FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Konrado5

Gdzie napisałem, że to czy pojęcie jest sprzeczne to fakt empiryczny?
  • bartkiller

>Konrado5 napisał
    >Gdzie napisałem, że to czy pojęcie jest sprzeczne to fakt
    >empiryczny?

A gdzie ja napisałem, że napisałeś, że to czy pojęcie jest sprzeczne to fakt empiryczny?
  • Konrado5

pwl napisał:
    >Jeszcze inaczej: to, czy pewne pojęcie znajdujące się w
    >moim umyśle jest sprzeczne, czy nie, nie może być faktem
    >empirycznym.
    Nie rozumiem do czego on się odnosi tymi słowami.
  • pwl

>Konrado5 napisał
    >Mylenie się co do tego, że one istnieją to jest tylko i
    >wyłącznie mylenie się co do tego czy słowo "krasnoludek"
    >oznacza jakiś obiekt.

Owszem, tylko relacja denotowania (oznaczania) jest relacją pozajęzykową, a własność sprzeczności/niesprzeczności - włąsnością wewnątrzjęzykową. Poza tym znów: nie oznaczają "słowa", tylko pojęcia. Masz warstwę syntaktyczną (słowo), semantyczną (pojęcie powiązane z tym słowem) i empiryczną (czy to pojęcie się do czegoś odnosi). Sprzeczność bądź niesprzeczność pojęcia jest własnością semantyczną, jego niepustość - empiryczną. Jeżeli chcesz do sprzeczności pojęcia zaliczać jego niepustość, to po pierwsze, musisz podać taką eksplikację pojęcia "sprzeczności", które usuwa paradoksy związane m.in. z dowodem ontologicznym Anzelma, na które zwrócił uwagę Kant, po drugie, musisz zdawać sobie sprawę z tego, że używasz pojęcia "sprzeczność" w zupełnie inny sposób niż ten, który jest przyjęty obecnie w tradycji filozoficznej i logicznej (m.in. ze względu na ww. krytykę Kanta).
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki