FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Proszę uprzejmie zgłaszać swoje typy.
    Mój typ: św. Tomasz. Jego system daje odpowiedź na każde pytanie. O to chodzi! Ciekawe tylko, co na to Czomski?
  • Aliena

Bubi czemu jestes Khalidem i kim jest Twoj nowy znajomy i czemu nie jest on mną!!!!???
  • Sir Khalid Nasrallah

Wow, nieźle. Myślałem, że mam już paranoję i zwidy jakieś... Ale nie pierwszy raz się pod moją skromną osobę jakiś głupek podszywa... :-)

A co do Twojego typu, Bubku, w tym boskim rankingu, to zapomniałeś dodać "wpisujcie miasta!". A co do św.Tomasza...

" Zaczynam od argumentów Tomasza z Akwinu. Ograniczam się jednakże tylko do trzech pierwszych dróg, ponieważ uważam, że czwarta: ex gradibus perfectionis - ze stopni doskonałości, i piąta ex gubernationem rerum - z celowości, nie zasługują dzisiaj na poważną dyskusję jako oparte na całkowicie przestarzałych i naiwnych wyobrażeniach przyrodniczych (O. Bocheński powiedział mi kiedyś, że Tomasz chyba był bardzo zmęczony, gdy formułował swoje dwie ostatnie drogi). "

Jan Woleński "Granice niewiary"

" Z czysto formalnologicznego punktu widzenia wszyst­kie zbadane przez nas dowody, z wyjątkiem dwóch, są sprawne. Te dwa wyjątki to: pierwszy dowód w tertia via i wniosek o czynniku porządkującym wszechświat w piątej; oba są nieprawdziwe.
    Poziom ścisłości logicznej - jeśli mierzyć go kryteriami antycznostoickimi, późnoscholastycznymi i dzisiejszymi - nie jest w tej ąuestio wysoki. Św. Tomasz operuje dość luźnym pojęciem dowodu, co znajduje wyraz przede wszyst­kim w tym, że wiele zdań ważnych dla dowodów zakłada
    milcząco. Nagromadzenie nie-niezbędnych dowodów wynika prawdopodobnie z właściwego dla XIII wieku stylu dyskusji. "

J.M. Bocheński "Logika i filozofia" (roz. "Pięć dróg")
  • Anonim

Alieno,
    Jeśli idzie o pierwsze pytanie, to chciałem po prostu spróbować, jak to jest.
    Jeśli idzie o drugie, to pytaj Stubba. Mój nowy znajomy zaakceptował wysłane przez pijanego Stubba wiadomość. Jako, że zaakceptował i to mimo wysłanych przeze mnie "dzień po" wyjaśnień, jakoś głupio mi było odrzucić.
    Sam miałem z tym moralny dylemat, ze względu na Twoją osobę. W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak obić mordę Stubbowi i zaprosić Cię do grona znajomych, co zaraz uczynię.
    A kim jest znajomy - przecież sama widzisz, ha ha!
  • Sir Khalid Nasrallah

Alieno, nowy znajomy Bubka to ex-poseł Krzysztof Bosak,
    wschodząca i już nieco przygasła gwiazda wspaniałej Ligi Polskich Rodzin!
    I to prawdziwy, nie podróba jakaś! Czyż to nie piękna znajomość?
    Choć Bosak to przynajmniej kulturalny jest i ma gadane niezłe, choć często klepał strasznie...

Brakuje na tym gronie jeszcze tylko Giertycha i Wierzejskiego do kompletu i szczęścia pełni...
  • Anonim

Ranking filozofów?
    Wyróżnienia otrzymują:

Mikołaj Gomez Davila za wyjątkową przenikliwość i głębokość. Za streszczanie się.

Ayn Rand za kwiatki w stylu nazwania Kanta pierwszym hippisem, czy krytyka filozofów języka, których nigdy nie czytała. A z poważnych rzeczy: za żelazną konsekwencję w obronie indywidualizmu i kapitalizmu.

Arystoteles za etykę i analizę działania praktycznego.

Herbert Spencer za "Jednostka wobec państwa". Wybitne.

Wittgenstein za wzrok metafizyczny.

Nietzsche za dumę
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Brakuje na tym gronie jeszcze tylko Giertycha i
    >Wierzejskiego do kompletu i szczęścia pełni...

Ale na tym gronie on nie pisze tuhajbeju. Kategorie Ci się pomieszały. Nie dziwota, wobec bałaganu myślowego.

Poza tym trudno mówić o podszywaniu się. Zdjęcie mówi przecież wszystko. Nazwijmy to tylko żarcikiem i doświadczeniem fekalno-egzystencjalnym.
  • Anonim

Jako, że filozofia jest dziedziną niepoważną, wyróżniam Paula Feyerabenda, który bronił bzdury w sposób wirtuozowski (mam na myśli pisma z filozofii nauki).
    Nadto - już zupełnie poważnie - laury należą mu się za to, iż jego dzieło jest dogmatycznie antybucowskie (a więc antykhalidyczne).

Z pism wartościowych istotnie wymienię gładkiego i głębokiego (cóż za synteza!) de Tokwila.
  • Anonim

Ach, dodam jeszcze, że znajomość z KB jest realne, tzn. mieliśmy okazję się poznać. Z tym, że nie jest to znajomość na tym poziomie, co choćby z Tobą Alieno.
    Ale mordę Stubba obić trzeba.
  • Sir Khalid Nasrallah

" Ale na tym gronie on nie pisze tuhajbeju. "

Ale za to piszesz dużo Ty, Stubi, Zorbi i Adaś. Inni raczej niewiele.
    Więc klimat jest i tak specyficzny - Bosak, Giertych i Wierzejski wielkiej rewolucji i furory by tu już nie zrobili.
  • Anonim

>Bubi napisała:
    >" Ale na tym gronie on nie pisze tuhajbeju. "
    >
    >Ale za to piszesz dużo Ty, Stubi, Zorbi i Adaś. Inni
    >raczej niewiele.
    >Więc klimat jest i tak specyficzny - Bosak, Giertych i
    >Wierzejski wielkiej rewolucji i furory by tu już nie
    >zrobili.

Bubi - Ty geju!
  • nazwa ekranowa

o w mordę, człowiek się nie loguje, udaje, że się uczy, a tu na gronie bubi w komitywie z nasrallahem podszywają się pod siebie wzajemnie.

hmmm, bubi (khalidzie), to może udało Ci się namówić khalida (bubiego) na piwo?
  • Sir Khalid Nasrallah

Piwo piwem, zwróćcie lepiej uwagę na rzecz znacznie poważniejszą,
    a mianowicie na to, że Zorba ostatnio utracił wszelki polot i obecnie pod tym względem niewiele się już różni od tego prostaczka Nasrallaha.
  • Kastor

>Ayn Rand

ktoś coś wie więcej o tej pani? bo notka w Wikipedii wskazuje raczej, że obok pseudo-nauki istnieje pseudo-filozofia. i ma się dobrze...
  • Sir Khalid Nasrallah

O, masa innych faktów na to wskazuje. Notka w Wikipedii to zaledwie kropla w morzu przesłanek prowadzących do takiego właśnie wniosku.
  • Anonim

bo filozoficznie to slaba ona byla, ale swiatopogladowo juz nie
  • Anonim

no a pseudofilozofoe pelno tak czy tak nawet w mainstreamie wiec nie wiem co w tym szokujacego

• Anonim

O ile mnie kurwa pamięć nie myli, jej wielkim fanem był Greenspan.
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisał
    >Proszę uprzejmie zgłaszać swoje typy.
    >Mój typ: św. Tomasz. Jego system daje odpowiedź na każde
    >pytanie. O to chodzi! Ciekawe tylko, co na to Czomski?

Jacek Juliusz Jadacki, że przytoczę za nim samym jedne z jego największych dokonań: "podanie adekwatnych definicji istnienia oraz istoty". Następca Tomasza.
  • Sir Khalid Nasrallah

O proszę, kolejny idiota (albo i ten sam) przywłaszczył sobie również fotkę... :o
  • 1
  • 2
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki