FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • lecsil1

Hej!
    Nazywam się Adaś i mam już 3 lata. Mam też autyzm i jestem przez to wyjątkowy. Lubię skakać, biegać i rolować wszystko co wpadnie mi w rączki. Potrafię też zaszaleć w zabawie. Szukam „zwariowanych" ludzi, którzy chętnie się do mnie przyłączą :-)

Pragniemy abyś stał się częścią naszego ekscytującego, domowego programu Son-Rise organizowanego dla naszego wyjątkowego dziecka. Podstawą tego programu jest pełna akceptacja dziecka i zdolność zmotywowania go do tego aby wykorzystał w pełni swój cały potencjał. Program ten oparty jest na metodzie Opcji, więcej informacji na stronie http://www.autismtreatmentcenter.or...

Szukamy wolontariuszy, którzy:
    • Są otwarci, pełni energii i entuzjazmu
    • Chcą dokonać w życiu czegoś wyjątkowego
    • Dysponują minimum 4-6 godzinami tygodniowo

Nie wymagamy żadnego doświadczenia !!!

Jeśli jesteś zainteresowany, prosimy skontaktuj się z nami. E-mail: lecsil1@wp.pl
    tel. 602203083 Warszawa-Ursus
  • Anonim

Ale o co chodzi?
    Bo ja na przykład w moim skurwionym życiu z chęcią poświęcę 4-6 godzin tygodniowo, żeby pomóc dzieciakom chorym na autyzm. Tylko w jaki sposób? Napisz coś konkretnego. No i dlaczego pomóc "naszemu wyjątkowemu dziecku"?
  • Seven3P

I link nie działa.
  • Anonim

>Seven3P napisał
    >I link nie działa.

No właśnie.
    Wszystkim by nam dobrze zrobiło, jakbyśmy się zajęli wolontariatem.
    Stubb czy Bubi - jeśli mają na to czas - pewnie świetnie im by zrobiło karmienie raz w tygodniu ludzi w domu starców albo w psychiatryku.
    Ja ostatnio się zgłosiłem do tych sióstr od Matki Teresy, ale mnie nie chciały jako wolontariusza (zresztą świetnie wiem dlaczego:) Ładne siostry:)

To co, panowie, może byśmy na tym gronie się zgadali, i zrobili coś pożytecznego dla hardcorowo rozjechanych ludzi?
  • il duce

"wyjątkowy" x3 "zaszaleć", "zwariowany", "ekscytujący", "pełna akceptacja", "zdolność zmotywowania", "wykorzystać potencjał", "pełni energii i entuzjazmu", "dysponują godzinami". Do tego dochodzą twarze ludzi ze strony http://www.autismtreatmentcenter.or... . Z czym to się kojarzy? Nie dziwota że Adam się zainteresował.

Swoją drogą udzielałem się swego czasu w wolontariacie i okazało się, że jako aspołeczny elitarysta, który nie patrzy innym w oczy nie mam osobowościowych predyspozycji.
  • Sir Khalid Nasrallah

Elitarysta powiadasz, Rapierze... Ale chyba tylko w sensie, że wierzysz w istnienie tzw. Elit? Chyba, o zgrozo, nic ponadto? :o
  • il duce

"Wierzę" w nierówność ludzi. Np: jedni są mądrzy, drudzy głupi (to akurat Ty).

Dla przykładu, w kwestii edukacji opowiadam się za promowaniem najlepszych a nie za równaniem szans. Choć, podkreślam, nie jestem specjalnie zaangażowany politycznie.

Gdybym był - ideałem polityka mógłby być Dżyngis Chan. Najnowsze badania dowodzą, że utarty pogląd o jego krwiożerczości to uproszczone patrzenie na historię. Wcale nie wymordował miliona ludzi (większość poddawała się bez walki). A zapomina się o tym, że przedstawił on bardzo ciekawy projekt polityczny, który - co może was zaskoczyć - jest dziś szczególnie aktualny (jego rozwiązanie problemu relacji państwo - religia, rola rodziny itp).
  • Sir Khalid Nasrallah

Tak tylko spytałem, Rapierze, bez zobowiązań. Bo za każdym razem, kiedy starasz kreować się tutaj na nadczłowieka i wielkiego intelektualistę, który ponad poziomy wyleciał, wydaje mi się, że najlepiej pasuje do Ciebie nie określenie "elitarysta", a raczej "kompleksista"... :o

" Dla przykładu, w kwestii edukacji opowiadam się za promowaniem najlepszych a nie za równaniem szans. "

Wyobrażasz sobie siebie w takiej sytuacji pod okiem np. szanownego profesora Woleńskiego?

Ale może nie psujmy chłopcu tematu...
  • il duce

O, no chyba nie zauważyłeś, że piszę o elitaryście, co nie patrzy w oczy, więc ten twój atak jest nietrafiony. Lepiej powiedz, co myślisz o Chanie!
  • Sir Khalid Nasrallah

" O, no chyba nie zauważyłeś, że piszę o elitaryście, co nie patrzy w oczy(...) "

Zauważyłem, ale myślałem, że to przez wewnętrzne poczucie wyższości - wiesz, tak jak skromny Fedor Emelianenko... ( http://pl.youtube.com/watch?v=eBnJ7... )
  • il duce

Khalidzie, co to jest 'wewnętrzne poczucie wyższości'? Coś jak stała narzeczona?
  • Sir Khalid Nasrallah

O, o, coś w ten deseń! To bardzo dobre skojarzenie...
  • Ja czy nie ja? Oto jest pytanie.

Hej!
    Fajnie, że taka dyskusja się tu wytworzyła; ))
    to i ja się postanowiłam dołączyć, a co!
    No i co do tematu tego wątku oto działający link do Instytutu Opcji w USA:
    http://www.autismtreatmentcenter.or...

A to link do polskojęzycznej stronki o metodzie Opcji:
    http://www.dzieci.bci.pl/strony/aut...

I tu jeszcze link do stronki o samej filozofii Opcji, która stosowana jest nie tylko w terapii dzieci autystycznych:
    http://www.option.org

Program Son-Rise oparty na filozofii Opcji to naprawdę fajowa przygoda :)) i świetna zabawa!!! :D
    I właśnie takie słowa jak:
    "wyjątkowy", "zaszaleć", "ekscytujący", "energia", "entuzjazm" czy "akceptacja" idealnie tu pasują!!!

Wszystkie one świetnie sprawdzają się podczas zabawy
    z dzieciakami prowadzonymi Programem Son-Rise :)) Bo to właśnie zabawa jest głównym elementem terapii :D:D:D:D odbywa się ona w "duchu Opcji" czyli bez oceniania, oczekiwań, bez nacisków, z pełnym optymizmem, akceptacją niezależną od osiągnięć czy czegokolwiek; )) Fajna sprawa :D

Polecam wszystkim udział w programie Son-Rise!!!
    To na pewno będą niezapomniane chwile; ))
    Serio.

• il duce

Ok, nie mam zamiaru kwestionować niczego związanego z metodą ("filozofią"), która pomogła choćby jednej osobie. W szczególności dam spokój językowi w jakim się ją prezentuje. Więc już się nie czepiam. Na marginesie: Kuba to zjawiskowo śliczny dzieciak.
  • Ja czy nie ja? Oto jest pytanie.

Metoda opcji opiera się na filozofii opcji stąd nazwa; )
    A co do Kuby to, racja!; p śliczniutki jest tylko, że to jest temat o Adasiu, któremu również urody nie brakuje; ) śliczy chłopaczek choć ma dopiero 3,5 roku; p
    Jak są chętni to raz jeszcze poelcam udział w Programie Son-Rise!!!
    Warto! :)

A co do czepiania się, to spoko możesz się czepiać zawsze jakaś dyskusja powstanie; p;p no a po to są grona, żeby sobie podyskutować; ))
    Pozdrościski; )
  • Anonim

>Ja czy nie ja? Oto jest pytanie. napisała:
    >Metoda opcji opiera się na filozofii opcji stąd nazwa; )
    >A co do Kuby to, racja!; p śliczniutki jest tylko, że to
    >jest temat o Adasiu, któremu również urody nie brakuje; )
    >śliczy chłopaczek choć ma dopiero 3,5 roku; p
    >Jak są chętni to raz jeszcze poelcam udział w Programie
    >Son-Rise!!!
    >Warto! :)
    >
    >A co do czepiania się, to spoko możesz się czepiać
    >zawsze jakaś dyskusja powstanie; p;p no a po to są grona,
    >żeby sobie podyskutować; ))

a i Ja czy nie ja? Oto jest pytanie też bardzo ładna.
    >Pozdrościski; )

• Anonim

ale taki wolontariat to trochę cieplarniane warunki - dzieciaki zawsze są fajne.
    Pamiętam chirurgię w szpitali praskim, zgon co chwila, rak zjadał pacjentów. Być z nimi to było naprawdę coś.

Dzieciaki są co najwyżej upierdliwe, dorośli potrafią być wyjątkowo wkurwiający.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki