FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • m

Co Wy macie robić? Nic innego niż do tej pory.
  • Sir Khalid Nasrallah

W takim razie znów proponuję - jako pokorny uczeń mógłbym nieśmiało zaproponować kilka założeń do weryfikacji, w ramach tworzenia fundamentów Systemu...
  • Anonim

>maryna napisała:
    >Co Wy macie robić? Nic innego niż do tej pory.

Maryno, neomarynizm powinien mieć jakiś lep, na który łapaliby się ludzie. Tymczasem nawet nam (Boże, dlaczego akurat ten patafian...) pokazujesz póki co "kozakiewicza"... tak nie można.
    Może przynajmniej podpowiesz jakąś lekturę, jakiś film, czy choćby miejsce do medytacji czy modlitw? Neomarynizm nie może obiecywać takiej pustki...
  • m

Przecież nie mogę Ci zabronić proponować, Khalidzie. Mogę ich co najwyżej nie zaakceptować.

Bubi, neomarynizm ma lep, który Was przyciągnął. Nie mogę jeszcze powiedzieć jaki. Ujawnianie podstaw teorii zanim powstanie ona w całości może jej tylko zaszkodzić.
  • Sir Khalid Nasrallah

" Przecież nie mogę Ci zabronić proponować. Mogę ich co najwyżej nie zaakceptować. "

O ile nieco kojarzę z rozmaitych teologii, to mi się zdaje, że Absolut powinien móc wszystko, inaczej wyznanie nie będzie cieszyło się dostatecznym Autorytetem.
  • m

Nie wiem jeszcze czy będę w tej teorii pełniła rolę Absolutu. Ale jeśli to ma Ci pomóc to proszę - zezwalam proponować.
  • Anonim

Ja bym chciał Maryno, by neomarynizm szedł wraz z takimi myślicielami, jak Roger Scruton i Harry Callahan. Nie będę już więcej naciskał, pełen wiary, że tak właśnie sie stanie.
  • Sir Khalid Nasrallah

Ha, miałem już trzy pierwsze punkty przygotowane...

1. W dociekaniach respektujemy prawa najszerzej pojętej logiki klasycznej, co siłą rzeczy stawia wszelkie odmiany bubizmu (niezależnie od nazwy) poza modelem semantycznym Systemu.

2. Zawsze staramy się, by nasze dociekania miały charakter naukowy, względnie możliwie zbliżony do takiego.

3. Aktywnie zwalczamy PiS, Radio Maryja oraz ich pochodne.
  • Anonim

>maryna napisała:
    >Nie wiem jeszcze czy będę w tej teorii pełniła rolę
    >Absolutu. Ale jeśli to ma Ci pomóc to proszę - zezwalam
    >proponować.

Po Absolut zawsze można skoczyć na stację...
  • Sir Khalid Nasrallah

Bluźnisz jawnie.
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah wrote:

>3. Aktywnie zwalczamy PiS, Radio Maryja oraz ich pochodne.

Chciałem tylko zaznaczyć, że już jestem pierwszym oponentem neomarynizmu.
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >1. W dociekaniach respektujemy prawa najszerzej pojętej
    >logiki klasycznej, co siłą rzeczy stawia wszelkie odmiany
    >bubizmu (niezależnie od nazwy) poza modelem semantycznym
    >Systemu.

Neomarynizm jako system sympatyzujący z bubizmem musi czynić zadość logice wielowartościowej. Bubizm stoi na stanowisku, że logika klasyczna determinuje... determinizm a na to zgody nie ma.

>2. Zawsze staramy się, by nasze dociekania miały charakter
    >naukowy, względnie możliwie zbliżony do takiego.

Zapewne na kształt socjalizmu naukowego. Nie, dziękujemy. Neomarynizm nie stroni od poezji i dobrego kopniaka. Dlatego też proponowane zawężenie jest nie do przyjęcia.

>3. Aktywnie zwalczamy PiS, Radio Maryja oraz ich pochodne.

Neomarynizm jako konserwatyzm nie może zwalczać sił konserwatywnych, czyli PiS. Może ewentualnie pozostawać wobec nich w stosunku przyjaźnie krytycznym, lub w razie totalnej żenady po prostu milczeć. Nie ma natomiast przeszkód, by zwalczać sowiecką agenturę pod płaszczykiem katolickiego głosu w twoim domu.
  • Sir Khalid Nasrallah

Adamie, chciałem tylko zaznaczyć, że wymieniony punkt jeszcze nie został oficjalnie zaakceptowany przez Jej Eminencję.

" Nie, dziękujemy. "

Nie Tobie o tym orzekać, zaledwie ministrancie.
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Nie Tobie o tym orzekać, zaledwie ministrancie.

Ty masz na koncie jedynie nasralizm. Zmilcz więc może, gdy rozmawiają ludzie z jakiimś dorobkiem.
  • m

Callahan odpada. Przestałam go lubić kiedy w którejś części (2 chyba) dał się pobić jakiemuś brzydalowi.

Adamie, na razie jesteś oponentem Khalida, a nie neomarynizmu.
  • Sir Khalid Nasrallah

" Ty masz na koncie jedynie nasralizm. Zmilcz więc może, gdy rozmawiają ludzie z jakiimś dorobkiem. "

Wyjdź jak do mnie mówisz! :o
  • Anonim

>maryna napisała:
    >Callahan odpada. Przestałam go lubić kiedy w którejś
    >części (2 chyba) dał się pobić jakiemuś brzydalowi.

Dostał i w pierwszej, ale koniec końców zawsze był górą. Ale veto przyjmuję i proponuję w takim razie Johna Rambo, klasyka epoki reaganowskiej. Jego filozofia również ma wiele wartościowych aspektów, a w połączeniu ze Scrutonem czyni mieszankę wybuchową.
  • Anonim

• Sir Khalid Nasrallah

" Jego filozofia również ma wiele wartościowych aspektów(...) "

Niech Jej Eminencja zwróci uwagę, że to najwyraźniej jawny syntetyk. Tym samym jawnogrzesznik. "Filozofia ma wiele wartościowych aspektów" - cóż to w ogóle za sformułowanie...? Nie będę ukrywał, że żywię nadzieje, że neomarynizm pozostanie przynajmniej w najszerzej pojętym duchu analizy...
  • m

Bubi, wybierz kogoś kto był bohaterem jednego filmu, a nie całej serii. Sequele psują bohaterów.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki