FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Z całym [ogromnym i niekłamanym] szacunkiem dla autora tej książki i jej treści : Marek Siemek - "Hegel i filozofia".

bonusowo: Kołakowski - "Jeśli Boga nie ma ... "; szczególnie za ten wielokropek na końcu.
  • Anonim

>7/8 napisał
    >Z całym [ogromnym i niekłamanym] szacunkiem dla
    >autora tej książki i jej treści : Marek
    >Siemek - "Hegel i filozofia".
    >

A co jest z tym tytułem nie tak?
  • Anonim

>Jesus Cristo Libertador napisał
    >>7/8 napisał
    >>Z całym [ogromnym i niekłamanym] szacunkiem dla
    >>autora tej książki i jej treści : Marek
    >>Siemek - "Hegel i filozofia".
    >>
    >
    >A co jest z tym tytułem nie tak?

No i co jest nie w porządku z tą książką? (bo moim zdaniem jest niezła naprawdę)
  • Kot z Cheshire

Chyba chodziło o pewne rozróznienie poczynione w tytule - jest filozofia.. i jest Hegel. :D
  • Anonim

>Bruno Jasieński napisał
    >>Jesus Cristo Libertador napisał
    >>>7/8 napisał
    >>>Z całym [ogromnym i niekłamanym] szacunkiem dla
    >>>autora tej książki i jej treści : Marek
    >>>Siemek - "Hegel i filozofia".
    >>>
    >>
    >>A co jest z tym tytułem nie tak?
    >
    >No i co jest nie w porządku z tą
    >książką? (bo moim zdaniem jest niezła
    >naprawdę)

Wyraźnie napisałem: "Z całym [ogromnym i niekłamanym] szacunkiem dla autora tej książki i jej treści". słowo "szacunek" zostało użyte w jak najbardziej potocznym i pospolitym rozumieniu, więc chyba nie ma żadnego problemu. Moim zdaniem również jest naprawdę niezła, a nawet lepsza. Nie węszcie wszędzie jakiejś obrzydliwej ironii ! :)

Chodziło mi wyłącznie o tytuł, który we mnie budzi pewne salonowe rozbawienie. Ale uargumentować czemu, nie próbuję.

• Anonim

Ja w kwestii tak zwanej formalnej: kolega Szopa wyszedł tu z interesującą inicjatywą wynajdywania zabawnych, niezwykłych etc. tytułów pism z zakresu filozofii, a zaczęła się nagle jakaś dysusja bóg wie o czym (zresztą jak zwykle na tym gronie; -)) - czy nie można rozpocząć sobie jakiegoś nowego wątku o alpinizmie, sportach ekstremalnych, etyce itd. No weźcie, no...
  • szopa

zrobiłem porządek w wątku i wywaliłem dyskusję o alpinizmie. jeżeli ktoś czuje, że jednak jego wypowiedzi były cenne, proponuję przekleić je z liściku, jaki wysłał gronek z zawiadomieniem o usunięciu do wątku http://w8.grono.net/forum/topic/832... .
  • Ambicja Chorobliva

zdaję sobie sprawę, że trochę jestem spóźniony...

moja propozycja:
    Boecjusz "O pocieszeniu jakie daje filozofia"
  • Azrael

Możesz tą propozycję uzasadnić?
  • Anonim

Hmm... Może niektórym połączenie słów "filozofia" i "pocieszenie" wydaje się absurdalne.

Sam się czasem zastanawiam, czy to, że każdy dzień studiowania filozofii uświadamia mi wielką złożoność rzeczywistości i brak łatwej recepty na szczęście, ba!, brak takiej recepty w ogóle, może przynieść mi jakiekolwiek pocieszenie?
    Teza pozytywna jest dla mnie bardzo wątpliwa, bo nawet jeśli przyjąć za Russellem, że filozofia wyzwala nas z okowów "błogiej ignorancji", obala mity i rozwija krytyczne myślenie, to co z tego? Człowiek, który zgłębia tę naukę może przecież jedynie czuć coś w rodzaju wyższości nad innymi, którzy wielu rzeczy nie zauważają, ale to czyni go samotnym... Może też przyjąć sobie takie życiowe motto, które zupełnie przeczy ideałom starożytnych filozofów, że to nie prawda jest źródłem szczęścia, a brak kłamstw i iluzji. Tylko takie motto mało przekonujące troche jest...

• Aliena

uwazaj , bo Ci szopa wykazuje posta za offtopic..:P

a swoja droga ja sądze, ze to działa jakoś tak jak bledne koło..
    Najpierw filozofia wpędza wmelancholię, depresję, doprowadza do stanu dezintegracji... a potem okazuje się, że jedynym lekarstem na ten stan jest dalsze się nią zajmowanie... i że jedyne prawdziwe pocieszenie można znależc w dalszym samoudręczeniu (filozofią):)
  • Anonim

Tak.
    "Dlaczego pijesz? - Żeby zapomnieć. - A o czym? Że piję..."
    ;)
  • cudownie. tu jest cudownie.

kilka smakowitych tytułów prac doktorskich:

2000: Aksjologia pływania. Analiza aktywności człowieka w środowisku wodnym, Juszkiewicz Mirosław

2002: Polskie nurkowanie swobodne. Dzieje, organizacje wartości, Orlewicz-Musiał Małgorzata

2005: Aksjologiczne podstawy oferty turystycznej. Przekaz wartości w przewodnikach, Owsianowska Sabina

promotor prof. dr hab. Józef Lipiec (filozof sportu)

powaga
  • Kobieta zmienną jest związaną

"Jeżelisy i mogowce" Austina!
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki