- 1
- 2
-
a n i a
Idąc na ten kierunek jakie macie plany na przyszłość(praca,itp) po ukończeniu go?
A może ktos juz skończył filozofie,jeśli tak to co teraz robi?
;] -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
-
-
Anonim
-
Dr. StanVan
-
Anonim
>---Ania--- napisała:
>Idąc na ten kierunek jakie macie plany na
>przyszłość(praca,itp) po ukończeniu go?
>A może ktos juz skończył filozofie,jeśli
>tak to co teraz robi?
>;]
a ja odpowiem.
perspektywy zawodowe po filozofii są nienajgorsze, jeśli masz ochotę na prace w piarze, reklamie lub kfc. jesli chcesz robic w filozofii, to mozesz zajmowac sie np tlumaczeniami lub nauka w liceum. a jesli jestes madra (heh), to mozesz zostac pracownikiem naukowym na uw.
jesli jednak w wyborze studiow kierujesz sie glownie perspektywami pracy, a przy okazji interesuje cie filozofia, to znacznie bardziej polecam nauki polityczne, ktore mieszcza sie w tym samym co filozofia budynku.
niektorzy studenci nauk politycznych wpadaja czasem na filozoficzne zajecia. jest np taki kolega, ktory wyglada jak konan.
-
a n i a
Rzeczywiście bardzo doniosłe pytanie:P
Ja z kolei nie lubie komentarzy,które nic nie wnoszą...Ten do kogo ten komentarz,ten wie.
-
Kamil
ja niechlubnie nie zastanawiam sie nad przyszloscia. Jak się ona zmaterializuje to wtedy się zaczne nią przejmować :) -
Anonim
Mam to samo. Od jakiegoś czasu już zupełnie przestałem się zastanawiać nad tym, że może przyjść taki moment, kiedy będę musiał iść gdzieś pracować bardziej na poważnie. Szczerzę mówiąc, w ogóle mnie to nie obchodzi. [Swoją drogą, nie wiem, czy to jest zbyt chwalebna postawa...] -
Anonim
ja natomiast pracuję, heh od jutra już w 3 miejscach i nie narzekam na brak możliwości rozwoju.; ) przy czym nie wiem, na ile to filozofia umożliwia pracę, a na ile jest to kwestia takiego a nie innego ułożenia materii -
kropek
-
...
Po filozofii robi się dokładnie to samo co po większości kierunków humanistycznych: jeżeli nie studiuje się drugiego kierunku, to po odebraniu dyplomu pani/pan magister udaje się do urzędu pracy. Tam spotyka kumpli z liceum, również z dyplomami w łapkach. Potem może ktoś podrzuci jakieś zlecenie, czasem można się załapać na staż z urzędu pracy. Jak ktoś ma szczęście i gdzieś rok przepracuje, to potem ma prawo do zasiłku. Dużo ludzi wyjeżdża - w Anglii spotkałam małżeństwo filozoficzne: ona pracowała w salonie z automatami, on - w Polsce zaczął nawet doktorat, był na doktoranckim stypendium w Holandii - siedział w domu z dzieckiem. Dziecko miało za chwilę pójść do szkoły - on planował wtedy podjąć pracę salowego. -
Kamil
No to widzę że perspektywy piękne...
Jak się nazywa fucha polegająca na obsługiwaniu przycisków w windzie wedle polecenia pasażerów? (chodzi mi o takiego gościa w służebnym wdzianku naogół czerwieni- hotele wielogwiazdkowe, no ewentualnie podobną pracą trudnią się panie w szpitalu na Szaserów). -
Azrael
-
Anonim
och,to jest urocze,gdy student filozofii pyta innych studentów filozofii o ich przyszłość...jakaś nieperspektywiczność i niepewność się wkrada... -
Anonim
Po co pracować, skoro śmierć głodowa to doskonały sposób na uzyskanie odpowiedzi na wszystkie nurtujące nas, filozofów, pytania! -
Aliena
ale sie brzydko wyglada jak sie umiera z głodu..
lepiej zrobic to dramatycznie ... napisac jakieś przejmujące filozoficzne dzieło.. o tematyce egzystencjalnej.. pozostawiac mase niejasnosci i niedopowiedzeń a nastepnie prawdziwie po kordianowsku(gdyby kordian nie okazał sie takim cieniasem) rzucic sie w otchłan (z Mont Blanc) ...
wówczas beda pokolenia studentów czytac ostatni manuskryp , interpretowac, i zastanawiac się co jeszcze wielkiego mogłaby (mógłby) stworzyc gdyby tak młodo i tragicznie nie umarł.... -
Anonim
najlepiej zostawić jeszcze przed odejściem jakiś mylący list tak jak to zrobił Bocheński... -
a n i a
- 1
- 2