-
WhenSatanPlaysDiscoPeopleDie
slucham czasem hemp gru, zdarza mi sie nosić dres, a jak sie upije uwielbiam robić zadymy.
-
Anonim
-
"argumenty z przedszkola."
To je skontruj, zamiast pisząc, że są "z przedszkola".
"rosliny nie maja ukladu nerwowego i pewnych cudownych aspektów istnieniua, jak choćby odczuwanie bólu są pozbawione. nie kompromituj sie, to bylo oczywiste juz nawet dla arystotelesa. nauka poszla przez te 2 tysiace lat z groszami do przodu."
juz je skontrowałem.
"No i co z tego? To jest tylko arbitralnie postawiona granica. Ja mówię, że zwierzęta pozbawione są zdolności abstrakcyjnego myślenia i tworzenia wyższej kultury, więc stawiam granicę tutaj. Dlaczego granicą ma być np. zdolność odczuwania bólu a nie np. zdolnośc reprodukcji? Bo jakiś sprytny wegetarianin tak wymyślił? "
dlatego ze zabijajac zwirze przesparzasz im wlasnie cierpiena, czy to tak trudno zrozumieć ???
to jest powodem wegetarianizmu.
I daruj sobie te żałosne argumenta ad personam z kategorii "nie kompromituj się", "ziom". To do mnie nie przemawia.
spoko ziom.
"weź bądź ziomem i wyjasnij mi co to kurwa jest "przepchniecie racji wegearian przez argumetny natury emocjonalnej".
nabiją na hak twojego pieska, ktorego kochasz i wyprowadzasz na spacerki.
bedziesz emocjonalnie nastawiony ???
bo wcale nie jest on w niczym lepszy od świni."
Dla mnie jest, bo jestem z nim emocjonalnie związany.
szowinizm gatunkowy w czystej postaci.
A to jest właśnie "przepychanie racji wegetarian przez argumenty natury emocjonalnej". To, że coś budzi we mnie negatywne uczucia natury estetycznej, bądź nawet w szczególnych przypadkach moralnej (vide: barbarzyńskie traktowanie zwierząt na farmach) to jeszcze nie jest argument za uzasadnieniem tezy wegetarianizmu w ogólności (w ogóle wyzwanie: czy mógłbyś mi tę tezę w ścisły sposób przedstawić?).
dla ciebie nie, dla mnie tak.
widać nie osiagniemy zrozumienia.
jak to przedstawic teze ???
a co jest niejasne ???
"wyslil sie troche bardziej.
wierze w ciebie."
Daruj sobie ten protekcjonalny ton, jak może zauważyłeś (a może nie) wszyscy tutaj dyskutują kulturalnie, bez obrażania innych, tylko ty musisz wrzucać jakieś teksty rodem z podwórka.
juz napisalem przed chwila, jestem czlowiekiem prostym, a byc moze nawet prostakiem
(chyba nawet wielce prawdopodobne ze prostakiem)
pewne rzeczy trzeba mi wybaczyć.
jeszcze jedno.
offtop mode
pomaga ci karate na ulicy ???
-
Anonim
-
-
"dlatego ze zabijajac zwirze przesparzasz im wlasnie cierpiena, czy to tak trudno zrozumieć ???
to jest powodem wegetarianizmu."
Można zabić zwierzę nie przysparzając mu cierpienia. Słaby to powód wegetarianizmu.
"szowinizm gatunkowy w czystej postaci. "
Pewnie, tak samo jak twoje stwierdzenie, że zwierzęta są więcej warte niż rośliny. No i?
"dla ciebie nie, dla mnie tak.
widać nie osiagniemy zrozumienia. "
Widać nie. Jednostkowy przykład tego, że coś jest robione źle nie uzasadnia jeszcze potępienia tego w ogólności. Nawet jeśli coś jest w ogólności robione źle, to jeszcze nie dowodzi, że sama koncepcja jest zła. To, że zwierzęta przechowuje się i zabija w niehumanitarnych warunkach, należy (moim zdaniem) zmienić, tylko że to bynajmniej nie dowodzi jeszcze, że nie powinniśmy zabijać zwierząt.
"offtop mode
pomaga ci karate na ulicy ??? "
Nie wiem, na szczęście nie musiałem stosować. Jak będę miał okazję to ci powiem :P -
no i widzisz, rozbiegamy sie w pogladach na tyle, ze dalsza rozmowa przesz internet nie ma sensu.
moze kiedys w realu.
mi nigdy nie pomogło.
ale moze to dla tego ze wszyscy okazują sie być
strasznymi cipami i jak przychodzi co do czego ciągną mnie za wlosy.
elo.
-
Anonim