-
Anisz
Witam
Czy wie ktoś w które tygodnie odbywa się wykład monograficzny we wtorki o 15:00 z prof. Wójtowiczem?
Z góry dziękuje za odpowiedz. -
Kot z Cheshire
-
szopa
wiesz, Zubil, może Ci to umknęło, ale dr Wójtowicz zdążył zrobić habilitację. dobry zwyczaj akademicki nakazuje tytułować również dr. hab. profesorami. mówienie per ,,panie profesorze'' jak najbardziej mu się należy (nie mniej na pewno niz Chwedonowi).
(tak, Zubil, domyślam się, że w przypadku Wójtowicza to wszystko może sprawiać wrażenie, jakby się działo zbyt szybko, ale pogódź się z tym -- nie wszystko, co Ci powiedziano na początku studiów będzie aktualne, jak studia skończysz).
:PPPPPP
(tak, Zubil, nie zawsze będziesz młody). -
-
Kot z Cheshire
Mam pełną świadomość, że Wójtowicz zrobił habilitację. Sprawa nie jest jednakże taka prosta.
Szczerze mówiąc, mam wrażenie, że można zrobić swoistą skalę profesorstwa. Na samym szczycie są profesorowie zwyczajni. I dotąd jest łatwo, dalej są schody. Ja się w tym miejscu gubię, bo wedle spisu pracowników, potem powinni nastąpić profesorowie nadzwyczajni - tytularni. Tyle że ja nie wiem czym się różni profesura Jacka Hołówki od profesury Ochockiego, skoro o jednym zawsze się pisze, że jest prof., a o drugim nie. Potem są profesorowie nadzwyczajni w UW, choć tu znajdziemy np. Marcina Mostowskiego i Witolda Strawińskiego. Pierwszy zawsze występuje jako profesor, drugi niekoniecznie. Potem są docenci, a następnie adiunkci - doktorzy habilitowani, gdzie znaleźć można m.in. Chwedeńczuka i Wójtowicza. Oni jako profesorowie występują chyba tylko w rozmowach..
Oczywiście, najłatwiej trzymać się obyczaju i na każdego samodzielnego pracownika naukowego mówić per "profesor". Ale kurtuazja kurtuazją - ja bym chciał wiedzieć, jak jest naprawdę; )
(Mam ponadto wrażenie, że Chwedon jednak dorobkiem naukowym przewyższa Wójtowicza.. nie ujmując temu drugiemu, a nawiązując jedynie do Twoich słów)
ps. wybaczcie te długą i całkowicie niepotrzebną dygresję :D -
Aliena
sprawa jest bardzo prosta... sa profesorowie tytualarni i do nich zalicza sie np. pani prof Dembińska - Siury , prof.Jerzy Pelc, etc...(o ile dobrze sie orintuje). Jest to tytuł nadany przez prezydenta rzeczpospolitej
sa tzw. proferowie UW - tytuł nadany tylko przez Uniwersytet - tu zalicza sie Jacek Hołowka..
nie kazdy doktor habiliitowny jest jest profesorem UW i tym samym nazlezy sie do neigo zwracac "doktorze"
Inna sprawa ze do starszych wykładowców takich ja Chwedenczuk, którzy długo maja tytuł dr i hab - jest zwyczaj zwracac sie per "profesorz" - jest to przejaw szacuku do wieku i dorobku naukowego. (dotyczy starszych
Z całym ogromnym szacunkeim dla Wojtowicza i jego wiedzy - w jego przypadku to raczej nei działa. Za młody jest...:) i za ładny:) -
Anisz
Widzę, że wywiązała się wspaniała dyskusja na temat tytułów naukowych i stanowisk uczelnianych, ale nikt nie odpowiedział na moje pytanie.
Pytam ponowie, czy naprawdę nikt nie wie, kiedy są najbliższe zajęcia z (będę politycznie poprawny) dr Wojtowiczem? -
Kot z Cheshire
Jak widać sprawa jest bardzo prosta - jest zwyczaj jednych nazywać profesorami, innych nie, choć nie ma jasnego kryterium, kogo jak. Ot, jak kto czuje i ocenia czyj dorobek naukowych. No i np. Strawiński na liście pracowników Zakładu Filozofii Nauki jest wpisany jako dr hab., a w planie figuruje jako prof. -
Zajec
Za 2 tygodnie brzmi odpowiedź... nie było dziś, nie będzie za tydzień - święto... ale za dwa - nie ma zmiłuj... Wójtowicz kontratakuje... -
Anisz
-
Zajec
no prob... jak dzis do tego doszedlem - po to tu jestem w glownej mierze;)