FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Lao Łukasz

Koło Naukowe Neokonserwatystów organizuje spotkanie na powyższy temat z dr Robertem Gwiazdowskim.

Poniedziałek, 15 maja, godzina 17, sala nr 19 na polonistyce.

Zapraszam.
  • Kot z Cheshire

A jakie są kompetencje dr. Gwiazdowskiego w kwestiach etycznych?
  • J KS

a co to w ogóle jest Koło Naukowe Neokonserwatystów? Czym się zajmuje? Kto temu patronuje? Kto do tego należy?

Pytam z życzliwej ciekawości...
  • Lao Łukasz

Cheshire Cat:
    Przyjdż i zapytaj.

Jula:
    Patronuje? Opiekunem jest Prof. Lewicki z OBTY, jeśli o to Ci chodzi.
    Większość członków to Twoi znajomi z MISHu (wiem, że się znacie, bo kiedyś dość żywo dyskutowaliście na Gronie).
  • nazwa ekranowa

Hmm, Koło Naukowe Neokonserwatystów?

Ciekawe...
    A jaka jest średnia wieku członków? 50 lat? (bo skoro mają "Neo" w nazwie to chyba nie 70)?
  • Anonim

Ja Ci proponuje założyć Koło Naukowe Liberałów. Ty będziesz najstarszy.
  • Kot z Cheshire

>Lao Łukasz napisał
    >Cheshire Cat:
    >Przyjdż i zapytaj.
    >

Naprawdę, mam lepsze rozrywki niż chodzenie na koła naukowe by sprawdzać, czy prowadzący mają jakiekolwiek kompetencje wypowiadać się o tym, o czym się wypowiadają.
  • J KS

Ad Lao Łukasz: odpowiedź rzeczywiście wyczerpująca... Ale może macie jakąś stronę www chociaż?

(a z zaistnienia dyskusji na gronie nie wyciągałabym na Twoim miejscu wniosku, że się znamy.... to a propos rzekomych znajomych z mishu;)
  • szopa

Dzięki pobieżnemu googlowaniu wiem, kto to jest Rober Gwiazdkowski. I podejrzewam, że może nawet mieć coś ciekawego do powiedzenia. Oczekiwałbym jednak większej komunikatywności od przedstawiciela koła neokonserwatystów -- w końcu powinni starać się raczej zachęcać słuchaczy do przyjścia niż ich odstraszać grubiaństwem. Ale może mam jakieś staroświeckie poglądy.

Co do wieku polskich współczesnych konserwatystów -- sądzę, że nie można przenosić zachdnich stereotypów. Z moich subiektywnych doświadczeń konserwatyzm kręci raczej gównażerię.

(chyba, że zdefiniujemu konserwatyzm jako ,,tęsknotę za starym, które było lepsze'' -- wtedy znam dużo konserwatystów starszego pokolenia. Głosują na Andrzeja Leppera, jakby ktoś pytał. (I tęsknią za PRL-em.)

• Aliena

Szopa: Twoja wiedza "socjologiczna" czasem mnie powala na kolana naprawdę, a szczególnie takie niezwykle generalizacje dotyczące trendów społecznych. Ciekawam na jakiej próbie je opierasz.

• Azrael

Alieno - ktoś to kiedyś fajnie nazwał. Indukcja z przypadku jednostkowego :-) Można w ten sposób wiele ciekawych rzczy wywieść.

Ja np. w pewnym sensie się uważam za konserwatystę, na pewno za zwolenika ostrożności we wszelkich zmianach, i nie powiedizałbym że do którejkolwiek z grup wymienionych się zaliczam.
  • J KS

szopa: sam jesteś gównażeria!
  • szopa

ad Jula:
    Ale nie jestem konserwatystą, więc Twoja uwaga nie ma żadnego związku z tematem.

ad Aliena:
    Z pewnych względów dodałem, być może przez Ciebie nie zauważone, słówko ,,subiektywnych''. Tym niemniej, wciąż stoję na stanowisku, że w naszym pięknym kraju nie było póki co okazji do wytworzenia się tego czegoś, co konserwować chciałby konserwatyzm. Z kolei konserwatyzm rewolucyjny, u nas prezentowany przez Prawo i Sprawiedliwość uważam za poważną pomyłkę (nb. słodkie jest to, że u nas zaistniało coś, co w innych krajach byłoby oksymoronem). Z drugiej strony, jeśli poprzez konserwatyzm będziemy rozumieć aby w innych krajach było raczej tak jak jest niż inaczej (czyli np. w USA było tak jak jest do tej pory... Albo w Anglii) to mam do tego poglądu neutralny stosunek. O ile z Anglią się zgadzam, to Białorusinom życzę nieco lepszych rządów.

I na swojej drodze spotkałem dużo więcej młodych, wojowniczo nastawionych ludzi nazywających samych siebie konserwatystami niż starych i dojrzałych... Ale może miałem pecha.

ad Azrael:
    Przykro mi, Azraelu, ale z ,,konserwatywnego'' punktu widzenia jesteś jeszcze gównażeria. Czy coś w życiu osiągnąłeś? Czy utrzymujesz rodzinę, czy masz żonę i dzieci? Ztcw jeszcze nie, jesteś dopiero na początku swego życia i nie jestem pewien w jakim stopniu możesz posiadać zdecydowane poglądy (całe powyższe zdanie należy oczywiście czytać modulo moje wyobrażenie o konserwatyzmie -- pod żadnym pozorem nie twierdzę, że jest prawdziwe).

Wreszcie, co do neconsów: ja nie wiem, ale interwencjonizm połączony z agresywną polityką zagraniczną wydaje mi się mało zachęcająco ideologią. O ile to drugie ma pewne elementy, które akceptuję (nie lubię np. dyktatur, choć nie sądzę, aby USA zrobiły sobie dobrze interwencją), to w kontekście naszej niewiele znaczącej pozycji na arenie międzynarodowej neokonserwatyzm sprowadza się wyłącznie do interwencjonizmu -- a to jest dla mojego miłującego wolny rynek mózgu mocno niefajne.

(A jakbyście szukali neoconsów wokół nas, idealnie się do tego schematu wpisuje Jadacki. Za młodu socjalista, obecnie konserwatysta, wypis wymaluj necon.)
  • Lao Łukasz

Jula:

Strony www nie mamy, istniejemy zaledwie kilka miesięcy więc póki co organizujemy spotkania z pojedynczymi gośćmi licząc, że na ambitniejsze inicjatywy przyjdzie czas.

Nie wnioskuję z faktu zaistnienia dyskusji między Wami tylko z jej treści.

Szopa:
    Nie uważam, żeby moja odpowiedź była grubiańska. Może trochę zwięzła.
  • Lao Łukasz

Być może przeceniłem Dr.Gwiazdowskiego i nie jest tak znany jak sądziłem.

Jest doktorem prawa na WPiA UW, zajmuje się historią doktryn politycznych i prawnych. Jest prezesem Centrum im. Adama Smitha, okazjonalnie pisuje do "Wprostu".
  • martula

ad Szopa:
    Można prosić o jakieś szczegóły "romansu" Jadackiego z socjalizmem?
    A dla uściślenia może by tak podać definicje "socjalisty" i "konserwatysty", bo chyba znam inne niż Ty;)
  • J KS

O szczegółach romansów JJJ to chyba tak publicznie nie wypada opowiadać;)

Ale on sam wielokroć się przyznawał, nawet podczas pogrzebu Krajewskiego chyba o tym napomknął, że jak był młody to sympatyzował z poglądami socjalistycznymi.
  • Kot z Cheshire

>Lao Łukasz napisał
    >Być może przeceniłem Dr.Gwiazdowskiego i nie
    >jest tak znany jak sądziłem.

No właśnie o to mi chodziło, że kojarzyłem pana Gwiazdowskiego jako lubianego przez media komentatora ekonomicznego o skrajnie liberanych poglądach gospodarczych. Przyznam się, że brałem go z tego powodu za ekonomistę. Widzę, że się myliłem, to prawnik. Ale nadal nie wiem jakie ma kompetencje do wypowadania się o etyce. Zajmował się tym, pisał coś o tym? Czy po prostu zna dużo biznesmenów i wie, że są oni bardzo etyczni?

• Anonim

"interwencjonizm połączony z agresywną polityką zagraniczną wydaje mi się mało zachęcająco ideologią"

Jeśli uważasz, że neokonserwatyzm to interwencjonizm, to hm... to co...???... to się mylisz. Grubo.
  • Anonim

Więc oświeć nas o Wielki Mędrcze! :)

Serioserio (jak dla mnie w klimacie: Język wroga trzeba znać, by skutecznie z nim walczyć)

Na marginesie: Weź pisz dokładnie na czyj post odpowiadasz, bo musiałem się trochę naszukać, by znaleźć fragment tekstu szopy.
  • 1
  • 2
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki