a tym samyme przykładał rękę Sartr do cierpień milionów ludzi. Przez swoją głupotę.
Ale nie powiem, bardzo podobają mi się niektóre jego dzieła. Np. tom opowiadań "Mur". W sumie są mi nawet jakoś bliskie.
A post Kota zbędę milczeniem.
A do egzaminu z nieanala muszę najpierw dostać się na drugi rok studiów, w czym skutecznie może mi przeszkodzić lenistwo, przejechanie przez samochód, zawał serca, mord w ciemnej ulicy, grom z jasnego nieba, pieniądze... -
Kot z Cheshire
'Co do argumentów ad personam, to dotąd użyłem ich w stosunku do Guevary i Sartre'a. Ale jakoś nie uważam, żeby było one bezpodstawne.'
Kamerdyner...
'A post Kota zbędę milczeniem'
Zabawne, nagle nie masz nic do powiedzenia... Jeszcze wrzuć poprzednie zdjęcie, tam wyglądasz bardziej wyniośle... :P
'A do egzaminu z nieanala muszę najpierw dostać się na drugi rok studiów, w czym skutecznie może mi przeszkodzić lenistwo, przejechanie przez samochód, zawał serca, mord w ciemnej ulicy, grom z jasnego nieba, pieniądze... '
... czy brak znajomości elemtarnych zasad dyskusji bądź też pokory wobec mądrzejszych od siebie... -
Kot z Cheshire
-
Anonim
"Jeszcze wrzuć poprzednie zdjęcie, tam wyglądasz bardziej wyniośle... :P "
Jesteś chamem. Po prostu.
A znając Ciebie, to jak najbardziej właśnie siebie miałeś na myśli.
-
Anonim
A jeszcze czy uważasz, że grono daje możliwość dowolnego obrażania ludzi tudzież ciągłego ich wyśmiewania?(ich, a nie ich poglądów) Jeśli tak, to nie mamy o czym rozmawiać. -
Anonim
A co znajomości elementarnych zasad dyskusji, to chyba się nie uważasz w tej dziedzinie za autorytet, co? -
Anonim
A co znajomości elementarnych zasad dyskusji, to chyba się nie uważasz w tej dziedzinie za autorytet, co?
Wiem, ze jestem paskudny, ale: Posty piszemy nie zjadając wyrazów (zmniejsza się ich czytelność)
Podpowiedź: Brakuje słówka "do".
Zwracaj uwagę, bo Ci się to zdarza z tego co zauwarzyłem "zjadać wyrazy".
Po drodze: Za dużo nerwowości.
Po drodze 2: Jak Ty obrażasz/urażasz to jest OK, a jak Ciebie mniej czy bardzie obrażają/ urażają/ zwracają Ci dosadniej uwagę to jest już źle? -
Anonim
Staram się nie urażać osób, które uczestniczą w dyskusji forumowej. Owszem, czasem bywałem trochę niemiły, ale nigdy w stosunku do tych osób nie wysuwałem jakichś argumentów ad personam inaczej niż w akcie rewanżu za to samo. Taki już jestem. Ząb za ząb, wiem, że to nie jest cecha Mędrca. Ale pseudonim to tylko pseudonim.
A i nie widzę potrzeby, żeby dosadniej zwracać mi uwagę za to, że obraziłem sympatyka ZSRR Sartre'a, albo mordercę - Guevarę, posuwając się do oceny mojego zdjęcia w profilu. Mógłbym wymyślić miliony chamskich docinków odnośnie np. braku zdjęcia Rafała w jego profilu. Ale to tylko on w swoim geniuszu jest w stanie na coś takiego wpaść. Ale dobra. Koniec waśni. Nie po to jest to grono, żeby się kłócić. Ja już przestaję.
strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...
Uniwersytet Warszawski, Filozofia
Anonim
Anonim
Anonim
Ag.
Anonim
helen
Grona tematyczne:
Miejsca grona (3)
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
-