-
Aliena
ogłaszam konkurs...
ktos zażyczył sobie w prezencie na Gwaizdke ksiązke spełniającą koniunkcje następujących warunków:
(1) ma byc poważna ksiązka filzoficzna, nie jakąs tam pseudofilozoficzna
(2) ma byc o sensie zycia
(3) ma z niej wynikac , że takowy istnieje
I jestem w kropce ..
nie znam takiej ksiazki..:( (((
tzn przyszła mi do głowy "summa teologiczna" tomasza .. ://// no ale
od siebei dodam warunek..miło by było aby te ksiazke był w stanie przeczytac nie-filozof i jeszcze sie do filozofii nie zniechecic ..
czy ktos ma jakies pomysł....????
co proponujecie...
jelsi któras propozycja mi sie spodoba , to nagrodze...hmm paczka cukierków:) (odbiór np w barku na IF:P) -
Anonim
"Bromba i filozofia". Absolutnie bezbłędna. Kupiliśmy ją z Martą dla mojej młodszej siostry, ale sami ją czytaliśmy z zapartym tchem. Zobacz w księgarni, ale moim zdaniem to absolutny hit! -
CountryZen
Marysiu, wiesz chyba dobrze, co mogę polecić, więc wydaje mi się, że nie muszę pisać; ) -
Aliena
hhmm na pewno zobacze i jak znam siebei to MI sie spodoba..tyle ze osoba dla której to ma byc prezent zazyczyła sobei aby to nei była cytuje jakas "filozofia-dla-mało-rozumiejac ych" czy "filzofia-dla-dzieci" tylko "prawdziwe działo filzoficzne"......:/ -
-
Aliena
-
Ion Tichy
Alfred Tarski "Pisma logiczno-filozoficzne", szczególnie tom 2 (w pierwszym sporo oczywistości), pod red. J. Zygmunta; -) -
Kot z Cheshire
Mam poważne wątpliwości, czy warunek (1) i warunek dodany przez Ciebie, Alieno, są jednocześnie spełnialne, zwłascza na uniwersum ograniczonym przez warunki (2) i (3).. :D -
Aliena
mi sie tez wydaje ze na tę ksiazke zostały nałozone warunki sprzeczne ... dlatego mam problem... -
szopa
jeżeli wiadomo, że książka ma spełniać cały konkurs jest nieuczciwy. tych cukierków nei da sie wygrać.
poza tym, (jeśli jakoś wybrniesz z moich cieżkich oskarżeń), stawiam na ,,Wyznania'' Św. Augustyna. książka poważna, udowadnia (w pewnym sensie), że sens życia jest. do kilku założeń można mieć co prawda pewne wątpliwości, ale to chyba nie powinien być zbyt duży problem. -
martula
coraz bardziej dochodzę do wniosku,że jednak Rozmyslania Marka Aureliusza:)P:) -
Aliena
tak, oba pomysły Marty i Szopy wydaja mi się niezłe i od jakieś juz czasu walczą o przewagę z "Myślami" Pascala....:)
-
Anonim
Polecam książkę Herberta Schnadelbacha (pierwsze "a" to umlaut, ale nie umiem go tu napisać) pt. "Filozofia w Niemczech 1831-1933".
Bazując na własnym doświadczeniu lekturowym, mogę z całą stanowczością stwierdzić, że dzieło to - choć z pozoru jest to tylko książka z zakresu historii filozofii - spełnia wszystkie te wymienione warunki. Powiem więcej, wzbudza pragnienie seryjności, tzn. większej ilości tomów.
Jedyny problem z tą książką to chyba wyczerpany nakład, więc należy jej szukać w antykwariatach. Z tymi jednak w stolicy krucho. Ale zdecydowanie polecam.
-
CountryZen
Koran ma wiele treści głęboko filozoficznych, trzeba się tylko wczytać, a najlepiej przejrzeć też trochę komentarzy. Ale ja też miałem na myśli "Wyznania". Cukierki jednak mogą trafić do Szopy, który pierwszy explicite na nie wskazał; ) -
Anonim
to ja proponuję Talmud, uzupełniony o oryginał Tory ( wszystkie 5 ksiąg) poparty przez Nowy Testament w tłumaczeniu Jakuba Wujka...; ) a Koran na dokładkę, chociaż jego układ jest dla mnie do dziś zadziwiająco absurdalny
-
Kot z Cheshire
A ja chciałbym poprzeć Marka Aureliusza. Moim zdaniem to lepsza propozycja niż Augustyn, ale to oczywiście tylko moje subiektywne poczucie. "Myśli" też wydają się niezłe, choć "Rozmyślania" chyba lepsze..
Jeśli zaś idzie o Schnaedelbacha, to powiem szczerze, że czytałem jeden rozdział z tej książki, i jeżeli reszta jest taka, to nie rozumiem zachwytu. Ot, podręcznik do filozofii niemieckiej, niewątpliwie bardzo dobry, ale nadal podręcznik, a to kiepski pomysł na prezent IMO. -
Anonim
Nie będę się tutaj wymądrzać na temat relacji części do całości, ale może trzeba było przeczytać całą, żeby ją w pełnym wymiarze docenić.
Poza tym, to byłby nieszablonowy prezent. Rozdając prezenty trzeba w ogólności zwrócić uwagę na to, żeby nie dać komuś czegoś, co ten już ma. W wielu domowych bibliotekach takie kanoniczne dzieła jak Rozmyślania czy Wyznania leżą zakurzone od lat. Szczególnie domniemany darczyńca powinien wziąć na to poprawkę.
-
Kot z Cheshire
Jak śpiewał pewien wymieniany już raz bard:
"To zależy co, gdzie, kiedy..."
Jak ktoś nie zajmuje się filozofią i nie czuje tym samym potrzeby gromadzenia filozoficznej biblioteczki, to Marka Aureliusza mieć w domu nie musi. A Schnaedelbacha postaram się przy pierwszej nadarzającej się okazji przeczytać "w pełnym wymiarze". Może zmienię zdanię :) -
Aliena
z cała pewnoscią rzeczona osoba nie ma w domowej bibliotecze ani "Rozmyślan" ani "Wyznan" ani "Mysli"
Dziekuje za propozycje Schnaedelbacha...nie znam pozycji i chetnei sama zajrze... niemniej obawiam się ze nie spełnia warunków...
Histora filozofii =/= filozofia:)
Pozdrawiam
-
Anna Karolina
hej,
ja polecam "O umiejętności zycia" T. Gadacza
brak tam zaawansowanej terminologii filozoficznej, ale czytanie tej ksiazki pozwala na poukladanie sobie pewnych rzeczy.
jest napisania dobrym jezykiem, czyta sie ja z duzym zainteresowaniem
czytalam ja chyba 3 lata temu i mysle, ze wkrotce do niej wroce, zeby przekonac sie na ile jeszcze do mnie przemawia:)
ale naprawde goraco polecam -
Anna Karolina
nie jednka, nie nadaje,
nie wiem, co to jest powazna ksiazka filozoficzna, ale ta chyba nie jest; )