Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Psikąsek

• 29/07/2009 22:20
    i juz po wszystkim...
  • stokrotka:)

• 30/07/2009 00:21
    tia, zamykam peleton z moimi lichymi czterema setkami punktów;)
    kto się dostał na dzienne? przyznać się
  • :asd

• 11/08/2009 22:49
    orientuje się ktoś może jak wygląda sprawa z zaocznymi? czyli mówiąc po ludzku jaki był próg w zeszłym roku etc? ew. od jakiej ilości punktów można spać spokojnie? :P
  • music/my life. quite funny ツ

• 21/08/2009 00:52
    Huh, czyli 400.

Da rade, da rade. Żeby mnie tylko sławny już wyż nie załatwił.

A pytanko mam. Rozmowa kwalifikacyjna, z czym to sie je? Czego oczekiwać w przybliżeniu?
  • Ostatni Czechosłowak

• 21/08/2009 20:11
    Witam!

Mam problem z dokończeniem rejestracji na filozofię niestacjonarną (zaoczne) drugiego stopnia . Otóż wszystkie kroki mam już za sobą (zdjęcie, wpisanie wyników pracy licencjackiej, opłata etc.), wszystko jest "na zielono" jednakże ani na IRK ani na stronie Instytutu nie ma informacji kiedy ma być ewentualna rozmowa kwalifikacyjna. Nie wiadomo też gdzie i na kiedy donieść trzeba wszystkie dokumenty. Jaka jest opłata i kiedy dokonać pierwszej raty. W sumie nic nie wiadomo, bo informacje na stronie IF są mocno zdezaktualizowane. Moje obawy wzrosły jak przeczytałem, że w 2008 zajęcia rozpoczęły się już we wrześniu. To już niedługo a ja nic jeszcze nie wiem. Proszę o pomoc każdego zorinetowanego w temacie. Być może na forum jest też ktoś kto wybiera się na ten kierunek, wtedy proszę o kontakt to zawsze będzie można do czegoś dojść razem.

P.S. Panie przy telefonach też niestety nic nie wiedzą.
  • Kajot

• 11/09/2009 22:59
    Czy próbował już jakiś wariat studiować jednocześnie na filozofii i kierunku technicznym na PW (np. energetyka)? Kołacze mi się ten pomysł, ale porównując siatkę godzin byłoby ciężko, a z kolei system zjazdowy eliminuje (poniekąd) udział w konferencjach, które zazwyczaj właśnie w weekendy się odbywają.
  • RaHoo

• 12/09/2009 12:21
    ja znam chlopaka, ktory studiowal filozofie i architekture, ale sie poddal po 2 m-cach :P
  • iBorkowska

• 09/11/2009 23:22
    Pytanie: przed obowiązkową maturą z matematyki, brane były pod uwagę cztery przedmioty. A jak to jest teraz? Jakie są ogółem przedmioty potrzebne i jak to się przekłada na punktację? Będę wdzięczna za pomoc.
  • tm

• 20/01/2010 13:55
    Jezu to tak naprawdę wątek humorystyczny vol 2.
    Odkleję tylko...
  • I've got a pink shirt!

• 20/01/2010 18:32
    Haha fucktycznie;d świetny humor aż szok:O
    ale Ty masz poczucie humoru jednak sis respect (99%;)
    1% to już chyba tenTwój Suszko ogarniał:D

• Herman

• 27/01/2010 22:19
    Hej,

orientuje się ktoś, ile wynoszą mniej więcej progi dostania się na studia:
    a) wieczorowe
    b) zaoczne

zakładając, że na dzienne ~400pkt.

Pozdrawiam
  • RaHoo

• 28/01/2010 16:37
    co roku inaczej, ale nie są zbytnio wygórowane. Jak masz w granicach 60-65% z matury z punktowanych przedmiotów, to myślę, że bez problemu się dostaniesz (może nawet na dzienne).
  • Herman

• 28/01/2010 17:52
    Dzięki za info.
    A znacie może jakieś w miarę określone liczby (np. ok. 200, ok. 250 albo ok. 300. itp)? Maturę zdawałem jakiś czas temu, jednak nie pod filozofię. Stąd mam teraz z punktowanych przedmiotów sporo poniżej 400 i się zastanawiam, czy mój obecny marny wynik starczy na wieczorowe lub zaoczne, czy też powinienem sobie zdać jeszcze np. historię na podstawie (albo jakiś inny "dodatkowy przedmiot"), żeby nabić jeszcze trochę punktów...
    Pozdrawiam
  • The Nameless

• 02/02/2010 22:03
    Wiem, iż pytanie powtarza się, ale zadam je jeszcze raz. Jakie przedmioty są wymagane na maturze by dostać się na filozofię? Jeszcze drugie pytanie: czy jeżeli zdaję język angielski na poziomie podstawowym i rozszerzonym to jest on liczony jako dwa przedmioty? Trzecim przedmiotem po języku polskim i obcym może być np. historia czy są ściśle określone? Ostatnie pytanie: czym ma być czwarty i ostatni przedmiot?
  • Green Fairy

• 03/02/2010 23:02
    Z tego co się orientowałam to w tym roku na filozofię na UW trzeba pisać maturę z filozofii (poziom rozszerzony) oraz poziom rozszerzony jednego z przedmiotów: historia, biologia, matematyka, chemia, fizyka.

a dlaczego nie można polskiego?! To mnie załamało...

co do angielskiego to jest chyba liczony jako jeden przedmiot.
  • The Nameless

• 04/02/2010 22:14
    Doskonale. Nie mam w szkole filozofii.
  • Green Fairy

• 04/02/2010 22:16
    U mnie w sumie też nie ma (mamy tylko kółko z filozofii) ale dla człowieka zainteresowanego to nie problem...;]
  • Marcin Szymański

• 05/02/2010 20:37
    Wcale nie trzeba pisać matury z filozofii. Po prostu dostajesz za nią 0/35 pkt. czyli maksymalnie możesz zdobyć w całej rekrutacji 65/100 pkt. Myślę, że to i tak niewielka różnica, z racji tego, że nie wiele osób chyba poszczyci się maturą z filozofii.
    Ave ja.
  • Green Fairy

• 05/02/2010 20:46
    Progi na filozofię coraz wyższe, więc nie wiem czy to faktycznie niewielka różnica.
  • ha

• 07/02/2010 20:56
    ''poziom rozszerzony jednego z przedmiotów: historia, biologia, matematyka, chemia, fizyka ''
    czy to jakiś żart? wychodzi na to, że mimo rozszerzonego polskiego, języków, filozofii, nie ma możliwości żebym dostała się na filozofię?
    absurd.
  • Green Fairy

• 07/02/2010 20:57
    Tak jest na stronie UW.
  • ha

• Green Fairy

• 07/02/2010 21:27
    proponuję kliknąć w "pokaż więcej informacji" pod tabelką.
  • ha

• 07/02/2010 21:31
    faktycznie jesteś mądra, szkoda
  • pwl

• 08/02/2010 03:02
    >ha napisała:
    >''poziom rozszerzony jednego z przedmiotów: historia,
    >biologia, matematyka, chemia, fizyka ''
    >czy to jakiś żart? wychodzi na to, że mimo rozszerzonego
    >polskiego, języków, filozofii, nie ma możliwości żebym
    >dostała się na filozofię?
    >absurd.

Dlaczego "żart"? Filozofia to nie literaturoznawstwo. Brak jakiejkolwiek wiedzy kierunkowej bardzo utrudnia zajmowanie się na serio filozofią, bo żeby uprawiać cokolwiek bardziej produktywnego niż wodolejstwo, warto mieć jakiś docelowy obszar zainteresowań. Fakt faktem, nie wiem, co w zbiorze przedmiotów robi chemia i dlaczego nie ma tam takich przedmiotów maturalnych jak wiedza o społeczeństwie tudzież język łaciński i kultura antyczna, ale sądzę, że wymóg kierunkowego wykształcenia akurat zrobi poziomowi studiów na dobre. A zupełnie na boku - za moich czasów to było raczej tak, że miało się jakiś upatrzony kierunek studiów, a przedmioty na maturę wybierało się pod ten kierunek, a nie najpierw wybierało przedmioty, a potem ze zdziwieniem stwierdzało, że na wybrany kierunek wymagają jakichś innych.
  • SzLZ

• 08/02/2010 14:43
    Jak się ma już ugruntowane i napierdolone w głowie wybraną nauką lub przedmiotem, to się później tworzy redukcjonizmy i inne zawężające poznanie debilizmy, a nie filozofie.

Weźmy takiego Kartezjusza czy materialistów-sensualistów francuskich.

Do filozofii trzeba podchodzić jako tabula rasa.
  • SzLZ

• 08/02/2010 14:47
    >Green Fairy napisała:
    >Progi na filozofię coraz wyższe, więc nie wiem czy to
    >faktycznie niewielka różnica.

Btw, a co kurwa za różnica, na jakim kierunku się wegetuje na koszt reszty społeczeństwa? Naprawdę, ten eklektyczny ambityzm i udawanie, że zależy nam na "jakości", jest idiotyczny. Wybierz cokolwiek, byle żeby nie za bardzo się przemęczyć, ani nie za nudzić, a mieć jeszcze jak najwięcej przywilejów, na nasz koszt!!
  • bartkiller

• 08/02/2010 14:52
    >SzLZ napisał
    >Do filozofii trzeba podchodzić jako tabula rasa.

No, w tej kwestii niewątpliwie świecisz przykładem !
  • SzLZ

• 08/02/2010 16:18
    A gówno możesz o tym wiedzieć.
  • bartkiller

• 08/02/2010 17:05
    >SzLZ napisał
    >A gówno możesz o tym wiedzieć.

Nie bądź dla siebie taki surowy :O
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/25

M.

gniah!

filozof

Ag.

Shakespeare of enormous cock

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki