FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Maryno,
    Bardzo zgrabnie się wypowiadasz. Już wiem, czym powodowany jest dystans do bubizmu. Marynizm - oto, co Ci się marzy.
    Masz wszelkie dane, by odnieść sukces, aczkolwiek pamiętaj, że dobry marynizm może być tylko konserwatyzmem.
  • m

Nazwę marynizm już mi niestety zajęli. Mogę tchnąć nowego ducha w stare pojęcie albo wymyślić inne.
  • Sir Khalid Nasrallah

Możesz się ew. poświęcić konsolidacji ruchu marynczyków - jakiś zarys programowy, lista nazwisk i oto jesteś na kartach filozoficznej historii.
  • Kobieta zmienną jest związaną

Albo margarynizm - archetyp chleba posmarowanego z jednej strony a z drugiej suchego jako odwieczna metafora losu ludzkiego...
  • Anonim

>maryna napisała:
    >Nazwę marynizm już mi niestety zajęli. Mogę tchnąć
    >nowego ducha w stare pojęcie albo wymyślić inne.

Prawda, coś takiego w literaturze było. Zawsze jednak można dodać przedrostek "neo". Neomarynizm zatem...
  • Anonim

Ale na Boga, to będzie chyba konserwatyzm Maryno..???
  • Sir Khalid Nasrallah

" Albo margarynizm - archetyp chleba posmarowanego z jednej strony a z drugiej suchego jako odwieczna metafora losu ludzkiego... "

Maryna mi coś nie wygląda na egzystencjalistkę.

Kali a po czym wnosisz?
  • Sir Khalid Nasrallah

Czy ja wiem... Min. wnioskowania, składnia... fizjonomia... :-)
  • m

Bubi, nie wiem jeszcze. Nie omieszkam Cię poinformować jak tylko stworzę teorię.

aha....to co, filozofia analityczna? neopozytywizm?
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Czy ja wiem... Min. wnioskowania, składnia... fizjonomia...
    >:-)

Oceniając wnioskowanie, składnię i fizjonomię można powiedzieć o Tobie Nasrallah, że wyglądasz jak dupa zza krzaka.
  • Sir Khalid Nasrallah

" aha....to co, filozofia analityczna? neopozytywizm? "

To pierwsze, jak najbardziej, ale raczej neopragmatyzm niż neopozytywizm.
  • Anonim

>Kobieta zmienną jest związaną napisała:
    >aha....to co, filozofia analityczna? neopozytywizm?

Neopozytywizm to wiocha, na którą sam kiedyś się dałem złapać. Czy może być większa żenada, niż rozwiązanie problemów filozoficznych poprzez zamiecenie ich pod dywan.
  • Sir Khalid Nasrallah

Krytycy neopozytywistów zazwyczaj pojęcia nie mają co krytykują i dlaczego, ale już trudno. Najwyższy czas się z tym pogodzić.

no to kiepsko z neopozytywizmem jesli biora z łapanki jak leci...
  • Anonim

>Krytycy neopozytywistów zazwyczaj pojęcia nie mają co
    >krytykują i dlaczego, ale już trudno. Najwyższy czas się
    >z tym pogodzić.

Toż to już nawet ten cieć Popper podarł z nich dobrze łacha! To była żenada do kwadratu. A sam Popper to przecież też banał. Jedyna jego istotna zasługa dla "sprawy" to krytyka marksizmu. A tak poza tym, to bida z nędzą.
    Jaką nędzą musieli być neopozytywiści, skoro Sir Nudziarz podarł z nich łacha?
  • Sir Khalid Nasrallah

" Toż to już nawet ten cieć Popper podarł z nich dobrze łacha! "

A gdzie to wyczytałeś? W Newsweeku? A Quine pewno "darł łacha" z Carnapa? Bo przecież są "Dwa dogmaty", a potem już trzeba pisać licencjat...
  • Anonim

>" Toż to już nawet ten cieć Popper podarł z nich dobrze
    >łacha! "
    >
    >A gdzie to wyczytałeś? W Newsweeku? A Quine pewno "darł
    >łacha" z Carnapa? Bo przecież są "Dwa dogmaty", a potem
    >już trzeba pisać licencjat...

W "Logice odkrycia naukowego" durniu. Ale chętnie się zapoznam z alternatywną filozofią filozofii a la Khalid.
  • Sir Khalid Nasrallah

Zdefiniujesz "darcie łacha", to może będę miał kolejny jasny powód, by z Tobą o tym nie gadać.
    Darł łacha, wg mojej definicji, to np. Russell z Nietzschego czy Popper z Platona, ale mówienie o darciu łacha w kontekście XX analizy i kluczowych nazwisk z tego okresu, to właśnie przejaw typowego bubizmu, nad którym można jedynie załamać ręce.

(ale się nudny temat zrobił!)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki