FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • KASIA Nowos

myśle zeby pojsc na filozofie ale chcialabym, zeby ktos powiedzial mi jak jest na tym kierunku na prawde, jak wyglada tu nauka i jakie macie plany co do pracy po ukonczeniu tych studiow...Dzięki wielkie za odp!
  • Aliena

jest fajnie...:), na poczatek trzeba sie troche przyzwyczaic do czytania bełkotu, jak juz przejdzie sie ten czas kiedy wydaje ci sie ze to TY jestes głupia a nie autorzy belkotu, zaczynasz pojmowac, ze to oni plata od rzeczy ..potem jest etep, gdy próbujesz ten bełkot opisac, jego bełkotliwosc udowodnic , aby przekonac siebei i innych ze Ty jestes lepsza i neibełkotliwa.. ale wychodzi jescze bardziej bełkotliwie niz to do czego sie odwołujesz.. w koncu dochodzisz do etpatu w którym zaczynasz to olowac , bo zauwazasz im wiekszy bełkot piszesz tym wieksze uznanie zyskujesz...(przez tych którzy przeszli te etapy i sa na samym szczycie.. tej drabiny , co wiecje odepchneli ja powittgensteinowsku i zejsc nie maja po czym) .. Bowiem jak juz olejesz i zaczniesz belkot tworzyc , bo olewasz, ..to po jakims czasie wszystko zapomnisz... cala tę intelektualna wspinaczke jaka przeszłas..i nad własnym tudziez cudzym bełkotem zachwycac sie bedziesz.. uszczsliwienia doznasz niepomiernego na co dzien intelektualnej masturbacji sie dopuszczajac.
    a po studiach...? po studiach bedziesz juz takim skrajnym megalomanem, uwielbiajacym swa wyzszosc w stsounku do nedznych nic-nie-rozumiejacych robaków pełzajacych po tym padole , ze ta megalomania karmic sie bedziesz...
  • Anonim

Jak mawia dr Grygianiec, filozofię powinni studiować tylko ci, których filozofia poważnie fascynuje i pasjonuje. Ja straciłem dwa lata na tych studiach. Zastanów się 10 razy zanim pójdziesz na filozofię... :]
  • Lektorka

Kolega widać zignorował pierwszy wykład dr Grygianca, na którym to doktór szanowny mówił, iż filozofia jest bezproduktywna. Trza było wtedy wyjść, a nie 2 lata zabierać nam powietrze w sali 10a
  • Anonim

A jeśli można, to ja miałbym pytanie do autorki tego tematu:

Dlaczego chcesz iść na filozofię?

[pytam zupełnie poważnie, ciekawi mnie to, a poza tym, może kiedy przedstawisz swoje mowtywy ewentualnego wyboru, oczekiwania odnośnie tego kierunku itp. skonfrontujemy to wszystko z rzeczywistoscią instytutu i dojdziemy (być może) do jakiś nadspodziewanie konstruktywnych rozwiązań :) ]
  • KASIA Nowos

wiesz co, powiem Ci szczerze, że jakos tak od poczatku LO ciekawilo mnie wszystko na lekcjach co mialo jakis zwiazek z filozofia. i potem zaczelam siegac troche dalej i czytac od czasu do czasu ksiazki z tym zwiazane...i uwazam ze jest to ciekawe i chcialabym sie zaglebic w to. a czego oczekuje na tym kierunku..? hmm wlasnie sie zastanawiam jak tu wyglada nauka i chcialam sie dowiedziec czegos o tym, bo nawet nie wiem czego tak naprwde oczekiwac...
  • ...

Jak wygląda nauka? Czyta się... Przyjdź sobie na jakieś zajęcia i zobacz jak to wygląda... Tak będzie chyba najprościej:)
  • Anonim

Lektorka,
    O filozofii wiedziałem dużo, zanim wybrałem się na studia. Jednak o sobie wiedziałem mało i potrzebowałem aż 2 lat, żeby zrozumieć, że nie chcę tego studiować...
  • KASIA Nowos

ale co Ci w tym nie pasowalo...?
  • WhenSatanPlaysDiscoPeopleDie

dla mnie jest git.

nieco mnie wkurwia zblazowanie niektorych osób,
    ale sedno tego problemu tkwi raczej we mnie,
    bo uksztaltowal mnie punk, poza tym
    jestem strasznym prostakiem.
  • Anonim

ciekawie,ciekawie. w sumie znowu wychodzi na to ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia (albo punku:) )...
    Ja sie zastanawiam bardzo powaznie, juz tylko 2 m-ce zostaly...ale chyba jednak sie tam udam, bo i tak nie widze siebie w świecie... Oczywiscie to nie jest główny powód
    pozdrawiam wydzial filozofii
  • Kamil

Ja czasem tłumacze sobie obecność na tych studiach w taki sposób: brzydze się roboty (ale ją akceptuje), więc pracować nie chcę. Jak nie pracować to studiować. No ale co studiować? Marketing? Bankowość? Albo jakiś inny przedmiot który wybitnie kojarzy się z robotą? A FE! Tylko abstrakcje: matematyka, fizyka, polonistyka itp. Ale przecież wszystko to wzięło się z filozofii, wg mnie matki abstrakcji. No to odpalamy filozofie, a potem się zobaczy.
    Rozumowanie pewnie trzeba bardzo dopieścić i wymuskać, ale generalny zarys jest taki.

Pojawia się na to jednak zarzut, który zmusza do roboty: odpowiedzialność...
    Zbywam go tym, że coś wykombinuję jak będzie trzeba. Dlatego chętnie bym poczytał jak ktoś coś wykombinował- od absolwentów.
  • <- Aniołka ->

Hmm... Ja studiuję Polonistykę ale zastanawiam się czy nie zdawać za rok na Filozofię... Mogę przecież to połączyć; )
  • <- Aniołka ->

Hmm... Ja studiuję Polonistykę ale zastanawiam się czy nie zdawać za rok na Filozofię...
  • Anonim

No wiesz, Kamilu... to ja tutaj ewidentnie robię odwrotność tego o czym mówisz - pracuję jak typowy przedstawiciel wyścigu szczurów, o odpowiedzialności wiem coraz mniej im więcej muszę się o nią opierać. A z abstrakcji doceniam ostatnio medycynę i wojsko.

co do filozofii, dla tych którzy chcą tu zdawać: opamiętajcie się; ) na UW panuje atmosfera WIELKIEJ ANALIZY. przynajmniej na pierwszym roku. Nawet największych pasjonatów może to ostudzić.

Muszę się zgodzić, że czasami denerwują ludzie i psują atmosferę. Zwłaszcza "domorośli" naukowcy-studenci. Czekamy na geniusza...
  • Anonim

" na UW panuje atmosfera WIELKIEJ ANALIZY. przynajmniej na pierwszym roku. Nawet największych pasjonatów może to ostudzić. "

Ojej, to analiza studzi?
    Należy pamiętać, że dawno temu minęła już epoka WIELKIEJ SYNTEZY. Wszystko, co jest żywe w dzisiejszej filozofii jest analityczne, to chyba powinno być jasne przecież... :-P
  • Anonim

no raczej mam wrażenie, że to co w w filozofii analityczne jest... hm... niefilozoficzne :)
  • Anonim

O masz... To ja mam zupełnie odwrotnie.

A może jakoś uzasadnisz? Bo mi się wydaje, że to, co w filozofii nieanalityczne jest raczej hm... światopoglądowe. :-)
  • Anonim

Niektórych filozofia na UW może nieźle ostudzić... jak ktoś jest miłośnikiem np. filozofii egzystencjalizmu, a nie słyszał np. o Russellu czy Wittgensteinie, to będzie bardzo zawiedziony lub (co mało prawdopodobne) zrozumie, że tylko filozofia analityczna ma sens.
  • kropek

a kolega by wolal poplywac w odmetach samowiedzy?; -)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki