FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

phi jestem seksowny inteligentny i ladny jebany ideal. Bubi zas ma takiego kumpla jak ja wiec tez jest niezlym nabytkiem.

Aliena, w kwestii manipulacji genetycznych. powiedz mi- jsli pozbawiamy embrion statusu etycznego w jaki posob chcesz ograniczac na nim manipulacje genetyczne?
  • Anonim

>Stubb ... napisał
    >phi jestem seksowny inteligentny i ladny jebany ideal. Bubi
    >zas ma takiego kumpla jak ja wiec tez jest niezlym
    >nabytkiem.

W takim razie właściwie możemy się obsłużyć sami Stubbie;P
  • bartkiller

Wiedziałem, że z tą dupą i pedałem (hamulca) to było coś na rzeczy !
  • Anonim

• Anonim

""""""W zaleznosci od szpitala - Znieczulenie Zewnatrzoponowe (ZZO) kosztuje od kilkuset (okolo 500zl) do ponad tysiaca... Ale w wielu szpitalach od mniej wiecej 5 porodu dostaje sie je gratis :> Dodam ze takie "luksusy" jak pojedyncza sala porodowa tez sa z reguly poki co w szpitalach publicznych w Polsce platne, co uwazam za skandal, szczegolnie w obliczu dyskusji nad finanswoaniem antykoncepcji czy in vitro wlasnie..."""""
  • ŻUL

17ego stycz. bedzie dyskusja o in vitro na freta u dominikanow w warszawie, ponoc ma w niej wziac udzial holowka.
    14 stycz tez debata o in vitro w kiku, tez na freta, ponoc ma byc gowin. jak to kogos interesuje, to moge poszukac dokladniejszych inform.

mnie martwi jedno:
    sytuacja kiedy wierzaca para decyduje sie na dzieci in vitro, wszystko sie udaje, rodza sie blizniaki, zdecydowanie para planuje wykorzystac wszystkie zarodki, wiec nie ma mowy o zabijaniu (zabijaniu - upraszczajac, ale jednak katolicy - wiec abstrahujac od calej filozoficznej rozkminki, powiedzmy, ze uznaja, ze jest to zycie, czy czlowiek, czy jak to nazwac, w kazdym razie wartosc jakas, ktorej nie ma sie prawa unicestwiac).
    tacy ludzie jak ta para maja problem z kosciolem, ktory wlasnie oglosil, ze ich potepia, bo dziecko nie jest dobrem komerc.
    no i maja z tym powazny problem, czuja sie skrzywdzeni.
    (to jest oczywiscie prawdziwy przypadek, ktory tu opisuje).
  • Seven3P

Są takie miasta Finlandii gdzie od lat prawie wszystkim kobietom po 25 roku życia na wszelki wypadek amputuje się piersi, ponieważ prawdopodobieństwo raka jest 80%.
    Ingerencja w geny to trochę czasami jak zbawienie.
  • Anonim

>ŻUL wrote:
    >17ego stycz. bedzie dyskusja o in vitro na freta u
    >dominikanow w warszawie, ponoc ma w niej wziac udzial
    >holowka.

Taa, Hołówka i Dominikanie. Swój swego wart. Jeszcze trochę i tych dominikanów trzeba będzie rozwiązać.
  • Anonim

"Zawsze więc może się zdarzyć nie zamierzone poczęcie dziecka,
    zarówno w małżeństwie stosującym antykoncepcję, jak i w małżeń-
    stwie żyjącym stylem naturalnego planowania rodziny.
    Praktyka życia wykazuje, że ludzie szanujący prawa natury i ter-
    miny płodności są bardziej skłonni uszanować i życie poczęte w spo-
    sób niezamierzony niż ci, którzy nie liczą się z prawami natury, których
    nie obchodzą terminy płodności, którzy z góry przekreślają poczęcie,
    używając środków ubezpładniających. Ci drudzy nierzadko za decy-
    zją antykoncepcji podejmują - w razie jej niepowodzenia - decyzję
    aborcji. Stwierdzenie powyższe jest znanym faktem, a nie demago-
    giczną wypowiedzią. Przekonuje o tym obserwacja tego zjawiska spo-
    łecznego.
    Reasumując: trwałe stosowanie w małżeństwie praktyk antykon-
    cepcyjnych jest źródłem pewnej specyficznej deformacji psycholo-
    gicznej i moralnej w podejściu małżonków do spraw życia i do prze-
    żywania swej płciowości. Tę „szkodę psychiczną" określa się nie-
    kiedy terminem „mentalności antykoncepcyjnej". Elementami bądź
    następstwami tego rodzaju mentalności bywają - jak już zresztą
    wspomniano wyżej - fetysz zmysłowego doznania orgazmu, a nie
    miłość jako dominanta w przeżywaniu płciowości; przeżywanie jej
    instrumentalne, a nie osobowe; nastawienie bardziej autoerotyczne
    niż współprzeżywanie miłości; nierzadko konflikty między osoba-
    mi nie traktującymi się „osobowo"; nieodpowiedzialność i wreszcie
    zagrożenie decyzją spowodowania aborcji.
    >>...Refleksja teologiczna winna uchwycić, a następnie, zgodnie ze swoim powołaniem, uwydatnić różnicę antropologiczną, a zara-
    zem moralną, jaka istnieje pomiędzy środkami antykoncepcyjnymi,
    a odwołaniem się do rytmów okresowych: chodzi tu o różnicę znacz-
    nie większą i głębszą niż się zazwyczaj uważa, która w ostatecznej
    analizie dotyczy dwóch, nie dających się ze sobą pogodzić, koncep-
    cji osoby i płciowości ludzkiej<<. [cytat za: Jan Paweł II, Familiaris consortio, Adhortacja Apostolska o zadaniach rodziny chrześcijańskiej w świecie współczesnym, art. 32, rok 1981."

cytat z książki: Stanisław Luft "Medycyna Pastoralna"
  • Sir Khalid Nasrallah

List otwarty ponad 30 naukowców do premiera w sprawie in vitro:

http://wyborcza.pl/1,76842,6082049,...

Adamie, a Twój cytat jakoś nie bardzo potrafię związać z tematem zapłodnienia in vitro. Bardziej mi to pasuje do tematu "antykoncepcja", względnie "życie seksualne ziemian".
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >List otwarty ponad 30 naukowców do premiera w sprawie in
    >vitro:
    >
    > http://wyborcza.pl/1,76842,6082049,...
    >
    >Adamie, a Twój cytat jakoś nie bardzo potrafię związać
    >z tematem zapłodnienia in vitro. Bardziej mi to pasuje do
    >tematu "antykoncepcja", względnie "życie seksualne
    >ziemian".

Cytat nie dotyczy tylko tematu wątku, ale i jego treści.
    Ty w końcu jesteś specjalistą od oddzielania tematu (dogmatu) od treści:)
  • Sir Khalid Nasrallah

http://wiadomosci.onet.pl/1527301,2...

" Rozwój metod zapłodnienia pozaustrojowego może doprowadzić do tego, że w przyszłości będziemy zamawiać sobie dzieci obdarzone określonymi cechami. Rodzice będą wybierać płeć, kolor oczu, włosów, wzrost, geny geniusza lub zbrodniarza. Będą jak twórcy Frankensteina. Czymże jest literackie wyobrażenie Frankensteina, czyli istoty powołanej do życia wbrew naturze, jak nie pierwowzorem in vitro? "

bp Tadeusz Pieronek
  • nazwa ekranowa

Wygląda na to, że każde dziecko powinno być badane na obecność genów Pieronkizmu i w razie ich stwierdzenia poddane profilaktycznej likwidacji. Tak ciężkie upośledzenie wyklucza ze wspólnoty ludzi myślących.

• Anonim

Znam ludzi myślących, nazwo, ale oni nie poczuwają się do tego, by byli z Tobą w jakiejkolwiek wspólnocie.
  • Anonim

Nazwa zapewne nie tworzy z nikim wspólnoty, gdyż jako lewicujący liberał musi być skrajnym indywidualistą. Ewentualnie mógłby mieć wspólnych partnerów czy partnerki - tutaj liber-nakaz parzenia się we wszelkich możliwych konfiguracjach okazuje się ważniejszym rangą.
    Drzwi do wspólnoty ludzi myślących są dla Nazwy na zawsze zamknięte, gdyż nauka nie potrafi jeszcze wygnać głupoty z mózg, a konwersja - nawet gdyby miała miejsce - sama z siebie nic nie daje. Nazwa byłby wówczas głupim konserwatystą i tyle.

Widzisz Nazwo, a można się mylić mądrze - vide Zorba, libertarianin!
  • Kobieta zmienną jest związaną

Zorba myli się MĄDRZE... ha ha ha.... Mnie Zorba przypomina Terlikowskiego "myli sie" doslownie w kazdym zdaniu dlatego calosc jego wypowiedzi sprawia zwykle piorunujace wrazenie...
  • Anonim

Nawet Tobie Kobieto zdarza się czasem napisać coś mądrze. Ot, choćby powyżej. Cudzysłów adekwatnie oddaje, że Twoje słowa są karykaturalne.

A oto moj ulubiony fragment z projektu ustawy Gowinowskiej:

(calosc mozna sciagnac np. tutaj: http://www.federa.org.pl/?page=stat... )

<<Art. 8
    1. Zakazany jest obrót gametami. >>

Gdzie "obrot gametami" rozumie sie jako:

<<9) obrót gametami – nabywanie, zbywanie, pośredniczenie w nabywaniu lub zbywaniu oraz przechowywanie w celu zbywania gamet ludzkich.>>

Gamet czyli komorek jajowych i plemnikow...Skoro pytanie o to czy moja macica jest moja wlasnoscia jest demagogiczne to moze zasadne bedzie pytanie czy moje gamety sa moja wlasnoscia, a jesli nie to czemu..Zreszta gorzej maja chlopcy, zobaczycie stad juz tylko krok do penalizacji masturbacji...
  • Anonim

zrozum kobieto ze tak Ty jak i Twoje gamety jestescie wlasnoscia tradycji i wspolnoty ktorej winnas wiernosc i szacunek. 3 slowa- Wiernosc, Obowiazek, Tradycja. powtarzaj sobie to czesto i niech to rozwiaze Twe problemy.

Musze przyznac, ze moje gamety sa bardzo patriotyczne...:-)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki