FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witam,

chciałbym się z Wami podzielić wrażeniami z wczorajszej Rady IF oraz poprosić o komentarz i opinię.

Poruszono wczoraj kwestie lokalowe naszego Instytutu. Istnieją następujące możliwości:
    1. Zostajemy tu, razem z biblioteką i kisimy się po wsze czasy.
    2. Zostajemy tu, ale biblioteka wyprowadza się na ulicę Furmańską 2/4
    3. Wynosimy się i my i biblioteka na ulicę Furmańską 2/4

Jeśli chodzi o nową siedzibę, to oczywiście na razie nie jest jeszcze zbudowana, ale jeśli wszystko pójdzie dobrze, to ok. roku 2010 będzie do użytku.

Zalety wyjścia pierwszego:
    - żadne (?)
    Wady wyjścia pierwszego:
    - kisimy się, nie ma miejsca
    - nie ma miejsca na nowe książki
    - umieramy z braku powietrza w sali nr 13

Zalety wyjścia drugiego:
    - zostajemy w historycznym budynku
    - mamy dobrą lokalizację
    - biblioteka zwalnia duże pomieszczenia
    - powoli remontujemy sobie budynek
    Wady wyjścia drugiego:
    - jesteśmy odłączeni od biblioteki (!!!)
    - remont budynku będzie trwał wiecznie i nigdy nie będzie dobrze
    - nie da się dostosować budynku do potrzeb osób niepełnosprawnych
    - jesteśmy w budynku z dziennikarstwem, które jednak pewnie kiedyś nas stąd wyrzuci...

Zalety wyjścia trzeciego:
    - nowiutki budyneczek - nowoczesny, czysty i w spokojnym miejscu (mniej autobusów za oknem)
    - razem z biblioteką i z przyjaznymi wydziałami
    - dużo miejsca!
    - blisko BUWu
    Wady trzeciego wyjścia:
    - troszkę mniej reprezentacyjna ulica (Furmańska! :)
    - tracimy historyczną siedzibę

Budynek na Furmańskiej ma oprócz nas zajmować socjologia oraz IFiS PAN. Furmańska to taka ulica na dole, pierwsze skrzyżowanie na Karowej, tam gdzie obecnie znajduje się parking.

Czekam na komentarze... Osobiście uważam, że najbardziej perspektywiczne jest wyjście trzecie.
  • Przedwojenna Koleżanka

Odpowiem od razu na forum publicznym, ponieważ także byłam wczoraj na Radzie, bo też jestem członkinią Rady.

Mnie też najbardziej podoba się scenariusz trzeci - wyjście z naszej obecnej sedziby razem z biblioteką. Przekonała mnie argumentacja prof. Siemka. Uważam, że za nic w świecie nie powinniśmy pozwolić na to, by rozdzielić IF i bibliotekę. Jest to nasze dziedzictwo, największa i najbogatsza tego typu biblioteka w Polsce. Jeśli ją przemieścimy gdzie indziej, to prędzej czy później przestanie ona być naszą biblioteką lub zostanie podzielona.

Myślę, że nie powinniśmy się bać zamienić naszą historyczną, sprawiającą wiele kłopotów siedzibę na nowe, przystosowane do nowoczesnego procesu dydaktycznego wnętrza. Budynek spełniałby europejskie standardy - byłby urządzony przyjaźnie dla osób niepełnosprawnych. W naszym obecnym można np. zrobić windę - tylko co z poddaszem, które zostało nam oddane i mają tam być zajęcia?

Pozdrawiam.
    Marta
  • Aliena

eeeeeeee (to jest mało elekwentny komentarz)

a teraz barzdiej wrebalnie - jako konserwtyska z krwi i kosci (chyba) jakos nie mam ochoty opuszczac historycznych sal ....
    ogólnie nie lubie nowoczesnosci i łatwo sie przywiązuje (do ludzi tez) .. i bede teeeeeesknic za urocza sala nr 13 oraz stołem z 10a:(

no ale zmiany sa chyba nieuronne w tym błebnym swiecie ..
    ja bym prawde mówiac wolała zeby uniwersytet miescił sie w jakims zamczysku starym bez elektrycznosci .. no ale
  • Anonim

Czy wyjście numer dwa musi koniecznie znaczyć całkowite odłączenie od biblioteki? Nie jestem pewna, ale w naszej bibliotece chyba bardzo dużo miejsca zajmują materiały z których się własciwie nie korzysta; rękopisy, jakies rzadko wypożyczane ksiązki, albo ksiązki tak stare, ze i tak własciwie nikomu ich do czytania się nie udostepnia.
    Czy możliwym byłoby zrobienie przeprowadzki tylko dla takiego archiwum? Na miejscu zostałyby wtedy lektury i rzeczy najczęsciej czytane. Mamy katalog komputerowy, wiec można to chyba ustalić.
  • Ion Tichy

Rzeczywiscie trudna decyzja...ale cos z tym trzeba zrobic.

Co do nowoczesnego budynku, to ma zalety i wady. Te pierwsze sa oczywiste. Te drugie sa oczywiste dla tych, ktorzy mieli okazje studiowac rowniez w tak zwanych nowoczesnych budynkach, traci sie bardzo wiele z klimatu.

Z drugiej strony rozlaczyc sie z biblioteka, to zly pomysl. Dalekie spacery po ksiazke, itd.

Najlepiej byloby wyrzucic dziennikarzy, wyremontowa i ewentualnie rozbudowac KP3. Ale to pewnie nie jest realne...? :-(
  • Anonim

Odpowiadam na pytania:

ad Anuluj:
    nie, nie da się zostawić tylko tych używanych książek, bo wtedy wcale nie zyskujemy miejsca na sale dydaktyczne. Natomiast padł pomysł, żeby lektury były nadal dostępne, no ale lektury to trochę mało chyba?

ad Ion:
    No tak... po pierwsze: dziennikarze są wydziałem ok. 10 razy większym niż my, i raczej możemy im naskoczyć. po drugie: prawdopodobnie remont jest znacznie droższy niż nowa siedziba, a pewnych rzeczy (winda na poddasze gdzie będą zajęcia dydaktyczne) są niemożliwe (tak mi się wydaje)
  • Kot z Cheshire

Ja chyba jestem za całościowymi przenosinami na Furmańską. Co prawda szkoda ładnego i historycznego miejsca na KP, ale warunki tutaj panują straszne. Rozdzielnie z biblioteką żadną miarą nie wchodzi w grę. Pomijając to, co zostało powiedziane o niebezpieczestwie jej rozpadu, takie układ będzie zwyczajnie niepraktyczny i fatalnie odbije się na czytalności lektur.

Co do WDiNPu - jedna uwaga. Ten wydział ma przecież kilka obszernych pięter na NŚ69. Do tego słyszałem, że zajęli sporo sal w Starej Bibliotece. Może się mylę, ale ja mam wrażenie, że na KP3 oni mają kilka sal na dole (chyba 4) i dziekanat na górze. Choć oczywiście nie łudzę się, że mogli by się z tym gdziekolwiek indziej z tym wynieść :|

I jeszcze jedno pytanie - co będzie z budynkiem na Karowej, skoro socjologia trafi z nami na dół?
  • martula

popieram Iona w 100%...a to,ze dziennikarze to wydzial 10x wiekszy to nie jest argument..
    ale bez biblioteki?nieeeeeeeeeee
  • Anonim

Socjolodzy też się przeniosą na Furmańską, chociaż nie w całości - zostanie im jedno piętro na Karowej. Natomiast jeśli my zostajemy na KP3, to wtedy oni przenoszą się na Furmańską w całości...
  • martula

no to krzyzyk socjologom na droge..
    ad bohomaza.ed(swoja droga czesto zmieniasz ksywki:)
    sal moze wdinp ma tylko 4,ale za to jakie..w sam raz na monografy np.mistrza Siemka
    P:)
    moze rozdzielic biblioteke: ksiegozbior socjologiczny przenosi sie z socjologami,zostaje miejsce do wykorzystania..
  • Zajec

Jak dla mnie to Furmańska jest najlepszym wyjściem... i bliżej BUWu i biżej miejsca, gdzie parkują... ja i np... dr Wiśniewski:)
  • Anonim

>moze rozdzielic biblioteke: ksiegozbior socjologiczny
    >przenosi sie z socjologami,zostaje miejsce do
    >wykorzystania..

no tak, tylko jak np. podzielisz zbiory IFIS PAN?
  • Anonim

>Artur Tondera napisał
    >Socjolodzy też się przeniosą na Furmańską, chociaż nie
    >w całości - zostanie im jedno piętro na Karowej.
    >Natomiast jeśli my zostajemy na KP3, to wtedy oni
    >przenoszą się na Furmańską w całości...

Dlaczego ja nic o tym nie wiem? :/ Nam na Karowej jest dobrze i raczej nie mamy ochoty się stamtąd ruszać. Kto to wymyślił, ee?

Co do rozdzielania zbiorów - to głupi pomysł, gdyż bardzo wiele pozycji czy tematów się wzajemnie przenika. Niejednokrotnie nie da się odpowiedzieć na pytanie, czy to jest książka socjologiczna, czy filozoficzna...
  • Anonim

ależ to wzruszające,że o wyborze przyszłej siedzibie IFu mogą się wypowiedzieć tak mało ważne żuczki jak my-studenci
    wzruszające:')
    jestem za mariensztatem!!!!

aha,w 2010 to nas już nie będzie,przynajmniej większości...
  • Aliena

1. moze niektórym marzy sie ze beda;]
    2. trzeba myslec o przyszłych pokoleniach
  • Kot z Cheshire

Martulo - ano zmieniam, bawi mnie to :P
    Ale rozdzielenie zbiorów jest niemożliwe, zresztą nie dało by to chyba zbyt dużych zysków w metrażu sal zajęciowych...
  • Anonim

votum separatum. zadnych przenosin.tak byc nie moze.Kisic sie nie kisimy aż tak bardzo.To jest filozofia, a nie wygodne pupcie z prawa.W zyciu nie mozemy rezygnowac z naszego historycznego budynku, zreszta - niech wiekszy wydzial otrzymuje wieksze i nowsze budynki, a nam zwalnia te stare i zapuszczone.tak,tak, KP3 to miejsce z ktorego zaden szanujacy sie student filozofii zrezygnowac nie moze. To tak, jakby przeniesc taras widokowy z PKiN do hotelu Marriot. phi... żałosny pomysł zdegenerowanych wygodnickich nauczycieli akademickich. Aż mi wstyd Arturze i Marto, że popieracie wierchołkę, wy???
  • Anonim

nie cierpię zmian i nowości... nowoczesne bądz remontowane i odnawiane budynki są jakieś takie bardziej zimne i straszne - być może to trochę neurotyczne ale ja się źle w takich czuje ... tu na kp3 jest jakiś klimat, skrzypiąca drewniana podloga, zapach ksiąg; p...nie no tu jest dobrze jestem za 1
  • Anonim

Jest jeszcze czwarte rozwiązanie... ZAORAĆ!!!; )

A tak na poważnie to chyba dajemy radę w tym miejscu co jesteśmy. Wywalamy socjologię i polityczane na Furmańską i cały budynek nasz <TWISTED EVIL>
    Poza tym nie wiem Arturze nie wiem o co Ci chodzi z salą 13. Jest to jedna z lepszych sal u nas :P.

Poza tym nie będziemy mieli na Furmańskiej tak fantastycznej kanciapy zarządowej :D; ).
    Narazie tyle. Jak mnie jakoś bardziej oświaci to napiszę więcej :).
  • Anonim

Korzystając z proteuszowego leksykonu pewnego francuskiego pisarza, skłonna bym była twierdzić, że tylko bardzo nieliczne miejsca "zdolne są uobecniać spirytualnie epifenomeny esencjalności temporabilnych koincydencji nieprawdopodobieństw". Wydaje mi się, że nasze KP3 jest jednym z takich miejsc. Musimy wziąć w rachubę i ten fakt, że przeprowadzka oznacza kasację aury. Czy ktoś wyobraża sobie filozofowanie w próżni... Nie wiem, nie wiem, ale pachnie mi to taką jedną filozofią z drugiej strony Wisły... Czy nie możemy wykopać gdzieś tych naukowców politycznych?
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki