FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

>Bardzo daleki krewny Zorby napisał
    >Mam pytanie: czy jest tu jeszcze ktoś, kto czyta w
    >całości posty Obsrallaha? Khalid, streszczaj się!

On liczy, że gówno w małym stężeniu się jakoś przemknie i nikt nie zauważy, że ono właśnie stanowi treść myśli Obsrallaha.
    To bardzo cwany i kuty na cztery kopyta gej.
  • nazwa ekranowa

>Bubi napisał

>Wszystkie te kraje, o których mówisz, to wielowiekowe
    >państwa, zwykle stosunkowo mało zniszczone przez wojnę
    >albo posiadające bogactwa naturalne czy mało ludności.
    >USA to kraj na tym tle nowy, a mimo to dorobił się takich
    >zdobyczy. Niech to Ci da do myślenia.

Daje. No i co z tego? Co to ma do dyskusji? Nic, Bubi. Przyznaj tylko, że nie możesz ujadać na wolnorynkowy socjalizm z powodu jego nieskuteczności i nędzy, do której prowadzi. Bo działa i nie prowadzi. Możecie go krytykować aksjologicznie, ale to już wtedy będzie zupełnie inna rozmowa.
    I nadal nie dowiedliście, że wolny rynek działa w rzeczywistości dużo lepiej.

>Chłopie, interesy krajów unijnych są rozbieżne.
    >Kanclerzem naszego sąsiada był najprawdopodobniej ruski
    >agent, a w przyjaznej interpretacji człowiek nieuczciwy.
    >Rządzą tu tchórze i pedały. Z kim i na jakiej
    >wspólnocie interesów chcesz tu robić euroarmię???

>To doprawdy ciekawe, co mówisz. Ja nie wiem, na jakim
    >świecie Ty żyjesz? Przed pierwszą wojną światową tej
    >rozmaici wieszcze snuli wizje pokoju. Po pierwszej wojnie
    >wizja następnej byłaby traktowana jako bajanie.
    >Weź że sobie chłopino przypomnij Bałkany sprzed paru
    >lat, Heidera, Le Penna itd.
    >Poza tym naród miejmy nadzieję, nigdy nie zniknie. Ja
    >jestem Polakiem i cieszę się że nim jestem. Dobrze mi z
    >tym, a wszelkim jebanym kosmopolitom chętnie nakopię do
    >dupy.

A jednak wierzysz w polskie siły zbrojne. Moje gratulacje. Zaczekaj, przyjdą Ruskie i skopią nam tyłki.

Ty chyba nie zrozumiałeś. Nie napisałem, że nacjonalizm małego narodu jest idiotyczny ideologicznie (choć sądzę, że jest, nie ma to nic do rzeczy). Nacjonalizmy europejskie są idiotyczne pragmatycznie. A ten idiotyzm jest odwrotnie proporcjonalny do liczby ludności. Zaś wprost proporcjonalny do liczby krajów w Europie.

Zrozum, że Europa rozbita na małe skrawki terenu o rozbieżnych interesach nie ma szans przetrwania, gdy upadną USA. Nie wiem jak Ty, ale ja nie chcę zostać oświeconym Grekiem dla barbarzyńców, którzy nas zaleją (a czy oni będą z Arabii Saudyjskie czy z Chin to już nie ma znaczenia). Dlatego integracja jest polityczną koniecznością. Zwróć uwagę, że UE robi ukłon w stronę narodów Europy i nie wymaga wyrzeczenia się kulturowej tożsamości od swoich członków. Ciekawe czy Rosja też będzie taka łaskawa.

Wy, kwiat prawicy nie macie do zaoferowania żadnej alternatywy - jakbyśmy byli potęgą lub znajdowali się na terenie Szwajcarii, to owszem, idea Wielkiej Niezależnej Polski byłaby do rozważenia. A w naszej sytuacji to mrzonki. Nie rozumiem, dlaczego tego Bubi nie widzisz.
  • Anonim

Nazwo, jedyną gwarancją bezpieczeństwa, jaką mamy, jest NATO. Unia i pomysły euroarmii stanowią zagrożenie dla NATO. Elity europejskie już nie raz wykazywały się idiotyzmem. Wspomnieć wystarczy Adolfa czy ich postawę w czasie zimnej wojny, którą USA wygrały same, dostając od Europy wyłącznie kłody pod nogi (z małym wyjątkiem Thatcher, ale też nie zawsze).

Co do tego socjalizmu, to po pierwsze dopiero wkraczamy w realnie socjalistyczną epokę. Co innego redystrybucja przy względnie rynkowych realiach, a co innego centralne planowanie.

Weźmy Szwecję. Jest to kraj mało interesujący geopolitycznie, w którym zawsze był względny spokój. Ma bardzo dużo surowców naturalnych, w tym rudy i lasy, i bardzo mało ludności. Są to cieplarniane warunki, które Szwedzi mądrze i sprawnie wykorzystują.
    Tym nie mniej, ów słynny model szwedzi polega na wielkiej redystrybucji, a nie centralnym planowaniu. Twój problem zdaje się polega na tym, że utożsamiasz Unię z modelem skandynawskim. Nic bardziej mylnego!!! Unia przybiera powoli postać socjalizmu explicite. Podałem Ci przykład z FSO - jak widzę nie dał Ci on do myślenia.

A obecna ciągle mocna pozycja Szwecji to właśnie owoc dostosowania się do realiów wolnego rynku. Zauważ więc wreszcie, że czym innym są wysokie, ale proste podatki i duża redystrybucja, a czym innym centralne sterowanie.

Zauważ wreszcie, że Szwecja i inne kraje skandynawskie są dość nietypowe, i to, że tam się sprawdza model szwedzki nie oznacza, że będzie się on sprawdzał gdzie indziej. Powodu już wyjaśniłem - bogactwa naturalne, historia i bezpieczeństwo.

Jakoś nie do Szwecji, ale do Irlandii ludzie latali zarabiać pieniądze...

Co do alternatywy, to Polska jest w Unii i ma pełne prawo forsować swoją wizję tego sojuszu. Nawet ma taki obowiązek wobec własnych obywateli. Tymczasem elity i ich wyznacy, do których Ty się jak widzę zaliczasz, uważają, że Polska jest w Unii z łaski i że powinna podkulić pod siebie ogon.

Kwiat prawicy, jak go nazywasz, ma bardzo prostą wizję Unii. Jest to wizja sojuszu analogicznego na NAFTA. Sprawy bezpieczeństwa zaś są realizowane przez NATO. Ot i cała filozofia i alternatywa dla eurokołchozu.
  • Anonim

A co do polskiej armii, to oczywiście że w nią wierzę. Gdybym był politykiem pompowałbym masę kasy w projekty wojskowej technologii. Mamy wielu świetnych naukowców i fachowców i należałoby to wykorzystać. Nie zapominając o informatykach, którzy dziś mogą wojować nie wstając od biurka.
    Świat, w którym Niemcy będą kupować polskie karabiny nie jest nierealny. Trzeba mieć tylko wizję.

Nie ma również żadnych przeszkód nie do pokonania, by polska armia stała się liczącą potęgą w Europie. Oczywiście nie będzie w stanie przeciwstawić się sama Rosji. Ale od tego jest właśnie NATO.
  • Anonim

Najpierw udowodnij Nazwo, że taka Dania zdobywa kapitał w sposób socjalistyczny... Tam mamy jeden element socjalistyczny: robuchaną redystrybucję, czyli kapitał w dużej części jest przywłaszczany przez państwo, ale wytwarzany wolnorynkowo. Zresztą, Duńczycy w dobie kryzysu globalnej oligarchii i centralnego sterowania podażą pieniądza (kryzys sojuszu banków z państwem), także dostaną w dupę.

http://money.aol.ca/article/denmark...

a wolnorynkowy socjalizm to jakiś oksymoron

W XIX wieku tacy jak Ty w USA mogliby sobie założyć własną wspólnote socjalistyczną i żyć miło i przyjemnie. Gdybyś studiował pilniej historię filozofii i polityki, wiedziałbyś, że w XIX wieku w USA pojawiały się co rusz socjalistyczne (nie komunistyczne!) projekty i nawet niektóre były realizowane. Niestety, szybko upadały.

Wiesz, co jesteś - naprawdę zabawny, Nazwo. W wolnym rynku mógłbyś zarabiać krocie na byciu sobą.
  • Anonim

> Najpierw udowodnij Nazwo, że taka Dania zdobywa kapitał w sposób socjalistyczny... Tam mamy jeden element socjalistyczny: robuchaną redystrybucję, czyli kapitał w dużej części jest przywłaszczany przez państwo, ale wytwarzany wolnorynkowo.

Oj Zorbo, Zorbo bo będzie wpierdol! Przecież dokładnie to powyżej sam napisałem. A Ty zamiast napisać "Bubi ma rację", próbujesz żerować na mojej genialnej myśli. Oj, bo będzie wpierdol!

> a wolnorynkowy socjalizm to jakiś oksymoron

Właściwie tak. Socjaldemokracja, nie socjalizm.

>Wiesz, co jesteś - naprawdę zabawny, Nazwo. W wolnym rynku >mógłbyś zarabiać krocie na byciu sobą.

Nazwie marzy się nie tyle socjalizm, co obligatoryjny, ustawowy chuj w dupie. W nazwowej konstytucji stałoby jak byk: każdy obywatel ma prawo do szczęścia w postaci chuja w dupie.
  • Anonim

to ci przyznaję racje. spokojnie. :)
  • m

Nie wystarczy. Pod każdą sensowną wypowiedzią dopisuj "by Bubi", to może Ci chłopak wybaczy.
  • Sir Khalid Nasrallah

Coś w stylu: "by Bubi miał prawo do szczęścia w postaci..."?
  • Anonim

Reasumując,
    Cieszę się, że wszyscy zgodziliśmy się, że najważniejszym wyzwaniem, przed jakim stoi Polska jest ostateczne rozwiązanie problemu gejowskiego poprzez delegalizację pederastii. Ten konsensus stanowi punkt archimedesowy dalszych porozumień.
    Oczywiście pisząc "wszyscy" mam na myśli wszystkich normalnych. Nasze porozumienie oznacza bowiem ostateczny koniec Nasrallaha na gronie i mam nadzieję, że admini zrobią, co do nich należy i przeprowadzą deratyzację.
    Oby dalsze dyskusje były równie owocne i sympatyczne! Pozdrawiam!
  • Sir Khalid Nasrallah

Bubu, a zauważyłeś, że Maryna znów bezczelnie nazwała Cię "chłopakiem"? Podczas gdy faktycznie jesteś, podobnie jak Zorba, prawdziwie twardą mężczyzną...
    Czy aby nie powinieneś sobie tego nie życzyć i to oprotestować?
  • Anonim

Jakże to, zając martwi się o dobre imię wilka?
  • Sir Khalid Nasrallah

Czytaj uważnie, a znów będziesz miał powody, by poczuć się obrażony, wilku.
  • Anonim

Khalid, kiedy ostatnio całowałeś się z dziewczyną?
  • Sir Khalid Nasrallah

Phi. Jak możesz?
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Phi. Jak możesz?

No dobrze. Kiedy ostatni raz się całowałeś? Doceń moją delikatność...
  • Sir Khalid Nasrallah

O, przed momentem właśnie się całowałem. W stopę.
    A Ty?
  • Anonim

>O, przed momentem właśnie się całowałem. W stopę.
    >A Ty?

Jeśli idzie o całowanie i nas, to możesz mnie zawsze pocałować w dupę.
  • Sir Khalid Nasrallah

Jeśli idzie o całowanie i was, to możesz się zawsze sam tam pocałować.
  • Anonim

>Jeśli idzie o całowanie i was, to możesz się zawsze sam
    >tam pocałować.

Idę czytać melepeto. Nara.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki