FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anna Karolina

Hej,

na niektorych niemieckich uczelniach organizowane sa tzw. spotkanie z absolwentami roznych kierunkow studiow, sa to przewaznie absolwenci, ktorzy ukoczynczyli studia 4-6 lat temu. Glownie dot. to kierunkow takich, jak filozofia, politologia, socjologia, gdzie mozliwosci pracy sa duzo szersze i mniej okreslone niz, jak np w przypadku studiow prawniczych
    Mysle, ze warto by zorganizowac u nas cos takiego, wiele z nas nie wie do konca czym bedzie sie zajmowac w przyszlosci, a takie spotkanie moze byc inspiracja do podjecia dobrej decyzji.
    nie znam szczegolow, ale moge sie dowiedziec, z reszta mozna to zrobic na wlasny sposob.
    jestem ciekawa co Wy, a zwlaszcza Samarzad na to?

(nie chodzi mi o wypowiedzi w stylu" co ja bede robil/a po filozofii", ale odnosnie samej idei spotkania;)
  • Kamil

Popieram
    Wiem, ze duzo w tym tresci nie ma, po prostu nie wiele potrafie sobie wyobrazic z takiego przyszlego spotkania, ale pomysl jest bardzo na miejscu :)

Pozdrawiam
  • Anonim

Pomysł dobry... pytanie co na to samożąd.
  • Anonim

Co na to samorząd... hm... Pojawia się kilka pytań:

1. Co samorządowi do tego? Jeśli:
    a) mamy zorganizować salę na spotkanie - spoko
    b) rozwiesić trochę plakatów - spoko
    c) znaleźć absolwentów... ja np nie znam takowych (oprócz oczywiście pracowników naukowych i doktorantów :) i nie wiem dlaczego samorząd miałby być w tej kwestii uprzywilejowany (tzn. w kwestii znajomości wśród absolwentów filozofii)

Ale generalnie spoko...
  • Kot z Cheshire

Jeśli chodzi o absolwentów, możnaby spróbowac porozmawiać z dyr. Dobieszewskim, on może mieć jakieś kontakty. Zresztą, pewnie gdyby pogadać z profesorami, niektórzy mogą mieć kontakt ze swoimi uczniami...

Na razie wypadałoby się zorientować, czy wśród studentów jest zaintereesowanie takim spotkaniem, bo nie ma sensu gimnastykować się i zawracać ludziom głowy, jezeli nikt na to nie przyjdzie...
  • \\ ♪ - > | ` _ Ě ^ ĺ

ja z dzika checia przyjde na takie spotkanie, gdy juz bede absolwentem:]
    pzdr,
    t
  • Anna Karolina

co do samorzadu:
    znalezienie sali i zrobienie plakatow to juz bardzo duzo!:)

mysle, ze sporo osob mogloby sie pojawic na tym spotkaniu, oczywsicie wczesniej warto wybadac jakie mniej wiecej moze byc zainteresowanie.

rzeczywiscie problem moze byc ze znaezeniem kontaktu do absolwentow- zapytanie dr Dobieszewskiego to dobry pomysl ( swoja droga pani Maria zna na pewno wielu absolwentow;)
  • Anonim

jako absolwentka chętnie przyszłabym na takie spotkanie. niestety niewiele mogę powiedzieć o mozliwosciach rozwoju kariery po naszych pięknych studiach, ponieważ studiuję na drugim kierunku i pracuje dorywczo :-(
    jednak idea zetknięcia w jednym miejscu obecnych, niedawnych i może trochę bardziej dawnych studentów IF jest świetna. z takich spotkań mógłby wykluć sie klub absolwentów. a co bardziej prestiżowe kierunki takie kluby posiadają lub własnie organiazują. a przecież filozofia na UW to niezwykle prestizowy kierunek, czyż nie? :-)
  • Anonim

Uderz w stół, a nożyce się odezwą... Owszem, niedobrze, żeby wątek stał się polem dla krytyki samorządu - nie o to mi chodziło, ale nie będę dalej tłumaczyć, bo mnie jeszcze Rysio zmoderuje... (robi się groooźnie...). Pytanie czy nie mam nic przeciwko temu, żeby mnie zmoderować jest nieco impertynenckie... ale rób sobie co uważasz (choć uważam, że źle uważasz; -)

Chętnie się spotkam z absolwentami. To bardzo dobry pomysł.
  • Anna Karolina

pojawil sie pomysl "klubu absolwenta"- to zupelnieie nie o to chodzi.
    celem takiego spotkania z absolwentami, o ktorym pisalam ma byc pokazanie co mozna robic po filozofii, ale w formie nazwijmy to "targow", brakuje mi dobrego slowa, ale spotkanie to powinno byc nakierowane na pokazanie rozwoju absolwenta filozofii, jego "sciezki kariery";) brzmi to jak jakies wywody specjalisty od HRu, ale mam nadzieje, ze rozumiencie o co chodzi. wazne jest, zeby jasny byl cel tego spotkanie, aby zarowno asbolwenic, jak i studenci wiedzieli po co tam ida, "klub absolwenta" kojarzy mi sie z dzialalnoscia rozrywkowa( moze dlatego, ze cos takiego dziala w moim liceum)
    nie jestem przeciwna takiemu Klubowi, ale nie chcialabym go z tym spotkaniem silnie laczyc.

powoli tworzy sie grupa chetnych do zorganizowania tego projektu, domyslam, sie, z w czasie sesji i ferii dyzury czlonkow Samorzadu sa odwolane;) ale mam nadzieje, ze wkrotce dojdze do rozmow;)
  • kropek

no to ja powiem, ze ten pomysl mi sie nie podoba...

jak ktos juz wczesniej zauwazyl nasze studia to nie studia zawodowe... tak wiec nie ma jasno okrelonej "sciezki kariery"...

dlatego postarajmy sie wyborazic sobie jak bedzie takie spotkanie wygladalo:
    1. przyjdzie 10 (moze 15) absolwentow IF UW
    2. przyjdzie 20 (moze 25) studentow IF UW
    3. absolwenci przez 1,5h beda mowic co robili po studiach
    4. studenci zadadza jakies pytania (np czy trudno bylo znalezc prace) na ktore absolwenci odpowiedza to potrwa 0,5h
    5. spotkanie potrwa 2h i nikt nic z tego nie wyniesie

dlatego jezeli mam byc szczery to o wiele bardziej interesujacy wydaje sie byc "Klub Absolwenta" jako inicjatywa, ktora w sposob bardziej zorganizowany bedzie sie zajmowac mozliwosciami pracy itp dla studentow IF UW a wowczas tyakie spotkanie bedzie tylko malym elementem a nie glowna atrakcja.

:)
  • Anna Karolina

dzieki za wszystkie teksty, az jestem zdziwiona, ze krytyka nadeszla tak pozno;)
    ze sciezka kariery chodzilo mi o to, zeby absolwesni pokazali co robili po studiach, mysle, ze nie ma okreslonego przepisu w przypadku filozofii, mysle, ze gdyby to bylo zarzadzanie to takie spotkanie nie mialo by sensu.
    btz, czy u nas rzeczywiscie nie dziala zaden "klub absolwenta"?

mysle, ze po prostu trzeba cos zrobic i zobaczyc, w co sie to przeksztalci( co nie znaczy, ze nie nalezy sie do tego dobrze przygotowac)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki