FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • pwl

Dobra, niniejszym ogłaszam zmianę ustroju panującego na gronie Filozofia UW z anarchii na faszyzm. Osoby chcące wyrazić sprzeciw zapraszam do Trybunału Europejskiego, ewentualnie na osobistą rozmowę do mnie na KP4 (róg Traugutta). Grono, które ma z założenia służyć społeczności liczącej kilkaset osób zostało ostatnimi czasy zdominowane przez osób kilka, które muszą wypowiedzieć swoje "zdanie" w każdym temacie, zniechęcając kogokolwiek, kto nie chce uczestniczyć w ich "gierkach" do jakiekolwiek dyskusji. Skoro te osoby najwyraźniej nie rozumieją, że przez takie zachowanie większość dawnych bywalców opuściła to Grono, to od tej pory rozumienie to będzie wymuszane metodami administracyjnymi.
  • Anonim

fakt. np. Bubi!
    i tak sie okazalo ze liberlaowie i chadecja to totalitarysci- patrz Khalid i pwl. ha.

poza tym jaki faszyzm kurde. faszyzm mial styl. to jest tylko tyrania.
  • tm

Założyłam wątek moderacja. Pisz proszę tam.
    Może trochę spuść z tonu...? O formę mi chodzi!
  • Sir Khalid Nasrallah

Zgłaszam pełne poparcie dla projektu!

(Nawet jeśli jestem jedną z osób wyżej oskarżonych o sabotowanie forum!)

Stubb, spuść z tonu i pisz gdzie indziej, bo kopa...;-)
  • pwl

>trurl machine napisała:
    >Założyłam wątek moderacja. Pisz proszę tam.
    >Może trochę spuść z tonu...? O formę mi chodzi!

Nah, czas na spokojną dyskusję był jakieś 3 miesiące temu. Teraz trzeba tu po prostu trochę posprzątać.

Wszelka dyskusja będzie z definicji niemiarodajna, bo nie będzie brała pod uwagę głosu osób, które na to grono aktualnie nie zaglądają, bo po prostu mają dość.
  • tm

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Zgłaszam pełne poparcie dla projektu!
    >
    >(Nawet jeśli jestem jedną z osób wyżej oskarżonych o
    >sabotowanie forum!)
    >
    >Stubb, spuść z tonu i pisz gdzie indziej, bo kopa...;-)

To było do pwl, mam wrażenie, że jest agresywny;p

PRZENIEŚMY dyskusję do wątku MODERACJA.
  • Sir Khalid Nasrallah

Pwl agresywny? Kpina?
    Pwl jest roztropny i widzi granice absurdu - ot, prawdziwy konserwatysta. :P
  • tm

Mówię, dobrze, że chce zaostrzyć politykę grona, zresztą ostatnio ja też jestem twardsza;p

Ja do konserwatystów nic nie mam. Sama jestem prawicowa i w ogóle.
  • Anonim

Z strasznych nudow podczas pisania magisterki:

1)poczatki rewolucji- stan przed:

Grono filozofia UW od wielu lat juz chylilo sie ku upadkowi. panujace w przestrzeni publiczniej zgnusnienie, konformizm i plytkie filisterwstwo powoli doprowadzalo do powstawania coraz wiekszej rzeszy nastawionych rewolucyjnie uzytkownikow. Podskorne spoleczne sily ciagle drzemaly, ukryte pod maska systemowej opozycji, jednak nastepowalo coraz glebsze ich uradykalnienie, oraz ujednolicanie w ich obrebie symboliki i kategorii. Wszyscy bowiem juz mieli swiadomosc, ze nastapila radykalna zmiana w rzeczywistosci. Ze dotychczas uzywane pojecia i symbole kateogryzujace w uporzadkowany sposob swiat, sie zdewaluowaly, sa nieadekwatne. Jednoczesnie panujacy system polityczny dopuszczajacy pluralizm i pelna tolerancje nie potrafil sobie dac rady z radykalizmem- pozbawiszy sie juz w zalozeniach mozliwosci normatywnej krytyki kontrsystemowej opozycji.
    Mozna juz wtedy mowic o pojawieniu sie graczy ktorzy mieli determinowac historie tego grona przez krawe miesiace miedzy rewolucja lutowa a grudniowa.
    Przedstawmy wiec ich.
    Dla wiekszego ulatwienia dla naszych czytelnikow, jako historyk, podziele antysystemowa opozycje na 3 czesci- prawa, lewa oraz niezdefiniowanych. Musze jednak zaznaczyc ze w okresie przedrewolucyjnym bliskosc pogladow nie implikowala sojuszow politycznych.
    Prawa:
    a)Stubbisci pod wodza Stubba.
    b)libertarianie pod wodza BDKZ.
    c)fantacy katoliccy pod wodza Adama.
    Lewa:
    a)Alienisci pod wodza Alieny
    b)radykalna akcja feministyczno-postmodernistycz na (RAFp) Kzjz
    c)Kociarze pod wodza nazwy ekranowej

Niezdefiniowani:
    a)Popper Hooligans pod wodza Khalida
    b)Chadecja pod wodza pwla
    c)radykalnie antysystemowi anarchisci Rapiera oraz:
    d)ekonomisci TASa.
    e)bartkiblisci

2)pojawienie sie Bubiego i Bubizmu

wybuch byl coraz blizej.
    Pierwsza iskra rewolucji zaplonela w styczniu 2008, w srodku srogiej zimy... Na arenie politycznej pojawil sie nowy gracz. Nikt nie spodziewal sie tego kim stanie sie on dla grona. Nie mial ani zaplecza politycznego, ani jasnego programu i poparcia zas jego agresywnosc wydawala sie przesadna nawet jak na te niespokojne czasy. A jego imie- Bubi? Kpina. To on jednak mial odmienic oblicze tego grona na zawsze.

3)rewolucja lutowa

Rewolucja nastapila w lutym 2008. Wywolana przez Bubiego. W ciagu miesiaca jego radykalizm przyciagnal wiecej zwolennikow niz cala antysystemowa opozycja przez miesiace pracy od podstaw. Poczatkiem walki byl wiec jego zwolennikow przeciwko III rp i bohaterowi tego grona- Stanislawowi Lemowi. Agresywnosc i zamieszki ktore byly skutkiem manifestacji zmusily do proby ingerencji elity starego grona ktore w koncu pojely ze wladza wymyka im sie z rak. jednoczesnie zmusily opozycje do zdarcia z siebie przebrania systemowosci. Walka o wladze sie rozpoczela. Establishment starego grona przestal istniec w ciagu kilku dni. Spojrzmy jak wiele mowiace dla sytuacji jest zapis rozmowy miedzy prezydentem Szopa a pierwszym ministrem Jula...
    Szopa: co tam sie dzieje?
    Jula: to bubisci wyszli na ulice!
    Szopa: rozpedzic ta rewolte!
    Jula: to nie rewolta! To rewolucja!
    W miesiac pozniej ich ciala odnaleziono w zamarznietej rzece zas ich zwolennicy badz stracili glowy badz siedzieli w wiezieniu. Tak zniknely ostatnie pozostalosci skorumpowanej klasy rzadzacej starym gronem.
    Ale nie wyprzedzajmy faktow.
  • Anonim

4)dwa fronty

Spontaniczna rewolucja Bubizmu w kilka dni porwala za soba masy i zmusila do zajecia okreslonego stanowiska przez reszte graczy. Mimo poczatkowych oporow, widzac bliskosc pogladowa, gracze z prawej sceny przylaczyli sie do Bubiego i bubizmu. Bubi zas, oczekujac tylko podporzadkowania sie jego wladzy, zostawil im szereg wolnosci i mozliwosci dzialania. Krzyze pojawily sie wiec w tematach i watkach, odwolania do Maryji wiecznej dziewicy staly sie powszechne a na ulicach plonely stosy heretykow i innowiercow. Jednoczesnie przyjal Bubizm do swej ideologii libertarianskie zalozenia ekonomiczne zas Rzeczpospolita ktora przejela telewizje i radio stala sie jedynym medium. Lustracja ruszyla wartko. Jednak na wschodzie gromadzila sie opozycja. Radykalna lewica uosabiana przez kociarzy, alienistow i RAFp. Uzbroiwszy swoich ludzi, lewica szykowala sie do kontrataku pod czrwonymi sztandarami. Nalezy tu nadmienic ze o ile Bubizm juz na poczatku stosowal szereg represji politycznych; to na wchodzie kazdy posadzony o Bubizm trafial natychmiastowo do tak zwanych obozow reedukacji gdzie tlumaczonym mu bylo ze nie nalezy byc katolikiem, nalezy lubic gejow i miec swiadomosc ze Bog ktorego nie ma stworzyl na poczatku dwoch facetow i kota. W wyniku tego typu tlumaczen szacuje sie ze zginelo kiladziesiat tysiecy uzytkownikow grona podejrzewanych o Bubizm.

5)noc sw. Bubiego

w marcu 2008 Bubi majac swiadomosc ze bitwa o wladze juz blisko zaatakowal pierwszy. Blyskawicznie ruszyl na terytoria zajmowane przez alienistow, zdobywajac przez zaskoczenie wszystkie najwazniejsze przyczolki. Jednak by nie doprowadzic do bezposredniej konfrontacji mogacej kosztowac wiele krwi i odslonic go na atak reszty rozowej koalicji zastoowal Bubi podstep- zaproponowal Aliene miejsce w rzadzie i zaprosil na rozmowy. Aleina wstrzymala swoich zwolennikow przed stawianiem oporu i udala sie na miejsce spotkania wraz grupka przyboczna. Byl to duzy blad. Dla, jak to okreslal Bubizm- czerwonej holoty, nie bylo litosci. Nastapila nocy zwana noca sw. Bubiego 24 III 2008. Na calym gronie zamordowano w ciagu jednej nocy okolo 6000 Alienistow a niewiadoma ilosc zamknieto w wiezieniu. Aliena z "rozmow" uratowala sie cudem, dzieki ofiarnosci swych fanatykow. zmuszona zostala jednak dla ratowania swego zycia na emigracje do Holandii- przestajac byc istotnym elementem rozgrywek o wladze.
  • Anonim

6)rozprawienie sie z rozowym sojuszem

Uderzywszy i zniszczywszy bez strat wlasnych centrum rozowego sojuszu mogl juz bez obaw Bubi zaatakowac wschodnia flanke grona. Kociarze, slabi i chuderlawi zostali zepchnieci w przeciagu miesiaca a w koncu poza nieistotnymi wyjatkami zupelnie zniszczeni. Zreszta nie ukrywajmy- tak fizycznie jak i ideowo nie przedstawiali zadnej znaczacej sie sily. Co do losow nazwy sa watpliwosci- podobno czasem sie pojawia, i cos tam pogledzi, ale wiekszosc historykow zgadza sie z sugestia iz nazwa zostal zamordowany zas obecny pretendent jest bubista ktory w ten sposob osmiesza sama ideologie kociarzy.
    Inaczej jednak miala sie sprawa z RAFp. Kzjz wraz ze swoimi radykalami dosc szybko zdala sobie sprawe ze otwarta walka z bubizmem jest z gory skazana na porazke z przyczyn potegi fizycznej bubizmu i jego przymierza z ciemnogrodem Adama, radykalnym konserwatyzmem stylistow. RAFp zszedl wiec do podziemi. i choc przestal byc bezposrednim zagrozeniem dla panowania Bubizmu jako organizcja terrorystyczna uderzal raz po raz w kolejne tematy, by, gdy wojska sie gromadzily znow uciekac zostawiajac poleglych cywili (szacuje sie ze przez miesiace dzialalnosci terrorystycznej RAFp zamordowal okolo 4000 niewinnych cywili). Regularnie organizowane oblawy na czlonkow RAFp choc najczesciej udane i konczone widowiskowymi egzekucjami ku uciesze Bubistow, nie niszczyly samej organizacji. Udalo jej sie bowiem za pomoca towarzyskich zaleznosci znalezc oparcie w koncesjonowanej przez Bubizm opozycji wzgledem niego- czyli Chadekom pwla. ale o roli pwla pozniej...
    Nie zmienia to faktu ze mniej wiecej od VI 2008 mozna uznac iz Bubizm panuje niepodzielnie nad wiekszoscia grona.

7)ideologia bubizmu, struktura wladzy i dalsze przeobrazenia prawego sojuszu i represje. Powstanie Kwiatu prawicy.

Bubizm byl zawsze ruchem ludowym, opartym na agresywnej retoryce i silowych rozwiazaniach w kwestiach gejow i obyczajow. opieral sie wiec glownie na wiecach, powszechnych demonstracjach i tego typu inicjatywach. o ile swietnie sprawdzal sie w wypadku negacji zastanego porzadku nie bardzo potrafil strukturyzowac pozytywnie rzeczywistosc. Do tego sluzyli Bubiemu i Bubizmowi jego sprzymierzency. Jak juz zostalo powiedziane - kwestie moralno religijne spadly na Adama, zas jego, znane z okrucienstwa, oddzialy fanatykow katolicckich pilnowaly moralnosci na ulicach i kontach tego grona z cala stanowczoscia reagujac na jakiekolwiek oznaki wplywu ideologii RAFpu czy Alienizmu. Stubb zas i Stubbisci przejeli na siebie kontrole mediow, kwestie lustracji i legitymizacji ustroju bubizmu. Ten trojpodzial wladzy pod wodza Bubizmu nazwany zostal Kwiatem Prawicy. Jednoczesnie do tego sojuszu nie zostal przyjety BDKZ i jego libertarianie ktorzy w trakcie rewolucji coraz bardziej zaczeli sie sklaniac ku eokonomistom TASa. Nie mogl zniesc czegos takiego kwait prawicy na swym lonie. 29-30 VI nastapila noc dlugich postow: Wiekszosc libertarianach zostala zaaresztowana i zmuszona do przejscia na Bubizm, czesc zamordowana zas sam BDKZ zniknal. Tej samej nocy gdy Bubizm pozbawial sie konkurentow do niepodzielnej wladzy w Kwiecie prawicy, upiekl tez druga pieczen na jednym ogniu. TAS zostal skazany na wygnanie zas ekonomisci zdelegalizowani. Jako ze jednak nie wystepowali nigdy zbytnio przeciw kwiatowi prawicy nie skonczylo sie to represjami.
    Jednoczesnie majac swiadomosc ze sytuacja rewolucyjna nie moze wiecznie trwac zezwolil Bubizm na pojawienie sie marionetkowego moderatora, nic nie znaczacego oraz koncesjonowanej opozycji (ktore mialy legitymizowac sam Bubizm i nadawac mu koloryt pluralizmu). Nie wiedzial jednak Bubi ze popelnil w ten sposob straszny blad. Bo choc moderator marionetkowy- dostal on jedna prerogatywe za duzo- prerogatywe ktora miala pochlonac kiedys ogien bubistycznej rewolucji- ta prerogatywa bylo nadawanie innym osobom tytulu moderatora.
  • Anonim

8)opozycja bubistyczna i losy "niezdefiniowanych".

Pokrotce. BArtkiblizm nie mial szczescia- zostal de facto pochloniety przez pierwsze miesiace rewolucji lutowej.
    Pwlizm schowal glowe i badz zachowujac milczenie badz podlizujac sie bubizmowi przeszedl ciezkie miesiace. Jednoczesnie coraz intensywniej zaznaczaly sie jego zwiazki z terrorystyczna RAFp i jej przywodczynia. pwl wrecz zaczal ja sponosorowac.
    Rapier zachowawszy swoje poglady oddal jednak hold nowemu porzadkowi wprowadzonemu przez Bubizm tym samym zachowujac zycie i mozliwosc istnienia w sferze publicznej.
    Najciekawsi sa jednak Popper Hoolsi- ktorzy z wzgledu na mialkosc pogladowa i brak zagrozenia z ich strony dla Bubizmu zostali koncesjonowana (jak i pwl) opozycja- zachowujac istnienie, mogli byc dogodnym chlopcem do bicia dla Bubizmu. Bubizm jak sie bowiem ukazuje dbal przynajmniej o pozory pluralizmu- poki opozycja byla mialka i niegrozna zas Bubizm trzymal cala wladze.

9)degenracja Bubizmu.

Z czasem Bubizm wyczerpywal swa moc co skutkowalo i coraz wieksza aktywnoscia RAFpu i coraz czesciej uradzanymi pokazowymi wiecami politycznymi i demonstracjami przeciwko UE i Gejom- czesto skutkujacymi pogromami. Coraz wieksze opieranie sie na prostym ludzie i populizm Bubizmu oraz jego agnostycyzm zaczal odstreczac Adama, ktory coraz mocniej zaczal sie z rzadu wycofywac. Stubbisci jednak pozostawali wierni.
  • Sir Khalid Nasrallah

A Jula to chyba prawicowa "była", nie?
    Bo Szopa to skrajny lewak, to było widać... Zresztą chyba najniebezpieczniejszy ze wszystkich tutaj (np może razem z Kzjz i TAS'em), bo zawsze mocno argumentował...

Ale to "były" bardzo doniosłe postacie. Też mi ich brakuje. :-(
  • Anonim

10)przewrot grudniowy i sytuacja dzisiejsza.

Wszystko nastapilo w ciagu jednego dnia 10 XII 2008. Bubizm upadl. Spisek musial byc zawiazywany jednak juz wiele tygodni wczesniej. Gdy Bubi opuscil grono w delegacji, pwl (ktory poprzez kontakty z finansiera uzyskal status gronowladnego) zostal desygnowany na moderatora przez Trurl Machine. Odrazu zostal poparty przez Khalida. Na ulice wyszly bojowki RAFpu mordujac kogo popadnie zas Aliena wrocila z emigracji i znow pojawila sie na gronie. Khalid na czele swych bojowek podpalil siedzibe IPNu, oglosil studiowanie historii za zbrodnie przeciw kompromisowosci ktora ma byc nowym naczelnym celem grona. Jednoczesnie rozpoczal wielka akcje palenia ksiazek nie sygnowanych przez Poppera i mordowania profesorow nie godzacych sie na stwierdzenie iz cala filozofia przed i po Popperze to totalitaryzm. Adam zniknal- istnieje coraz wieksze prawdopodobienstwo ze zamordowany na rozkaz Kzjz. Stubb usilowal przejac Bubistow- kompletnie zagubionych i niezdolnych do reakcji na atak bez swego wodza jednak pozbawiony charyzmy jak Bubi nie zostal wysluchany. otoczony w swej daczy przez bojowki chadekow zostal zmuszony do podpisania samokrytyki, jak narazie prywatnej, ale byc moze i publicznej. jego dalsze losy sa nieznane. Bubisci pozbawieni wodza daja sie odstrzeliwac RAFp, Chadekom i Popper Hoolsom jak kaczki. Ulice splywaja krwia, takiej rzezi nie widziano nawet w najkrawszych miesiacach poczatku 2008. Pwl juz wydal oficjalny dekret w ktorym popieranie mysli Bubizmu i Stubbizmu jest zbrodnia karana smiercia- bowiem sa to mysli preciwne tolerancji i pluralizmowi.
    W ciagu nastepnych dni ma zostac wydana oficjalna lista pozycji chwalacych pluralizm i demokracje i tolerancje ulozona przez kzjz i Khalida. Znalezienie na polce innych ma byc karane banicja badz smiercia. Nowopowstaly departament jezyka na czele ktorego stoi Khalid a konsultantem jest kzjz juz wydal odezwe zakazujaca uzywania slowa dusza oraz slowa dziecko w wypadku organizmow przypominajacych ludzkie a bedacych mlodsze niz 4 lata. Od dzisiaj mowi sie o nich- kawalek macicy. Jednoczesnie Khalid dekretem pwl stanal na czele KK. jego pierwsze odezwy to uznanie aborcji za temat polityczny a nie koscielny- duchowny nie ma prawa pod grozba smierci wydawac opinii na ten temat; oraz zaprosil w struktury KK wszelkiej masci kapusiow i konfidentow uznajac ze w ten sposob zadosuczyni chwale milosierdzia panskiego.
    Bubi najprawdopodobniej zostal zamordowany podczas delegacji.

Czy jednak Bubizm umarl? Czy Stubb przegral i poszedl na wspolprace z systemem? czy tez byc moze Rapier rozpeta wojne domowa i jeszcze nie wszystko stracone? czas przyniesie odpowiedzi.
  • Sir Khalid Nasrallah

Mocne, mocne, przeczytałem z tchem zapartym, choć długie!

" Khalid na czele swych bojowek podpalil siedzibe IPNu, oglosil studiowanie historii za zbrodnie przeciw kompromisowosci " :DDD
  • idiota

nic z tego nie rozumiem ale dobre!
  • Anonim

>pwl napisał
    >Wszelka dyskusja będzie z definicji niemiarodajna, bo nie
    >będzie brała pod uwagę głosu osób, które na to grono
    >aktualnie nie zaglądają, bo po prostu mają dość.

Wybacz Pawulonie, ale nie zdzierżę i muszę jednak odpowiedzieć.
    Jak mają dość, to niech wezmą węgiel, albo przeciwnie, dadzą upust sraczce intelektualnej i zaleją forum swoimi wyziewami mentalnymi.
    Nie jest moją winą, ale moim prawem - wynikającym choćby z regulaminu grona - poruszać wątki okołopolityczne. Filozofia to nie tylko metafizyka czy epistemologia, ale także etyka i polityka. Takie zagadnienia, jak aborcja, gejczaki czy demokracja są świetnym punktem wyjścia do dyskusji.
    Zauważ, że gdy wklejam wątek o polityce bieżącej, zawsze znajduje się kilku wytrwałych harcowników. Gdy wkleiłem wątek stricte filozoficzny (z filozofii polityki) - nie pojawił się pies z kulawą nogą. Więc pytam się: gdzie ci mędrcy spragnieni dyskusji?
    Mówisz, że ja ich przegnałem? Dlaczegóż zatem podcierać im zadki, jeśli nie mają siły przebicia na gronie? W imię czego?

Moja propozycja jest taka: spójrz przez kilka ostatnich stron, jakie to niezwykle istotne wątki zostały przeze mnie zrzucone, albo jakie to istotne wątki zostały storpedowane? Okaże się, że problem jest tylko w głowach pięknoduchów.

Sądzę, że prawdziwa przyczyna waszego adminowego ADHD jest bardzo prosta. Jest to reakcja alergiczna na pewne niewygodne poglądy, które są dla was niczym gówno w salonie. Nie przechodzi wam przez myśl, że ktoś może to gówno jeść i że wcale nie gówno, tylko dobra pieczeń.

Chciałbyś być dla mnie Aniołem Śmierci, ale możesz być tylko Stanisławem Aniołem. Sprzątaj zatem... podać szufelkę?
  • Sir Khalid Nasrallah

" Wybacz Pawulonie, ale nie zdzierżę i muszę jednak odpowiedzieć. "

Kto by pomyślał, że to akurat tak potoczą się wypadki...

Bubi, weź zablokuj swoje konto jeszcze na jakieś pięć minut - daj ludziom powód do lamentacji. To takie romantyczne.

" Nie jest moją winą, ale moim prawem - wynikającym choćby z regulaminu grona - poruszać wątki okołopolityczne. "

Którego grona? Którego regulaminu? Jakiego "około"?
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Którego grona? Którego regulaminu? Jakiego "około"?

Tego grona, i tego regulaminu:

"To grono *NIE* służy do ogłaszania chęci kupienia od kogoś pracy albo referatu filozoficznego. Takie posty będą jak najszybciej usuwane.

Również bardzo namawiam do nieumieszczania na naszym gronie niezwiązanych z filozofią lub instytutem filozofii UW reklam, czyli spamu. Jeżeli jednak ktoś bardzo musi, proszę wyraźnie zaznaczyć do w temacie słowkiem '[SPAM]'. Reklamy niespełniające powyższego zalecenia lub nadmiernie natrętne będą usuwane.

Założyciel grona: Radzio "

• Sir Khalid Nasrallah

Ha, ha, ha, Bubi i co, z tego, co wkleiłeś, niby ma wynikać, że Twoim prawem jest poruszać wątki "okołopolityczne" (czyt. polityczne) na tym forum? A coś na temat swoich obowiązków poruszania wątków "okołopolitycznych" z tego nie wyczytałeś przypadkiem?
    Może coś jeszcze ciekawego z tego nam tu na oczach wyprowadzisz?
    To może masz również prawo do zakładania codziennie tematów dotyczących technologii kiszenia ogórków, w świetle tego regulaminu? Wszak co nie jest zakazane, to jest dozwolone...

Piłeś coś dziś?
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki