Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Aliena

chciałabym Wam moi drodzy opowiedziec bardzo smutna historię ... Powiecie, że smutnych opowieści nikt nie lubi... , ze wolimy słuchac basni, które zawsze pocieszą szczesliwym zakonczeniem... Ta niestety nie jest taka, choc kto wie... moze jeszce los sie odwróci... Nadzieja wszak umiera ostatnia:(

Był sobei stół..od lat stał sobei w pewnej sali ... od lat siadały przy nim pokolenia studentów ... wszyscy go lubili, jego drewniany , lekko podniszczony blat, jego masywne nogi... Był wielki ... Kiedys nawet zastanawiali sie filozofowei ilu trzeba by osob , aby go wypchnac przez okno i czy az 10...? stól ten bowiem wielokroc dociekliwym umysłom słuzył jako filzoficzny przykład, .... ale nigdy nikt nie chciał by go przeciez serio przez to okno wypychac... wszyscy czuli, że byłoby to co zamachem niegodnym..... bo był to stól z charakterem! Z prawdziwei Filozoficznym Duchem, a takich sie nie wyrzuca!
    Pan proforesor siadał zawsze u jego szczytu ..studenci wokół.. ponieważ był to prawdziwei okrągły stół, choc maił kształt prostokątny... Wokół niego toczyły się dysputy filozoficzne, w których zawsze liczyły sie racje i argumenty a nie to , gdzie siedział uczestnik dyskusji... wszyscy byli równi, jedna jeno Filozofia , której stół był Symbolem miała nad wszystkimi boska władzę.
    Pewnego dnia.... nadeszy zle czasy....
    Pewnego dnia... ktoś zabrał stól i wstawił ŁAWKI....
    Pewnego dnia ktoś odebrał Filozofii jej tron i sam zasiadł na nim
    Pewnego dnia filozofowie zapłakali ....
    :(
  • Aliena

Kto to był ? czy był to zwykły uzurpator... czy tez sam LORD SITH we własnej postaci.... Faktem , ze FIlzofia znalaza sie w okowach ... Królowa nasza w pętach...
    WOła o Larum.. ale nikt nie gra ....
    Nikt na kon nie siada, za szble nie chwyta...
    CZy lud sie nie przebudzi... czy na Rewolucje przyjedzie długo czekac???

O FIlozofio!!! " póki ty duszę anielską

Będziesz więziła w czerepie rubasznym,

Poty kat będzie rąbał twoje cielsko,

Poty nie będzie twój miecz zemsty strasznym,

Poty mieć będziesz hyjenę na sobie,

I grób - i oczy otworzone w grobie.

Zrzuć do ostatka te płachty ohydne,

Tę - Dejaniry palącą koszulę:

A wstań jak wielkie posągi bezwstydne,

Naga - w styksowym wykąpana mule,

Nowa - nagością żelazną bezczelna -

Nie zawstydzona niczém - nieśmiertelna.

Niech ku północy z cichéj się mogiły

Podniesie naród i ludy przelęknie,"

• Anonim

No właśnie,
    czy samorząd (ktrórego nota bene nie można było uświadczyć w godzinach dyżuru w sali 301 :-P) ma może jakieś kompetencje w kwestii tego naszego stołu?! Sala 10A wygląda teraz jak gdyby umarła... Ten stół ma chyba swoją historię. Przywróćcie mi stół!

• Przedwojenna Koleżanka

Tak, dzisiaj rano weszłam na coponiedziałkowe poranne zajęcia do sali 10a i zobaczyłam...

że wydarto tej sali duszę, pozbawiono ją sensu, tego czegoś niewypowiedzianego, co czyniło ją właśnie salą 10a... pozbawiono ją zapachu i przyciemnionej atmosfery, dyskretnego trzeszczenia mocno leciwego, kochanego stołu - był on świadkiem cichych, pełnych skupienia oddechów wielu osób, których już pośród nas nie ma.

Ale przede wszystkim odebrano mi wspaniałe wspomnienia związane z tą salą i ludźmi, z którymi w niej obcowałam, przy których dojrzewałam i dzięki którym mój świat się zmieniał.

W tym wypadku świat zmienił się bezlitośnie.
  • Anonim

źle się dzieje w państwie duńskim...
  • Ion Tichy

Taaa...to są te gruntowne zmiany, które przeprowadza nowa władza. Szkoda! :-(
  • tm

Ajdukiewicz w grobie się przewraca...!:/
  • Kot z Cheshire

Nie wiem jak reszta ZSS-u, ja na swoim dyżurze we środę byłem; ) Ale potem już się nie pojawiałem, bo byłem chory... i czegoż to się dowiaduję? Nie ma stołu!! Zaiste, trzeba coś z tym zrobić...
  • ...

Cos zrobić trzeba... Macie jakiś pomysł?
  • ...

To kawał historii i tradycji... A kto wie, czy po Nowym Roku nie zobaczymy takich samych gustownych podstawówkowych ławeczek w trzynastce?
  • ...

To kawał historii i tradycji... A kto wie, czy po Nowym Roku nie zobaczymy takich samych gustownych podstawówkowych ławeczek w trzynastce?
  • Anonim

Na razie poszukuję odpowiedzi na nastepujące pytania:
    1)kto zabrał stół?
    2)w jaki sposób w ogóle zdołano go z 10a wynieść?
    3)gdzie znajduje się obecnie?
    4)jakie mają być jego przyszłe losy i kto podejmuje przesądzające o niej decyzje?
    5)kto jest odpowiedzialny za cały projekt reorganizacji przestrzeni 10a - i jaki cel mu przyświecał? (prócz mimowolnego założenia miniaturowej tysiąclatki)
    6)Czy jest ktoś kogo zmiany te usatysfakcjonowały? Na liście niezadowolonych jak na razie znajdują się między innymi 'masy studenckie'; )niektórzy wykładowcy i pani Maria.
    7)Czy prawdą jest jakoby ławki tam wstawione pochodziły z zakładu filozofii społecznej?
    8)Gdzie wywędrowały krzesła do niedawna otaczające stół, a których zawsze i tak było za mało?
    9)czy wiadomo gdzie zostana przeniesione zajęcia które dotychczas odbywały sie w 10a? Reorganizacja przestrzeni, którą przeprowadzono, skutecznie zmniejszyła bowiem liczbę miejsc w tej i tak niepokaźnej salce.
    10) Wara od okien! Jak ktoś je będzie chciał wymieniać na plexi...
  • kropek

co wy gadacie stol byl BEZ SENSU...
    stal na srodku wykorzystywan jego powiezchnie najwyzej w 40% nie wiecej... a reszta powierzchni byla pusta...

a teraz przynajmniej jest wiecej miejsca i nie mardzcie bo moze nie bedziecie musieli siedziec na podlodze :p
  • Anonim

przepraszam was bardzo za ten stół ale mówili ze z zajeć powinna wynieść jak najwięcej....

....zresztą w moim salonie lepiej wygląda!
  • ...

Jakie więcej miejsca? Miejsca jest o wiele mniej.
  • Aliena

stół był z ogronym sensem .. przynajmniej prowadzący zajęcia nie występował w roli nauczyciela przed klasa małych dzieci w ławeczkach...
    a co do miejsca.. to na seminarium wchodziło ok 30 osób a teraz jest dokładnei 16 miejsc
  • Przedwojenna Koleżanka

Zgadzam się, miejsca jest teraz tyle co kot napłakał!

Twierdzenie, że sala została urządzona bardziej funkcjonalnie jest jawnie fałszywe.

Poza tym w półokręgu pracuje się lepiej - z czysto psychologicznego punktu widzenia - wszyscy się widzą (a tych, którzy siedzą przy samym stole i nie widzą części, jest zwykle mało).

Protestuję przeciwko utrzymaniu nowej wersji sali 10a i ewentualym zapędom do re"dekoracji" sali 13!
  • ...

Trzeba chyba wyrazić ten protest otwarcie i trochę "serio"- niektórzy rozumieją wyłącznie taki typ dyskursu... Zniknięcie stołu jest przecież elementem New Dealu...
  • Aliena

elementem New Czego? słonko o czym Ty mówisz?
  • ...

O tym samym co Ion.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki