FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kot z Cheshire

No, interwencjonizm... Amerykańscy neokoni chcą interweniować, gdzie tylko się da :D
  • szopa

Co do interwencjonizmu: opieram się na dwóch Wikipediach, polskiej i angielskiej (to co przeczytałem w polskiej na tyle mnie zaskoczyło, że postanowiłem sprawdzić w angielskiej; okazało się, że wzajemnie się potwierdzają i nie wygląda na to, aby jedno było tłumaczeniem drugiego). Pewnym problemem jest to, że ostatnio “interventionism” pojawia się częściej w Internecie w kontekście tzw. foreign affairs niż gospodarki, ale kontekst w en.wikipedii jest dość jasny (chodzi o gospodarkę).

Jula twierdzi, że John Ehrman w książce ,,Neokonserwatyzm'' nie łączy neconsów z interwencjonizmem, ale akurat pod tym względem bardziej wierzę Internetowi (i moim obserwacjom zachowania Georga W. Busha). Oczywiście, jeżeli spojrzymy na amerykańskie przykłady interwencjonizmu z polskiego (europejskiego) punktu widzenia, zobaczymy dziki liberalizm i leseferyzm :)
  • Azrael

>szopa napisał

>ad Azrael:
    >Przykro mi, Azraelu, ale z ,,konserwatywnego'' punktu
    >widzenia jesteś jeszcze gównażeria. Czy
    >coś w życiu osiągnąłeś? Czy
    >utrzymujesz rodzinę, czy masz żonę i dzieci?
    >Ztcw jeszcze nie, jesteś dopiero na początku swego
    >życia i nie jestem pewien w jakim stopniu możesz
    >posiadać zdecydowane poglądy (całe
    >powyższe zdanie należy oczywiście czytać
    >modulo moje wyobrażenie o konserwatyzmie -- pod
    >żadnym pozorem nie twierdzę, że jest
    >prawdziwe).
    >

Mam wrażenie że rzeczywiście masz jakieś dziwne wyobrażenie konserwatyzmu, albo ja mam dziwne. Na pewno nie mówimy o tym samym.
  • J KS

To może, dla dobra tej dyskusji (a zapowiada się ciekawie, niech no tylko Alieną i Zubil się bardziej zaangażują), niech każdy przedstawi ,,swoje wyobrażenie'' konserwatyzmu, względnie neokonserwatyzmu.

Ja sobie wyobrażam konserwatyzm mniej więcej tak: że jest jakiś tam ,,tradycyjny'' - predykat do wyklarowania - system wartości, którego przestrzeganie sprzyja ogólnemu dobrobytowi społeczeństwa (choć pradziwy konserwatysta o orientacji narodowej powiedziałby: narodu). Do tego systemu wartości, mówiąc oględnie, należy: poszanowanie autonomii jednostki, rodzina, bezwzględne poszanownie własności prywatnej, zaufanie społeczne, suwerenne państwo i takie w ten deseń.

Neokonserwatyzm sobie wyobrażam tak, że jest to konserwatyzm pozbawiony jakiegoś odcienia narodowościowego; tzn. że jest takie stanowisko, które w kwestiach obyczajowo-społecznych przychyla się ku wartościom tradycyjnym w sensie konserwatyzmu, a w kwestiach ekonomiczno-państwowych kładzie nacisk na wolny rynek i sprawne państwo.

Oczywiście to jest wata semantyczna, to co powyżej, ale mam nadzieję, że choćby szopa zaraz wyskoczy i powie, że źle sobie wyobrażam konserwatyzm, w związku z czym będziemy mieli żywą debatkę.
  • Lao Łukasz

Cheshire Cat:
    >Czy po prostu zna dużo biznesmenów i wie, że są oni bardzo etyczni?

Mówił raczej, że często biznesmeni zmuszani są do nieetycznego działania przez państwo. Ponadto, często z takiego działania wynika dla gospodarki korzyść.

Pan Doktor przytoczył taki przykład. Pewien przedsiębiorca postanowił, że zbuduje osiedle na Ursynowie ściśle trzymając się litery prawa. M.in. nie posmarował przy składaniu podania o pozwolenie na budowę. Odpowiedziano mu, że jego działka leży w "pasieotulinowym" Lasu Kabackiego i zgody nie wydano. Co się okazało? Przez kilka następnych lat dookoła jego parceli zbudowano osiedla mieszkaniowe.
    1)Oddając urzędnikowi władzę uznaniową państwo sprzyja tworzeniu się korupcji.
    2)Można pokusić się o dowód, że nie płacąc łapówki biznesmen , paradoksalnie, działa nieetycznie ponieważ nie przyczynia się do zmniejszenia bezrobocia, dołożenia kilku promili do PKB.

Szkoda, że przekreśliłeś Dr.Gwiazdowskiego, tylko dlatego, że nie jest filozofem etyki. Dzięki temu ma, zapewne, inne spojrzenie niż Twoi wykładowcy. Ale ono też jest ciekawe.

Też myślałem, że Pan Doktor jest skrajnym liberałem, ale okazało się, że nim nie jest.

A poza tym uważam, że Mila nie powinien pojechać na mistrzostwa.
  • Anonim

http://haggard.w.interia.pl/neocons...

ciekawy artykuł o neokonserwatystach amerykańskich, może rozwiąże pewne wątpliwości :)

A Gwiazdowski to bardzo mądry człowiek. Czemu wypowiadasz się o nim tak autorytarnie Kocie, gdy ani wprost nie czytujesz, ani liberalizmem ani konserwatyzmem jakoś się w ogóle w sensie zdobywania wiedzy na ten temat nie interesujesz?
  • Anonim

Do Szopy: Hm poniekad w tym artykule wiekszosc jest juz wytlumaczone... Primo neokonserwatyzm jest pojeciem dosc szerokim wiec mimo wszytko przesadziles z ta banalizacja... .Secundo- ruch ten przeszedl ewolucje i to dosc duza... To tak jakbys Rysiek opisujac wspolczesnych socjalistow dolaczal do zespolu ich przekonan uwielbienie dla ZSRR... No i ciezko powiedziec o zwolennikach Hayeka i przeciwnikach Keynesa ze to ludzie chwalacy sobie interwencjonizm panstwowy... Tertio- co do wikipedii... Nie ufaj za bardzo... Jak kiedys szukalem informacji o pewnej masakrze dokonanej na palestynczykach przez IDF (z gwlaceniem, rozpruwaniem brzuchow ciezarnym kobietom itp. urokami) co do ktorej juz ponad 6 lat wiadomo bylo iz to mistyfikacja podtrzymywana przez niektorych jako arg. przeciwko Izraelowi to w 3 wikipediach znalazlem piekny i obszerny artykul o tym 'fakcie'... A teraz do meritum- kiepsko znasz historie konserwatyzmu i plytko pojmujesz ten ruch jesli uznajesz ze cos takiego jak 'rewolucyjny' konserwatyzm to oksymoron (rewolucyjny- przyjmujac Twoje rozumienie tego slowa...). Niech Ci wystarcza de Maistre uznawany za jednego z ojcow zalozycieli pewnego typu konserwatyzmu...

"Z drugiej strony, jeśli poprzez konserwatyzm będziemy rozumieć aby w innych krajach było raczej tak jak jest niż inaczej (czyli np. w USA było tak jak jest do tej pory... "
    mam nadzieje ze to zart:)

A tak wogole Szopa to Ty sie raczej zadajesz z gownazeria. Nic dziwnego wiec ze jakkikolwiek odlam polityczny czy jak to zwal bedzie Ci sie raczej kojarzyl z gownazeria...:) Ja mam raczej spostrzezenie ze ideologia ktora nie pozwal zbierac sie bandzie domoroslych filozofow nad kawa i dyskutowac jak to dzieki mocy swego rozumu ulepsza los nic niewiedzacych opresjonowanych mas jest raczej mniej dzezi...
  • Anonim

miało być autorytatywnie :)
  • Anonim

• Anonim

| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki