-
Anonim
Maryno,
Bardzo zgrabnie się wypowiadasz. Już wiem, czym powodowany jest dystans do bubizmu. Marynizm - oto, co Ci się marzy.
Masz wszelkie dane, by odnieść sukces, aczkolwiek pamiętaj, że dobry marynizm może być tylko konserwatyzmem. -
m
Nazwę marynizm już mi niestety zajęli. Mogę tchnąć nowego ducha w stare pojęcie albo wymyślić inne. -
Sir Khalid Nasrallah
Możesz się ew. poświęcić konsolidacji ruchu marynczyków - jakiś zarys programowy, lista nazwisk i oto jesteś na kartach filozoficznej historii. -
-
Kobieta zmienną jest związaną
Albo margarynizm - archetyp chleba posmarowanego z jednej strony a z drugiej suchego jako odwieczna metafora losu ludzkiego... -
Anonim
>maryna napisała:
>Nazwę marynizm już mi niestety zajęli. Mogę tchnąć
>nowego ducha w stare pojęcie albo wymyślić inne.
Prawda, coś takiego w literaturze było. Zawsze jednak można dodać przedrostek "neo". Neomarynizm zatem...
-
Anonim
-
Sir Khalid Nasrallah
" Albo margarynizm - archetyp chleba posmarowanego z jednej strony a z drugiej suchego jako odwieczna metafora losu ludzkiego... "
Maryna mi coś nie wygląda na egzystencjalistkę. -
-
Sir Khalid Nasrallah
-
m
Bubi, nie wiem jeszcze. Nie omieszkam Cię poinformować jak tylko stworzę teorię. -
-
Anonim
>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
>Czy ja wiem... Min. wnioskowania, składnia... fizjonomia...
>:-)
Oceniając wnioskowanie, składnię i fizjonomię można powiedzieć o Tobie Nasrallah, że wyglądasz jak dupa zza krzaka. -
Sir Khalid Nasrallah
" aha....to co, filozofia analityczna? neopozytywizm? "
To pierwsze, jak najbardziej, ale raczej neopragmatyzm niż neopozytywizm. -
-
Anonim
>Kobieta zmienną jest związaną napisała:
>aha....to co, filozofia analityczna? neopozytywizm?
Neopozytywizm to wiocha, na którą sam kiedyś się dałem złapać. Czy może być większa żenada, niż rozwiązanie problemów filozoficznych poprzez zamiecenie ich pod dywan. -
Sir Khalid Nasrallah
Krytycy neopozytywistów zazwyczaj pojęcia nie mają co krytykują i dlaczego, ale już trudno. Najwyższy czas się z tym pogodzić. -
-
Anonim
>Krytycy neopozytywistów zazwyczaj pojęcia nie mają co
>krytykują i dlaczego, ale już trudno. Najwyższy czas się
>z tym pogodzić.
Toż to już nawet ten cieć Popper podarł z nich dobrze łacha! To była żenada do kwadratu. A sam Popper to przecież też banał. Jedyna jego istotna zasługa dla "sprawy" to krytyka marksizmu. A tak poza tym, to bida z nędzą.
Jaką nędzą musieli być neopozytywiści, skoro Sir Nudziarz podarł z nich łacha? -
Sir Khalid Nasrallah
" Toż to już nawet ten cieć Popper podarł z nich dobrze łacha! "
A gdzie to wyczytałeś? W Newsweeku? A Quine pewno "darł łacha" z Carnapa? Bo przecież są "Dwa dogmaty", a potem już trzeba pisać licencjat... -
Anonim
>" Toż to już nawet ten cieć Popper podarł z nich dobrze
>łacha! "
>
>A gdzie to wyczytałeś? W Newsweeku? A Quine pewno "darł
>łacha" z Carnapa? Bo przecież są "Dwa dogmaty", a potem
>już trzeba pisać licencjat...
W "Logice odkrycia naukowego" durniu. Ale chętnie się zapoznam z alternatywną filozofią filozofii a la Khalid. -
Sir Khalid Nasrallah
Zdefiniujesz "darcie łacha", to może będę miał kolejny jasny powód, by z Tobą o tym nie gadać.
Darł łacha, wg mojej definicji, to np. Russell z Nietzschego czy Popper z Platona, ale mówienie o darciu łacha w kontekście XX analizy i kluczowych nazwisk z tego okresu, to właśnie przejaw typowego bubizmu, nad którym można jedynie załamać ręce.
(ale się nudny temat zrobił!)