- 1
- 2
-
Kittka
Witam!
Nie znalazłam odpowiedniego wątku, ale jeżeli moderator takowy widzi, to może mój wpis przenieść tam gdzie jego miejsce;) -
Kittka
Chciałam zapytać, czy żeby się dostać na filozofię wystarczą punkty z matury czy jeszcze dodatkowo przeprowadzają jakąś rozmowę z kandydatami i ewentualnie na czym ona polega?
Czy macie tam jakieś praktyki? :P
I czy istnieją jeszcze na tym wydziale studia pięcioletnie czy już tylko trzy i dwa?
Będę wdzięczna dobrym ludziom za informacje;) -
Anonim
do tej pory rozmowa była tylko jak chciałaś się dostać na filozofię po angielsku. na normalną wystarczy matura.
studia mają program 3+2, tu jest ich program:
http://www.filozofia.uw.edu.pl/stud... -
nazwa ekranowa
>Kittka napisała:
>Chciałam zapytać, czy żeby się dostać na filozofię
>wystarczą punkty z matury czy jeszcze dodatkowo
>przeprowadzają jakąś rozmowę z kandydatami i ewentualnie
>na czym ona polega?
na zwykłe studia dziennie nie ma rozmowy kwalifikacyjnej.
>Czy macie tam jakieś praktyki?
Nie. choć może na specjalizacji pedagogicznej są. Kto wie
-
-
Anonim
To żenada, że nie ma rozmowy kwalifikacyjnej! Jak wówczas odsiać jełopów? -
Sir Khalid Nasrallah
Ty się lepiej ciesz, pałko, że obecnie nie odsiewają jełopów, czytając to forum, bo by Ci dyplom cofnęli. -
il duce
>Bubi napisał
>To żenada, że nie ma rozmowy kwalifikacyjnej! Jak wówczas
>odsiać jełopów?
Eh, Bubi. Egzaminy miałem spoko, a rozmowę kompletnie zawaliłem i o mało nie dostałem się na filozofię. To jednak było, chwalić Boga, 6 lat temu. -
Anonim
>rapier napisał
>>Bubi napisał
>>To żenada, że nie ma rozmowy kwalifikacyjnej! Jak
>wówczas
>>odsiać jełopów?
>
>Eh, Bubi. Egzaminy miałem spoko, a rozmowę kompletnie
>zawaliłem i o mało nie dostałem się na filozofię. To
>jednak było, chwalić Boga, 6 lat temu.
Mnie na rozmowę kwalifikacyjną po całonocnym potwornym melanżu niemalże przyniósł kumpel. On spał nietrzeźwy na ławce przy wejściu do instytutowej biblioteki, a ja ledwie ciepły coś bełkotałem na przed komisją. Dostałem się z ostatniego miejsca listy rezerwowej, bo sporo osób zrezygnowało. Chciałoby się powiedzieć za Leszkiem Millerem - Mężczyznę poznaje się nie po tym, jak zaczyna, ale jak kończy. -
Sir Khalid Nasrallah
A skończyłeś, jak się zdaje, na odrzuceniu logicznego prawa niesprzeczności, Hugo Kołłątaju i prawie naturalnym. W kontekście sprośnego powiedzonka Leszka Millera to może niepokoić znacznie bardziej, niż Twoje ekscesy pijackie na dzień przed egzaminem... -
Anonim
Heh, ja się też dostałem z listy rezerwowej. Ale o ile pamięć mnie nie myli, ciągnął mnie do dołu angielski. -
Anonim
>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
>A skończyłeś, jak się zdaje, na odrzuceniu logicznego
>prawa niesprzeczności, Hugo Kołłątaju i prawie
>naturalnym. W kontekście sprośnego powiedzonka Leszka
>Millera to może niepokoić znacznie bardziej, niż Twoje
>ekscesy pijackie na dzień przed egzaminem...
Co Ci przeszkadza w Hugonie Kołłątaju i prawie naturalnym, łobuzie?
Rozumiem, że preferujesz układy wbrew naturze? -
Sir Khalid Nasrallah
Pewno przede wszystkim podstawowe fundamenty doktryn tego rodzaju. Tam coś było swego czasu: http://grono.net/forum/topic/148651...
Dorzuciłem coś nowego - na pewno Ci się się spodoba. :-) -
wiedzmaHana
witam mam pytanie ma może z Was ktoś książkę w pdf'ie: M. Hellera, Filozofia nauki. Wprowadzenie, Wydawnictwo PETRUS, Kraków 1992
lub odpowiedzi na któreś z pytań:
1/ Przedstaw fenomen nauki (znaczenie nauki, wieloznaczność terminu nauka, filozofia nauki a metodologia nauki, nauki pokrewne i pomocnicze, propozycja Poppera).
2/ Przedstaw metodologiczne typy nauki (znaczenie klasyfikacji nauk, filozofia i nauki szczegółowe, charakterystyka filozofii i style jej uprawiania, nauki empiryczne i humanistyczne).
3/ Przedstaw problematykę metody indukcyjnej w nauce. (metoda indukcji eliminacyjnej, indukcji enumeracyjnej,
eksperyment, obserwacja, hipoteza, czynniki)
4/ Wyjaśnij problem eksperymentu krzyżowego (metoda Bacona) i sposób jego rozwiązania przez Williama Jamesa?
5/ Wyjaśnij jakie są konsekwencje dla poznania naukowego tego, że liczba alternatywnych hipotez jest nieskończona?
6/ Wyjaśnij na czym polegał esencjalizm metody Bacona i antyesencjalizm "podobieństw rodzinnych" L. Wittgensteina?
7/ Przedstaw główne założenia rozumienia nauki jako wiedzy prawdopodobnej? (interpretacja częstościowa).
8/ Czy w nauce dokonuje się postęp: kumulatywizm i antykumulatywizm, zasada korespondencji.
9/ Czy nauka rozwija się w sposób racjonalny: propozycja Kuhna, odpowiedź Poppera, programmy badawcze Lakatosa, anarchizm metodologiczny Feyerbanda, internalizm i eksternalizm.
10/ Na czym polega strukturalne rozumienie nauki i świata?
bardzo prosiłabym o pomoc i możliwą odpowiedź na prv...
z góry dziękuję. -
Anonim
>wiedzmaHana napisała:
>lub odpowiedzi na któreś z pytań:
>1/ Przedstaw fenomen nauki (znaczenie nauki,
>wieloznaczność terminu nauka, filozofia nauki a
>metodologia nauki, nauki pokrewne i pomocnicze, propozycja
>Poppera).
Tu znajdziesz trochę na ten temat z pamiętnika domorosłego hutnika: http://grono.net/forum/27243/0/
Co khalidku, pomóż koleżance!
Swoją drogą znamienny zestaw tematów - aż się boję teraz oko zmrużyć, bo mi się jakiś metodologiczny koszmar przyśni. brrr... -
Sir Khalid Nasrallah
Koleżanka przedstawiła świetne pytanka. Tylko to by było, cholera, pewno roboty na jakieś pół roku, jakby się do tego rzetelnie zabrać... :-)
WiedzmoHana, rozejrzyj się za książkami "Metodologia nauk" Adama Groblera, "Wprowadzenie do filozofii nauki" Rudolfa Carnapa, "Wiedza obiektywna" Karla Poppera, "Współczesne metody myślenia" Józefa Bocheńskiego, "Czym jest to, co zwiemy nauką" Alana Chalmersa i "Oksfordzki słownik filozoficzny" Simona Blackburna - zapewne znalazłabyś w nich odpowiedzi na większość swoich pytań.
Nie liczyłbym na to, że ktoś Ci to wszystko szczegółowo opisze na jakimkolwiek forum. -
Kittka
Ja dziękuję za odpowiedzi na moje pytania :)
Jeszcze tylko jedną wątpliwość mam... w programie studiów jest napisane: "Studentów obowiązują również co najmniej 3-tygodniowe praktyki", mam rozumieć, że to jest jakaś zmyłka...? :P -
Anonim
>Kittka napisała:
>Ja dziękuję za odpowiedzi na moje pytania :)
>
>Jeszcze tylko jedną wątpliwość mam... w programie
>studiów jest napisane: "Studentów obowiązują również
>co najmniej 3-tygodniowe praktyki", mam rozumieć, że to
>jest jakaś zmyłka...? :P
Kiedyś praktyk nie było, teraz to nie wiem.
Ale jaja by były przednie, jakby każdy student filozofii musiał odbyć praktyki:). Ciekawe tylko gdzie i w jaki sposób. Co po niektórzy mogliby je np: odbyć w słonecznej Grecji siedząc w beczce albo szukając ze świecą. Najciekawiej mieliby na praktykach zapewne sadyści, albo bataille'iści (czy jak to tam odmienić poprawnie). -
Anonim
o, a może koledzy są zainteresowani taką ciekawostką jak wyglądają pytania obowiązujące na zaliczenie przedmiotu filozofia na kierunku turystyka i rekreacja na sggw?:> -
Anonim
>Olek! napisał
>o, a może koledzy są zainteresowani taką ciekawostką jak
>wyglądają pytania obowiązujące na zaliczenie przedmiotu
>filozofia na kierunku turystyka i rekreacja na sggw?:>
Dawaj!
Turystyka i rekreacja to brzmi przyjemnie i wakacyjnie, więc z chęcią się dowiemy! -
Anonim
Otóż i zagadnienia. Pierwsze dwa są nieciekawe, ale potem:
3. J. J. Rousseau o stanie społecznym i stanie natury. Praktyki podróżowania wynikające z koncepcji Rousseau.
4. Romantyczne (indywidualne) doświadczanie świata. Autentyzm i bezpośrednie doświadczenie. Praktyki stąd wynikające (Tryb egzystencjalny)
5. Tryb rekreacji (krytyczne jesgo ujęcie). Pojęcie pseudowydarzenia wg. D. Boorstina - miejsca pod kloszem. Autodegradacja miejsc turystycznych.
6. Tryb odmiany. Zwykłe (codzienne)/Niezwykłe (niecodzienne).
7. Tryb rekreacji (ujęcie pozytywne). Doświadczenie zbiorowe. Flaneur i początek "miejskich atrakcji - pasaż, bulwar, kawiarnia. Natura jako zło.
8. Spektakl i stylizacja obiektów turystycznych. "Podróże w hiperrealność" wg. U. Eco - dioramy, muzea figur woskowych, Disneyland. Centra handlowe i targo (Expo).
9. Atrakcje turystyczne. Semiotyczna analiza atrakcji turystycznych. Oznacznik w zasięgu wzroku i oznacznik poza zasięgiem wzroku.
Pod rozwagę!
- 1
- 2