- 1
- 2
-
pytlak
mam pyatnie, do filozofów obeznanych z terminologią anglosaską. jak przetłumaczylibście rzeczownikowo ujęty termin "distnict"?
Czy można użyć słowa klasa? Czy nie bardzo? Ja sens rozumiem jako: "termin ogólny wyróżniający pewną cechę" resp. "termin ogólny denotujący jakąś własność'.
jakieś propozycje?
dzięki z góry za pomoc, jak zwykle, to pilne; -) -
Azrael
Podaj jakiś kontekst, bo zsamym słowem to Ci mogę najwyżej powiedzieć co mówi OED. -
pytlak
przykładowe konteksty:
"...Fs is thought of as an equivalence relation holding between objects DISTINCT from Fs."
"...Fs is not stated as a relation between entities distinct from Fs"
"...The objects for which the criterion is given are distinct from..."
"...In this respect it is like the proposition “there is at most one divine being” (i.e., there are no distinct, coexistent, divine beings), which specifies a condition any concept has to satisfy to be that of a divine being..."
"This conclusion is, of course, in agreement with Lewis's view that there are no genuine problems about identity as such (Lewis 1986, Ch. 4), but it is in tension with the thought that sortal concepts, as distinct from adjectival concepts, are to be characterised by their involvement of criteria of identity as well as criteria of application."
Jakieś pomysły, ja potem podam moje tłumaczenie.
pozdrawiam
mj -
Kot z Cheshire
"różny", "odmienny", "różniący się"; w ostatnim zdaniu "w odróżnieniu"
tak ja to widzę, ale są na tym gronie bardziej kompetentni użytkownicy języka; ) -
-
Aliena
Przede wszytskim to nie jest rzeczownik, tylko przymiotnik!
tu: "różny, oddzielny, dający się wyodrębnic, odrębny" -
pytlak
no tak, ja to wziąłem w sensie rzeczownikowym, podstawowy sens przymiotnikowy znałem. chyba miałem złe intuicje na ten temat. ja to rozumiałem jako "własność, ze względu na którą wyodrębnia się pewien typ" nieważne
dziękuję wam za pomoc
mj -
magda wtr
mnie się to kojarzy ze sformułownaiem w jezyku polskim : "cecha dystynktywna" czyli wyróżnik, to co wyróżnia, rózny, (albo też: to co charakteryzuje tylko daną rzecz, co na to samo wychodzi) -
Aliena
-
magda wtr
nic nie szkodzi . m.in napisałąm "różny", chodzi bardziej o wskazanie rodziny znaczeń. wg mnie najbliżej jest wg mnie "cesze dystynktywnej" -
Aliena
mój post był kierowany do michała jerzego. I szkodzi , ponieważ z uwagi na składnię zdań słowo "distinc" w powyzszych nei może pełnic funkcji rzeczownika.
-
pytlak
Alieno, ale masz cięty językl, przeprowadziłaś analizę kategorialną, czy nawet nie musiałaś? :-) -
Alex
Aliena ma rację. Posłuchajcie jej. Taka drobna rada, bo nie chce mi się silić na złośliwości. -
pytlak
uuuuu konformista, nie chce mi się. no tak.
ja tam się nie kłócę, przyznałem się do błędu. ale jeszcze poszukam jednego kontekstu.
dzięki za radę. i pożyteczność wypowiedzi. mi się chce.
pzdr :-) -
J KS
Słowo ,,distinct'' nie jest rzeczownikiem! Jak na to nie patrzeć, przymiotnik pełną gębą i nie ma co czarować i robić z Alieny jelenia.
Proponuję słownik na http://dictionary.reference.com/sea... albo jakikolwiek inny. Stawiam piwo jak ktoś znajdzie przyzwoity słownik współczesnego języka angielskiego z ostatnich 50 lat, w którym piszą, że distinct to jest noun. -
pytlak
Nie chcę ciągnać dyskysji, przyznałem się do błędu. Z resztą z powodu wątpliości właśnie, założyłem ten temat. Tak na uboczu mówiąc, nie wiem jak na to patrzy gramatyka, ale przymiotniki mogą być bardzo przyzwoitymi nazwami.
"Stawiam piwo jak ktoś znajdzie przyzwoity słownik współczesnego języka angielskiego z ostatnich 50 lat, w którym piszą, że distinct to jest noun. "
Chyba zabiorę się za podrabianie oznaczeń słownikowych. :-)
pzdr -
Azrael
Sprawdziłem etymologie i pokrewne słowa. Nie ma szansy żeby jakikolwiek taki słownik wypłynąl. Rzeczownik odprzymiotnikowy "distinctness", słowo w obecnej formie pojawiło się już w Middle English i jest pochodzenia łacińskiego jak łatwo się domyślić. -
Azrael
>michał jerzy napisał
> Tak na uboczu
>mówiąc, nie wiem jak na to patrzy gramatyka, ale
>przymiotniki mogą być bardzo przyzwoitymi nazwami.
Możesz tak coś więcej w tej kwestii??? -
pytlak
jako nazwy własne na przykład. ale to jest raczej żart a nie argument. dobro coś bredzę. późno jest zostawmy to. wpadło mi do głowy jakieś eliptyczne zdanie i trochę się rozpędziłem. -
pytlak
-
pytlak
A wtakim kontekście, jakbyście to przetłumaczyli:
"In the case of abstract objects (the case discussed by Frege) the criterion of identity for Fs is thought of as an equivalence relation holding between objects DISTINCT from Fs"
"różnych od" czy na odwrót tzn ta relacja zawiązuje się między
P-ekami czy ich dopełnieniem?
ja już głupieję...
- 1
- 2