- 1
- 2
-
Lao Łukasz
Koło Naukowe Neokonserwatystów organizuje spotkanie na powyższy temat z dr Robertem Gwiazdowskim.
Poniedziałek, 15 maja, godzina 17, sala nr 19 na polonistyce.
Zapraszam.
-
Kot z Cheshire
-
J KS
a co to w ogóle jest Koło Naukowe Neokonserwatystów? Czym się zajmuje? Kto temu patronuje? Kto do tego należy?
Pytam z życzliwej ciekawości... -
Lao Łukasz
Cheshire Cat:
Przyjdż i zapytaj.
Jula:
Patronuje? Opiekunem jest Prof. Lewicki z OBTY, jeśli o to Ci chodzi.
Większość członków to Twoi znajomi z MISHu (wiem, że się znacie, bo kiedyś dość żywo dyskutowaliście na Gronie). -
-
nazwa ekranowa
Hmm, Koło Naukowe Neokonserwatystów?
Ciekawe...
A jaka jest średnia wieku członków? 50 lat? (bo skoro mają "Neo" w nazwie to chyba nie 70)?
-
Anonim
Ja Ci proponuje założyć Koło Naukowe Liberałów. Ty będziesz najstarszy. -
Kot z Cheshire
>Lao Łukasz napisał
>Cheshire Cat:
>Przyjdż i zapytaj.
>
Naprawdę, mam lepsze rozrywki niż chodzenie na koła naukowe by sprawdzać, czy prowadzący mają jakiekolwiek kompetencje wypowiadać się o tym, o czym się wypowiadają. -
J KS
Ad Lao Łukasz: odpowiedź rzeczywiście wyczerpująca... Ale może macie jakąś stronę www chociaż?
(a z zaistnienia dyskusji na gronie nie wyciągałabym na Twoim miejscu wniosku, że się znamy.... to a propos rzekomych znajomych z mishu;) -
szopa
Dzięki pobieżnemu googlowaniu wiem, kto to jest Rober Gwiazdkowski. I podejrzewam, że może nawet mieć coś ciekawego do powiedzenia. Oczekiwałbym jednak większej komunikatywności od przedstawiciela koła neokonserwatystów -- w końcu powinni starać się raczej zachęcać słuchaczy do przyjścia niż ich odstraszać grubiaństwem. Ale może mam jakieś staroświeckie poglądy.
Co do wieku polskich współczesnych konserwatystów -- sądzę, że nie można przenosić zachdnich stereotypów. Z moich subiektywnych doświadczeń konserwatyzm kręci raczej gównażerię.
(chyba, że zdefiniujemu konserwatyzm jako ,,tęsknotę za starym, które było lepsze'' -- wtedy znam dużo konserwatystów starszego pokolenia. Głosują na Andrzeja Leppera, jakby ktoś pytał. (I tęsknią za PRL-em.)
-
Aliena
Szopa: Twoja wiedza "socjologiczna" czasem mnie powala na kolana naprawdę, a szczególnie takie niezwykle generalizacje dotyczące trendów społecznych. Ciekawam na jakiej próbie je opierasz.
-
Azrael
Alieno - ktoś to kiedyś fajnie nazwał. Indukcja z przypadku jednostkowego :-) Można w ten sposób wiele ciekawych rzczy wywieść.
Ja np. w pewnym sensie się uważam za konserwatystę, na pewno za zwolenika ostrożności we wszelkich zmianach, i nie powiedizałbym że do którejkolwiek z grup wymienionych się zaliczam. -
J KS
-
szopa
ad Jula:
Ale nie jestem konserwatystą, więc Twoja uwaga nie ma żadnego związku z tematem.
ad Aliena:
Z pewnych względów dodałem, być może przez Ciebie nie zauważone, słówko ,,subiektywnych''. Tym niemniej, wciąż stoję na stanowisku, że w naszym pięknym kraju nie było póki co okazji do wytworzenia się tego czegoś, co konserwować chciałby konserwatyzm. Z kolei konserwatyzm rewolucyjny, u nas prezentowany przez Prawo i Sprawiedliwość uważam za poważną pomyłkę (nb. słodkie jest to, że u nas zaistniało coś, co w innych krajach byłoby oksymoronem). Z drugiej strony, jeśli poprzez konserwatyzm będziemy rozumieć aby w innych krajach było raczej tak jak jest niż inaczej (czyli np. w USA było tak jak jest do tej pory... Albo w Anglii) to mam do tego poglądu neutralny stosunek. O ile z Anglią się zgadzam, to Białorusinom życzę nieco lepszych rządów.
I na swojej drodze spotkałem dużo więcej młodych, wojowniczo nastawionych ludzi nazywających samych siebie konserwatystami niż starych i dojrzałych... Ale może miałem pecha.
ad Azrael:
Przykro mi, Azraelu, ale z ,,konserwatywnego'' punktu widzenia jesteś jeszcze gównażeria. Czy coś w życiu osiągnąłeś? Czy utrzymujesz rodzinę, czy masz żonę i dzieci? Ztcw jeszcze nie, jesteś dopiero na początku swego życia i nie jestem pewien w jakim stopniu możesz posiadać zdecydowane poglądy (całe powyższe zdanie należy oczywiście czytać modulo moje wyobrażenie o konserwatyzmie -- pod żadnym pozorem nie twierdzę, że jest prawdziwe).
Wreszcie, co do neconsów: ja nie wiem, ale interwencjonizm połączony z agresywną polityką zagraniczną wydaje mi się mało zachęcająco ideologią. O ile to drugie ma pewne elementy, które akceptuję (nie lubię np. dyktatur, choć nie sądzę, aby USA zrobiły sobie dobrze interwencją), to w kontekście naszej niewiele znaczącej pozycji na arenie międzynarodowej neokonserwatyzm sprowadza się wyłącznie do interwencjonizmu -- a to jest dla mojego miłującego wolny rynek mózgu mocno niefajne.
(A jakbyście szukali neoconsów wokół nas, idealnie się do tego schematu wpisuje Jadacki. Za młodu socjalista, obecnie konserwatysta, wypis wymaluj necon.) -
Lao Łukasz
Jula:
Strony www nie mamy, istniejemy zaledwie kilka miesięcy więc póki co organizujemy spotkania z pojedynczymi gośćmi licząc, że na ambitniejsze inicjatywy przyjdzie czas.
Nie wnioskuję z faktu zaistnienia dyskusji między Wami tylko z jej treści.
Szopa:
Nie uważam, żeby moja odpowiedź była grubiańska. Może trochę zwięzła.
-
Lao Łukasz
Być może przeceniłem Dr.Gwiazdowskiego i nie jest tak znany jak sądziłem.
Jest doktorem prawa na WPiA UW, zajmuje się historią doktryn politycznych i prawnych. Jest prezesem Centrum im. Adama Smitha, okazjonalnie pisuje do "Wprostu".
-
martula
ad Szopa:
Można prosić o jakieś szczegóły "romansu" Jadackiego z socjalizmem?
A dla uściślenia może by tak podać definicje "socjalisty" i "konserwatysty", bo chyba znam inne niż Ty;) -
J KS
O szczegółach romansów JJJ to chyba tak publicznie nie wypada opowiadać;)
Ale on sam wielokroć się przyznawał, nawet podczas pogrzebu Krajewskiego chyba o tym napomknął, że jak był młody to sympatyzował z poglądami socjalistycznymi. -
Kot z Cheshire
>Lao Łukasz napisał
>Być może przeceniłem Dr.Gwiazdowskiego i nie
>jest tak znany jak sądziłem.
No właśnie o to mi chodziło, że kojarzyłem pana Gwiazdowskiego jako lubianego przez media komentatora ekonomicznego o skrajnie liberanych poglądach gospodarczych. Przyznam się, że brałem go z tego powodu za ekonomistę. Widzę, że się myliłem, to prawnik. Ale nadal nie wiem jakie ma kompetencje do wypowadania się o etyce. Zajmował się tym, pisał coś o tym? Czy po prostu zna dużo biznesmenów i wie, że są oni bardzo etyczni?
-
Anonim
"interwencjonizm połączony z agresywną polityką zagraniczną wydaje mi się mało zachęcająco ideologią"
Jeśli uważasz, że neokonserwatyzm to interwencjonizm, to hm... to co...???... to się mylisz. Grubo. -
Anonim
Więc oświeć nas o Wielki Mędrcze! :)
Serioserio (jak dla mnie w klimacie: Język wroga trzeba znać, by skutecznie z nim walczyć)
Na marginesie: Weź pisz dokładnie na czyj post odpowiadasz, bo musiałem się trochę naszukać, by znaleźć fragment tekstu szopy.
- 1
- 2