FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • tanna

No właśnie jak w temacie. Zastanawiam się czy to sobie zrobić bo zawsze fajnie jest mieć jakiś zawód w kieszeni na wypadek braku innej roboty. Zresztą mi coś takiego po prostu pasuje.

Zastanawiam się jednak jakie są fakty, bo nigdzie nie ma rzetelnych informacji na ten temat. Czy to faktycznie daje uprawnienia do bycia nauczycielem? Czyli kończę ten kurs, robię magistra i lecę na pierwszą lekcję w szkole?
    Czy ten kurs jest ciekawy czy beznadziejnie nudny? I czy jest na nim dużo zajęć czy wystarczy gdzieś wpaść 2 razy w tygodniu?

Jeśli ktoś coś wie to niech napisze bo temat jest ciekawy.
  • tanna

Właśnie sobie uświadomiłam że zrobiłam w tytule błąd (powinno być "tę specjalizację") i literówkę za co przepraszam, ale nie da się tego zmienić; )
  • Anonim

>tanna wrote:
    >Właśnie sobie uświadomiłam że zrobiłam w tytule błąd
    >(powinno być "tę specjalizację") i literówkę za co
    >przepraszam, ale nie da się tego zmienić; )

Ależ, nie martw się błędami, nawet mnie się czasem przytrafiają.
    A co do specjalizacji: wygląda ona w ten sposób, że trzeba odbyć praktyki w szkole. Jeśli np: interesuje Cię uczenie małych dzieci, to masz praktyki w przedszkolach i zerówkach, gdzie uczysz dzieci o Platonie i Sokratesie i filozofii. Albo w podstawówkach - tam już możesz uczyć o Kancie i Kartezjuszu. Dzieci są niesforne, więc trzeba też przejść kurs robiony przez wydział pedagogiki - chyba się to nazywa "zajęcia ruchowe" - czyli jak przy pomocy przerwy na ćwiczenia fizyczne zapanować nad rozbrykanymi dzieciakami. Ale to ci Tylko daje papier, że masz specjalizację nauczycielską. Żeby znaleźć pracę musisz zdać na aplikację nauczycielską. Trwa jeden semestr. Last but not least - prawie w żadnej szkole nie uczą filozofii, więc żeby znaleźć posadę trzeba mieć znajomych dyrektorów szkół albo profesorów. Ale tę ścieżkę polecam, ja też robiłem specjalizację nauczycielską, teraz uczę filozofii na Bednarskiej, i choć tam młodzież jest trudna, to jednak dobrze płacą i robota daje satysfakcję. Pozdrawiam
  • tanna

Dzięki za odpowiedź! Mnie pociąga raczej uczenie etyki w gimanzjum/liceum :)
    Dziwne, bo 1. na stronie IF jest napisane że specjalizacja to zajęcia z psychologii, pedagogiki i warsztaty emisji głosu i że to daje już uprawnienia nauczycielskie. 2. w sekretariacie powiedzieli mi że z tym papierem mogę już iść do szkoły i uczyć.
    Czy naprawdę potem trzeba jeszcze robić jakąś aplikację?
    Jak sądzicie, do kogo mam z tym iść, aby się dowiedzieć czegoś więcej, do pani Marii?
  • Anonim

>tanna napisała:
    >Jak sądzicie, do kogo mam z tym iść, aby się dowiedzieć
    >czegoś więcej, do pani Marii?

Pani Maria to dobry wybór, ona zawsze była najlepiej poinformowaną osobą w całym instytucie!
  • Ag.

>tanna napisała:

>Dziwne, bo 1. na stronie IF jest napisane że specjalizacja
    >to zajęcia z psychologii, pedagogiki i warsztaty emisji
    >głosu i że to daje już uprawnienia nauczycielskie.

specjalizacja = zajęcia z dydaktyki filozofii, psychologii, pedagogiki i emisji głosu + 150h praktyk (w tym hospitacji) w wybranej szkole/szkołach. Całość daje uprawnienia do nauczania etyki i filozofii.

2. w
    >sekretariacie powiedzieli mi że z tym papierem mogę już
    >iść do szkoły i uczyć.

Tak, choć papier otrzymasz dopiero jako suplement do dyplomu.

>Czy naprawdę potem trzeba jeszcze robić jakąś
    >aplikację?

Nie, nie trzeba. Wymagane przedmioty i 150h praktyk najwyraźniej w zupełności wystarczy.

>Jak sądzicie, do kogo mam z tym iść, aby się dowiedzieć
    >czegoś więcej, do pani Marii?

pani Maria w zeszłym roku nic nie wiedziała o tej specjalizacji, ale w tym roku ponoć jest już trochę lepiej. I warto zapytać się o aktualne warunki uzyskania specjalizacji, bo miały zostać wprowadzone pewne zmiany względem dotychczasowych ustaleń

| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki