FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

ej NDRJ to ze sie z Toba przyjaznie nie znaczy ze nabralem Twoich cech;P
  • Anonim

"Bo uważam, że warto się nad tym zastanowić. Możesz się ze mną nie zgadzać, ale ja sądzę, że jest to sprawa warta rozważenia."

Nie zartuj. Zadawales oczywiste pytania ktore mialy sprawic wrazenie iz pewne poglady (w tym wypadku 'konserwatywne) lacza sie bezposrednio z sankcjonowaniem pewnych czynow itd. Ale jesli nie byla to prosta sztuczka erystyczna a chec 'wiedzy' to po raz kolejny mozna odpowiedziec- nie, niefajnie jest jak sie morduje ludzi. Tylko czy naprawde nie wiedziales tego wczesniej? Naprawde sadziles ze zaraz Ci wyskocza na forum posty ziejace nienawiscia i checia mordu na kazdym idealiscie jaki sie napatoczy? Chyba kiepsko znasz poglady strony, z ktora, wydaje mi sie, nie bardzo sympatyzujesz...

" Czy rozmiary zbrodni, jakiej dokonał Hitler w jakikolwiek sposób zmniejszają wymiar zbrodni dokonanej przez Pinocheta"

Zbrodnia jest zbrodnia. Ale nie znaczy to ze zbrodni nie mozna hierarchizowac. Tak, zbrodnia Pinocheta jest nieporownywalnie mniejsza niz Hitlera. I zalozenia za ta zbrodnia stojace sa duzo mniej niebezpieczne...

" To jedna sprawa, druga - to zestawienie zamachu majowego z 'czysto dyktatorskim' oraz rewolucji z 'zamachem nazizstowskim'. To chyba jest nadużycie."

Nie bylo moim celem zrownywanie. Zwlaszcza zamachu majowego z czysto dyktatorskim. Sprzeciwilem sie raczej tezie, zawartej (explicite czy nie) w Twoich wypowiedziach, jakoby do obu tych zdarzen mozna bylo przykladac podobne miary (czy tez wlasciwie uznaniu wyzszosci rewolucji francuskiej). "to wolę, by głowy leciały w imię walki o lepszy ustrój niż by leciały w imię utrzymania starego. Przynajmniej jakieś ideały się angażuje". Rozumiem ze to zart ale mimo wszystko przerazajacy. Jakos nie podobaja mi sie stwierdzenia, nawet jesli sa utrzymane w lekko humorystycznym tonie, ktore sankcjonuje dwa najbardziej ponure zdarzenia XX wieku. Ale moze nie mam dystansu...:(

"To już kiepska erystyka - postawić swoją tezę i zapytać "czyż nie jest to oczywiste? jak możesz wątpić w to co mówię?" Jak widać mogę."

Coz uwierz w moja szczerosc... Jestem naprawde zdziwiony ze mozesz... W co watpisz?? W to ze rewolucje pochlonely najwieksza ilosc ofiar i stworzyly dwa najgrozniejsze systemy jakie zaistnialy w naszej rzeczywistosci? Myslalem ze to fakt. Watpisz w to ze skutkiem rewolucji byl najwiekszy terror i najwieksze zdeprecjonowanie czlowieka? Myslalem ze to tez oczywiste. Zwlaszcza to pierwsze... I naprawde nie widzisz cech wspolnych miedzy rew. francuska a powstaniem 3 rzeszy czy tez ZSRR?
  • Anonim

"Powiem jedno, nawet prawicowi autorzy podręczników do historii wykazują więcej zrozumienia dla złożoności zjawiska Wielkiej Rewolucji i są znacznie bardziej powściągliwi w ocenach"

Eeee Twoja definicja prawicowosci jest mi obca... Moze powiedz mi jaki 'prawicowy' filozof ma pozytywny stosunek do rewolucji fr.? O ile moga rozumiec przyczyny jej wybuchu i uznawac je za sluszne o tyle jak moga miec poztywny stosunek do tego co sie potem dzialo to nie wiem...? To zabawne, bo np. nawet w bastionie zachwytu nad rew. jakim jest Francja coraz wiecej glosow krytycznych bardzo sie pojawia... Co do rew. amerykanskiej. Ubostwiam Arendt i podoba mi sie bardzo jej praca ale nie znaczy to ze jest dla mnie ostatecznym guru. Zreszta- faktycznie byla to forma rewolucji. Ale przyznaj tez ze to jedyna rewolucja ktora byla prowadzona w imie ancien regime, ktora nie miala za cel pelna destrukcje tradycji, fundamentow zycia owczesnego czlowieka i ktora wykazywala wybitna niechec do eksperymentow spolecznych... Co by nie mowic- blizej rew.fr do rosyjskiej niz do amerykanskiej. Duzo..

"5 słów: Deklaracja Praw Człowieka i Obywatela."

Czytales deklaracje niepodleglosci?? Albo konstytucje amerykanska z 89? Czy tez kluczowa jest odpowiednia nazwa (jak tak to wydaje mi sie to dosc plytkim pojeciem). Zreszta tak na zdrowy rozum. Wiesz jak wygladala Wandea? To bylo czyste ludobojstwo majace na celu eksterminacje calej prowincji, bez roznicy kto zacz (wyrzynanie calych wiosek, wywolywanie glodu, zatruwanie studni)... Wlasciwie rzecz dosc oryginalna pod wzgledem pomyslu i skali (choc szybko oryginalna byc przestala)... Wiesz jak sie rozprawiono z kosciolem (palenie na stosie, gwalty i morderstwa)? Tak wygladala rewolucja. Terror jakobinski, tez oryginalnosci odmowic mu sie nie da... Potem skorumpowane kolejne rzady. Potem ponury dyktator, ktory cala Europe pograzyl w niezwykle krwawych okrutnych wojnach. Nastepnie restauracja monarchii. Nastepnie znow paskudny dosc dyktator (fajna rodzinak nie?). Potem skorupowana demokracja targana problemami wewnetrznymi na miare republiki Weimarskiej. A na sam koniec- Vichy. To ma byc panstwo ktore rozpropagowalo idealy praw czlowieka???? Jakby porownac z USA to jednak Ameryka wypada lepiej i jako wzor i jako 'pomyslodawca'. Jedyny pozytywny aspekt rew. francuskiej jaki znam to (tez sie podepre Arendt, z jej 'korzeni...') stworzenie pewnego symbolu do ktorego Francja (zbiorowa swiadomosc francuzow, zwal jak zwal) przywiazala sie na tyle, iz zdolala uniknac losu Niemiec miedzywojennych...
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki