-
Aliena
ja wiem ze gułagi istaniły po zakonczeniu II wojny - ja twierdze ze caly tamten system był stanem wojny -
Anonim
Dokładnie do tego. Dzięki temu , że Niemcy zostali poniżeni traktatem wersalskim + wielki kryzys w latach 30. XXwieku łatwo zaczęli sobie przyswajać hasła głoszone przez Hitlera, który odwoływał się między innymi do znieienia haniebnego traktatu wersalskiego i rozkręcał gospodarkę poprzez budowanie fabryk do budowy broni. -
Anonim
Masz rację Aliena. Dlatego nazywa się to zimną wojną. Niby nie było wielkiej ruchawki między blokiem wschodnim, a zachodnim, ale cały czas było przygotowanie na nadchodzącą wojnę+ konflikty na przykład w Azji, Ameryce południowej, czy Afryce. -
Anonim
W tym sensie, zgadzam się z tobą Alieno. Ale nie uważam, by to była tego rodzaju wojna, ze prawa miałyby milczec (to a propo zaslugiwania na smierc w czasie wojny, a w czasie pokoju juz nie).
Natomiast wcale nie uwazam, ze traktat wersalski jest jakimkolwiek usprawiedliwieniem dla zgody na hitlerowski rezim. A juz jesli idzie o osoby cywilne - Niemcow, przebywajacych w Polsce podczas 2 wojny, nawet nie przesiedlencow, ale tych np. w Warszawie, to przeciez one po prostu czerpaly korzysci z krzywdy Polaków. Nie zaluje ich. -
-
Anonim
Twoja sprawa.
Chciałbym Ci przypomnieć, że:
A) Pierwszymi więźniami obozów koncentracyjnych byli właśnie Niemcy.
B) W czasie wojny istniała (nielegalna, ale jednak) opozycja wobec Hitlera i NSDAP.
C)Naloty wojsk alianckich w małym stopniu dotknęły Hitlera i wysokich członków NSDAP, a w bardzo dużym samych Niemców.
D)Hitler sobie zgliął, a Niemcy przez 45 lat były podzielone i tak naprawdę pod okupacją państw, które wygrały wojnę. -
Anonim
Ad. A obozy koncentracyjne wynalezli Anglicy, i co z tego?
Ad. B to prawda, niewielka, ale jednak
Ad. C kto wspiera agresje swojego kraju na inne kraje nie ma prawa domagać się, aby go nie atakowano,wybacz, nie przekonasz mnie ze Niemcy to nie winne ofiary Hitlera
Ad. D I należą im się za to odszkodowania od całego świata. A od Polski najbardziej. -
Anonim
-
Anonim
"Ad. A obozy koncentracyjne wynalezli Anglicy, i co z tego? "
Nie pytałem się kto wynalazł obozy koncentracyjne. Chodziło mi o to, że w jakimś stopniu Niemcy też byli ofiarami Hitlera (TAK NAPISAŁEM TO. TO NIE JEST BŁĄD)
"Ad. B to prawda, niewielka, ale jednak"
Czyli nie potępiaj WSZYSTKICH NIEMCÓW (tak odczytuję Twoje posty)
"Ad. C kto wspiera agresje swojego kraju na inne kraje nie ma prawa domagać się, aby go nie atakowano,wybacz, nie przekonasz mnie ze Niemcy to nie winne ofiary Hitlera"
Pojawia się dyskutowany już na innym na innym forum (filozofiaUW) i dotyczy chyba paradoksu dobrego Niemca.
"Ad. D I należą im się za to odszkodowania od całego świata. A od Polski najbardziej. "
A czy ja gdzieś napisałem o odszkodowaniach?
"A od Polski najbardziej."
Nie uważam Polaków za naród wybrany.