FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Każdy studenciak filozofii powinien - tak uważam - mieć wyrobione stanowisko ontologiczne (czy też metafizyczne - chuj jeden wie, czy są tożsame).
    Otóż ja nie wiem, kim jestem jako filozof. A przecież - do diabła, nie znajdzie się chyba żaden chuj, który by zaprzeczył, że jestem filozofem.
    Ciekaw jestem, jak jest z wami, drodzy gronowicze?
    Ilu znajdzie się zadeklarowanych wiedeńczyków, tomistów itd.?
    A może po prostu wierzycie w Tuska?
    JAK JEST?
  • Sir Khalid Nasrallah

>Bubi napisał
    >Każdy studenciak filozofii powinien - tak uważam - mieć
    >wyrobione stanowisko ontologiczne (czy też metafizyczne -
    >chuj jeden wie, czy są tożsame).
    >Otóż ja nie wiem, kim jestem jako filozof.

No co Ty, porządną ontologię i metafizykę to masz np. u Quine'a, Placka, Bigaja czy Augustynka, o choćby tutaj: http://www.copernicuscenter.edu.pl/...
    To, w co Ty tutaj wchodzisz, to prawdopodobnie jakaś Filozofia Podmiotu czy innego Człowieka, czyli rzecz z zakresu czysto światopoglądowych rozważań typu: "a moje prywatne wrażenie jest takie, że".
    Także weź może lepiej otwórz jakiś nowy temat o gejach, bo tak to się nam Tornado5 zaraz rozochoci i jeszcze założy temat "Czy każdy filozof jest egoistą?".
  • Anonim

Ja się nie pytam, jaka filozofia Ci się podoba, tylko którą przyjmujesz, jako swoją.
    Mnie się np. podoba Russell, bardzo miło się go czyta. Ten styl - marynarki, kamizelki - też mi bardzo pasuje. I to mimo, że chodzę w softshellu, w którym niekiedy zdarza mi się biegać - więc nieco jebie.
    Ale... Russell to nie jest mój filozof.
    Czy Ty w ogóle rozumiesz, o czym mówię, do chuja???
  • Sir Khalid Nasrallah

>Czy Ty w ogóle rozumiesz, o czym mówię, do chuja???

No właśnie chyba nie do końca. I mam wątpliwości czy Ty to rozumiesz, bo niby po co te górnolotne wtręty o ontologii, metafizyce i byciu (Byciu?) filozofem, skoro pytasz zaledwie o filozoficzne sympatie?

A to, że często jesteś cuchnący, niedomyty i zaniedbany, to akurat nic nowego. Podobnie jak i to, że Russell ma przegodny styl pisarski, uhonorowany zresztą Noblem.
  • Anonim

>Sir Khalid Nasrallah napisała:
    > po co te górnolotne wtręty o
    >ontologii, metafizyce i byciu (Byciu?) filozofem, skoro
    >pytasz zaledwie o filozoficzne sympatie?

Po prostu nie byłeś adresatem tego pytania, co pytanie powyższe najlepiej wyjaśnia.

>A to, że często jesteś cuchnący, niedomyty i zaniedbany,
    >to akurat nic nowego. Podobnie jak i to, że Russell ma
    >przegodny styl pisarski, uhonorowany zresztą Noblem.

Cuchnie tylko polar. Ale tak go lubię, że nie mogę się z nim rozstać na czas prania Ty chuju.
  • Sir Khalid Nasrallah

>Bubi napisał
    >Po prostu nie byłeś adresatem tego pytania(...)

Widzę, dlatego nie odpowiadałem na Twoje pytanie i dziwiłem się na Twoje zwierzenia i chybione wyobrażenia dotyczące własnej osoby.
  • Anonim

jestem platonista i zwolennikiem zydowsko-nazistowskiego lobby co ujawnia sie w sympatiiii dla:
    -leo straussa
    -franza rosenzweiga
    -erica voegelina (cala trojka to Niemcy ze o reszcie przez litosc nie wspomne)
  • Anonim

>masetto napisał
    >jestem platonista i zwolennikiem zydowsko-nazistowskiego
    >lobby co ujawnia sie w sympatiiii dla:
    >-leo straussa
    >-franza rosenzweiga
    >-erica voegelina (cala trojka to Niemcy ze o reszcie przez
    >litosc nie wspomne)

Platonistą w sensie sympatii dla filozofii Platona, czy w rozumieniu luźniejszym, po prostu uznającym istnienie jakiegoś niematerialnego stałego punktu odniesienia, ale bez tej całej gadaniny Sokratesa?
  • Anonim

etyki, polityki i wizji czlowieka.
  • il duce

Jestem zwolennikiem ontologicznej nieskromności (w znaczeniu quinowskim). Nie lubię wszelkich redukcjonizmów, jak marksizm czy psychoanaliza i opowiadam się po stronie fenomenologii (nie wierząc zarazem w naoczność kategorialną wypraną z uwarunkowań historycznych). Poza tym nie lubię postmodernizmu jako klimatu hiperliberalizmu, kultu 'różnicy' itp. W rozmowach przy piwie najbardziej lubię powoływać się na diagnozę naszych czasów wyłożoną przez Jungera, choć generalnie uważam, że było on wcieleniem szatana. Etycznie jestem zwolennikiem Arystotelesa, co przejawia się np. w przekonaniu iż pojęcie 'szybko i bezpiecznie' jest trudnym do utrzymania złotym środkiem, a nie oksymoronem.
  • Sir Khalid Nasrallah

Bubku, nie wiem czy zauważyłeś, ale Twój chłopak po raz kolejny skasował sobie konto. :-(
    Może pójdziesz, też po raz kolejny, w jego ślady? :-)
  • il duce

>Bubku, nie wiem czy zauważyłeś, ale Twój chłopak po raz
    >kolejny skasował sobie konto. :-(

Wcale nie skasowałem!

• Sir Khalid Nasrallah

A tak, zapomniałem, że to trójkąt. Wybaczcie.
  • bartkiller

>A tak, zapomniałem, że to trójkąt. Wybaczcie.

Uwaga! Khalid zrozumiał żart !
  • Sir Khalid Nasrallah

Uwaga! Bartkiller i jego pies miewają robaki!
  • Anonim

http://www.rp.pl/artykul/387022.htm...

Smutne. W połączeniu z podpisaniem traktatu lizbońskiego przez Leszka rysuje się obraz kraju zgwałconego i poniżonego, takiej "bartoszewskiej" brzydkiej panny, którą od niechcenia wyruchał jakiś oddział czerwonej armii.
    Zawsze można iść drogą Witkacego.
  • Sir Khalid Nasrallah

Nie mów tak, bo pogwałcisz Warunki Europejskie. Ja tam się z kwaśną miną cieszę, że Leszek Traktat w końcu podpisał, choć zdecydowanie wolałbym, gdyby w ogóle nie było takiej potrzeby.
    Bubku, żebyś Ty wiedział jak ja jestem rozdarty pomiędzy takimi jak Ty, a Młodymi Obywatelami Europy, którzy zawsze tak dobrze wiedzą, jakie poglądy przyjmować wypada. Nie wiem do której z tych grup jest mi bliżej, tak mi do nich daleko! :O
  • Anonim

Jesteś nie tyle rozdarty, ile rozwarty. Konkretnie - nogami. I dalej: na Bartkibla.
  • il duce

>Bubku, żebyś Ty wiedział jak ja jestem rozdarty pomiędzy
    >takimi jak Ty, a Młodymi Obywatelami Europy, którzy zawsze
    >tak dobrze wiedzą, jakie poglądy przyjmować wypada. Nie
    >wiem do której z tych grup jest mi bliżej, tak mi do nich
    >daleko! :O

O tak, Bubi, ty cwałujący dogmatyku, nie zdajesz sobie sprawy ze złożoności rzeczy. Gdybyś był trochę bardziej rzetelny intelektualnie, to z pewnością też doświadczyłbyś tego rozdarcia, które jest losem każdego uczciwego intelektualnie człowieka, jak Khalid. Khalidzie, bardzo współczujemy ci rozdarcia.
  • Sir Khalid Nasrallah

A to ilu Was jeszcze jest, Benie? Chyba już tylko dwóch, co?
    Płyty Bubiego tak się już wytarły, że niedługo może będzie Was jeszcze mniej albo w ogóle Was nie będzie. :o
    Co zresztą daj Panie Boże...
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki