FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • cudownie. tu jest cudownie.

Film Hala Hartleya w TV!

The Unbelievable Truth, sobota, 1:00 - tzn. już w zasadzie niedziela.

Co prawda na Polsacie, ale i tak warto. Proszę nie sugerować się nazwą stacji.;) Polecam! To jakby skrzyżowanie Jarmuscha z Lynchem, a de facto bardzo oryginalny reżyser, jeden z najlepszych amerykańskich twórców kina niezależnego, o ile nie najlepszy. Wielka gwiazda ostatniego festiwalu Era Nowe Horyzonty.;)
  • Sir Khalid Nasrallah

" DC-1 miał bardzo daleką drogę hamowania po wylądowaniu, z powodu nieco za dużej prędkości przy podejściu.
    Wieża San Jose: "American 751 skręć w prawo na końcu pasa, jeśli się uda. Jeśli nie, znajdź wyjazd "Guadeloupe" na autostradę nr 101 i skręć na światłach w prawo, żeby zawrócić na lotnisko. "

> Wieża: Macie dość paliwa czy nie?
    > Pilot: Tak.
    > Wieża: Tak, co?
    > Pilot: Tak, proszę pana.

:|
  • Aliena

Wesołych świat Inkarnacji Logosu:)

• Sir Khalid Nasrallah

Poliż businessman w United Kingdom. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Erp-...
  • Sir Khalid Nasrallah

Cytat z grona "Filozofia", temat "filozofia i modlitwa":

" Modlitwa jest to rozmowa z Bogiem, który z filozoficznego punktu widzenia musi istnieć, gdyż jest bytem koniecznym. Bynajmniej większość tak uważa, ja też. "
  • Anonim

Pewna posłanka - niestety, nie pamiętam, która - powiedziała dzisiaj, że komisja ds. śmierci Barbary Blidy będzie obradować dopóty, dopóki nie dojdzie do prawdy obiektywnej.

To się nazywa pewna posada, nie ma co...
  • Aliena

" Modlitwa jest to rozmowa z Bogiem, który z filozoficznego punktu widzenia musi istnieć, gdyż jest bytem koniecznym. Bynajmniej większość tak uważa, ja też. "

Mnie najbardziej razi niegramtyczne (i niepoprawne semantycznie) uzycie polskiego słowa "bynajmniej".
  • Sir Khalid Nasrallah

A mi się tam bardzo podoba siła argumentu. Aż kusi dodać, że Pegaz, z filozoficznego punktu widzenia, nie może istnieć, gdyż jest bytem nieistniejącym. Przynajmniej większość tak uważa. A ja bynajmniej.
  • Aliena

"Pegaz, z filozoficznego punktu widzenia, nie może istnieć, gdyż jest bytem nieistniejącym"

Alez to jest sama prawda:)

• Sir Khalid Nasrallah

E, nie pamiętam dobrze jak się tam z tym należy obchodzić, ale czy nie jest to przypadkiem tak, że desygnat nazwy "Pegaz" nie istnieje, a nie, że Pegaz jest bytem nieistniejącym? Byt z definicji chyba jest jednak istniejący. Bytem jest wszystko, co rzeczywiste, a nic, co nierzeczywiste, bytem nie jest.
  • Aliena

Odmawiam dyskusji na ten temat:)

Zlozylam uroczyste posnowienie nie poruszania problemow ontologicznych:) w najblizszym dziesiecioleciu.

Btw. Co jest nierzeczywiste? Jakis przyklad?
  • Sir Khalid Nasrallah

Np. Pegaz, eter (w rozumieniu starożytnych filozofów), krasnoludki, jednorożce itd. Hipotetyczne, legendarne byty, których istnienia nie da się dowieść w świetle empirii, więc uznaje się, że nie istnieją. Są nierzeczywiste, są ludzkim wymysłem.
    Tak to wygląda w języku potocznym. W językowo-ontologiczne szczegóły też się tu raczej nie będę teraz angażował... :-)
  • Aliena

Krasnoludki, jednorożce i pegazy są bardzo rzeczywiste. Moze jeszcze powiesz, ze Elfy sa nierzeczywiste, co? Na temat eteru nie bede sie wypowiedac;>
  • Sir Khalid Nasrallah

" Krasnoludki, jednorożce i pegazy są bardzo rzeczywiste. "

Ach, bardzo rzeczywiste są, powiadasz...
    A najbardziej rzeczywiste z nich są które? Coś mi mówi, że krasnoludki są mniej rzeczywiste niż pegazy, bo bardziej od nich nie istnieją. :-)
  • nazwa ekranowa

>Aliena napisała:
    >Krasnoludki, jednorożce i pegazy są bardzo rzeczywiste.
    >Moze jeszcze powiesz, ze Elfy sa nierzeczywiste, co? Na
    >temat eteru nie bede sie wypowiedac;>

Elfy nie istnieją!!!
  • Aliena

Istnieja!
  • nazwa ekranowa

Właśnie złamałaś uroczyste postanowienie nieporuszania problemów ontologicznych w tym dziesięcioleciu.

PS
    A możesz udowodnić, że istnieją?
  • Sir Khalid Nasrallah

Alieno, skoro tak twierdzisz, to wypadałoby przedstawić dowód. Masz pierwszeństwo, nie tylko z tej racji, że jesteś kobietą, ale również dlatego, że w filozofii i nauce nie dowodzi się negatywnych twierdzeń ontologicznych, tylko pozytywne. Poza tym wypada wspomnieć, że nie ma innych dowodów, aniżeli te, które spotyka się w matematyce i logice lub naukach empirycznych, więc poproszę o przedstawienie jakichś zabiegów dedukcyjnych, bądź doświadczeń wraz z metodologią. :->
  • Aliena

Znam kilku, ale nie moge zdradzic kto to, bo łowcy elfich uszu czaja sie wszedzie.
  • Sir Khalid Nasrallah

A "Znam kilku" to zespół zabiegów dedukcyjnych, czy prezentacja doświadczenia wraz z metodologią?
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki