-
squaw
Czy ktoś mógłby mnie oświecić i odpowiedzieć na kilka pytań niezorientowanej?
-jeśli jestem studentką 2 roku na UW czy mogłabym na 3 roku startować w rekrutacji na filozofię? Jakie są krytera przyjęć (wyniki z jakich przedmiotów nowej matury brane są pod uwagę?)
-czy potrzebna jest zgoda dziekana, odpisy świadectwa marturalnego i wyników
-czy sama prośba i chęci wystarczają? Czy koniecznym jest uzyskanie określonej średniej ocen?
Z góry dziękuję za odpowiedzi doświadczonych Filozofów. Pozdrawiam. -
nF
1. Mogłabyś. Nowa matura z języka polskiego – wymagany poziom podstawowy lub podstawowy i rozszerzony, jednego języka obcego spośród następujących: angielski, francuski, niemiecki, rosyjski, włoski, hiszpański – wymagany poziom podstawowy i rozszerzony, jednego przedmiotu wybranego przez kandydata – wymagany poziom podstawowy lub podstawowy i rozszerzony albo poziom rozszerzony (w przypadku przedmiotów, które można zdawać tylko na poziomie rozszerzonym). Dodatkowo może być brana pod uwagę ocena z:
jednego przedmiotu nieobowiązkowego wybranego przez kandydata - wymagany poziom podstawowy i rozszerzony lub poziom rozszerzony (w przypadku przedmiotów, które można zdawać tylko na poziomie rozszerzonym).
2. Jeśli zdajesz nową maturę, nie potrzebujesz wyników, tylko oryginał matury, albo kopia matury i zgoda dziekana.
3. Z założenia kandydatów jest więcej niż miejsc, dlatego istotna jest liczba punktów na maturze. -
zu
Cześć, pozwolę sobie odświeżyć temat i zapytać jak to jest z tym nadobowiązkowym czwartym przedmiotem?
Czy korzystniej jest dopisać nawet kiepski wynik z tego dodatkowego przedmiotu, czy w ogóle go pominąć, bo nie do końca wiem jak tę punktację rozumieć.. -
-
Anonim
Skoro w rekrutacji można otrzymać maksimum 600 punktów, w tym 100 punktów za czwarty przedmiot, to zdecydowanie nie należy odbierać sobie szansy na te kilka dodatkowych punktów nawet w obliczu kiepskiego wyniku. Swoją drogą nie wiem czy jest taka teortyczna możliwość, żeby pisać czwarty przedmiot a nie uwzględniać go przy rekrutacji (?). -
zu
-
Benol
To ja znowu wskrzeszę ten wątek - myślę o rozpoczęciu na Filozofii studiów równoległych, czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak bardzo czasochłonny to kierunek? Bardziej jak polonistyka gdzie non-stop trzeba coś czytać czy bardziej jak psychologia gdzie możne przyjść dopiero na sesję?
Z góry dzięki za pomoc. -
Anonim
>Benol wrote:
>To ja znowu wskrzeszę ten wątek - myślę o rozpoczęciu
>na Filozofii studiów równoległych, czy ktoś mógłby mi
>powiedzieć jak bardzo czasochłonny to kierunek? Bardziej
>jak polonistyka gdzie non-stop trzeba coś czytać czy
>bardziej jak psychologia gdzie możne przyjść dopiero na
>sesję?
>
>Z góry dzięki za pomoc.
Studiowałem filozofię i inny kierunek, udało mi się filozofię skończyć, mieć trzy razy średnią na stypendium naukowe, i kompletnie nie były to studia czasochłonne (poza czytaniem). Na wydziale pojawiałem się raz w tygodniu, czasem nie pojawiałem się nawet miesiąc. Pełen luz - tylko dużo czytania. -
Anonim
Czy ktoś orientuje się może od jakiej ilości punktów można się było dostać na studia dzienne filozofii w tym lub zeszłym roku? -
Anonim
>wielebny Albert napisał
>Czy ktoś orientuje się może od jakiej ilości punktów
>można się było dostać na studia dzienne filozofii w tym
>lub zeszłym roku?
W tym roku to dopiero będzie można - to po pierwsze.
Po drugie - próg punktowy zależy od wyników matur w tym roku.
Po trzecie : google.pl i wszytko jasne. -
2137486
witam serdecznie wszystkich zgronowanych; ) A tak na poważnie, mam kilka prostych pytań związanych z rekrutacją, tudzież studiami filozofii w ogóle na UW. Mianowicie czym się charakteryzują takie studia ? Mam na myśli tutaj spojrzenie z perspektywy kogoś kto studiuje/ował ten kierunek. Jakie możliwości np. pracy ma osoba która ukończyła ten kierunek ? Czy poza rozwijaniem zainteresowań itp. ma on jakikolwiek sens ?
A dlaczego takie pytania ? Otóż, jestem teraz na zakręcie życiowym jakim niewątpliwie jest wybór dalszych uczelni i wszystko temu podobne; ) Dlatego chciałem się czegoś na ten temat dowiedzieć. Wiadomym jest, że sporo zależy od oczekiwań, jakie samemu się pokłada wybierając ten kierunek... no właśnie. Stwierdziłem, że nie wiem jakie mam oczekiwania i studiowanie filozofii jest w sam raz; p
Może jakieś mądrości, które będą mi pomocne, wypłyną od tych którzy mają coś na ten temat do powiedzenia...? ; ] -
Anonim
>kotWbutach napisał
>witam serdecznie wszystkich zgronowanych; ) A tak na
>poważnie, mam kilka prostych pytań związanych z
>rekrutacją, tudzież studiami filozofii w ogóle na UW.
>Mianowicie czym się charakteryzują takie studia ? Mam na
>myśli tutaj spojrzenie z perspektywy kogoś kto
>studiuje/ował ten kierunek. Jakie możliwości np. pracy ma
>osoba która ukończyła ten kierunek ?
Możliwości pracy zależą od chęci i ciśnienia na karierę, nie od kierunku studiów. Filozofia ma tu taki wpływ, że zdecydowanie obniża to ciśnienie.
>Czy poza rozwijaniem
>zainteresowań itp. ma on jakikolwiek sens ?
Nie ma żadnego sensu.
>A dlaczego takie pytania ? Otóż, jestem teraz na zakręcie
>życiowym jakim niewątpliwie jest wybór dalszych uczelni i
>wszystko temu podobne; )
Wybierz filozofię to znajdziesz się na jeszcze większym zakręcie.
Prędzej czy później każdy filozof kończy albo jako sentymentalny, żałosny Faust, albo jako sceptyk.
>Może jakieś mądrości, które będą mi pomocne,
>wypłyną od tych którzy mają coś na ten temat do
>powiedzenia...? ; ]
Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate.
Mam wrażenie, że filozofia rozbudza w człowieku pewne ambicje i pragnienia, ale jednocześnie nie daje żadnych środków, aby je zaspokoić. -
m
>kotWbutach napisał
>Stwierdziłem, że nie wiem jakie
>mam oczekiwania i studiowanie filozofii jest w sam raz; p
Kolego, ale Ciebie studiowanie filozofii jakkolwiek interesuje, czy stwierdziłeś, że jest w sam raz, bo wiele nie robisz, a papierek dają? -
Anonim
>kotWbutach napisał
>Może jakieś mądrości, które będą mi pomocne,
>wypłyną od tych którzy mają coś na ten temat do
>powiedzenia...? ; ]
Wypierdalaj! -
-
2137486
>maryna napisała:
>>kotWbutach napisał
>>Stwierdziłem, że nie wiem jakie
>>mam oczekiwania i studiowanie filozofii jest w sam raz; p
>
>Kolego, ale Ciebie studiowanie filozofii jakkolwiek
>interesuje, czy stwierdziłeś, że jest w sam raz, bo wiele
>nie robisz, a papierek dają?
Wychodząc z tego założenia, równie dobrze mógłbym studiować każdy inny kierunek. Nie o to mi chodzi. Miałem na myśli to, że filozofia jest "do wszystkiego" i "o wszystkim" (może to naiwne i może się mylę, dlatego te pytania... ), co chyba mi odpowiada, gdyż nie mam pomysłu co do konkretnego kierunku. A i owszem, jakieś tam zainteresowania jak najbardziej.
Ciekawi mnie po prostu dlaczego ludzie wybierają ten kierunek, skoro (jak wyżej jest napisane) to nie ma sensu ?
>Bubi napisał
>>kotWbutach napisał
>>Może jakieś mądrości, które będą mi pomocne,
>>wypłyną od tych którzy mają coś na ten temat do
>>powiedzenia...? ; ]
>
>Wypierdalaj!
nie
-
Anonim
>kotWbutach napisał
>Wychodząc z tego założenia, równie dobrze mógłbym
>studiować każdy inny kierunek. Nie o to mi chodzi. Miałem
>na myśli to, że filozofia jest "do wszystkiego" i "o
>wszystkim" (może to naiwne i może się mylę, dlatego te
>pytania... ),
filozofia akademicka, jeśli w ogóle ma jakikolwiek przedmiot - co nie jest pewne - to są nim problemy filozoficzne w historii filozofii. Zatem nie są to wcale studia o wszystkim, ale o bardzo wąskim i specyficznym wycinku kultury.
>co chyba mi odpowiada, gdyż nie mam pomysłu
>co do konkretnego kierunku.
patrz wyżej.
>Ciekawi mnie po prostu dlaczego ludzie wybierają ten
>kierunek, skoro (jak wyżej jest napisane) to nie ma sensu ?
pytałeś o to, czy filozofia ma sens, nie o to, czy kierunek "filozofia" ma sens.
a co do wyboru - zapomnij o tym, że w wieku 19lat wybierzesz sobie świadomie, racjonalnie i na podstawie dobrych przesłanek kierunek studiów. No chyba że tata ma prywatny szpital, a ty pójdziesz na medycynę, albo mama ma kancelarię, a ty pójdziesz na prawo. Wtedy jest to wybór mądry, słuszny i dobrze uzasadniony.
A do tego co piszesz o kierunku jaki by ci odpowiadał to najlepiej idź na ISNS/Politologię/Europeistykę - są trochę o wszystkim, trochę do wszystkiego, a i pracę też można dostać w miarę, no i nie grożą rozstrojem psyche. Dobrze Ci radzę - a i studentek młodych ładnych heterycznych i wystarczająco głupich, żebyś je uwiódł na tych kierunkach co niemiara. -
Anonim
Ja na filozofię mam zamiar składać papiery z pełną premedytacją i świadomością tego co będzie. Podejście "może tu, bo filozofia to takie siedzenie na stołku i gdybanie, więc nic nie trzeba robić" jest straszne. Przede wszystkim, czytanie. Po drugie, zainteresowanie tym co czytasz. Po trzecie, rozumienie w jakimkolwiek stopniu tego co czytasz. W skrócie, jeżeli nie możesz się przebić przez Platona, Descartesa, czy Russella, to pójście na taki kierunek wydaje mi się masochizmem.
Ja idę, bo mnie to interesuje. Idę, bo chcę dowiedzieć się więcej, niż wiem dotychczas, chcę by mi pokazano ścieżki, którymi chadzali filozofowie, po to bym mógł wydeptać własną, korzystając z tego co było.
I wydaje mi się, że ten kierunek ma sens tylko wtedy, kiedy się idzie właśnie dla filozofii, właśnie na ten kierunek. A nie dlatego że jest, więc niby czemu nie. -
Kociamber
hm czy ktoś orientuje się może jak wygląda sprawa rekrutacji w przypadku starej matury i jednego dyplomu na karku (infa)? -
Gośka J.
Pytanie kolejne[a nawet pytania]:
1. studia równoległe = studia od 2go roku?
2. czy studiując już, mogę jednak ponownie przejść cały proces rekrutacyjny i normalnie dostać się na 1wszy rok bez żadnych zgód dziekanów i nie wiadomo kogo jeszcze?
i jeszcze, co prawda nie o rekrutacji, ale...
3. czy źle doczytałam, czy obecność na wykładach jest rzeczywiście obowiązkowa?!?
4. ile zajęć tygodniowo jest na 1wszym roku?
5. jak bardzo zajęcia/godziny zajęć są elastyczne?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi na powyższy natłok pytań... -
nF
Kociamber - wtedy idzie się jak na studia równoległe. Najlepiej dopytać się w sekretariacie.
Gośka J.1.- Studia równoległe na filozofii polegają na tym, że robi się dwa pierwsze lata w jeden rok.
2. Mozna dostać się na studia na sandardowych zasadach rekrutacji.
3. Nie jest i nigdy nie była (chyba, że cos się mocno pozmieniało).
4. Te informacje są na stronie http://www.filozofia.uw.edu.pl
5. Bardzo, jak coś nie pasuje, można chodzić z wieczorowymi. Jest dużo grup a wykładowcy nie robią problemów. -
nF