-
cudownie. tu jest cudownie.
Film Hala Hartleya w TV!
The Unbelievable Truth, sobota, 1:00 - tzn. już w zasadzie niedziela.
Co prawda na Polsacie, ale i tak warto. Proszę nie sugerować się nazwą stacji.;) Polecam! To jakby skrzyżowanie Jarmuscha z Lynchem, a de facto bardzo oryginalny reżyser, jeden z najlepszych amerykańskich twórców kina niezależnego, o ile nie najlepszy. Wielka gwiazda ostatniego festiwalu Era Nowe Horyzonty.;) -
Sir Khalid Nasrallah
" DC-1 miał bardzo daleką drogę hamowania po wylądowaniu, z powodu nieco za dużej prędkości przy podejściu.
Wieża San Jose: "American 751 skręć w prawo na końcu pasa, jeśli się uda. Jeśli nie, znajdź wyjazd "Guadeloupe" na autostradę nr 101 i skręć na światłach w prawo, żeby zawrócić na lotnisko. "
> Wieża: Macie dość paliwa czy nie?
> Pilot: Tak.
> Wieża: Tak, co?
> Pilot: Tak, proszę pana.
:| -
Aliena
-
-
Sir Khalid Nasrallah
-
Sir Khalid Nasrallah
Cytat z grona "Filozofia", temat "filozofia i modlitwa":
" Modlitwa jest to rozmowa z Bogiem, który z filozoficznego punktu widzenia musi istnieć, gdyż jest bytem koniecznym. Bynajmniej większość tak uważa, ja też. " -
Anonim
Pewna posłanka - niestety, nie pamiętam, która - powiedziała dzisiaj, że komisja ds. śmierci Barbary Blidy będzie obradować dopóty, dopóki nie dojdzie do prawdy obiektywnej.
To się nazywa pewna posada, nie ma co... -
Aliena
" Modlitwa jest to rozmowa z Bogiem, który z filozoficznego punktu widzenia musi istnieć, gdyż jest bytem koniecznym. Bynajmniej większość tak uważa, ja też. "
Mnie najbardziej razi niegramtyczne (i niepoprawne semantycznie) uzycie polskiego słowa "bynajmniej". -
Sir Khalid Nasrallah
A mi się tam bardzo podoba siła argumentu. Aż kusi dodać, że Pegaz, z filozoficznego punktu widzenia, nie może istnieć, gdyż jest bytem nieistniejącym. Przynajmniej większość tak uważa. A ja bynajmniej. -
Aliena
"Pegaz, z filozoficznego punktu widzenia, nie może istnieć, gdyż jest bytem nieistniejącym"
Alez to jest sama prawda:)
-
Sir Khalid Nasrallah
E, nie pamiętam dobrze jak się tam z tym należy obchodzić, ale czy nie jest to przypadkiem tak, że desygnat nazwy "Pegaz" nie istnieje, a nie, że Pegaz jest bytem nieistniejącym? Byt z definicji chyba jest jednak istniejący. Bytem jest wszystko, co rzeczywiste, a nic, co nierzeczywiste, bytem nie jest. -
Aliena
Odmawiam dyskusji na ten temat:)
Zlozylam uroczyste posnowienie nie poruszania problemow ontologicznych:) w najblizszym dziesiecioleciu.
Btw. Co jest nierzeczywiste? Jakis przyklad? -
Sir Khalid Nasrallah
Np. Pegaz, eter (w rozumieniu starożytnych filozofów), krasnoludki, jednorożce itd. Hipotetyczne, legendarne byty, których istnienia nie da się dowieść w świetle empirii, więc uznaje się, że nie istnieją. Są nierzeczywiste, są ludzkim wymysłem.
Tak to wygląda w języku potocznym. W językowo-ontologiczne szczegóły też się tu raczej nie będę teraz angażował... :-) -
Aliena
Krasnoludki, jednorożce i pegazy są bardzo rzeczywiste. Moze jeszcze powiesz, ze Elfy sa nierzeczywiste, co? Na temat eteru nie bede sie wypowiedac;> -
-
Sir Khalid Nasrallah
" Krasnoludki, jednorożce i pegazy są bardzo rzeczywiste. "
Ach, bardzo rzeczywiste są, powiadasz...
A najbardziej rzeczywiste z nich są które? Coś mi mówi, że krasnoludki są mniej rzeczywiste niż pegazy, bo bardziej od nich nie istnieją. :-) -
nazwa ekranowa
>Aliena napisała:
>Krasnoludki, jednorożce i pegazy są bardzo rzeczywiste.
>Moze jeszcze powiesz, ze Elfy sa nierzeczywiste, co? Na
>temat eteru nie bede sie wypowiedac;>
Elfy nie istnieją!!! -
Aliena
-
nazwa ekranowa
Właśnie złamałaś uroczyste postanowienie nieporuszania problemów ontologicznych w tym dziesięcioleciu.
PS
A możesz udowodnić, że istnieją? -
Sir Khalid Nasrallah
Alieno, skoro tak twierdzisz, to wypadałoby przedstawić dowód. Masz pierwszeństwo, nie tylko z tej racji, że jesteś kobietą, ale również dlatego, że w filozofii i nauce nie dowodzi się negatywnych twierdzeń ontologicznych, tylko pozytywne. Poza tym wypada wspomnieć, że nie ma innych dowodów, aniżeli te, które spotyka się w matematyce i logice lub naukach empirycznych, więc poproszę o przedstawienie jakichś zabiegów dedukcyjnych, bądź doświadczeń wraz z metodologią. :-> -
Aliena
Znam kilku, ale nie moge zdradzic kto to, bo łowcy elfich uszu czaja sie wszedzie. -
Sir Khalid Nasrallah
A "Znam kilku" to zespół zabiegów dedukcyjnych, czy prezentacja doświadczenia wraz z metodologią?