FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Nati- niedobra kobieta :))

hej :)

jestem z wydzialu psychologii i chcialabym zaliczyc u Was jakies zajecia w ramach zajec ogolnouniwersyteckich (bo u Was sa wysoko punktowane; ) chcialabym zeby byly:

1. ciekawe
    2. z latwym zaliczeniem (na ocene)
    3. najlepiej po godzinie 16; )

juz przezylam na Waszym wydziale zajecia "wprowadzenie do filozofii" z prof. Jadackim i podejrzewam ze wszystkie inne sa ciekawsze ale moze sa jakies wyjatkowo fajne hmm?? co polecacie??

Pzdr,
    Nati
  • Marta

od przyszłego roku wszystko jest na ocenę.

to to ja wiem... ale szukam czegos ciekawego i latwego do zaliczenia :)
  • J KS

Co to znaczy ,,coś ciekawego''? Powiedz, czym się interesujesz, to ewentualnie można Ci będzie coś polecić.
  • l0g1n

"juz przezylam na Waszym wydziale zajecia "wprowadzenie do filozofii" z prof. Jadackim i podejrzewam ze wszystkie inne sa ciekawsze"
    :) :) :)
  • Marta

aaa, przypomniało mi się. sporo osób chodzi na wykład z ontologii jako oga. to nie, na to nie idź.
    więcej nie wiem.

mnie interesuje psychologia... a piszac "ciekawe zajecia" mam an mysli zajecia na ktore studenci chetnie sie zapisuja, chetnie chodza i na nich nie spia... nie znam sie na filozofii wiec nei wiem co mnie tak naprawde ineteresuje :)

U mnie np sa tacy wykladowcy ktorzy ciesza sie bardzo duzym powodzeniem bez wzgledu na to jakie zajecia prowadza, bo kazdy wie ze i tak poprowadza je ciekawie... sa u Was tacy???
  • Anna Karolina

to ja polecam zajecia z historii filozofii,wszystkie oprocz nieanalitycznej;)
    Mozesz wybrac Starozytna, Sredniowieczna,Nowozytna, badz analityczna( wspolczesna z prof. J. Holowka-to chyba ten typ wykladowcy o jaki Co chodzi;)
    ciekawa jest tez tzw. logika dla humanistow u T. Holowki.
    to wszystko sa wyklady z zaliczeniem w formie egzaminu, wszystkie te zajecia sa prowadzone w interesujacy sposob, jednak z tego co pamietam wszystkie sa raczej przed poludniem.

to sa dosc proste zajecia, przyjemne i rozwijajace, szczegolnie dla kogos,kto nie zajmowal sie wczesniej filozofia.

szczegolnie odradzam: wspomniana filozofie nieanalityczna i ontologie, semiotyke i epistemologie(chociaz teraz nie prowadzi jej juz Chwedenczuk, wiec moze jest ciekawie), filozofie nauki( tematyka fascynujaca, gorzej z forma tych zajec), ogolnie chyba jako laik filozoficzny darowalabym sobie tzw fakultety ( filozofia spoleczna, polityki, estetyka).
    powodzenia:)
  • nat

a z czego można wybierać? ze wszystkich wykładów u nas? monograficznych też? monograf fajny będzie w piątek o 9:45 (prowadzi dr Tomasz Mazur), nie wiem czy łatwy do zaliczenia, chyba trzeba pisać jakąś pracę zal.
    Zupełnie (dla mnie) nieinteresujący, ale podobno bardzo (bardzo) łatwy do zaliczenia jest monograf prof Omyły 'podstawy logik nieklasycznych'.
    Fajny jest napewno wykład z historii filozofii starożytnej, zdaje się że to interesuje większość osób.
    Jeszcze pomyślę, ale z takimi rzeczami jest ciężko, bo to dość relatywna sprawa co jest "fajne". :)

tak...mozna wybierac ze wszystkiego...moj wydzial jest na tyle laskawy ze pozwala zapisac sie na oguny bez koniecznosci zapisow w USOSie :)

a jak zajecia "Obcy, inny, wykluczony" u Magdaleny Srody?? I co to znaczy: Zaliczenie: dobra praca seminaryjna.???????

moze jeszcze jakies propozycje??
  • Kasia

Witam....jestem z germanistyki i musze niestety wyrobić oguny z filozofii...nie mam o tym pojęcia, dlatego chciałabym się zapisac do kogoś, kto nie będzie ode mnie wymagał zbyt wiele, tzn aż tyle jak np od studenta filozofii. Do kogo radzicie iść : np na wykład FILOZOFIA NAUKI u Strawińskiego, czy raczej wyklad FILOZOFIA SPOŁECZNA u Ochockiego? A moze macie inne prozpozycje. Za wszelkie wskazówki będę wdzieczna:) Pozdrawiam
  • W

Czesc wszystkim mam takie pytanie: co sądzicie o wykładach z filozofii dr hab. Hanna Puszko-Miś? Chcialbym wziąć ten przedmiot jako ogun. Bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek opinie :)
  • Anonim

KATEGORYCZNIE ODRADZAM PROFESORA JADACKIEGO!!!
  • W

a prof Puszko Miś? Ktoś wie cos o niej?
  • Herbatka

chciałam zapytać o zajęcia "Na styku psychoanalizy i fenomenologii" prowadzone przez dr hab. prof. UW Jacka Migasińskiego, prof. dr hab. Zofię Rosińską-Zielińską. Możecie coś powiedzieć na ten temat? Interesuje mnie głównie charyzma prowadzących i forma zaliczenia.
  • Anonim

udziele zdawkowej odpowiedzi wszystkim nie z filozofii. w zakladzie mamy doczynienia z dwiema filozofiami - z logika wrez ze wszystkimi jej odmianami filozofii analitycznej (zdecydowanie NIE dla humanistow chyba ze ktos ma ambicje siedziec po nocach przy podrecznikach starajac sie dojsc co tez moga oznaczac jakies znaczki w niezwykle skomplikowanym rownaniu albo tez zaglebiac sie w pisma Davidsona czy Tarskiego na temat "schematu o konwencjii T" - polecam zaznajomic sie co to takiego to od razu wam odejdzie na to ochota) oraz z filozofia nie-analityczna, czyli wszystkim co nie jest logika oraz jej mniej lub bardziej zmodyfikowanymi ekwiwalentami i wlasnie ta filozofie mozna polecic humanista. mniejsza o to kto prowadzi i jak to sie nazywa bo jak dla mnie to ciagle wyklada sie o tym samym tylko w innej optyce a ta jest wzglednie latwo przyswajalna niemalze dla kazdego
  • m

>wszystkimi jej odmianami filozofii analitycznej (zdecydowanie NIE dla humanistow chyba ze ktos ma
    >ambicje siedziec po nocach przy podrecznikach starajac sie dojsc co tez moga oznaczac jakies znaczki w
    >niezwykle skomplikowanym rownaniu

Bzdura. Nie wiem dlaczego "humanista" ma oznaczać "człowiek, który nie jest w stanie zrozumieć równania bez siedzenia nad nim całą noc". Filozofia analityczna jest sympatyczna i jasno wyłożona (czego nie można powiedzieć o nieanalitycznej, która za to jest często sporo ładniej napisana), jedyne co w niej drażni to to, że w pewnym momencie człowiek zaczyna się zastanawiać po jaką cholerę właściwie czyta o takich rzeczach jak eksperymenty myślowe o planecie pleśniaków.

W miarę skomplikowane znaczki to można znaleźć na przykład na zajęciach u Mostowskiego, ale nikt na nie siłą nie wysyła. W tekstach, które się u nas robi na analitycznej, większość autorów używa co najwyżej kilku podstawowych symboli logicznych, to nietrudno zrozumieć.
  • Anonim

>maryna napisała:
    >>wszystkimi jej odmianami filozofii analitycznej
    >(zdecydowanie NIE dla humanistow chyba ze ktos ma
    >>ambicje siedziec po nocach przy podrecznikach starajac sie
    >dojsc co tez moga oznaczac jakies znaczki w
    >>niezwykle skomplikowanym rownaniu
    >
    >Bzdura. Nie wiem dlaczego "humanista" ma oznaczać
    >"człowiek, który nie jest w stanie zrozumieć równania
    >bez siedzenia nad nim całą noc". Filozofia analityczna
    >jest sympatyczna i jasno wyłożona (czego nie można
    >powiedzieć o nieanalitycznej, która za to jest często
    >sporo ładniej napisana), jedyne co w niej drażni to to,
    >że w pewnym momencie człowiek zaczyna się zastanawiać po
    >jaką cholerę właściwie czyta o takich rzeczach jak
    >eksperymenty myślowe o planecie pleśniaków.

bo to droga damo prowadzi nas do spoleczenstwa otwartego i ratuje przed totalitaryzmem Platona. z pozdrowieniami Sir Pedal Nasrallah.
  • m

Kotek, doprawdy nie wiem dlaczego nie poszedłeś na ten egzamin z analitycznej!
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki