-
Ania Grabowiecka
- 03/07/2009 16:13
tel 517575980 -
masetto
- 03/07/2009 18:05
-
Sir Khalid Nasrallah
- 04/07/2009 00:02
Takie zjawisko ogólnie nazywa się "transgenderią". Przy czym pod termin ten podpada kilka różnych zachowań związanych z tożsamością płciową. Jeżeli ktoś czuje się niewiastą, a pech chciał, że narodził się mężem, to taki ktoś może zacząć przywdziewać stroje zarezerwowane raczej dla płci pięknej. Praktyki takie nazywa się "krosdresingiem", a taki ktoś nazywany jest "Drag Kingiem" (należy pamiętać, że nazywanie takiego kogoś "zboczeńcem" czy "dewiantem" jest niestosowne, może budzić pejoratywne skojarzenia i że we współczesnej Europie to nie przystoi). Z kolei jeżeli mamy do czynienia z sytuacją odwrotną, kiedy np. niewiasta marzy o posiadaniu... wąsów i tak dalej, może zacząć przywdziewać stroje zarezerwowane tylko dla mężczyzn (Swoją drogą czy takie dzisiaj w ogóle istnieją? A jeśli nie, to czy to nie jest przejaw opresyjności kulturowej?) i wówczas zostanie jej przypisana nazwa "Drag Queen".
Osoby, które nie są do końca zdecydowane co do swojej tożsamości płciowej mogą oczywiście domagać się od społeczeństwa (niedługo być może nawet na drodze sądowej), by owo tytułowało ich "Drag Monarch". Dodatkowo, w niektórych co nowocześniejszych krajach, takie osoby mogą w dowodzie osobistym, rubryce "płeć", wybrać sobie wpis "intersex".
Istnieje też opcja dla osób nieprzebierających w środkach, która sprowadza się do pewnych interwencji związanych ze zjawiskiem "transgenderii", nawet w wydaniu międzygatunkowym (niestety medycyna współczesna jak na razie umożliwia operacje tylko w zakresie gromady ssaków), ale o tym może już innym razem. -
maryna
- 04/07/2009 02:01
-
Sir Khalid Nasrallah
- 04/07/2009 12:59
-
....
- 04/07/2009 13:29
tel 512269343 -
Sir Khalid Nasrallah
- 04/07/2009 13:36
>Pokój ładny słoneczny.
Ale współlokator nieładny i ciemny - uwzględnisz to w cenie?
-
masetto
- 04/07/2009 14:44
>Szlagby. Przez chwilę miałem właśnie wątpliwości co do
>tego. No ale pogubić się w tym wszystkim jest jednak
>dość łatwo...
ahahaha Sralka juz prawie mi zaimponowales swoja znajomoscia rzeczy i pomyslalem- jest w tym czlowieku potencjal wolnosciowo tolerancyjny. a tys po prostu ciemny mul i ciemnogrodzianin. won z teggo postepowego fora!
to miejsce dla takich emacypacjonistow jak ja i maryna- nie dla radia maryja. -
Sir Khalid Nasrallah
- 05/07/2009 21:58
>to miejsce dla takich emacypacjonistow jak ja i maryna(...)
No nie wiem, czy to nie jest aby jakieś pomówienie? Ale wolę nie zabierać głosu na temat światopoglądowego statusu Maryny, bo może mi znów wyjść niezabawnie i nieelegancko.
|
|
strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...
Uniwersytet Warszawski, Filozofia
Strona 1/25
M.
gniah!
filozof
Ag.
Shakespeare of enormous cock
helen
Grona tematyczne:
Miejsca grona (3)
-
RETRO