FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sir Khalid Nasrallah

Ochhh Alieno...
  • nazwa ekranowa

>Aliena napisała:
    >Ahh Khalid, ja bym chciala, zeby mi ktos chociaz biale
    >narzyczenstwo zaproponowal. Z kwiatami i calowaniem jeno w
    >reke az do slubu. A tu takich starosweickich Panow jak na
    >lekarstwo, zaraz by chcieli gumki kupowac.

Kto tu kupuje gumki, zwariowałaś? Przecież nie prawica tutejsza.... oni właśnie się brzydzą. No fakt, pigułkami trochę mniej

> Khalid poznaj sie
    >ze mna!

Khalid ma być mój! zostaw go...
  • Anonim

droga Kiciu sprobuje Ci to wytlumaczyc tak: to ze nie jestes w stanie pojac iz ktos nie ma ochoty kochac sie na prawo i na lewo i caly czas jesli cena za to ma byc ustpestwo w sprawach dla niego istotnych- to przykre, ale postaraj sie wykroczyc poza swoj waski swiatek. ok? nie oceniaj ludzi swoja miara i szczegolnie nie mysl ze wszyscy sa jak Ty- po to prosta droga zebys sie powiesil...

wracajac zas do pigulek- sadze ze jest to jeden z najbardziej obrzydliwych wynalazkow pod sloncem i sadze ze zaden facet nie ma prawa wogole proponowac kobiecie brania tego syfu- jezeli zas juz bierze (a nie sa to jakies szczegolne przypadki zdrowotne)- to powinien starc sie ja namowic by brac przestsala. ot taka opinie mam na temat tego czegos.
  • Aliena

Co do pigulek to sie zgodze ze Stubem, zaden facet nie ma prawa proponowac kobiecie brania ich.

Ale Stubie, przepraszam, ze nawiaze do Twoich spraw prywatnych, ale jesli uzywacie kalendarzyka, to pozostaje mi życzyc udanego potomstwa.
  • Sir Khalid Nasrallah

Tak w kwestii sporu Nazwy z Bubim o to, na jakich zasadach działa antykoncepcja hormonalna:

" Pigułki antykoncepcyjne (z wyjątkiem tzw. minipigułki) zawierają dwa syntetyczne żeńskie hormony płciowe: estrogen i progestagen. Różnią się jednak między sobą głównie rodzajem progestagenu i wzajemnymi proporcjami obu hormonów. Mechanizm ich działania polega głównie na zahamowaniu owulacji (jajeczkowania). Powodują, że jajniki są jakby uśpione, więc komórki jajowe nie dojrzewają. Dodatkowo środki hormonalne w tabletkach zagęszczają śluz szyjki macicy, co utrudnia plemnikom poruszanie się, oraz powodują zmiany w błonie śluzowej macicy, uniemożliwiające zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej.

Gdy nie możesz przyjmować klasycznej pigułki, zapytaj ginekologa o minipigułkę. Zawiera wyłącznie progestagen. Zagęszcza on śluz szyjki macicy, co uniemożliwia plemnikom wędrówkę do komórki jajowej. W Polsce dostępny jest jeden tego typu środek - Cerazette. " ( http://zdrowie.onet.pl/7670,2309,14... )

Tak czy siak sam bałbym się połykać tego typu wynalazki i to nie tyle ze względów moralnych, co ze względów znacznie bardziej przyziemnych, bo medycznych - mimo tego, że według wszelakiej maści Specjalistów pierwsze pigułki z lat 60 były bardzo złe (z tego, co tam piszą, ponoć paniom czasem rosły wąsy i inne przyjemności), a te obecne są absolutnie cudowne. Podejrzewam, że Specjaliści w latach 60 zapewne mówili to samo na temat tych pierwszych - ciekawi mnie więc zatem co będą mówić kolejni Specjaliści za kolejne 40 lat o tych stosowanych dzisiaj. Zwłaszcza w kwestii ew. kancerogenności np. szyjki macicy.

Mając na uwadze to, ile w zakresie biochemii czy toksykologii jeszcze nie wiadomo (zwłaszcza w odniesieniu do tak skomplikowanego agregatu biologicznego jakim jest ludzki organizm, który kształtowany i "kalibrowany" jest od setek tysięcy lat przez ewolucyjne mechanizmy) można wszelakie specjalistyczne zapewnienia producentów danych specyfików, względnie zapewnienia płynące ze sponsorowanych przez nich artykułów, o absolutnym braku niepożądanych skutków ubocznych traktować z tzw. lekką taką nieśmiałością. Ale jak to niektórzy czasem mawiają - cóż począć...?
  • Aliena

No ja zawsze powtarzam... Szklanka zimnej wody zamiast!
  • Sir Khalid Nasrallah

A mój wujek zawsze powtarzał... "zimna kobieta jest gorsza niż gorąca wódka"... :o
  • nazwa ekranowa

>Stubb ... napisał
    >droga Kiciu sprobuje Ci to wytlumaczyc tak: to ze nie jestes
    >w stanie pojac iz ktos nie ma ochoty kochac sie na prawo i
    >na lewo i caly czas jesli cena za to ma byc ustpestwo w
    >sprawach dla niego istotnych- to przykre, ale postaraj sie
    >wykroczyc poza swoj waski swiatek. ok? nie oceniaj ludzi
    >swoja miara i szczegolnie nie mysl ze wszyscy sa jak Ty- po
    >to prosta droga zebys sie powiesil...

Przepraszam, ale nie mogę. Więc pojadę po prawicowemu.

Stubb, do kurwy nędzy, czytaj to co napisali ludzie do których postów się odnosisz! Co Ty mi kurwa pierdolisz o jakimś moim wąskim światku? Postawiłem Wam pewien zarzut (pewne środki antykoncepcyjne też zabijają embriony, więc powinniście być za ich zakazaniem), jeśli go nie zrozumiałeś, Twoja sprawa, ale wtedy się przymknij, a nie odpisuj jakieś farmazony, dobrze?
    To tyle
    Kurwa mać

A co do pigułek, to ciekawy jestem czy antybiotyków też nie bierzecie, z uwagi na ich interakcję z ludzkim organizmem.

"No ja zawsze powtarzam... Szklanka zimnej wody zamiast!"

Phi, wskaźnik Pearla przy idealnym stosowaniu to może i 0 ale równie dobre efekty może przynieść kontemplacja biblii.
  • Anonim

patafianie tepy zwroc uwage ze caly Twoj belkot byl ciagiem argumentow ad personam i projekcji na temat naszego/prawicowego zycia seksualnego.

Co do pigulek to wystarczy popytac dziewczyn i lekarzy co one potrafia wyczyniac.
    kurwa i zawrzyj geby!

ach i sie zrobilo fajniej:)
  • Sir Khalid Nasrallah

" pewne środki antykoncepcyjne też zabijają embriony(...) "

W celu zachowania terminologicznego porządku nazywałbym takie środki nie środkami antykoncepcyjnymi, tylko środkami wczesnoporonnymi. Tzn. środki, które uniemożliwiają powstanie zygoty (np. blokując dostęp plemników do komórki jajowej, hamując owulację itp.) w wyniku połączenia się gamet, nazywałbym środkami antykoncepcyjnymi, a takie, które uniemożliwiają zagnieżdżenie się już powstałej zygoty w macicy, w wyniku czego zygota obumiera, nazywałbym środkami wczesnopo-ronnymi. Wtedy ocena moralna stosowania takich środków w odniesieniu do problemu aborcji czy in vitro powinna być raczej jednoznaczna. Przynajmniej w jakiejś spójnej teorii etycznej (pomijając to, że niektóre środki mogą chyba zapobiegać ciąży na więcej niż jeden sposób i w odniesieniu do nich nie możemy mieć nigdy pewności w jaki sposób zadziałają wprowadzone do ustroju - tzn. czy w wyniku ich zastosowania dojdzie do uniemożliwienia zespolenia się gamet czy do zlikwidowania zygoty).

Choć przy tej kwestii dochodzi też bardzo złożony z biologicznego punktu widzenia problem plazmogamii i kariogamii ( http://encyklopedia.pwn.pl/lista.ph... , http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.ph... ) - procesy te są mocno rozciągnięte w czasie (który liczy się chyba w dziesiątkach godzin). Więc siłą rzeczy "moment" powstawania ludzkiego życia (trudno rozstrzygnąć czy uznać za ten moment koniec plazmogamii, koniec kariogamii, ich początek czy może jeszcze coś innego) to dość mgliste pojęcie, które mocno komplikuje rozróżnienie na linii aborcja/antykoncepcja.

A co do spójności poglądów Stubba, to ja nie zauważyłem nigdzie, by był on zwolennikiem stosowania wyżej zdefiniowanych środków wczesnoporonnych (z tego, co na te tematy pisał Bubi, też niczego takiego nie wywnioskowałem). Myślę, że przy odpowiednio życzliwym podejściu do jego stanowiska można sobie nawet ciągnąć wnioski, że ów prawy i szlachetny mąż jest ich zdecydowanym przeciwnikiem.
    No Stubbie, sam powiedz, jak jest? :-)
  • nazwa ekranowa

>Stubb ... napisał
    >patafianie tepy zwroc uwage ze caly Twoj belkot byl ciagiem
    >argumentow ad personam i projekcji na temat
    >naszego/prawicowego zycia seksualnego.

Całe to grono jest ciągiem jebanych argumentów ad personam, więc się nie wygłupiaj, że czynisz mi z tego zarzut

>Co do pigulek to wystarczy popytac dziewczyn i lekarzy co
    >one potrafia wyczyniac.
    >kurwa i zawrzyj geby!

Stubb, kurwa, o czym Ty piszesz? Cały czas się nie odniosłeś do tego czy jesteś za zakazem pigułek, pigułek "po" i spiral. A Ty znowu od rzeczy

>ach i sie zrobilo fajniej:)

poniekąd
  • Sir Khalid Nasrallah

Jeżeli dane prawo nie zezwala na aborcję "na życzenie", a zezwala na stosowanie medykamentów, które "na życzenie" wywołują wczesne poronienie, to jest to prawo dziurawe (inna sprawa, że w wielu miejscach tutaj prawo po prostu musi takie być, bo nie da się zakazać wszystkiego, co potencjalnie może wywołać poronienie). I tak samo jest ze spójnością kodeksów moralnych.

Jeżeli natomiast chodzi o filozoficzno-etyczno-prawną spójność, to wszelkie środki, które mogą wywołać poronienie, powinny być zakazane (względnie objęte jakimś prawem szczegółowym, związanym ze sposobem ich wykorzystywania), jeżeli tylko zakaz likwidowania ludzkich zygot uznaje się za fundament jakichś prawnych restrykcji w innych kontekstach. Problem jednak w tym, że takie środki często nie zawężają się tylko do kwestii aborcji (bo ich docelowe przeznaczenie wcale nie musi być obliczone na wywoływanie poronień), no i w tym, że problemy społeczne to nie tylko i wyłącznie filozoficzna spójność, ale również polityka, nastroje społeczne, kompromisy i tym podobne przyjemności.

O co Wy tu wojujecie Panowie tak naprawdę?
    Toż to proste jak budowa cepa... :->
  • Aliena

Poronienie jest to obumarcie ciaży. Ciążą jest stan powstaly w wyniku zagnieżdzenia sie zapłodnionej komórki jajowej, zwanej zygotą. Nie nazywa się poronieniem utraty _nie zagnieżczonej zygoty_

Ani postinor ani żadna pigułka antykoncepcyjna nie powoduje poronienia. Ale może powodować nie zagnieżdzenie się zygoty. Zatem zabicie "człowieka" zgodnie z koncepcją, że człowiekiem się jest od momentu zapłodnienia (potencjalnie czy inaczej modalnie). Skoro zakazuje się niszczenia nie zagnieżdżonego embrionu powinno się zakazywać używania wszystkich środków antykoncpecyjnych, które mogą powodowac nie zagnieżdzanie się zapłodnionej komórki jajowej. Czyli więkoszsci poza prezerwatywą i szklanką zimnej wody...

Mam nadzieje, że teraz chłopcy zrozumieli.

• Sir Khalid Nasrallah

" Nie nazywa się poronieniem utraty _nie zagnieżczonej zygoty_ "

Zakładam, że z formalno-medycznego punktu widzenia tak to właśnie wygląda (choć to mnie zastanawia http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.ph... bo jest tam mowa o "wydaleniu jaja płodowego"), można więc, gwoli ścisłości, zamienić wyżej moje "środki wczesnoporonne" na "środki likwidujące zygotę" i "poronienie" na "likwidowanie zygoty".
    Reszta może zostać.

" Skoro zakazuje się niszczenia nie zagnieżdżonego embrionu powinno się zakazywać używania wszystkich środków antykoncpecyjnych, które mogą powodowac nie zagnieżdzanie się zapłodnionej komórki jajowej. Czyli więkoszsci poza prezerwatywą i szklanką zimnej wody... "

Jeżeli ma być całkowita spójność czy to prawa, czy kodeksów moralnych (zakazujących aborcji "na życzenie" w oparciu o status etyczny ludzkiej zygoty), to właśnie tak. Wszystko to, co opracowane jest celem likwidowania zygoty i każdego późniejszego stadium rozwojowego powinno być w takiej sytuacji (wyjściowo) zakazane.
  • bartkiller

>Bubi napisał
    >>bartkiller napisał
    >>Ot, głupek. Może chcesz próbować udowadniać, że
    >>przyśpieszenie jest takie samo (lub ma taki sam przebieg)
    >>podczas wciśnięcia pedału hamulca jak podczas hamowania
    >>silnikiem ?
    >
    >To zależy, w jakiej sytuacji. U mnie zwykle tak

Raczej u Ciebie w dupie. Chyba, że jesteś cyborgiem, który ultradelikatnymi ruchami nogą na pedale hamulca potrafi zasymulować superpozycję oporów skrzyni biegów i slinika... :A
  • Kobieta zmienną jest związaną

>Jeżeli ma być całkowita spójność czy to prawa, czy kodeksów >moralnych (zakazujących aborcji "na życzenie" w oparciu o status >etyczny ludzkiej zygoty), to właśnie tak. Wszystko to, co >opracowane jest celem likwidowania zygoty i każdego późniejszego >stadium rozwojowego powinno być w takiej sytuacji (wyjściowo) >zakazane.

Tak, a w embrionie mieszka maly czlowieczek i zastanawia sie kiedy go wypuszcza...
  • Sir Khalid Nasrallah

Albo, sprowadzając rzecz do drugiej skrajności - bogate i kształcone panie nie biorą wielokrotnie odpowiedzialności za swoje życie seksualne, po czym wielokrotnie, w sposób zimny i wyrachowany, spuszczają w kibelku ludzkie zygoty niczym zużyte prezerwatywy i nawet nie jest im z tego powodu przykro, a jeśli jest, to czują się z miejsca w pełni moralnie usprawiedliwione.
  • Sir Khalid Nasrallah

A tak w ogóle to (przyglądając się temu, co dzieje się w życiu publicznym przy okazji in vitro) podejrzewam, że jak PiS czy podobni znów dojdą niedługo do władzy i poczytają ten temat lub coś podobnego, to za moment pojawią się projekty ustaw zakazujących pigułek antykoncepcyjnych, a ich stosowanie będzie karane więzieniem - i tacy politycy dostaną w tym od razu pełne wsparcie episkopatu i Toruńskiego Imperium...

Toteż bierzcie aktywny udział w życiu politycznym, Mili moi, niezależnie od wyznawanych poglądów, bo wzrost ilości czynnie biorących w nim udział zazwyczaj zwiększa prawdopodobieństwo dochodzenia do wyważonych kompromisów społecznych, dzięki czemu ludzie nie muszą podrzynać sobie nawzajem gardeł, by kreślić w ten sposób zasięg swojej przestrzeni życiowej! :-)

http://www.tomaszlisnazywo.pl/lis_t...
  • Kobieta zmienną jest związaną

No jasne a biedne i glupie dziewczeta nie biora wielkorotnie odpowiedzialnosci za swoje zycie seksualne i w koncu podcinaja sobie zyly bo im braknie wyjscia z sytuacji...
  • Aliena

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Albo, sprowadzając rzecz do drugiej skrajności - bogate i
    >kształcone panie nie biorą wielokrotnie odpowiedzialności
    >za swoje życie seksualne, po czym wielokrotnie, w sposób
    >zimny i wyrachowany, spuszczają w kibelku ludzkie zygoty
    >niczym zużyte prezerwatywy i nawet nie jest im z tego
    >powodu przykro, a jeśli jest, to czują się z miejsca w
    >pełni moralnie usprawiedliwione.

To w koncu nie rozumiem Khalid, mają byc gorace i uprawiac seks, czy maja go nie uprawiac, zeby nie spuszczac zygot w kiblu, czy po prostu jestes zwolnnikiem zasady "co rok- prorok" ?
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki