-
szopa
witam wszystkich.
jak być może zauważyliście (czy, biorąc pod uwagę wielkość i jaskrawość plakatów Uczelnianej Komisji Wyborczej, raczej nie zauważyliście), w najbliższą srodę (26 październka) odbywają się wybory samorządowe. bardzo namawiam wszyskich do wzięcia w nich udziału!
a warto zauważyć, że tegoroczne wybory będą inne niż wszystkie do tej pory. dlaczego?
* po raz pierwszy odbędą w formie urnowej a nie walnego zgromadzenia wyborczego. oznacza to, że prawie każdy, kto jest w środę w Instytucie będzie mógł w dogodnej dla siebie porze zagłosować (urna będzie wystawiona koło bufetu między 9.30 a 15.30 bodaj, nie pamiętam dokładnie).
* po raz pierwszy od pewnego czasu będzie więcej niż jedna lista, co oznacza że od tych wyborów rzeczywiście COŚ zależy. konkurencja póki co nie dała najmniejszego znaku życia, więc siłą rzeczy nie mogę zbyt wiele o niej powiedzieć. jak zechcą, sami się ujawnią :)
jeśli chodzi o nas, kandydujemy w następującym składzie:
do zarządu:
- Marek Czarnecki (III rok) (zajec)
- Kasia Madeja (III rok)
- Grzesiu Markowski (II rok)
- Ryszard Szopa (III rok) (to ja)
- Artur Tondera (IV rok)
- Krzysiek Zubilewicz (III rok) (vel Zubil, vel Colonel Claypol)
do Parlamentu Studentów UW:
- Przemek Lahuta (I rok)
- Mariusz Sikora (I rok)
- Artur Tondera
do Rady Instytutu:
- Agata Filipowicz (II rok) (choć mógłby być III)
- Ryszard Szopa
- Marta Trzaskowska
do Rady Wydziału:
- Marek Czarnecki
- Agnieszka Romańska (II rok)
- Ryszard Szopa
lista nazywa się filozofiaUW.
Jak wszyscy zapewne wiedzą;-), choć są listy, głosuje się na konkretne osoby. -
Πέτρος
-
nF
-
-
szopa
nie tylko można, wręcz jest to wskazane :) ale nie róbcie np. takiemu zubilowi przykrości i również na niego zagłosujcie, chociaż 1xTAK. wiadomo, że to nie to samo, co 3 razy, ale niech się chłopak nacieszy :P -
Anonim
Na Ryśka jak najbardziej, ale, proszę nie zapominać także o Marku Czarneckim. Jeśli chodzi o mnie, wiem też, że Marta Trzaskowska, jest konkretną osobą która może wiele zrobić dla naszego instytutu..
Pozostaje pytanie jeśli chodzi o 3 kandydatów do parlamentu stud. Ze wstydem przyznam, że kojarzę nazwiska, i kojarzę wiele twarzy; z tym, że nie wiem, które nazwisko do której twarzy odpowiada :-s S.O.S? -
Anonim
Lahuta to do mnie; P
a Tondera to taki z ryżą broda i lysiejący ( a jeszcze student do tego)
-
szopa
dobrze, z tych postów wnoszę, że czas objaśnić Tajniki Ordynacji Wyborczej :)
to nie jest tak, że będziecie musieli wybierać, powiedzmy, między mną a Zubilem, czy między Kasią Madeją a Arturem Tonderą. każdy z Was będzie posiadał 5 głosów dla członków zarządu, 3 dla parlamentarzystów, 3 do rady instytutu i 3 do rady wydziału. więc możecie zaznaczyć wszystkich, których wymieniłem.
jednak nie będzie to strzelanie do jednej bramki.
zasadniczy konflikt będzie między nami, a ludźmi z drugiej listy, którzy wystawią odpowiednio dużo kandydatów do każdego z ciał.
nie wiem dużo o tej liście (nazywają sie jakoś w związku z Sauronem albo Mordorem z Włady Pierścieni) i nie należy do moich zadań mówienie o niej. dowiedziałem się tylko, że powstała ona z inspiracji ludzi z Instytutu Polityki Społecznej. głównie po to, aby uszczknąć jakieś głosy do parlamentu, co jest im chyba potrzebne do jakichś ogólnouniwersyteckich rozgrywek. jak się domyślacie, taka motywacja nie wywołuje mojego zachwytu...
aha, i wkurzająca wiadomość z ostatniej chwili --- UKW SS nie uznała naszej uchwały rozszerzającej Zarząd do 6 osób :/ a my wystawiliśmy już wstępnie 6 osób...
abyśmy nie podbierali sobie nawzajem głosów, Mareczek postanowił się wycofać. oczywiście, nie znaczy to, że nie będzie go w zarządzie - w ciągu najbliższych 3 tygodni postaramy się urządzić wybory uzupełniające, dzięki którym Mareczek wejdzie do oficjalnego składu (bo do składu faktycznego, choćby jako ,,eksperta''; -) należy go liczyć już od samego początku).
-
szopa
aha, i aby nie było nieporozumień: Marek w tej chwili nie jest kandydatem do Zarządu, ale jak najbardziej *jest* kandydatem do Rady Wydziału i warto na niego zagłosować. -
Zajec
Właśnie! Z przyczyn polityczno-ekonomiczno-racjona lnych Mareczek - czyli ja - się wycofuje jako kandydat do zaządu samorządu studenckiego IF, ALE NIE JAKO KANDYDAT do RADY WFiS!
Jako doświadczony człownek RADY WYDZIAŁu kandyduję nadal i LICZĘ na Wasze głosy:D
-
Anonim
zatem popieramy wszyscy demokracje, a zwlaszcza Ci, ktorzy maja zostac wybrani. popieram!
Szopa, ze co my, ze my z kims jeszcze mamy sie tutaj o sluszne filozofom miejsca spierac? alez jak to? ktos chyba za bardzo chce ingerowac w nasza demokracje... qrcze, dwie listy... tak nie mozna! -
Aliena
-
kropek
-
szopa
demokrcja *jest* bardzo fajna. gdybyśmy mieli prawdziwą, konstruktywną opozycję, cieszyłbym się jak prosię w deszcz. przy obecnej ordynacji i warunkah panujących na filozofii opozycja oznaczałaby nic innego, jak więcej rąk do (samorządowej) pracy.
niestety, wszystko wskazuje na to, że nasza opozycja jest zdalnie sterowana, a wszystkie nitki prowadzą do Instytutu Polityki Społecznej i do Grzegorza Rogólskiego (o którym nie chce mi się pisać, bo to temat rzeka :/ powiem jedynie tyle, że mam przesłanki, aby mieć o nim jak najgorsze zdanie). zatem, wszystko wskazuje na to, że ,,opozycja'' nie ma żadnej wizji ani pomysłu, a jedynym celem jej działalności jest zdobycie dla Grzesia kilku dodatkowych głosów w Parlamencie Studenckim, co byłoby prawdopodobnie bardzo użyteczne w różnych planowanych grzesiowych przewałkach.
smutne po prostu. -
-
\\ ♪ - > | ` _ Ě ^ ĺ
szopa: ej a moze oddziel info o wyborach od wlasnej kampanii, hm? zawsze mozesz przeciez rozdac broszure z planem rozwoju wydzialu..
kimkolwiek i jakkolwiek zla jest opozycja, co roku jezdzisz po nich wraz z informowaniem o wyborach.
smutne po prostu.
pzdr,
t
-
Kot z Cheshire
ja sobie nie przypominam jakiejkolwiek opozycji zarządowej przez ostatnie dwa lata.. cóż więc miał Rysiu krytykować? -
J KS
Zubil: pamiętam jak jeszcze w trzeciej klasie liceum krytykował opozycję w IFie. Logował się ukradkiem do grona pod pseudonimem "sandra_dlugie_nogi" i po prostu jeździł po opozycji, jak leciało, bez skrupułów. Bo Rysiu już wtedy orientował się w zaognionej sytuacji politycznej w IFie.
Tomeq: z tym zakazem kampanii wyborczej na gronie --> "GENIALNY POMYSŁ"! Gratuluję!
Uważam, że Szopa w ogóle nie powinien pisać, że kandyduje z listy FilozofiaUW. I w ogóle, że ktokolwiek z niej kandyduje. Informacja o wyborach powinna być jak najkrótsza i jak najbardziej sucha.
Powinniśmy zmierzać -- mam nadzieję, że nowowybrany ZSS przeforsuje taką uchwałę -- ku jak największemu ograniczeniu dostępu samorządowców IFu do kanałów informacyjnych. Dostęp do grono.net powinien być zdecydowanie ograniczony. (A już na pewno samorządowcy nie powinni być "gronowładni"). Uważam, że kampania w internecie jest skrajnie niemoralna. Wszak internet to narzędzie szatana, przy pomocy którego nikczemnicy, tacy jak na przykład Szopa, jeżdżą od wielu, wielu lat po rokrocznie nieistniejących opozycjach w IF UW. Takie rzeczy powinno się robic na ulotkach, nie Tomek? -- Ulotki dobra rzecz... Albo nie, ulotek też się w sumie powinno zakazać.
-
szopa
poza tym, chciałem zauważyć, że ja nie informuję o wyborach samorządowych. od tego jest UKW, które rozwiesiło słodkie, malutkie, zlewające się z tłem plakaciki --- wytężcie wzrok, to je zobaczycie.
mój post miał na celu nie co innego, tylko własnie prowadzenie kampanii. doszedłem jednak do wniosku, że odpowiedzią na post pt. ,,głosujcie na mnie'' by były pytania: ,,chętnie, ale z jakiej okazji?'' albo ,,hm, nie wiedziałem, że wystartowałeś w wyborach prezydenckich.'', więc w moim własnym interesie leży zwrócenie uwagi naszej społeczności na zjawisko wyborów samorządowych. -
Anonim
dlaczego ilekroć się odzywasz to po to by się przemądrzać? Nie było jeszcze ani jednej Twojej konstruktywnej krytyki, (może ja jakoś nie umiem trafić?) Może warto docenić współpracę naszego grona? ? -
Anonim
-
Aliena
wprawdzie jak zauwazył szopa "Aliena nei jest z naszego wydziału tylko z mishu" pozwole sobei stanac w obronie tomaqa g.... ma nieco racji w tym ze bardziej elegancka jest kampania wyborcza ktra nie jest antykampania zwłaszcza jesli odybwa sie w jednak zamknietym serwerze w którym oczerniana osoba nie moze powiedziec słowa na swoja obrone... (bo tego chyba nei czyta.. gdyby było inaczej zapewen by sie odezwała)
do Krapo - dlaczego uwazasz ze konstruktywne sa tylko uwagi które wtóruja... kołu wzajemnej adoracji.. mniemam ze jest inaczej.. krytyka pobudza do myslenia i jest wartosciowa